Παρασκευή 12 Οκτωβρίου 2012

Ανοικτή επιστολή των γιατρών του Νοσοκομείου Πύργου προς τους πολίτες του νομού.


ΑΝΟΙΚΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ
Της Γενικής Συνέλευσης των ΕΝΩΣΗΣ των ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΩΝ ΓΙΑΤΡΩΝ ΤΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΠΥΡΓΟΥ της 08-10-2012
ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ (και κάθε ενδιαφερόμενο)

Όλοι στον Νομό έχουν, λίγο – πολύ, διαμορφωμένη άποψη για την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η Δημόσια Υγεία στο νομό και πιο συγκεκριμένα για το τι επικρατεί στο Νοσοκομείο του Πύργου, το οποίο λόγω θέσης και υποδομής καλείται να παίξει ρόλο πυλώνα.

Καθημερινά, σαν γιατροί, γινόμαστε μάρτυρες και αποδέκτες της απόγνωσης και της έντονης αντίδρασης του πάσχοντος πληθυσμού που στερείται το δικαιώματός του της περίθαλψης σε ένα σύγχρονο νοσοκομείο.

Τον τελευταίο καιρό το Νοσοκομείο μας συμβαίνει να φιγουράρει στις πρώτες σελίδες των εφημερίδων τοπικών και πανελλαδικών, στα blogs και τις τηλεοράσεις, σοβαρό μέρος των οποίων επιρρίπτει το βάρος της ευθύνης για την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει αυτό, στους γιατρούς και το νοσηλευτικό προσωπικό.

  Πιστεύουμε, σαν γιατροί και πολίτες, ότι είναι δίκαιο με την κίνησή μας αυτή, να δώσουμε την ευκαιρία στον Ηλειακό (και όχι μόνο) πληθυσμό να μάθει καλύτερα το τι συμβαίνει στην πραγματικότητα με την Δημόσια Υγεία του νομού και στο τέλος να βγάλει τα συμπεράσματά του και να αναλάβει τις ευθύνες του.

Ξεκινώντας θα αναφερθούμε στα κύρια προβλήματα που εμείς οι γιατροί, ειδικευόμενοι και ειδικευμένοι καθημερινά καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε.

* Η Παθολογική Κλινική και το αντίστοιχο τμήμα των επειγόντων, αναγκάζεται λόγω ελλείψεως γιατρών, να παραμένει χωρίς εφημερεύοντα ειδικευμένο ιατρό, 7 τουλάχιστον ημέρες το μήνα. Αν σκεφθεί κανείς ότι η Παθολογία είναι κομβική ειδικότητα, το πρώτο φίλτρο για τον ασθενή και το γεγονός ότι ουσιαστικά στην Ελλάδα ΔΕΝ υπάρχει πρωτοβάθμια περίθαλψη (οικογενειακοί γιατροί και στελεχωμένα Κέντρα Υγείας), μπορεί να φαντασθεί το μέγεθος του προβλήματος.

* Τα προβλήματα της Καρδιολογικής κλινικής, έχουν ακουσθεί πολύ τους τελευταίους μήνες και είναι τέτοια, που καταλήγουν στο να μην υπάρχει εφημερεύων καρδιολόγος σε ολόκληρο τον νομό. Συγκεκριμένα έχουν μείνει δύο μόνον ειδικευμένοι καρδιολόγοι στο Νοσοκομείο του Πύργου και ένας στο Νοσοκομείο Αμαλιάδας με συνέπεια οι εφημερίες του μήνα καλύπτονται από καρδιολόγους από Νοσοκομεία της Πάτρας, που υποβάλλονται στην δοκιμασία να μετακινούνται και να αναλαμβάνουν υπηρεσία στην Καρδιολογική Κλινική, στην Μονάδα Εμφραγμάτων, με ασθενείς που δεν γνωρίζουν, στο Τμήμα Επειγόντων καρδιολογικού, και κάθε έκτακτο περιστατικό που νοσηλεύεται σε οποιαδήποτε άλλη κλινική του Νοσοκομείου μας, και την επομένη να επιστρέφουν στην Πάτρα!!!

Ορμώμενοι από πρόσφατα δημοσιεύματα, θέλουμε να τονίσουμε ότι θεωρούμε ότι η αλήθεια διαστρεβλώθηκε, το ιατρικό απόρρητο βάρβαρα καταστρατηγήθηκε και σπιλώθηκε η αξιοπρέπεια όχι μόνον της συναδέλφου αλλά και κάθε νοσοκομειακού γιατρού που σέβεται τον εαυτό του.

Ο ίδιος ο Διοικητή της 6ης ΥΠΕ φέρεται να δηλώνει δημόσια ότι οι ιατροί του Ν. Πύργου κάνουν κατάχρηση αναρρωτικών αδειών υπονοώντας ότι εμείς οι ιατροί ευθυνόμαστε που δεν λειτουργεί η κάθε κλινική! Όμως ο διοικητής της ΥΠΕ θα πρέπει να γνωρίζει ότι δυο ιατροί δεν μπορούν να καλύψουν το έργο των έξι (6) οργανικών θέσεων της Καρδιολογικής Κλινικής και ότι ο ίδιος φέρει μέρος της ευθύνης για στελέχωση της κάθε κλινικής. Σημειώνεται ότι σύμφωνα με την νομοθεσία της χώρας μας, αλλά και της Ε.Ε. κάθε γιατρός μπορεί να κάνει από τέσσερις μέχρι έξη εφημερίες το μήνα (αναλόγως του βαθμού) για να προστατεύονται τόσο οι ασθενείς όσο και οι γιατροί. Δύο και μόνο άτομα καλούνται να εξυπηρετήσουν τη Μονάδα Εμφραγμάτων, τους νοσηλευόμενους της Καρδιολογικής Κλινικής και το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών 30 μέρες το μήνα και χωρίς επαρκή αριθμό ειδικευομένων.
Πρέπει να γνωρίζει ο καθένας, ότι η έλλειψη καρδιολόγου επηρεάζει και όλον τον χειρουργικό τομέα μια και υπάρχει ανάγκη καρδιολογικής εκτιμήσεως για τα περισσότερα έκτακτα χειρουργεία.

* Η Μονάδα Τεχνητού Νεφρού που εδώ και ικανό χρονικό διάστημα έμεινε με μία ιατρό (σε σύνολο τεσσάρων οργανικών θέσεων που προβλέπονται), η οποία καλείται να εξυπηρετήσει αυτή την ευαίσθητη ομάδα πληθυσμού και εξυπηρετεί όλα τα οξέα συμβάματα και τις νοσηλείες των νεφροπαθών σε επίπεδο Νομού.

* Η Γυναικολογική Κλινική έμεινε με ΕΝΑΝ ειδικευμένο γιατρό.

* Η Ορθοπεδική Κλινική έμεινε με ΔΥΟ ειδικευμένους γιατρούς. Το γεγονός αυτό επηρεάζει και την Χειρουργική Κλινική, μια και στους τραυματίες κατά κανόνα εμπλέκονται και οι δύο ειδικότητες.

* Το Ψυχιατρικό Τμήμα δουλεύει με τρεις μόνον ειδικευμένους γιατρούς (εκ των οποίων ένας επικουρικός), καλύπτει όλο τον Νομό -και μάλιστα με πολλαπλές δραστηριότητες-, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να λειτουργήσει σαν κλινική.

* Το Μικροβιολογικό δεν έχει επαρκή αριθμό ειδικευμένων γιατρών ώστε να καλύψει όλον τον μήνα.

* Στο Ακτινολογικό Τμήμα ο μοναδικός ΔΗΜΟΣΙΟΣ αξονικός τομογράφος του νομού δεν μπορεί να είναι σε λειτουργία καθημερινά αφού οι ακτινολόγοι ιατροί δεν επαρκούν για να καλύψουν τις ανάγκες του μήνα και πολλές φορές προσέρχονται εθελοντικά για έκτακτα περιστατικά.
Ο επίσης μοναδικός ΔΗΜΟΣΙΟΣ μαστογράφος στον νομό παραμένει αχρησιμοποίητος από κτήσεως Νοσοκομείου λόγω ελλείψεως ειδικευμένου γιατρού.

* Επιπλέον θα αναφέρουμε ότι: ειδικότητες μονήρεις όπως αυτή του πνευμονολόγου του νευροχειρουργού και του γαστρεντερολόγου δεν μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες όλο το μήνα μια και αυτό είναι φύση αδύνατο.

* Θα πρέπει να τονίσουμε ότι ο αριθμός του νοσηλευτικού προσωπικού είναι εξαιρετικά ανεπαρκής. Χαρακτηριστικό είναι ότι το Τμήμα Επειγόντων καλύπτεται μόνον από δύο νοσηλεύτριες ανά βάρδια, οι οποίες καλούνται να εξυπηρετήσουν όλα τα ιατρεία (ανάνηψη, παθολογικό, καρδιολογικό, χειρουργικό, ορθοπεδικό, ουρολογικό, ΩΡΛ κλπ).

* Συχνή είναι η εμφάνιση τραγικά παράλογων καταστάσεων κατά τις εφημερίες, όπως να εφημερεύει το Ν. Πύργου για χειρουργικά περιστατικά χωρίς να εφημερεύει ακτινολόγος ή ορθοπεδικός ενώ εφημερεύει στο Ν. Αμαλιάδας και το αντίστροφο. Το ίδιο συμβαίνει με το παθολογικό και το καρδιολογικό. Το αποτέλεσμα είναι οι ασθενείς να υποβάλλονται στον κίνδυνο των μετακινήσεων από νοσοκομείο σε νοσοκομείο.

* Παρατηρείται έλλειψη στοιχειωδών υλικών όπως ουροκαθετήρων, χαρτιού για τα χέρια κλπ κλπ που κάνει εξευτελιστική την κατάσταση εξευτελιστική τόσο για τον ασθενή όσο και τον γιατρό.

Καλούμε άμεσα τις αρμόδιες αρχές, τόσο την τοπική όσο και την περιφερειακή αλλά και την κεντρική να δώσουν λύση. Επίσης καλούμε τους πολίτες που θέλουν να είναι πολίτες να αποφασίσουν: Τι παροχές υγείας θέλουν στο νομό;
Θέλουν να έχουν ένα νοσοκομείο πραγματικά δευτεροβάθμιας περίθαλψης με πλήρη στελέχωση που να σώζει ζωές, να παρέχει ποιοτικές υπηρεσίες υγείας, που να μπορεί να καλύψει τις ανάγκες του πάσχοντος πληθυσμού του νομού ή θέλουν ένα κέντρο διακομιδών που απλά θα παρέχει τις πρώτες βοήθειες και αυτές λειψές μερικές φορές, που θα διακομίζει στα νοσοκομεία των Πατρών τους ασθενείς χάνοντας κρίσιμο χρόνο που τελικά μπορεί να αποβεί μοιραίος για τη ζωή των ασθενών; Μήπως σκοπός των «αρχών» είναι να αποδομηθεί σιγά η λειτουργία του νοσοκομείου με σκοπό την εκμετάλλευση του από ιδιωτικά συμφέροντα;
Οι καιροί που διανύουμε είναι δύσκολοι και πονηροί, το να ζητάς προσωπικό όταν παντού έχουν παγώσει τα πάντα, φαντάζει ουτοπία, αλλά είναι δυνατή! Είναι ζήτημα διεκδίκησης. Καλούμαστε να αποφασίσουμε (εμείς και οι διοικούντες) αν θα στείλουμε ένα μέρος από τους συμπολίτες μας στον Καιάδα ή όχι!!!

Από πλευράς μας, σε αυτή τη χρονική στιγμή ζητούμε την πλήρη στελέχωση του Νοσοκομείου σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό του Νοσοκομείου του Πύργου με όλες τις ειδικότητες ώστε να σταματήσουν να κινδυνεύουν ζωές!
Να δοθεί ένα τέλος στις τοπικιστικές και πελατειακές σχέσεις των διοικούντων που μόνο λύσεις δεν δίνουν παρά εξυπηρετούν συμφέροντα!
Επαναπροσδιορισμός του υγειονομικού χάρτη του νομού Ηλείας με αντικειμενικά κριτήρια (πληθυσμιακά, ηλικιακά, επιδημιολογικά, οδικά).

Φτάνει πια η τόση λάσπη στους γιατρούς!
Να υπερασπίσουμε την Δημόσια Υγεία σαν πραγματικοί πολίτες και όχι σαν ραγιάδες!