Κυριακή 28 Οκτωβρίου 2012

Σύλληψη Βαξεβάνη: Η Μνημονιακή Δημοκρατία Δείχνει Τα Δόντια Της!


Αναδημοσίευση από mao.gr

Απαράδεκτη, εξωφρενική, προκλητική: όποιο επίθετο και αν χρησιμοποιήσουμε για να χαρακτηρίσουμε τη σημερινή σύλληψη του Κώστα Βαξεβάνη λίγο θα είναι! 

Ανάπηρη δημοκρατία, ανάπηρη ελευθερία, ανάπηρη κυβέρνηση, τυφλωμένη από τη γλίτσα της υποταγής.  

Όπως επισημάνθηκε από κάθε χρήστη του διαδικτύου είναι εξωφρενικό τα άτομα που “έχασαν” τη λίστα Λαγκάρντ να είναι ελεύθερα και να συλλαμβάνεται ο άνθρωπος που την δημοσιοποίησε (και την οποία αναπαρήγαγε το σύνολο των ΜΜΕ στη συνέχεια).

Η σύλληψη του εκδότη του Hot-Doc, την ώρα που στις ελληνικές πόλεις παιάνιζαν οι στρατιωτικές μπάντες λόγω των παρελάσεων της 28ης Οκτωβρίου, αποκτά συμβολική σημασία. Δείχνει πώς αντιλαμβάνεται η κρατική δικαιοσύνη την ελευθεροτυπία, δείχνει πώς εφαρμόζονται δύο μέτρα και δύο σταθμά: 

αδιαφάνεια για την προστασία των ισχυρών, αλλά «νόμος και τάξη» για να τρομοκρατηθεί όχι  μόνο «ένας» δημοσιογράφος, αλλά όποιος τολμά να αναζητήσει την αλήθεια.

Η Ελλάδα απέκτησε τον δικό της Τζούλιαν Ασάνζ;  Τέτοιες στιγμές δεν χωράνε ειρωνείες ούτε επιφυλάξεις για το είδος της αποκαλυπτικής δημοκρατίας που υπηρετεί εδώ και χρόνια ο Κώστας Βαξεβάνης,  που την εκπομπή  του «Το κουτί της Πανδώρας» έχει γράψει στα μαύρα κατάστιχα η τριτοκομματική ΕΡΤ ή τις επιφυλάξεις ορισμένων ότι έτσι δημιουργούνται νέοι τηλεοπτικοί υπερήρωες.

Τέτοιες στιγμές απαιτούμε όλοι την άμεση απελευθέρωση του ανθρώπου  και τουλάχιστον την παραίτηση εκείνων που εξευτελίζουν κάθε έννοια δημοκρατίας και δικαιοσύνης ή σωπαίνουν μπροστά σ’ αυτό τον εξευτελισμό. 

Η σύλληψη δεν στοχεύει μόνο στο πρόσωπο του Κώστα Βαξεβάνη,  αλλά αποτελεί τρομοκρατική πράξη και απειλή προς κάθε σκίρτημα ανεξάρτητης -μη υπαλληλικής- δημοσιογραφίας και ενημέρωσης.