Παρασκευή 5 Οκτωβρίου 2012

Λυκουρέντζος …εφημερεύων!





Μίλησε πολύ χθες στη Βουλή , μετά από καιρό.

Και τι δεν είπε..
Για τις εφημερίες, τις επισχέσεις των γιατρών , τις καταλήψεις...
  
απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση της  βουλετού Χρυσούλας –Μαρία Γιαταγάνα σχετικά με την αντιμετώπιση των προβλημάτων λειτουργίας του Νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ Θεσσαλονίκης

Συλλέξαμε και σας παραθέτουμε:

1.Κύριε Πρόεδρε, δεν δέχομαι ότι οι ιατροί του Εθνικού Συστήματος Υγείας προσφέρουν τις υπηρεσίες τους κάτω από ανθυγιεινές συνθήκες.

2.Δεύτερον, μόλις προ ολίγου, κύριε Πρόεδρε, ανέφερα στη Βουλή ότι οι ακραίες συμπεριφορές δεν υπηρετούν το συμφέρον της ελληνικής κοινωνίας. Έχω κάθε μέρα μία διαδήλωση έξω από το Υπουργείο. Έχω ακραίες πρακτικές. Αρνούμαι να αναφέρω στη Βουλή τη χυδαιολογία, η οποία εκστομίζεται και αντιπροσωπεύει την ποιότητα ορισμένων. Δεν θεωρώ ότι αντιπροσωπεύει το σύνολο και ότι χαρακτηρίζει όλους. Όμως, αυτό είναι ένα ζήτημα για τον τρόπο, με τον οποίο καλούνται κάποιοι να διαχειριστούν τις δημόσιες υποθέσεις, όταν εκφεύγουν κάθε κανόνος, λογικής και ηθικής.
Επιτέλους, το μέλλον του τόπου δεν παίζεται στο πεζοδρόμιο. Το μέλλον του τόπου μας αφορά όλους με σκληρή δουλειά. Δεν μπορεί, λοιπόν, να επικροτούμε κάθε ακραία διαδήλωση.

3.Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, οφείλετε να ξέρετε ότι η νομιμότητα θα εφαρμοστεί. Δεν μπορεί να καταλαμβάνονται γραφεία, να απειλούνται, να προπηλακίζονται Υπουργοί, Υφυπουργοί, διοικητές και η δημοκρατία να είναι παράλυτη, να πρέπει δηλαδή να σκύψουμε το κεφάλι απέναντι σε αυτές τις πρακτικές, για να γίνουμε αρεστοί. Αυτό δεν γίνεται δεκτό. Θα εφαρμόζεται η νομιμότητα σε κάθε περίπτωση.
Δεύτερον, η επίσχεση εργασίας δημοσίων υπαλλήλων, σύμφωνα με δύο γνωμοδοτήσεις του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, είναι παράνομη. Από πού και ως πού ισχύει η επίσχεση εργασίας δημοσίων υπαλλήλων, που πληρώνονται από τα έσοδα των φορολογουμένων; Από πού και ως πού δημόσιοι υπάλληλοι μπορούν καθημερινά να αρνούνται να εκπληρώσουν την εργασία τους.

4.Υπάρχει και κάτι χειρότερο. Δεν μπορείτε να κάνετε συνενώσεις κλινικών, να δυναμώσουμε δηλαδή τις κλινικές, να λειτουργήσουν κρεβάτια, γιατί κάθε δημόσιος υπάλληλος, ιατρός, νοσηλευτής θεωρεί ότι εκεί που βρίσκεται είναι δικαίωμά του να βρίσκεται ες αεί, να μην υπακούει στην υπηρεσία, να μη θέλει να εκπληρώσει τα καθήκοντά του και να τυγχάνει πολιτικής στήριξης. Και αυτό λέγεται ότι είναι διεκδίκηση δικαιωμάτων! Δηλαδή δεν είναι υποχρέωση του υπαλλήλου, που ορκίστηκε να υπηρετήσει την πολιτεία, τον πολίτη να εκπληρώνει τις υποχρεώσεις του, αλλά είναι δικαίωμα η κατάληψη και η άρνηση της παροχής υπηρεσίας

5.Έρχομαι, λοιπόν, στις εφημερίες. Οι εφημερίες –έχουμε υπογραφή στις 3/8 του Υπουργείου Υγείας- έχουν εξοφληθεί μέχρι 30/6. Αν δεν έχουν εξοφληθεί στο συγκεκριμένο Νοσοκομείο, δεν είμαι υποχρεωμένος να αναλάβω τις ευθύνες εκείνων οι οποίοι για διοικητικούς ή υπηρεσιακούς λόγους δεν ανταποκρίθηκαν σε αυτήν την υποχρέωση.
 Για τις δεύτερες εφημερίες, ορθώς οι διοικητές των νοσοκομείων ελέγχουν τον προγραμματισμό των εφημεριών. Και ελέγχουν ορθώς, διότι γνωρίζουν ότι με βάση το δωδεκατημόριο εξόφλησης των εφημεριών έχουν συγκεκριμένο κονδύλι για να διαχειριστούν. Τι θα πρέπει να γίνει; Να αφήσουμε ανεξέλεγκτο το πρόγραμμα των εφημεριών; Να μην έχουμε να τις πληρώσουμε και να είμαστε ξανά στο πρόβλημα που ήμασταν τον Ιούλιο με δεδουλευμένες εφημερίες και να ερχόμαστε μετά εδώ και να λέμε ότι η Κυβέρνηση δεν πληρώνει τα δεδουλευμένα; Όχι! Η Κυβέρνηση ξέρετε τι θα κάνει τότε; Θα καταλογίσει στους διοικητές που δεν τήρησαν το πρόγραμμα το οποίο τους υπέδειξε η Κυβέρνηση την παραπάνω δαπάνη των εφημεριών, γιατί σε αυτήν τη χώρα πρέπει να συνεννοηθούμε.

 6.Άκουσα από την κυρία συνάδελφο στο τέλος της τοποθέτησής της αυτό που είχε στη γραπτή ερώτηση ως πρώτο, δηλαδή ότι οι εφημερίες αποτελούν το 50% του μισθού των ιατρών. Αυτό δεν ισχύει ούτε με βάση το νόμο, αλλά ούτε και με βάση τη λογική. Ο ιατρός του ΕΣΥ έχει συγκεκριμένο μισθό. Οι εφημερίες προκύπτουν λόγω των αναγκών λειτουργίας του νοσοκομείου και όχι λόγω των αναγκών των ιατρών. Αυτό είναι ένα συγκεκριμένο θέμα.
Όμως, υπάρχουν και άλλα σε σχέση με τους ιατρούς. Για παράδειγμα, γνωρίζετε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ποια είναι τα έσοδα ενός ιατρού ο οποίος κάνει απογευματινά ιατρεία; Πάρα πολλά και σημαντικά. Υπάρχουν στοιχεία. Λόγω, όμως, των προσωπικών δεδομένων, δεν θα κάνω καμία αναφορά προσωπικού χαρακτήρα. Όμως, θα σας αναφέρω ένα συγκεκριμένο παράδειγμα. Γιατρός σε κεντρικό νοσοκομείο της Αθήνας είχε το μήνα Ιούλιο 7.600 ευρώ από απογευματινά ιατρεία. Άρα, δηλαδή, τα όσα πρόκειται να ρυθμιστούν εδώ είναι πάρα πολλά και δεν μπορούμε να τα προσπερνάμε με εύκολες κριτικές του τύπου ότι οι εφημερίες αποτελούν το 50% των αμοιβών. Υπάρχουν και άλλα. 

7.Έπειτα και σε ό,τι αφορά τη νομιμότητα των πράξεων του λειτουργών της πολιτείας, ο κύριος Διοικητής έχει τη δικαιοδοσία να απευθυνθεί και στις εισαγγελικές αρχές και στις δυνάμεις της τάξεως και σε ό,τι άλλο χρειαστεί για να προστατεύσει δια της δικής του λειτουργίας τη λειτουργία του νοσοκομείου.