Τρίτη 2 Οκτωβρίου 2012

Για τις εξελίξεις για το Νοσοκομείο Λευκάδας μέσα από το δελτίο τύπου ενός κυβερνητικού βουλευτή


Αν και πρόκειται  για δελτίο τύπου του Βουλευτή  Λευκάδας της ΝΔ Θ. Σολδάτου..

ενός δηλαδή πολιτικού προσώπου που συμμετέχει στο μπλοκ εξουσίας που σήμερα αφανίζει τον Ελληνικό λαό και οδηγεί συνειδητά το ΕΣΥ σε κατάρρευση και διάλυση  και πολλά νοσοκομεία του ΕΣΥ σε λουκέτο ..

επόμενα χρειάζεται κάποιος να το διαβάζει έχοντας αυτό το δεδομένο υπόψη του..

δηλαδή ότι πρόκειται για επικοινωνιακό εργαλείο του συγκεκριμένου βουλευτή,

έχει όμως τη σημασία του.

Να επισημάνουμε τη "διαβεβαίωση" του  υπουργού Υγείας  Α. Λυκουρέντζου, όπως αναφέρει το δελτίο τύπου, περί διατήρησης του Νοσοκομείου Λευκάδας,  ως αυτόνομης νοσοκομειακής  μονάδας, με το σημερινό καθεστώς λειτουργίας του.
   
Επίσης το δελτίο  τύπου δεν παίρνει θέση για τις πληροφορίες για  κατάργηση ή μεταφορά ορισμένων κλινικών του νοσοκομείου Λευκάδας

Οι επισημάνσεις στο κείμενο είναι δικές μας...

01-10-2012

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ ΩΣ ΕΧΕΙ

Εξαιτίας της προθέσεως της πολιτείας να προχωρήσει εντός του έτους σε αναδιάρθρωση του Χάρτη Υγείας της χώρας, ο βουλευτής Λευκάδας Θοδωρής Σολδάτος σε συνεργασία με τεχνοκράτες του χώρου της Υγείας, προχώρησε στη σύνταξη υπομνήματος αναφερομένου στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκάδας, το οποίο παρέδωσε προσφάτως στον Υπουργό Υγείας κ. Ανδρέα Λυκουρέντζο.

Σε συνάντηση που είχε ο βουλευτής με τον Υπουργό Υγείας, (27-09-2012), για το επίμαχο θέμα, εξουσιοδοτήθηκε από τον Υπουργό να ανακοινώσει στους πολίτες της Λευκάδας, ότι το Νοσοκομείο θα διατηρηθεί ως αυτόνομη νοσοκομειακή μονάδα, με το σημερινό καθεστώς λειτουργίας του.

Στο υπόμνημα που κατετέθη, αμφισβητήθηκε το σκεπτικό του επικεφαλής της επιτροπής συγχωνεύσεων, καθηγητή Οικονομικών της Υγείας, Λυκούργου Λιαρόπουλου, που οδηγούσε στην υποβάθμιση του νοσοκομείου.

Πιο συγκεκριμένα υποστηρίχθηκε η άποψη, ότι για την κάτω από 50% πληρότητα του νοσοκομείου, η ευθύνη βαρύνει κυρίως την πολιτεία και δεν είναι ορθό να προκύπτουν επιβαρυντικά στοιχεία για τη λειτουργία του νοσοκομείου, σε θέματα που το κράτος έχει ευθύνη.

Επίσης υποστηρίχθηκε ότι ο χαμηλός δείκτης αξιολόγησης, (υλικοτεχνική υποδομή και μάνατζμεντ), δε μπορεί να είναι στοιχείο αναφοράς, δεδομένου ότι αφενός το κτιριακό του νοσοκομείου βρίσκεται εν εξελίξει, αφετέρου το διοικητικό είναι κυρίως ευθύνη της πολιτείας με τις εκάστοτε επιλογές της σε πρόσωπα.

Στην επιχειρηματολογία υπέρ της διατηρήσεως του νοσοκομείου, χρησιμοποιήθηκαν στοιχεία της μελέτης που εκπόνησε η Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας, (ΕΣΔΥ), υπό την εποπτεία του Κοσμήτορός της, Καθηγητή Οικονομικών της Υγείας, Γιάννη Κυριόπουλου, το 2010.

Από τη μελέτη Κυριόπουλου, αναδείχθηκαν οι επιδόσεις του Νοσοκομείου Λευκάδας για το Τμήμα Εκτάκτων Περιστατικών και τα Τακτικά Εξωτερικά Ιατρεία, οι οποίες είναι εξαιρετικά ευνοϊκές σε σύγκριση με άλλα νοσοκομεία της περιοχής, (στοιχεία που τιμούν ιδιαίτερα τους εργαζομένους του νοσοκομείου).

Επίσης παρατέθηκε το τελικό συγκεντρωτικό αποτέλεσμα της μελέτης, το οποίο πρόεκυψε από την χρήση όλων των στοιχείων και της επεξεργασίας τους, με τη μέθοδο Data Envelopment Analysis.

Στο αποτέλεσμα αναφέρεται ότι: «To νοσοκομείο χαρακτηρίζεται από σχεδόν άριστη αποδοτικότητα κλίμακας (91%), από σχεδόν άριστη τεχνική αποδοτικότητα (91%) και υψηλή ολικά τεχνική αποδοτικότητα (82%).


Τέλος χρησιμοποιήθηκαν στοιχεία που περιέχονται στην «πρόταση της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας, για τη συνένωση υγειονομικών δυνάμεων και την αναδιάταξη του Υγειονομικού Χάρτη στα πλαίσια του ΕΣΥ», - Μάιος του 2011, - καθώς επίσης και επιχειρηματολογία σχετική με τις ειδικές συνθήκες που επικρατούν στις τουριστικές περιοχές, σε συνδυασμό με την εξέλιξη που υπάρχει στη δημοπράτηση του υπό ανέγερση νοσοκομειακού συγκροτήματος