Πέμπτη 30 Μαΐου 2013

Για τους εργαζόμενους στις ειδικές μονάδες του Νοσοκομείου "Ευαγγελισμός"
ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ

Δελτίο τύπου προς τους υγειονομικούς συντάκτες

Σας αποστέλλουμε κείμενο το οποίο υπογράφουν όλοι οι εργαζόμενοι στις μονάδες του Ευαγγελισμού ανεξαρτήτως βαθμού και κλάδου. Προηγήθηκε με πρωτοβουλία του σωματείου μεγάλη σύσκεψη των εργαζομένων στις μονάδες και με συμφωνία όλων συγκεντρώνονται αυτές οι υπογραφές για να ευαισθητοποιηθούνε όλοι οι αρμόδιοι ώστε οι μονάδες του Ευαγγελισμού να λειτουργούν πλήρως με ασφάλεια για τους ασθενείς και με ανθρώπινες συνθήκες για τους υγειονομικούς. Από τα αναλυτικά στοιχεία που καταγράφονται είναι σαφές ότι από άποψη νοσηλευτικού προσωπικού λειτουργούμε πολύ κάτω ακόμα και από τα όρια που έχει θέσει η Διοίκηση. Αντίστοιχη εικόνα υπάρχει και σε όλους τους υπόλοιπους κλάδους και χώρους (επείγοντα, χειρουργεία, εργαστήρια, κλινικά τμήματα, διοικητικές και τεχνικές υπηρεσίες). Την επόμενη εβδομάδα και μπροστά στην απεργία στις 7 Ιουνίου θα κληθείτε σε συνέντευξη τύπου στο νοσοκομείο μας.
    
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΙΣ ΕΙΔΙΚΕΣ ΜΟΝΑΔΕΣ ΤΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΥ

ΜΕΘ1, ΜΕΘ2, ΜΑΦ, Μονάδα Εμφραγμάτων, ΑΚΑ, Μονάδα Τεχνητού Νεφρού, Μονάδες Μεταμόσχευσης, Υπομονάδες.

Αθήνα, 17 - 5 - 2013
Προς τον κ. Πρωθυπουργό
Προς τους Υπουργούς Υγείας και Οικονομικών

Κοινοποίηση:
  • Διοίκηση Α΄ ΥΠΕ
  • Διοίκηση Ευαγγελισμού
  • ΕΘΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΜΕΤΑΜΟΣΧΕΥΣΕΩΝ
  • ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΝΤΑΤΙΚΗΣ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ
  • ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ
  • ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΥ
  • ΔΙΕΥΘΥΝΤΕΣ Ιατρικής, Νοσηλευτικής, Διοικητικής και Τεχνικής Υπηρεσίας Ευαγγελισμού.

Έπειτα από ευρεία σύσκεψη των εργαζόμενων όλων των κλάδων και βαθμίδων, όλων των ειδικών μονάδων του Νοσοκομείου μας που έγινε με πρωτοβουλία του Σωματείου Εργαζομένων, έγιναν οι εξής διαπιστώσεις και προτάσεις για τη βελτίωση της λειτουργίας των μονάδων του Νοσοκομείου μας. Οι επισημάνσεις όλες συγκλίνουν στο θέμα της έλλειψης προσωπικού όλων των ειδικοτήτων με έμφαση στο νοσηλευτικό.

Τα τελευταία χρόνια έχουν αναπτυχθεί στον Ευαγγελισμό πάνω από 100 ειδικές κλίνες: 30 κλίνες ΜΕΘ, 20 ΜΑΦ, 14 εμφραγμάτων, 8 ΑΚΑ, 24 μηχανήματα αιμοκάθαρσης, Μονάδα Μεταμόσχευσης Μυελού, Μονάδα Μεταμόσχευσης Νεφρού, μονάδα HIV, νευροχειρουργική υπομονάδα. Μέχρι πριν 4 χρόνια η κατάσταση ήταν οριακή από άποψη αναλογίας νοσηλευτή ανά κλίνη. Τώρα έχει υποχωρήσει κατά πολύ, ακόμα και απ΄ το ελάχιστο όριο ασφαλείας που έχει προσδιοριστεί από τη Διοίκηση.

Η διεθνής αναλογία νοσηλευτή ανά κλίνη στις μονάδες δεν καθορίζεται αυθαίρετα, αλλά με βάσει διεθνείς μελέτες, πρωτόκολλα και παραδοχές σε παγκόσμια κλίμακα.

Στον Ευαγγελισμό η διοίκηση μείωσε στο ελάχιστο αυτές τις αναλογίες, παρά την εντατικοποίηση λόγω της μηδενικής πρόσληψης προσωπικού και των συνταξιοδοτήσεων και προκειμένου να μην κλείσει καμιά κλίνη. Εφόσον και αυτές οι ελάχιστες αναλογίες παραβιάζονται, τίθενται σε άμεσο κίνδυνο οι ασθενείς, εξουθενώνονται οι εργαζόμενοι και το κλείσιμο ειδικών κλινών μοιάζει …φυσικό επακόλουθο.

Συγκεκριμένα:


ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΑΝΑ ΚΛΙΝΗ
ΜΟΝΑΔΕΣ
ΔΙΕΘΝΗΣ ΑΝΑΛΟΓΙΑ
ΕΛΑΧΙΣΤΟ ΟΡΙΟ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ
(που τέθηκε από τη Διοίκηση)
ΜΕΘ
4
2,5
ΜΑΦ
3
2
ΕΜΦΡΑΓΜΑΤΩΝ
3
2
ΤΕΧΝΗΤΟ ΝΕΦΡΟ
1,5
1
ΑΚΑ
4
3
Μ.Μετ/σης Μυελού
3
2

Οι διεθνείς αναλογίες έχουν λάβει υπ΄ όψιν το συνολικό αριθμό του νοσηλευτικού προσωπικού (ΠΕ και ΤΕ) χωρίς να συμπεριλαμβάνουν τους ΔΕ Νοσηλευτές (οι οποίοι φυσικά είναι απαραίτητοι στις μονάδες σε ένα ποσοστό της τάξης του 20%). Ας πάρουμε υπόψη ότι στη σύνθεση του προσωπικού των μονάδων το μεγαλύτερο μέρος είναι γυναίκες (κύηση, λοχεία κ.λπ.), αλλά κι ότι οφείλει το νοσοκομείο να χορηγεί τις εκ του νόμου εκπαιδευτικές και κανονικές άδειες, τις άδειες μονάδας και φυσικά, το 5ήμερο (!!!). Επίσης, στις αναλογίες είναι ευνόητο ότι δεν συμπεριλαμβάνονται οι άλλες ειδικότητες φυσικοθεραπευτές, γραμματείς, καθαριστές και τραπεζοκόμοι που είναι επίσης αναγκαίοι για τη λειτουργία των μονάδων.
Με βάση τα παραπάνω, η πραγματική εικόνα στον ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟ είναι η εξής:ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ

ΜΟΝΑΔΕΣ

ΔΙΕΘΝΗΣ ΑΝΑΛΟΓΙΑ

ΕΛΑΧΙΣΤΟ ΟΡΙΟ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ
(που τέθηκε από τη Διοίκηση)

Υπηρετούν
ΜΕΘ με 30 κλίνες
120
75
           57  *σημ.
ΜΑΦ με 20 κλίνες
60
40
 33   
Εμφραγμάτων με 14 κλίνες
42
28
 16
Τεχνητός Νεφρός με 24 θέσεις αιμοκάθαρσης
36
24
  17
ΑΚΑ 8 κλίνες
32
24
  17
Μον.Μεταμόσχευσης Μυελού
27
18
  10

ΣΥΝΟΛΑ

317

209

150

Σημειώσεις:
 * 4 κλίνες ΜΕΘ είναι κλειστές

Δηλαδή λείπουν 59 νοσηλευτές ΠΕ –ΤΕ (και αρκετοί ΔΕ)  για να φτάσουμε το ελάχιστο όριο ασφαλείας των μονάδων και 167 για να φτάσουμε τα διεθνή standards.

Επί πλέον λάβετε υπόψη ότι:
Ø  Φυσικοθεραπείες στις μονάδες ΔΕΝ γίνονται Σάββατα, Κυριακές και αργίες, δηλαδή το 1/3 του χρόνου.
Ø  Οι άλλες βοηθητικές υπηρεσίες (γραφείς, τραπεζοκόμοι, καθαριστές) είναι ελλιπέστατες.
Ø  Υπενθυμίζουμε ότι ο αριθμός των μεταμοσχεύσεων έχει μειωθεί λόγω κλειστών κλινών εντατικής (απ΄ όπου γίνεται και η επιλογή μοσχευμάτων).

Το γεγονός ότι εξακολουθούμε να λειτουργούμε υπό αυτές τις απαράδεκτες συνθήκες οφείλεται μέχρι τώρα στη δική μας θέληση – φιλότιμο – αυταπάρνηση και βέβαια, αποβαίνει σε βάρος της υγείας μας και των οικογενειών μας.
        Αν θέλουμε να λειτουργούν οι μονάδες προσφέροντας πραγματικά αξιόλογες υπηρεσίες ανταποκρινόμενες στην τεράστια ζήτηση για Εντατική Φροντίδα και Θεραπεία, τηρώντας τα στοιχειώδη όρια υγείας κι ασφαλείας και αξιοποιώντας τις μεγάλες επιστημονικές δυνατότητες του προσωπικού, οφείλουμε:
Α.  να μην εργαζόμαστε σε απαράδεκτα ωράρια (π.χ. απόγευμα, επόμενο πρωί, επόμενη νύκτα, χιλιάδες οφειλώμενα ρεπό κλπ)
Β. να μην ανεχόμαστε την επικίνδυνη μείωση το προσωπικό της απογευματινής ή της νυκτερινής βάρδιας επειδή δεν επαρκεί το προσωπικό,
Γ. να μην νοσηλεύονται διασωληνωμένοι ασθενείς σε κοινούς θαλάμους επειδή υπάρχουν κλειστές κλίνες εδώ και σε άλλα νοσοκομεία.
Δ. να προσληφθούν ΑΜΕΣΑ οι 6 θέσεις Επιμ.Β΄με εξειδίκευση ΜΕΘ που είναι κενές από το 2009 κι έχουν προκηρυχθεί.

Το προσωπικό που απαιτείται πρέπει να ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΙΜΟ!
Συμβασιούχοι από το ΚΕΕΛΠΝΟ, με μπλοκάκι, σπουδαστές από ΙΕΚ, ΤΕΙ κλπ επιστημονικοί συνεργάτες από το Πανεπιστήμιο, ή άμισθοι κι ανασφάλιστοι ασκούμενοι προφανώς δεν λύνουν το πρόβλημα όπως έχει αποδείξει η μέχρι τώρα εμπειρία.
Επιπρόσθετα σχετικά με τη Μονάδα Τεχνητού Νεφρού πρέπει να γνωρίζετε ότι μετά τη συγχώνευση με τη Μ.Τ.Ν. του πρώην 3ου ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΡΙΟΥ ΙΚΑ στον Ευαγγελισμό γίνονται σε τακτική και επείγουσα βάση πάνω από 900!!! αιμοκαθάρσεις το μήνα και παρά το γεγονός ότι περίπου 15 αιμοκαθαιρόμενοι πήγαν σε άλλες μονάδες (κυρίως, του ιδιωτικού τομέα χωρίς υπαιτιότητα του Ευαγγελισμού). Σημειωτέον ότι σε κάθε γενική εφημερία έρχονται για αιμοκάθαρση κατά μέσο όρο 12 ΑΝΑΣΦΑΛΙΣΤΟΙ. Πρέπει να λυθεί σε άλλη βάση το θέμα ώστε να απαλλαγούν οι ασθενείς από το άγχος της πληρωμής και της συνεχούς αλλαγής μονάδας, αλλά και το προσωπικό από την ασφυκτική δουλειά που δεν πληροί τους απαιτούμενους όρους νοσηλείας.

Ø  ΖΗΤΑΜΕ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΑΝΟΙΚΤΕΣ ΟΛΕΣ ΟΙ ΚΛΙΝΕΣ, ΟΛΕΣ ΟΙ ΜΟΝΑΔΕΣ
Ø  ΝΑ ΠΡΟΣΛΗΦΘΕΙ ΜΟΝΙΜΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΤΩΡΑ
Ø ΤΟ ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΚΛΙΝΗΣ ΜΕΣΩ ΤΗΣ ΣΗΜΕΡΙΝΗΣ ΜΑΣ ΕΞΟΝΤΩΣΗΣ ΘΑ ΒΑΡΥΝΕΙ ΤΟΥΣ ΥΠΕΥΘΥΝΟΥΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΦΡΟΝΤΙΖΟΥΝ ΑΜΕΣΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΛΗΨΗ ΜΟΝΙΜΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ

Ακολουθούν υπογραφές