Παρασκευή 5 Οκτωβρίου 2012

Λυκουρέντζος για Νοσοκομείο Άρτας: Όλα λειτουργούν ομαλά!



Είναι μερικές στιγμές που έχεις την εντύπωση ότι ή ο υπουργός είναι από άλλον πλανήτη ή απλά εμπαίζει τους πάντες στο κοινοβούλιο.

Το Νοσοκομείο της Άρτας, όπως και όλα τα νοσοκομεία της χώρας, αντιμετωπίζει και αυτό σοβαρά προβλήματα, ιδιαίτερα με ελλείψεις αναλώσιμου υλικού που δεν το επιτρέπουν  να ανταποκριθεί στις βασικές του ανάγκες.
Χειρουργικές επεμβασεις αναβάλλονται λογω έλλειψης υλικών.
Οι διευθυντές των εργαστηριακών τμημάτων  με αναφορές τους προς τη διοίκηση του Νοσοκομείου έχουν επανειλημμένα επισημάνει την έλλειψη υγειονομικού υλικού και αναφέρουν χαρακτηριστικά ότι τίθεται σε κίνδυνο η υγεία και η ασφάλεια των ασθενών και των εργαζομένων.
Η χρηματοδότηση ανεπαρκέστατη με αποτέλεσμα να μην  έχουν καταβληθεί μέχρι σήμερα τα δεδουλευμένα στους νοσηλευτές και άλλους υγειονομικούς από τα νυχτερινά, τις αργίες και τα Σαββατοκύριακα για όλο  το 2012 και για δύο μήνες από το 2011!!!
Οι εργαζόμενοι   βρίσκονται σε επίσχεση εργασίας.
Έγινε λοιπόν μια επίκαιρη ερώτηση στον υπουργό Υγείας, ο οποίος απάντησε σήμερα στη Βουλή.
Τωρα αν θέλετε να μάθετε τι ακριβώς απάντησε , ελέγξετε πρώτα τα ..νεύρα σας, απομακρύνετε καθε αντικείμενο που θα  μπορούσε να προκαλέσει... θραύση της οθόνης του υπολογιστή σας και  ...απολαύστε:


  • Παραπέμπει τις λύσεις στους διοικητες του νοσοκομείου και της 6ης ΥΠε
  • Αρνείται ότι δεν είναι εύρρυθμη  η λειτουργία  του νοσοκομείου. 
  • Θεωρεί ότι η χρηματοδότηση του νοσοκομείου είναι ομαλή 
  • Θεωρεί ότι η  επιχορήγηση από τον τακτικό προϋπολογισμό είναι συνεπής, συνεχής και σταθερή.
  • Θεωρεί ότι η εξόφληση των εργαζομένων είναι αρμοδιότητα  της  6ης ΔΥΠε και όχι δική του αρμοδιότητα. 
  • Αφησε μια πιθανότητα να υπάρξει νέα επιχορήγηση... "μετά από τη νέα συμφωνία με τους φίλους εταίρους και δανειστές μας"
  • Ζήτησε από τους βουλευτές όλων των πτερύγων της Βουλής να μην ενθαρρύνουν... "πρακτικές και ακραίες συμπεριφορές, όπως καταλήψεις σε νοσοκομεία"...
 (Οι επισημάνσεις δικές μας)

 Θα συζητηθεί τώρα η με αριθμό 348/1-10-2012 επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας κ. Γεωργίου Στύλιου προς τον Υπουργό Υγείας, σχετικά με τη χρηματοδότηση του Νοσοκομείου Άρτας.
Ορίστε, κύριε Στύλιο, έχετε το λόγο για δύο λεπτά, προκειμένου να αναπτύξετε την ερώτησή σας. 

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΣΤΥΛΙΟΣ: Κύριε Πρόεδρε, κύριε Υπουργέ, αναφέρομαι σ’ ένα θέμα ειδικό αλλά πάρα πολύ μεγάλο και πάρα πολύ σημαντικό για τη δική μου περιοχή, για το δικό μου νομό, για το Νομό Άρτας. Αναφέρομαι στο Γενικό Νοσοκομείο Άρτας, το οποίο αντιμετωπίζει πολλά και σοβαρά προβλήματα που το  τελευταίο χρονικό διάστημα εντείνονται και έχουν ως αποτέλεσμα να μην μπορεί το Νοσοκομείο να ανταποκριθεί στις βασικές του ανάγκες.
Παρατηρείται έλλειψη σε βασικά αναλώσιμα υλικά, τα οποία είναι αναγκαία για την παροχή υπηρεσιών υγείας στους πολίτες. Οι διευθυντές των εργαστηριακών τμημάτων του Νοσοκομείου με αναφορές τους προς τη διοίκηση του Νοσοκομείου έχουν επανειλημμένα επισημάνει την έλλειψη υγειονομικού υλικού. Αναφέρουν χαρακτηριστικά ότι τίθεται σε κίνδυνο η υγεία και η ασφάλεια των ασθενών και των εργαζομένων. Το πρόβλημα γίνεται πιο έντονο, σύμφωνα με αναφορές των προϊσταμένων, στο χειρουργείο, που δεν μπορεί να λειτουργήσει λόγω μη εφοδιασμού με απαραίτητα υλικά για τη διεξαγωγή των χειρουργικών επεμβάσεων. 

Κύριε Υπουργέ, μεταξύ των άλλων προβλημάτων είναι και η μη επαρκής χρηματοδότηση του Νοσοκομείου, με αποτέλεσμα να υπάρχει επίσχεση εργασίας και να μην λειτουργεί το Νοσοκομείο για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα. Δεν έχουν καταβληθεί μέχρι σήμερα τα δεδουλευμένα στους νοσηλευτές από τις εφημερίες, τις αργίες και τα Σαββατοκύριακα για το 2012 και για δύο μήνες από το 2011. Αυτό είναι συνέπεια της απόφασης χρηματοδότησης του Μαρτίου του 2012. Στο Νοσοκομείο της Άρτας έχουν καταβληθεί λιγότερα χρήματα, λιγότερο ποσοστό σε σχέση με άλλα νοσοκομεία ίδιας δυναμικότητας με το Νοσοκομείο της Άρτας, νοσοκομεία που περιλαμβάνονται στην ίδια, την 6η ΥΠΕ. 

Ερωτάσθε, κύριε Υπουργέ: πότε προβλέπεται να καταβληθούν τα δεδουλευμένα των εργαζομένων, προκειμένου να αποκατασταθεί η εύρυθμη λειτουργία του Νοσοκομείου; Γιατί το Νοσοκομείο Άρτας δεν έχει την ίδια οικονομική μεταχείριση με αντίστοιχης δυναμικότητας νοσοκομεία της ίδιας ΥΠΕ; Πότε προβλέπεται να αποκατασταθεί η αδικία;
Ευχαριστώ. 

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Χρήστος Μαρκογιαννάκης): Ευχαριστούμε, κύριε συνάδελφε.
Το λόγο έχει ο Υπουργός Υγείας κ. Λυκουρέντζος για τρία λεπτά. 

ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΥΚΟΥΡΕΝΤΖΟΣ (Υπουργός Υγείας): Κύριε Πρόεδρε, δεν δέχομαι την παρατήρηση ότι το Νοσοκομείο Άρτας υστερεί στη λειτουργία του, στην απόδοσή του κι ότι δεν είναι εύρυθμη τελικά η καθημερινή λειτουργία του.  

Προβλήματα υπάρχουν, όπως ήδη συζητάμε από ώρας στη Βουλή, ευρύτερα στον τομέα της Υγείας και στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Όμως είναι άλλο πράγμα η αντιμετώπιση των προβλημάτων και άλλο είναι το να οδηγούμεθα σε αξιολογήσεις ότι δεν υπάρχει εύρυθμη λειτουργία. 

Η Κυβέρνηση έχει υπηρεσίες, όπως η υγειονομική περιφέρεια και οι διοικητές των νοσοκομείων, για να αντιμετωπίζουν προβλήματα στα οποία αναφερθήκατε σε σχέση με την προμήθεια των νοσοκομείων, σε ότι αφορά χειρουργικά, νοσοκομειακά υλικά και ότι άλλο είναι αναγκαίο για την καθημερινή λειτουργία των νοσοκομείων. 

Στο Υπουργείο δεν έχουμε υπόψιν αναφορές της διοίκησης, η οποία να μας υποδεικνύει ότι λόγω υστερήσεως στις προμήθειες αυτών των αναγκαίων υλικών, εμποδίζεται η ομαλή λειτουργία του νοσοκομείου.

Αντιθέτως, τα στοιχεία τα οποία μου έχουν διαθέσει οι υπηρεσίες αποκαλύπτουν ότι η χρηματοδότηση του νοσοκομείου είναι ομαλή. Ήδη 7.392.961 ευρώ έχουν δοθεί από την τακτική επιχορήγηση προς το νοσοκομείο. 

Η επιχορήγηση από τον τακτικό προϋπολογισμό είναι συνεπής, συνεχής και σταθερή προς όλες τις νοσοκομειακές μονάδες της χώρας. Αλλά διαπιστώνω από τα στοιχεία των υπηρεσιών ότι, πέραν των άλλων, εξοφλήθηκαν και υποχρεώσεις προηγούμενων ετών από το νοσοκομείο, οι οποίες δεν ξέρω αν αυτές εξοφλήθηκαν ως όφειλε το νοσοκομείο ή αν είναι μέσα στο γενικότερο σχέδιο εξόφλησης υποχρεώσεων μέχρι 31/12/2011 και θα έπρεπε να αντιμετωπιστούν με τη νέα επιχορήγηση, η οποία θα υπάρξει μετά από τη Συμφωνία με τους φίλους εταίρους και δανειστές μας.

Πάντως, σε ό,τι αφορά το ζήτημα για την εξόφληση των εργαζομένων οι οποίοι πραγματοποιούν υπερωρίες σαββατοκύριακα και εμφανίζεται ότι υπολείπεται το απαιτούμενο κονδύλιο, εμείς έχουμε ζητήσει από την υγειονομική περιφέρεια  ως Υπουργείο –διότι δεν είναι αυτό αρμοδιότητα του Υπουργείου Υγείας, αλλά του αρμοδίου διοικητή της υγειονομικής περιφέρειας- να εξετάσει το ζήτημα και στην περίπτωση που διαπιστωθεί  ότι υπάρξει αδικία σε βάρους του Νοσοκομείου της Άρτας, η αδικία αυτή να αποκατασταθεί. Αυτό είναι αρμοδιότητα του διοικητή της υγειονομικής περιφέρειας. Περιμένουμε απάντηση για να σας πληροφορήσω και εσάς σε ότι αφορά αυτό το ζήτημα.
Σας ευχαριστώ.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Χρήστος Μαρκογιαννάκης): Ευχαριστούμε, κύριε Υπουργέ.
Ο κ. Στύλιος έχει το λόγο, για τρία λεπτά.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΣΤΥΛΙΟΣ: Κύριε Υπουργέ, γνωρίζω το φόρτο εργασίας που έχετε. Αντιλαμβάνομαι το χρόνο που διαθέτετε για να ενημερώσετε τη Βουλή και για τη δική μου την ερώτηση και για τις ερωτήσεις των υπολοίπων συναδέλφων Βουλευτών για το θέμα της υγείας. Καλύπτομαι από την απάντηση που μου δώσατε για τον έλεγχο που θα γίνει από την 6η Υγειονομική Περιφέρεια και την αποκατάσταση της αδικίας, όσον αφορά το Νοσοκομείο της Άρτας. 

Θέλω όμως, να σας επισημάνω και τα εξής:
Το Νοσοκομείο της Άρτας δεν εξυπηρετεί μόνο το Νομό της Άρτας και την πόλη της Άρτας, εξυπηρετεί και τους γύρω, τους όμορους Νομούς. Εξυπηρετεί την πόλη της Αμφιλοχίας και της Βόνιτσας, οι οποίες ανήκουν στο Νομό Αιτωλοακαρνανίας, καθώς και τα γύρω χωριά από αυτές τις πόλεις. Εξυπηρετεί το μισό Νομό της Πρέβεζας,  καθώς πόλεις όπως η Φιλιππιάδα και το Θεσπρωτικό βρίσκονται πάρα πολύ κοντά στην Άρτα σε απόσταση δέκα, δεκαπέντε χιλιομέτρων, ενώ η πόλη της Πρέβεζας είναι σε απόσταση σαράντα χιλιομέτρων. Και αυτοί έρχονται στην Άρτα. Εξυπηρετεί τα ορεινά χωριά των Τρικάλων και της Καρδίτσας, όπου και αυτοί κατεβαίνουν στο Νοσοκομείο της Άρτας. Και στοιχεία τα οποία υπάρχουν στο Υπουργείο Υγείας και για τα οποία η υπηρεσίας σας, η 6η ΥΠΕ θα μπορούσε να σας ενημερώσει, αποδεικνύουν ότι περιστατικά από τα νοσοκομεία  της Λευκάδας, της Πρέβεζας και του Αγρινίου ακόμα-ακόμα μεταφέρονται και διακομίζονται στην Άρτα και εξυπηρετούνται από το Νοσοκομείο της Άρτας.
Κύριε Υπουργέ, επίσης υπάρχουν στοιχεία που δείχνουν ότι η πληρότητα στο Νοσοκομείο της Άρτας ξεπερνά το 90% και μάλιστα σε ορισμένες κλινικές ξεπερνά το 190%. 

Γνωρίζω την εποχή στην οποία βρισκόμαστε. Γνωρίζω την προσπάθεια που εσείς κάνετε κάτω από αυτές τις αντίξοες οικονομικές συνθήκες να ανταπεξέλθουμε και να παρέχετε τις υπηρεσίες υγείας που απαιτούνται στους Έλληνες πολίτες.

Σας ερωτώ αν έχει πραγματοποιηθεί έλεγχος στο Νοσοκομείο της Άρτας για ενδεχόμενη κακοδιοίκηση και κακοδιαχείριση και για μη ορθή κατανομή των κονδυλίων και αν ναι, ποια είναι τα αποτελέσματα του. Σε αντίθετη περίπτωση, σας ερωτώ εάν προβλέπεται κάτι τέτοιο;
Θέλω, επίσης, να επισημάνω ότι τόσο οι γιατροί όσο και το νοσηλευτικό προσωπικό του Νοσοκομείου της Άρτας κάνουν πάρα πολύ μεγάλη προσπάθεια να παρέχουν στους ασθενείς τις υπηρεσίες εκείνες που πρέπει και εγώ ο ίδιος είμαι ένας δικός σας υποστηρικτής, της πολιτικής του Υπουργείου Υγείας, ζητώντας τους να προσπαθήσουν περισσότερο. Εδώ γίνεται περισσότερο επίκαιρη παρά ποτέ η φράση του Προέδρου της Αμερικής, του κ. Κένεντι: «Μη σκέφτεσαι τι μπορεί να κάνει η πατρίδα σου για σένα, αλλά τι μπορείς να κάνεις εσύ για την πατρίδα σου».
Ευχαριστώ πολύ, κύριε Υπουργέ.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Χρήστος Μαρκογιαννάκης): Το λόγο έχει ο κύριος Υπουργός, για τρία λεπτά.

ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΥΚΟΥΡΕΝΤΖΟΣ (Υπουργός Υγείας): Ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε.
Εκτιμώ, κύριε συνάδελφε, όπως είπα και για τους άλλους συναδέλφους, ως ειλικρινές το ενδιαφέρον σας. Δεν είμαστε σε μία διαδικασία πολιτικής αντιπαράθεσης με αφορμή τη διαδικασία του Κοινοβουλευτικού Ελέγχου. Είναι θέματα τα οποία ορθώς τα αναδεικνύετε. Πρέπει να συζητούνται δημοσίως, αλλά όλοι οφείλουμε να γνωρίζουμε τα όρια εντός των οποίων μπορούμε να κινηθούμε και από πλευράς δυνατοτήτων δαπανών και από πλευράς διοικητικών αρμοδιοτήτων.

Για να υπάρξει εξαιρετικός έλεγχος πέραν του τακτικού ελέγχου ο οποίος γίνεται στο Νοσοκομείο της Άρτας, θα πρέπει να υπάρχουν ενδείξεις ότι εκεί δεν λειτουργεί εντός των κανόνων της ελληνικής νομοθεσίας και των κανονισμών η Διοίκηση ή άλλα τμήματα του Νοσοκομείου

Αυτό είναι ένα ζήτημα το οποίο δεν παρακολουθεί ο Υπουργός της Υγείας, αλλά υπάρχει το Σώμα Επιθεωρητών Υγείας, οι οποίοι έχουν την αρμοδιότητα να εξετάζουν όλες τις μονάδες του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Εκείνοι ενδεχομένως έχουν προβεί σε ενέργειες για τις οποίες εγώ εν συνεχεία θα ενημερωθώ. Πάντως, αυτή τη στιγμή δεν έχω υπ’ όψιν μου κάτι το οποίο να αφορά σε διαδικασία ελέγχου το Νοσοκομείο της Άρτας.

Βεβαίως, αναγνωρίζω τον πολύ σημαντικό ρόλο, τον οποίο και εσείς περιγράψατε, σε σχέση με τις υπηρεσίες τις οποίες παρέχει σε κατοίκους, σε ασθενείς άλλων περιοχών λόγω της εγγύτητος σε σχέση με τον τόπο κατοικίας τους. Αυτό το οποίο χρειάζεται σήμερα για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση είναι στο πλαίσιο αυτό των περιορισμένων δυνατοτήτων να επιδιώξουμε κάθε ευρώ να πιάνει τόπο, να καταναλώνεται, να δαπανάται για πραγματικές ανάγκες. Αυτή είναι η καθημερινή μας έγνοια και αγωνία, πώς θα επιτύχουμε οι δαπάνες οι οποίες είναι διαθέσιμες στον τομέα της υγείας να προορίζονται και να έχουν αποτελέσματα εκεί ακριβώς που πρέπει και εκεί και εκεί όπου πρέπει να κατευθυνθούν προς όφελος της ελληνικής κοινωνίας.
Θέλω με την ευκαιρία να παρακαλέσω τους συναδέλφους όλων των πτερύγων της Βουλής να μην ενθαρρύνουν πρακτικές και ακραίες συμπεριφορές, όπως καταλήψεις σε νοσοκομεία, καταλήψεις των γραφείων των Υπουργών, καταλήψεις άλλων κτηρίων τα οποία είναι στη διάθεση του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Δεν εξυπηρετούν αυτή τη στιγμή τα συμφέροντα της ελληνικής κοινωνίας. Το συμφέρον της ελληνικής κοινωνίας προάγεται μέσα από τη συναίνεση, τη συνεργασία, την αποδοτικότητα όλων και κυρίως, πρώτα της πολιτικής ηγεσίας. Όμως, εν πάση περιπτώσει, για να μπορέσει να παραχθεί το απαιτούμενο, το ζητούμενο έργο χρειάζεται κοινωνική ομαλότητα, πολιτική ομαλότητα, συνεργασία και αποτελέσματα.
Σας ευχαριστώ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Χρήστος Μαρκογιαννάκης): Ευχαριστούμε, κύριε Υπουργέ.
ΟΛΓΑ ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Εσείς τις κάνετε, κύριε Υπουργέ, τις κινητοποιήσεις, όχι οι άλλες πτέρυγες της Βουλής.