Τετάρτη 31 Οκτωβρίου 2012

ΕΠΑΦΕΣ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΓΙΑ ΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΠΡΕΒΕΖΑΣ και λοιπές δράσεις (Σύντομη ενημέρωση από τον Ιατρικό Σύλλογο Πρέβεζας)


Ο αντιπεριφειάρχης Πρέβεζας κ. Στράτος Ιωάννου και ο δήμαρχος Πρέβεζας κ.Χρήστος Μπαΐλης, συνοδευόμενοι από τον βουλευτή κ. Δημήτρη Τσουμάνη συναντήθηκαν με στελέχη του Υπουργείου Υγείας και παρουσίασαν στοιχεία, αναφορικά με τη λειτουργία του Νοσοκομείου Πρέβεζας και τα προβλήματα που έχουν ανακύψει. Προβλήματα που απορρέουν από την υποχρηματοδότηση, τις ελλείψεις σε υλικοτεχνική υποδομή και σε προσωπικό. Επίσης παραθέτοντας συγκεκριμένα στοιχεία και επιχειρήματα, υποστήριξαν την αναγκαιότητα της συνέχισης και της αναβάθμισης της λειτουργίας του νοσοκομείου μας και εξέφρασαν την κάθετη αντίθεση της τοπικής κοινωνίας σε ενδεχόμενη περαιτέρω υποβάθμιση του νοσοκομείου στα πλαίσια των σχεδιαζόμενων συγχωνεύσεων νοσοκομειακών μονάδων. Επιπλέον, υποστήριξαν με επιχειρήματα την ανάγκη ανέγερσης νέου σύγχρονου νοσοκομείου στην περιοχή μας.

Η επίσκεψη των φορέων της περιοχής μας  στο υπουργείο αποτελεί μία θετική ενέργεια, την οποία στηρίζουμε και επικροτούμε. Η ενέργεια αυτή, είχε αποφασισθεί στη σύσκεψη των τοπικών αρχών (Περιφέρειας και Δήμου), με  τη συμμετοχή εκπροσώπων των γιατρών,της διοίκησης και των εργαζομένων του νοσοκομείου και των κέντρων υγείας, μελών του ΔΣ του Ιατρικού Συλλόγου Πρέβεζας και με συντονιστή τον προέδρο του Ιατρικού Συλλόγου, κ Ευάγγελο Μπακόλα. Η σύσκεψη έγινε  πρόσφατα στην Περιφερειακή Ενότητα Πρέβεζας, με πρωτοβουλία του Ιατρικού Συλλόγου Πρέβεζας.

Όμως, σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, οι φορείς της περιοχής μας δεν κατέστη δυνατό να αποσπάσουν κάποια ασφαλή και συγκεκριμένη δέσμευση από τα αρμόδια στελέχη του Υπουργείου Υγείας  Τα στελέχη του Υπουργείου απάντησαν, ότι δεν έχουν ληφθεί ακόμη οι αποφάσεις για την κατάρτιση του Υγειονομικού Χάρτη της Περιφέρειας Ηπείρου, επειδή στην παρούσα φάση γίνεται επεξεργασία του Υγειονομικού Χάρτη της Αττικής, ενώ θα προηγηθούν οι αποφάσεις που αφορούν και άλλες περιοχές.(Δεν έχει έλθει δηλαδή ακόμα η σειρά μας...) Επίσης διαβεβαίωσαν ότι οι αποφάσεις για την Ήπειρο θα ληφθούν με βάσει τις κοινωνικές ανάγκες και όχι μόνο με βάση τα οικονομικά δεδομένα.

Η κατάσταση είναι ρευστή, ενώ συνεχίζει να υπάρχει ανησυχία στην τοπική κοινωνία (με βάση και κάποια δημοσιεύματα που εμφανίσθηκαν πρόσφατα στον τύπο, τα οποία μετέφεραν φήμες για σχεδιαζόμενη υποβάθμιση του νοσοκομείου Πρέβεζας, στα πλαίσια ενδεχόμενης συγχώνευσής του με το Νοσοκομείο Άρτας). Έτσι, τόσο οι τοπικοί φορείς (βουλευτές, αντιπεριφερειάρχης, δήμαρχος), όσο και οι γιατροί και εργαζόμενοι του Νοσοκομείου και ασφαλώς ο Ιατρικός Σύλλογος, θα βρίσκονται σε εγρήγορση. Όπως είναι γνωστό, έχουν συγκροτήσει επιτροπή, η οποία πραγματοποιεί συναντήσεις σε τακτά διαστήματα και θα συντονίσει τις περαιτέρω ενέργειες. Ενέργειες που έχουν σαν σκοπό την άσκηση πιέσεων προς την πολιτική ηγεσία για την επίλυση των σοβαρών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι δομές του ΕΣΥ (νοσοκομείο και κέντρα υγείας) στην περιοχή μας. Η επιτροπή συντονίζει τη διεκδίκηση της αναβάθμισης των δομών του ΕΣΥ στο Νομό  Πρέβεζας και ασφαλώς την προσπάθεια αποτροπής της υποβάθμισής τους, στα πλαίσια της παρούσας δύσκολης οικονομικής συγκυρίας.

Η κοινή γνώμη είναι ευαισθητοποιημένη για το θέμα, επειδή υπήρξε πρόσφατη εκστρατεία ενημέρωσης από τους γιατρούς που υπηρετούν στο ΕΣΥ στην περιοχή μας. Η κοινωνία γνωρίζει ότι το νοσοκομείο και τα κέντρα υγείας λειτουργούν κυρίως λόγω της μεγάλης προσπάθειας που καταβάλλει το ιατρικό και το νοσηλευτικό προσωπικό.

Εκτιμούμε ότι πρέπει να συνεχίσουμε να δραστηριοποιούμαστε για τα προβλήματα του Νοσοκομείου και ότι ο δρόμος θα είναι μακρύς, δύσβατος και ανηφορικός!  Η όλη κατάσταση είναι ιδιαίτερα ρευστή, με την αβεβαιότητα και την οικονομική δυσχέρεια να έχουν επικρατήσει στον ευαίσθητο τομέα της Υγείας.

Μέσα σε αυτό το κλίμα, θα γίνει σήμερα,Τετάρτη 31/10 στις 6 το απόγευμα στο Εργατικό Κέντρο Πρέβεζας ανοικτή σύσκεψη-ενημέρωση, που οργανώνεται από τους εργαζομένους του νοσοκομείου και το Εργατικό Κέντρο.
Επίσης,οι εργαζόμενοι του Νοσοκομείου Πρέβεζας, θα πραγματοποιήσουν εκδήλωση (Πανπρεβεζάνικο συλλαλητήριο για την Υγεία και την αναβάθμιση του Νοσοκομείου) την Τρίτη 6 Νοεμβρίου στις 6:00 το απόγευμα στη Θεοφάνειο, επιδιώκοντας την ενημέρωση και τη συμμετοχή της τοπικής κοινωνίας.

Εμείς οι γιατροί πάντως, συνεχίζουμε να προσπαθούμε για το καλύτερο και συμπαραστεκόμαστε στους ασθενείς μας, όχι μόνο σαν επιστήμονες, αλλά και σαν άνθρωποι. Δεν θα εγκαταλείψουμε τις δίκαιες διεκδικήσεις μας και κυρίως δεν εγκαταλείπουμε το συνάνθρωπο. Δεν αλλοτριωνόμαστε, δεν γινόμαστε πεσιμιστές, ούτε θα υποκύψουμε στη γενικότερη κατάθλιψη της εποχής!

Πρέβεζα, 31/10/2012

Γιώργος Χατζηαθανασίου

Αντιπρόεδρος Ιατρικού Συλλόγου Πρέβεζας.