Παρασκευή 26 Οκτωβρίου 2012

Σχετικά με την συγχώνευση του Νοσοκομείου Πρέβεζας.

Η πλήρης ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ  Κώστα Μπάρκα

ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τον Υπουργό Υγείας:
25.10.2012
 Θέμα: Σχετικά με την συγχώνευση του Νοσοκομείου Πρέβεζας.

 Οι συνεχιζόμενες μνημονιακές πολιτικές έχουν οδηγήσει την κοινωνία στα όρια της εξαθλίωση. Κύριο στοιχείο των επιλογών της τρικομματικής κυβέρνησης ΝΔ – ΠΑΣΟΚ – ΔΗΜΑΡ είναι και η διάλυση κάθε έννοιας κοινωνικού κράτους, από την οποία δεν θα μπορούσε να εξαιρεθεί και το Εθνικό Σύστημα Υγείας και ειδικά το Νοσοκομείο Πρέβεζας.

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το Νοσοκομείο Πρέβεζας και οι δομές του, τα Κέντρα Υγείας και οι δομές ψυχικής υγείας, το Κέντρο Ψυχικής Υγείας και Ιατροπαιδαγωγικό Κέντρο, οι δομές Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης (ο ξενώνας, τα δύο προστατευόμενα διαμερίσματα και η πρόσφατα ενταγμένη στο νοσοκομείο δομή αποκατάστασης), το ΚΕΦΙΑΠ (το παλιό   ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ) δεν είναι πολύ διαφορετικά από αυτά που αντιμετωπίζουν όλες οι δομές του ΕΣΥ πανελλαδικά. Ιδιαίτερα στην περιφέρεια όμως, λόγω των μνημονιακών πολιτικών στην υγεία αλλά και των νεοφιλελεύθερων επιλογών της διαρκώς προωθούμενης συρρίκνωσης του δημόσιου συστήματος, την εκτεταμένη διαφθορά και το πάρτι με τα φάρμακα, τα υλικά κλπ, που προωθούσαν και ενθάρρυναν όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις, η κατάσταση έχει ξεφύγει από κάθε έλεγχο.
Όσον αφορά στην Πρέβεζα, η κυβέρνηση σας  σχεδιάζει την συγχώνευσή του, αφού το έχει αφήσει να καταρρεύσει στο εν τω μεταξύ εντελώς (ελλείψεις βασικών υλικών, γάζες αντιδραστήρια ακόμα και για βασικές εργαστηριακές εξετάσεις, ορθοπεδικά υλικά για χειρουργεία). Ο αγώνας του προσωπικού και η υπομονή του κοινού έχουν αποτρέψει την ανεξέλεγκτη ανθρωπιστική κρίση. Πιο συγκεκριμένα, παρατηρούμε την κατάρρευση της εφημερίας, όπου δεν υπάρχει ασφάλεια πλέον για τους ασθενείς και τους γιατρούς, σύμφωνα και με το επιστημονικό συμβούλιο του νοσοκομείου αφού το νοσοκομείο εφημερεύει σε 24ωρη βάση, 365 μέρες το χρόνο. Οι περισσότερες εφημερίες των ειδικών μετατρέπονται σε μεικτές και ετοιμότητας, δηλαδή από το σπίτι. Τον τελευταίο καιρό έχουμε μάλιστα και τους καρδιολόγους σε εφημερία ετοιμότητας θέτοντας άμεσα σε κίνδυνο την ζωή των ασθενών της καρδιολογικής μονάδας.
Τα Κέντρα Υγείας είναι υποστελεχωμένα με μεγάλες ελλείψεις γιατρών και λοιπού προσωπικού και με αυθαίρετες μετακινήσεις γιατρών για εφημερίες από ΚΥ μιας περιοχής σε μία άλλη. Οι δομές της ψυχικής υγείας οι οποίες έχουν μια σημαντική προσφορά στην ευρύτερη περιοχή εκτός του νομού (Λευκάδα, Βόρεια Αιτωλοακαρνανία ενώ και το Ιατροπαιδαγωγικό καλύπτει επιπλέον τις ανάγκες των παιδιών και των εφήβων για υπηρεσίες ψυχικής υγείας και ολόκληρου του Νομού ¨Άρτας) αφήνονται να μαραζώσουν λόγω της υποχρηματοδότησης και της υποστελέχωσης σε εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό. Αυτό συμβαίνει μάλιστα σε μια περίοδο που οι ψυχικές διαταραχές αυξάνονται με γεωμετρική πρόοδο και οι ευάλωτοι άνθρωποι με ψυχικές διαταραχές έχουν σαν μοναδικό αποκούμπι, λόγω συνήθως της άσχημης οικονομικής τους κατάσταση.
        Αλλά και η κτιριακή κατάσταση του νοσοκομείου Πρέβεζας βρίσκεται σε κάκιστο επίπεδο. Το Νοσοκομείο της Πρέβεζας κατασκευάστηκε στη τριετία 1969-1972 σε οικόπεδο συνολικής έκτασης 12.000 περίπου τ.μ. Οι κτιριακές του εγκαταστάσεις καλύπτουν  έκταση 7.230 τ.μ. περίπου. Η υπάρχουσα κατάσταση των κτιριακών υποδομών του Νοσοκομείου απέχει πολύ από τις τρέχουσες ανάγκες των πολιτών, του ίδιου του Νοσοκομείου . Σύμφωνα  με τις ισχύουσες Ευρωπαϊκές προδιαγραφές η μέση επιφάνεια ανά κλίνη είναι 90 τ.μ., ενώ στο Νοσοκομείο της Πρέβεζας αντιστοιχούν 65,71 τ.μ. Το κτίριο για μακρά περίοδο παρέμεινε ασυντήρητο και αυτό είχε επίδραση και στη σημερινή του κατάσταση. Υπάρχουν σοβαρότατα προβλήματα στις υποδομές του όπως στους χώρους υγιεινής (Ανύπαρκτα σχεδόν W.C. και λουτρά), στις κακές, ασυντήρητες και πεπαλαιωμένες ηλεκτρολογικές και υδραυλικές εγκαταστάσεις του, στις άθλιες συνθήκες στα υπόγειά του (πλυντήρια, σιδερωτήρια ,ιματιοθήκη, τεχνική υπηρεσία ),στους ανεπαρκείς (δύο τον αριθμό) και συνήθως μονίμως χαλασμένους ανελκυστήρες του (πέρα από το γεγονός ότι μέσω των ίδιων ανελκυστήρων μεταφέρονται ασθενείς ,νεκροί, σκουπίδια και μολυσματικά υλικά, ιματισμός καθαρός και ακάθαρτος, τρόφιμα και φαγητά των ασθενών κ.λ.π.), στους ανεπαρκείς χώρους στα εργαστήρια ,στον ανεπαρκή εξαερισμό στα εργαστήρια , στην ανυπαρξία παθητικής πυροπροστασίας των επιμέρους χώρων, στην έλλειψη υποδομών για τη λήψη μέτρων Υγιεινής και ασφάλειας των εργαζομένων, στην έλλειψη αποθηκευτικών χώρων, στην έλλειψη κλιματισμού στους θαλάμους νοσηλείας των ασθενών.

Επειδή, η υγεία και η περίθαλψη των ανθρώπων του Ν. Πρέβεζας, όπως και παντού, πρέπει να είναι πάνω από κάθε περικοπές και έξω από κάθε σχέδιο λιτότητας.
Επειδή, τα απανωτά Μνημόνια και οι άνευ προηγουμένου ταξική μονομέρεια της κυβέρνησης σας υπέρ των εχόντων και κατεχόντων, καταδικάζει την μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία στην φτώχεια και στην απόγνωση και στην ατομική περιπλάνηση για την υπηρεσίες υγείας και περίθαλψης που δικαιούται.
Επειδή, οι εργαζόμενοι/ες, οι άνεργοι/ες, η νεολαία, οι συνταξιούχοι αλλά και όσοι ζουν και εργάζονται στην περιοχή μας αξίζουν και έχουν χρυσοπληρώσει ένα σύστημα υγείας που να καλύπτει τις σύγχρονες ανάγκες τους.

Ερωτάται ο Υπουργός:

•       Τι σκοπεύετε να κάνετε για να διασφαλίσετε τη συνέχιση της λειτουργίας του Νοσοκομείου και των δομών του;
•       Πως θα αντιμετωπίσετε την χρόνια υποχρηματοδότηση και υποστελέχωση των μονάδων υγείας, που τινάζουν στον αέρα την κοινωνική συνοχή του Νομού;
•       Τι σκοπεύετε να κάνετε για την κατασκευή νέου νοσοκομείου, τη στιγμή μάλιστα που ο δήμος παραχωρεί έκταση και το υπάρχον παρουσιάζει μια σειρά προβλημάτων που εκθέσαμε παραπάνω;
•       Θα συνεχίσετε το αντικοινωνικό και απάνθρωπο σχέδιο του ενός δημοσίου νοσοκομείου ανά διοικητική περιφέρεια, που θα τοποθετήσει την Ελλάδα πλάι - πλάι με τις χώρες της υποσαχάριας Αφρικής, όσον αφορά στην κρατική ιατροφαρμακευτική περίθαλψη;

Οι ερωτώντες βουλευτές:

Μπάρκας Κωσταντίνος