Παρασκευή 12 Οκτωβρίου 2012

Χωρίς περίθαλψη 6 στους 10 αρρώστους


Δεν έχουν να πληρώσουν ή βρίσκουν σοβαρά εμπόδια όταν αναζητούν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη

Κατά 75% μειώθηκαν οι παρεχόμενες υπηρεσίες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας απ' τις μονάδες του πρώην ΙΚΑ, ενώ συνολικά 58,9% του πληθυσμού μείωσε ή δεν μπορεί πια να έχει ιατροφαρμακευτική περίθαλψη είτε γιατί δεν έχει να πληρώσει είτε γιατί βρίσκει εμπόδια όταν αναζητά αυτές τις υπηρεσίες Υγείας.

Τα παραπάνω στοιχεία παρουσιάστηκαν χτες σε επιστημονική ημερίδα της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας (ΕΣΔΥ) με θέμα «Η υπέρβαση της κρίσης στον ΕΟΠΥΥ: Ενα σχέδιο ανασυγκρότησης της ασφάλισης και της περίθαλψης». 

Παρουσιάζοντας τις σχετικές προσεγγίσεις όσον αφορά τον ΕΟΠΥΥ, ο κοσμήτορας της Σχολής Γιάννης Κυριόπουλος ανέφερε ότι ενώ αρχικά είχαν προϋπολογιστεί κοντά στα 8 δισ. ευρώ ως έσοδα για το 2012, με τα δεδομένα τα σημερινά, τα έσοδα δεν θα υπερβούν τα 4,5 δισ. ευρώ

Την ίδια στιγμή οι δαπάνες του ΕΟΠΥΥ θα διαμορφωθούν σε 5,25-6,55 δισ. ευρώ, χωρίς τη νοσοκομειακή περίθαλψη που κατά την εκτίμηση του υπουργείου Υγείας θα διαμορφωθεί σε 1,9 δισ. ευρώ.

Για το έλλειμμα των 2 και πλέον δισ. ευρώ, που είναι ορατό διά γυμνού οφθαλμού, ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ Γεράσιμος Βουδούρης είπε χτες ότι η κυβέρνηση είχε ενημερωθεί εμπιστευτικά πριν ένα χρόνο. Επίσης αποκάλυψε ότι το σωρευτικό έλλειμμα μέχρι 31.12.2011 απ' τους πρώην κλάδους Υγείας των ΙΚΑ, ΟΓΑ, ΟΑΕΕ και ΟΠΑΔ ήταν 1,98 ευρώ αλλά η Γραμματεία Κοινωνικών Ασφαλίσεων ενημέρωσε την τρόικα ότι το έλλειμμα αυτό ανέρχεται μόνο σε 700 εκατ. ευρώ.

Η πρόβλεψη, όπως είπε ο Γεράσιμος Βουδούρης, ήταν να έχει ο ΕΟΠΥΥ μηνιαία έσοδα 395 εκατ. ευρώ (145 εκατ. απ' το ΙΚΑ, 50 απ' τον ΟΑΕΕ, 20 απ' τον ΟΓΑ, 80 απ' τον ΟΠΑΔ και 100 εκατ. κρατική επιχορήγηση). «Αυτή τη στιγμή έχω μαζέψει με το ζόρι μόλις 210 εκατ. ευρώ για όλους τους παρόχους», είπε ο Γεράσιμος Βουδούρης. Και τούτο γιατί, λόγω της ανεργίας και των λουκέτων, το ΙΚΑ αποδίδει μόνο 46 εκατ. ευρώ, ο ΟΓΑ δεν μπορεί να αποδώσει τίποτε, ο ΟΠΑΔ δεν αγγίζει τα 80 εκατ. ευρώ και ο ΟΑΕΕ μόλις 20 εκατ. ευρώ. 

Σύμφωνα με τον τέως αντιπρόεδρο του ΕΟΠΥΥ, Κυριάκο Σουλιώτη, θα υπάρξει υστέρηση εσόδων 700 εκατ. ευρώ εξαιτίας της ανεργίας και των λουκέτων στα μαγαζιά.

Μειώθηκαν 4 φορές οι επισκέψεις
Αποτέλεσμα αυτής της πολιτικής και της λογικής των συγχωνεύσεων είναι να μειωθούν οι παρεχόμενες υπηρεσίες. Δυνητικά οι υγειονομικές μονάδες του πρώην ΙΚΑ, είπε ο Γιάννης Κυριόπουλος, μπορούσαν να δεχτούν 32 εκατ. επισκέψεις το χρόνο, ενώ τώρα έχουν περιοριστεί μόλις σε 8 εκατ. το χρόνο. Δηλαδή έχουν πέσει στο ένα τέταρτο των αρχικών δυνατοτήτων. Ενας απ' τους λόγους, όπως παραδέχτηκε ο Γεράσιμος Βουδούρης, είναι ότι ο ΕΟΠΥΥ δεν μπορεί να κάνει προμήθεια αντιδραστηρίων, με αποτέλεσμα να κλείσουν τα εργαστήρια του πρώην ΙΚΑ. Η αδυναμία προμήθειας οφείλεται στην έλλειψη αντίστοιχης διεύθυνσης στον ΕΟΠΥΥ, ενώ την υποχρέωση αυτή την είχε αναλάβει να προχωρήσει το ίδιο το ΙΚΑ.

Αυτή η υποχρηματοδότηση, αλλά και η διαλυτική πολιτική στο χώρο της δημόσιας ΠΦΥ αποτυπώνονται στην έρευνα που έγινε για λογαριασμό της ΕΣΔΥ.

Κάθε χρόνο γίνονται 46 εκατ. επισκέψεις σε γιατρούς και η κατανομή, πλέον, είναι η εξής: 
  • Πάνω από 13 εκατ. επισκέψεις έγιναν σε γιατρούς Ταμείων αλλά στο ιατρείο τους, 
  • 9 εκατ. σε μονάδες του ΕΟΠΥΥ, 
  • 5,5 εκατ. στα εξωτερικά ιατρεία νοσοκομείων, 
  • 1,9 εκατ. στα Κέντρα Υγείας, 
  • 0,5 εκατ. σε αγροτικούς γιατρούς και 
  • 16 εκατ. ευρώ σε ιδιώτες γιατρούς με προσωπικές πληρωμές.

Τα αποτελέσματα είναι οδυνηρά: Σε έρευνα «αν έχει μειωθεί η χρήση των υπηρεσιών Υγείας τους τελευταίους 12 μήνες;» οι απαντήσεις ήταν: 
  • Μείωση 23,8% «λόγω χρημάτων που πρέπει να καταβληθούν». 
  • Μείωση 7,9% «λόγω της δύσκολης πρόσβασης στις υπηρεσίες που χρειάστηκαν». 
  • Και μείωση 27,2% «για όλους τους παραπάνω λόγους». 

Μ' άλλα λόγια το 58,9% (ή 6 στους 10 αρρώστους) μείωσε τη χρήση των υπηρεσιών Υγείας.

Μεταξύ των υποδείξεων που παρουσιάστηκαν ήταν η αύξηση της κρατικής επιχορήγησης. Ο Γερ. Βουδούρης πρότεινε το διαχωρισμό των εισφορών των κλάδων Υγείας και Σύνταξης και άμεσης απόδοσης των εισφορών Υγείας στον ΕΟΠΥΥ, μέσω της φορολογικής δήλωσης. Να αυξηθούν οι εισφορές του ΟΓΑ, να μπορεί να αξιοποιηθεί η περιουσία των Ταμείων με ενέχυρο τις ασφαλιστικές εισφορές και να επιβληθεί ειδικό τέλος για διάφορα νοσήματα, όπως το κάπνισμα.

Φαρμακερά παιγνίδια
Αποκαλυπτικά για την κερδοφορία της φαρμακοβιομηχανίας ήταν τα στοιχεία που ανέφερε ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεόδωρος Αμπατζόγλου: Το φάρμακο «Σιντρόμ» - για καρδιοπαθείς - κοστίζει 2,20 ευρώ. Είναι υπό απόσυρση και το υποκατάστατό του στοιχίζει 74 ευρώ. «Αν δεν παρθούν μέτρα για την υποκατάσταση παραμυθιαζόμαστε», είπε χαρακτηριστικά. Επίσης ο Γερ. Βουδούρης ανέφερε ότι με την εφαρμογή των Μη Συνταγογραφούμενων Φαρμάκων, μια αλοιφή των 80 λεπτών πουλιέται τώρα 5,20 ευρώ.
Ο πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων Γιάννης Τούντας πρότεινε αύξηση της συμμετοχής στα φάρμακα με βάση εισοδηματικά κριτήρια, να μην καλύπτονται τα καινοτόμα φάρμακα απ' τα ασφαλιστικά ταμεία, ενώ ανέφερε ότι είναι έτοιμη η θετική λίστα φαρμάκων.