Παρασκευή 26 Οκτωβρίου 2012

Η ΟΕΝΓΕ σχετικά με την αποδοχή από τον υπουργό Υγείας της Γνωμοδότησης του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους που αφορά στο δικαίωμα επίσχεσης των γιατρών ΕΣΥ


Αναδημοσίευση από την ιστοσελίδα ygeianet

Αθήνα, 26 Οκτωβρίου 2012

Προς
τις Ενώσεις Γιατρών

Θέμα: σχετικά με την αποδοχή από τον υπουργό Υγείας της Γνωμοδότησης του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους (ΝΣΚ) που αφορά στο δικαίωμα επίσχεσης των γιατρών ΕΣΥ.

Μέχρι πρόσφατα αρκετές Διοικήσεις Νοσοκομείων περιέφεραν τη γνωμοδότηση του ΝΣΚ που αφορά στο δικαίωμα επίσχεσης των γιατρών ΕΣΥ και απειλούσαν με περικοπή μισθού, ισχυριζόμενες ότι ενεργούν κατ΄ εντολήν του υπουργείου και των ΥΠΕ.

Στις ελάχιστες περιπτώσεις που Διοικητές Νοσοκομείων προσπάθησαν να προχωρήσουν σε εφαρμογή της περίφημης γνωμοδότησης βρέθηκαν μπροστά σε ανυπέρβλητα νομικά εμπόδια, διότι συνιστά ποινικό αδίκημα και διώκεται η περικοπή μισθού που δεν βασίζεται σε σαφή νομοθετική διάταξη.

Ταυτόχρονα το υπουργείο Υγείας, αντί να επιλύσει το ζήτημα της έγκαιρης αποπληρωμής των εφημεριών ώστε να πάψουν οι επισχέσεις, επιδίδονταν σε επικοινωνιακά τεχνάσματα, ισχυριζόμενο ότι ο μεν υπουργός υπογράφει τα κονδύλια εφημεριών, πλην όμως άλλες υπηρεσίες κωλυσιεργούν με συνέπεια να μένουν απλήρωτοι οι γιατροί.
Βεβαίως επρόκειτο περί ασύστολου ψεύδους προκειμένου ο υπουργός Υγείας κ. Λυκουρέντζος να υπεκφύγει των ευθυνών του.

Η ΟΕΝΓΕ είχε προτείνει στον υπουργό δέσμη τεσσάρων μέτρων που θα έδιναν λύση στο ζήτημα της ασφαλούς εφημέρευσης και θα ανέστειλαν τις επισχέσεις που εκδηλώνονταν σε όλα σχεδόν τα Νοσοκομεία και ΚΥ της χώρας:
1.- Επιστροφή στον τρόπο καταβολής των εφημεριών που ίσχυε μέχρι τις 31/12/2011, δηλαδή με μισθοδοτικές καταστάσεις που υπογράφουν οι Διοικητές και εκταμιεύονται στις 27 του επόμενου μήνα.
2.- Επαναφορά του κονδυλίου εφημεριών στο ύψος του 2011, δηλαδή στα 400 εκατ. ευρώ.
3.- Κατάργηση του πλαφόν 9% στις πρόσθετες εφημερίες και νομοθετική ρύθμιση ώστε να παρακαμφθεί η απόφαση του Ι΄ Τμήματος του Ελεγκτικού Συνεδρίου που καθιστά αδύνατη την αποπληρωμή τους και τέλος
4.- Διάλογο με την ΟΕΝΓΕ για την εφαρμογή προτύπου ασφαλούς εφημέρευσης, βάσει του οποίου θα καταρτίζονται τα προγράμματα εφημεριών σε Νοσοκομεία και ΚΥ της χώρας.

Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας εκώφευσε επιδεκτικά στις προτάσεις της ΟΕΝΓΕ. Καλλιέργησε κλίμα διάλυσης στα Νοσοκομεία και οδήγησε σε βιολογική και επιστημονική εξόντωση τους γιατρούς του ΕΣΥ, ειδικούς και ειδικευόμενους. Άνθρωποι άρχισαν να χάνουν τη ζωή τους και επικρατεί πλέον κλίμα χάους στο χώρο της υγείας.\

Απόρροια της άρνησης διαλόγου και του κλιμακούμενου αυταρχισμού της κυβέρνησης υπήρξε και η χτεσινή αποδοχή της γνωμοδότησης του ΝΣΚ από τον υπουργό Υγείας, με σκοπό να χρησιμοποιηθεί ως μέθοδος καταστολής στο νοσοκομειακό κίνημα που διεκδικεί το αυτονόητο, να πληρώνεται δηλαδή έγκαιρα και στο ακέραιο για την εργασία που παρέχει.
Η γνωμοδότηση του ΝΣΚ στερείται κάθε νομιμοποιητικού ερείσματος, όπως έχει αποδειχτεί από γνωμοδοτήσεις  έγκριτων νομικών που έχει στα χέρια της η ΟΕΝΓΕ και είναι γνωστές σε όλες και όλους τους συναδέλφους. Συνεπώς η αποδοχή από τον υπουργό της συγκεκριμένης γνωμοδότησης συνιστά απλώς ένα ακόμη βήμα στην κλιμάκωση του αυταρχισμού και των εκβιασμών. Άλλως η κυβέρνηση έπρεπε να προχωρήσει σε νομοθετική ρύθμιση ή ο υπουργός να παραπέμψει την υπόθεση των επισχέσεων στα δικαστήρια, τα οποία έπρεπε πλέον να αποφανθούν εάν είναι δικαιολογημένες και νόμιμες ή παράνομες και καταχρηστικές οι επισχέσεις των γιατρών.
Επειδή τυχόν νομοθετική ρύθμιση θα προσέκρουε σε υπερνομοθετικής ισχύος διατάξεις, ενώ τυχόν προσφυγή Διοικήσεων στα δικαστήρια υπήρχε σοβαρό ενδεχόμενο να κρίνουν ως νόμιμες τις  επισχέσεις των γιατρών και να υπάρξει πλέον δεδικασμένο, γι αυτό και ο κ. Λυκουρέντζος προχώρησε στη λύση της μεταχρονολογημένης αποδοχής της γνωμοδότησης του ΝΣΚ, πράγμα που δεν είχε κάνει ούτε η κ. Ξενογιανακοπούλου, ούτε ο κ. Λοβέρδος, γνωρίζοντας ως νομικοί τον διασυρμό από την αποδοχή γνωμοδοτήσεων που αντίκεινται στο διεθνές και ευρωπαϊκό δίκαιο.
Η ΟΕΝΓΕ δεν προτίθεται να υποχωρήσει και να απεμπολήσει δικαιώματα και μέσα αντιμετώπισης που διασφαλίζει στους εργαζόμενους το νομικό μας σύστημα.
Η δική μας άποψη, αλλά και η άποψη των νομικών μας, είναι ότι η ύπαρξη των επισχέσεων μπορεί να κριθεί από τη διάθεση των ίδιων των γιατρών να συνεχίσουν και να οδηγήσουν εκ των πραγμάτων το ζήτημα στα ελληνικά και ευρωπαϊκά δικαστήρια, έχοντας όμως ν΄ αντιμετωπίσουν αυξημένες πλέον πιέσεις από τις Διοικήσεις των Νοσοκομείων.
Για το λόγο αυτό ζητά την άμεση σύγκλιση Γενικών Συνελεύσεων στα Νοσοκομεία της χώρας, οι οποίες θα συζητήσουν και θα καταγράψουν τις απόψεις και τις διαθέσεις ειδικών και ειδικευομένων στο ζήτημα της στάσης μας απέναντι στον εντεινόμενο αυταρχισμό και την αυθαιρεσία του υπουργείου Υγείας και ειδικότερα στο ζήτημα των επισχέσεων μετά τις τελευταίες εξελίξεις.
Τις απόψεις των Συνελεύσεων θα αξιολογήσει η Εκτελεστική Γραμματεία στη συνεδρίαση που θα πραγματοποιήσει την Πέμπτη 1 Νοεμβρίου, ώστε να προχωρήσει σε ανάλογες νομικές και συνδικαλιστικές ενέργειες.

                             Συναδελφικά

Ο πρόεδρος                                                      Ο γραμματέας

Βαρνάβας Δημήτρης                                             Παντελης Θαν.