Πέμπτη 4 Οκτωβρίου 2012

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ-ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΟΥ ΙΑΤΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΠΡΕΒΕΖΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΣΚΕΨΗ ΤΟΠΙΚΩΝ ΦΟΡΕΩΝ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ ΣΤΟ ΝΟΜΟ ΠΡΕΒΕΖΑΣ


Την Τετάρτη 3 Οκτωβρίου πραγματοποιήθηκε σύσκεψη φορέων της περιοχής μας για τα προβλήματα στο χώρο της υγείας (Νοσοκομείο, Κέντρα Υγείας), με πρωτοβουλία του Ιατρικού Συλλόγου Πρέβεζας και με την οργανωτική βοήθεια του Αντιπεριφερειάρχη Πρέβεζας, κ Ιωάννου. Η σύσκεψη πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα συνεδριάσεων της Περιφερειακής Ενότητας Πρέβεζας, με συμμετοχή του Αντιπεριφερειάρχη Πρέβεζας, του Δημάρχου Πρέβεζας, του Δημάρχου Φαναρίου, του Αντιδημάρχου Πρέβεζας και του Αντιδημάρχου Ζηρού, του Διευθυντή Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας Ηπείρου, του Διοικητή και του Διευθυντή οικονομικών υπηρεσιών του Νοσοκομείου Πρέβεζας, Εκπροσώπων όλων των θεσμικών οργάνων των γιατρών του Νοσοκομείου Πρέβεζας, διευθυντών κλινικών και τομέων του Νοσοκομείου, διευθυντών Κέντρων Υγείας του Νομού μας, μελών του ΔΣ του Ιατρικού Συλλόγου Πρέβεζας και εκπροσώπων των εργαζομένων του Νοσοκομείου. Συμμετείχαν επίσης με τοποθετήσεις περιφερειακοί σύμβουλοι, ο Πρόεδρος του Οδοντιατρικού Συλλόγου, και εκπρόσωποι πολιτιστικών φορέων της πόλης μας.
 Ο συντονισμός της σύσκεψης έγινε από τον Πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου Πρέβεζας, ενώ υπήρξε ενημέρωση και εμπεριστατωμένες τοποθετήσεις από όλους τους συμμετέχοντες. Σημειώνεται ότι δεν παρέστησαν στη σύσκεψη, πιθανώς λόγω ανειλημμένων κοινοβουλευτικών υποχρεώσεων, οι βουλευτές του νομού μας, οι οποίοι είχαν κληθεί να συμμετέχουν και να τοποθετηθούν για ένα τόσο ζωτικό για την κοινωνία θέμα.
Στη διάρκεια της σύσκεψης έγινε λεπτομερής ενημέρωση για τα προβλήματα στη λειτουργία του νοσοκομείου και των κέντρων υγείας (σοβαρές ελλείψεις σε αναλώσιμα υλικά, ιατρικά μηχανήματα και εξοπλισμό και γενικότερη υποχρηματοδότηση). Επίσης επισημάνθηκε ο κίνδυνος περαιτέρω υποβάθμισης του Νοσοκομείου στα πλαίσια του σχεδιασμού για συγχωνεύσεις νοσοκομείων και των γενικότερων περικοπών στον τομέα της υγείας. Τονίσθηκε η επιτακτική ανάγκη για ταχεία επίλυση των σοβαρών προβλημάτων στη λειτουργία του νοσοκομείου και των κέντρων υγείας, στα πλαίσια της άμεσης κάλυψης των επειγουσών αναγκών και της ορθολογιστικής διαχείρισης, ώστε να διασφαλίζεται η απρόσκοπτη λειτουργία και εφημέρευση, προς όφελος των ασθενών συμπολιτών μας. Επίσης, αποφασίσθηκε η συσπείρωση όλων των φορέων του Νομού μας, προκειμένου να εναντιωθούν σθεναρά σε κάθε ενδεχόμενο υποβάθμισης του νοσοκομείου και των κέντρων υγείας. Επιπλέον επαναβεβαιώθηκε η αναγκαιότητα συνέχισης της διεκδίκησης για ανέγερση νέου νοσοκομείου στην περιοχή μας.
 Για το συντονισμό των απαραίτητων ενεργειών συγκροτήθηκε διαρκής επιτροπή, με σκοπό: 1) την πλήρη ενημέρωση της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας για τα προβλήματα στη λειτουργία του νοσοκομείου και των κέντρων υγείας του νομού μας, 2) την αποφυγή του κινδύνου υποβάθμισης του νοσοκομείου μας και ασφαλώς τη σθεναρή διεκδίκηση της αναβάθμισής του και 3) την ανάδειξη της ανάγκης για δημιουργία μίας νέας σύγχρονης νοσοκομειακής μονάδας στην περιοχή μας.
Η επιτροπή αυτή θα επιδιώξει συνάντηση με τον Υπουργό Υγείας, προκειμένου να μεταφέρει την βούληση όλων των πολιτών του νομού μας για τη στήριξη του νοσοκομείου και γενικότερα των δομών υγείας, παραθέτοντας στον Υπουργό συγκεκριμένα στοιχεία και εμπεριστατωμένα επιχειρήματα. Επίσης η επιτροπή θα ηγηθεί εκστρατείας ανάδειξης του θέματος στα μέσα ενημέρωσης, προκειμένου να ασκηθεί πίεση στην πολιτική ηγεσία για επίλυση των προβλημάτων.
 Η επιτροπή θα αποτελείται από τον Αντιπεριφερειάρχη Πρέβεζας κ Ιωάννου (ως προεδρεύοντα), το Δήμαρχο Πρέβεζας κ Μπαΐλη, τον Πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου κ Μπακόλα, το Διοικητή του νοσοκομείου κ Τζίμα, τον εκπρόσωπο των γιατρών του νοσοκομείου και πρόεδρο της επιστημονικής επιτροπής κ Κανέλο, τον εκπρόσωπο των διευθυντών των κέντρων υγείας του νομού μας και της πενταμελούς επιτροπής γιατρών κ Νάστα, και τον Πρόεδρο του συλλόγου εργαζομένων του νοσοκομείου. Στην επιτροπή αυτή αποφασίσθηκε να κληθούν να συμμετάσχουν ως μέλη της και οι βουλευτές του νομού μας, από τους οποίους θα ζητηθεί να αναλάβουν ενεργό ρόλο.
Τέλος, οι συμμετέχοντες δεσμεύθηκαν να καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια, σε συνεργασία με όλους τους κοινωνικούς φορείς, για την επίλυση των προβλημάτων της υγείας στην περιοχή μας, μέσω πρωτοβουλιών ενημέρωσης, διεκδίκησης και άσκησης πίεσης στην πολιτική ηγεσία.
Πρέβεζα, 4/10/2012
Από τον Ιατρικό Σύλλογο Πρέβεζας,
Ο  Πρόεδρος                              Ο Γραμματέας
Ευάγγελος Μπακόλας              Χρήστος Γούσης