Τρίτη 30 Οκτωβρίου 2012

Νέο μαχαίρι σε παροχές και εκτόξευση των πληρωμών για νοσηλεία και εξετάσεις


Αναδημοσίευση από το "Ριζοσπάστη"

ΝΕΟΣ ΕΝΙΑΙΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΠΑΡΟΧΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΕΟΠΥΥ
Σωστό σφαγείο και των ελάχιστων παροχών
Νέο μαχαίρι σε παροχές και εκτόξευση των πληρωμών για νοσηλεία και εξετάσεις

Πώς θα «εξοικονομήσει» 300 εκατ. ευρώ το χρόνο από δαπάνες Υγείας η συγκυβέρνηση; 
Παίρνοντάς τα απευθείας και εν ψυχρώ από τις τσέπες των ασφαλισμένων

Όπως αποκαλύπτεται και από τη δημοσίευση του νέου Ενιαίου Κανονισμού Παροχών Υγείας του ΕΟΠΥΥ (ΦΕΚ Β 1233/2012), ο λεγόμενος «εξορθολογισμός», το υποτιθέμενο «νοικοκύρεμα» των δαπανών για την Υγεία, δεν είναι τίποτε άλλο παρά νέο χαράτσωμα των ασφαλισμένων, που εδώ και χρόνια πληρώνουν τις ασφαλιστικές τους εισφορές και τώρα θα πληρώνουν έως και 50% συμμετοχή για νοσηλεία και έως και 45% για εξετάσεις

Συγκεκριμένα, ανάμεσα στις δραματικές περικοπές περιλαμβάνονται:

Για νοσηλεία σε συμβεβλημένες ιδιωτικές κλινικές, όταν γίνεται χρήση του Κλειστού Ενοποιημένου Νοσηλίου (σ.σ. αφορά στις περισσότερες κλινικές) για τους ασφαλισμένους του ΟΓΑ επιβάλλεται συμμετοχή κατά 50% και για τους υπόλοιπους ασφαλισμένους κατά 30% στο σύνολο της δαπάνης νοσηλείας.
Για νοσηλεία σε συμβεβλημένες ιδιωτικές κλινικές που αποζημιώνονται με ημερήσιο νοσήλιο, οι ασφαλισμένοι του ΟΓΑ θα επιβαρύνονται πλέον με ποσοστό 20% και οι υπόλοιποι ασφαλισμένοι με ποσοστό 10% στα συνολικά έξοδα νοσηλείας.

Διατηρεί το χαράτσι 45% συμμετοχής σε εξετάσεις σε περίπτωση που κάποιος νοσηλευτεί σε συμβεβλημένη ιδιωτική κλινική. Για παράδειγμα, αν χρειαστεί μια αξονική τομογραφία, θα πρέπει να πληρώσει από την τσέπη του 32 από τα 71,11 ευρώ με τα οποία τη χρεώνει το κρατικό τιμολόγιο. Αν χρειαστεί μαγνητική τομογραφία θα πληρώσει 106,37 από τα 237 ευρώ που τη χρεώνει το κρατικό τιμολόγιο. Αν μάλιστα χρειαστεί και ποζιτρονιακή τομογραφία (έλεγχος για μετάσταση καρκίνου) τότε θα πληρώσει 630 ευρώ συμμετοχή από τα 1.400 ευρώ που στοιχίζουν η τομογραφία και τα σκιαγραφικά υγρά (700 + 700 αντίστοιχα).

Επιβάλλεται 25% συμμετοχή του ασφαλισμένου σε συσκευές υψηλού κόστους, όπως είναι οι αναπνευστικές συσκευές. Το κόστος τους ξεκινάει από 840 ευρώ και φτάνει μέχρι και τις 7.000 ευρώ, ανάλογα με τον τύπο και το μέγεθος του προβλήματος του ασθενούς.

Διαχωρισμοί με εισοδηματικά κριτήρια
Μέχρι τώρα «οι παραπληγικοί, οι τετραπληγικοί, οι νεφροπαθείς που υποβάλλονται σε συνεχή θεραπεία υποκατάστασης, ή έχουν υποβληθεί σε μεταμόσχευση νεφρού, οι πάσχοντες από σακχαρώδη διαβήτη τύπου Ι, οι πάσχοντες από σκλήρυνση κατά πλάκας, αυτοί που κάνουν χρήση αντλίας συνεχούς έγχυσης ινσουλίνης, καθώς και οι υποβληθέντες σε μεταμόσχευση συμπαγών, ή ρευστών οργάνων και οι ΗIV θετικοί ασθενείς» δεν πλήρωναν συμμετοχή 25% για τη χορήγηση αναλώσιμου υγειονομικού υλικού. Τώρα ο νέος κανονισμός προσθέτει «εφόσον το εισόδημά τους δεν υπερβαίνει ποσό, το οποίο καθορίζεται με απόφαση ΔΣ του Οργανισμού».

Παραμένει η κατάπτυστη διάταξη σύμφωνα με την οποία μόνο όσες γυναίκες γεννήσουν εκτός νοσηλευτικού ιδρύματος θα τους καταβάλλεται «αντί μαιευτικής περίθαλψης εφάπαξ χρηματικό βοήθημα ύψους 900 ευρώ, 1.200 ευρώ για δίδυμη κύηση και 1.600 ευρώ για τρίδυμη κύηση».

Πριν ίσχυε: «Λογοθεραπείες, εργοθεραπείες και ψυχοθεραπείες χορηγούνται ανάλογα με την πάθηση με παραπεμπτικό θεράποντος ιατρού αντίστοιχης ειδικότητας και έγκριση ελεγκτή ιατρού έως 20 συνεδρίες ανά είδος το μήνα». Με το νέο κανονισμό - σφαγείο δε γίνεται καν λόγος για λογοθεραπείες και εργοθεραπείες, παρά μόνο «σε ασφαλισμένους που έχουν νοσηλευθεί στο παρελθόν σε πάσης φύσεως μονάδες ψυχικής υγείας, δεν παρακολουθούν ή δεν έχουν ενταχθεί εκ παραλλήλου σε πρόγραμμα ψυχικής υγείας και χρήζουν ψυχοθεραπειών, δύναται να χορηγούνται μέχρι τέσσερις (4) συνεδρίες ψυχοθεραπείας μηνιαία».

Γυαλιά οράσεως θα χορηγούνται κάθε 4 χρόνια αντί για 2 χρόνια. Το ποσό αποζημίωσης για γυαλιά είναι 100 ευρώ και για κάθε φακό επαφής είναι 25 ευρώ, ενώ πριν ήταν 100 ευρώ τόσο για γυαλιά όσο και για φακούς επαφής. 

Ωστόσο, ενώ πριν οι ασφαλισμένοι άνω των 40 χρόνων δικαιούνταν αποζημίωση για δυο ζευγάρια εφόσον συνέτρεχε λόγος (π.χ. ένα μυωπίας, ένα πρεσβυωπίας ή ένα ζευγάρι διπλεστιακά ή πολυεστιακά ή πολυεστιακούς φακούς επαφής), τώρα «γυαλιά για την αντιμετώπιση της πρεσβυωπίας χορηγούνται σε ασφαλισμένους μόνο άνω των 40 ετών, στην περίπτωση που δεν έχει χορηγηθεί άλλο ζεύγος στο διάστημα της 4ετίας για την αντιμετώπιση διαφορετικής πάθησης»!