Πέμπτη 1 Μαρτίου 2012

Μικρό καλάθι




Ο τίτλος απευθύνεται σε όσους (ομοσπονδίες σωματεία, εργαζόμενους, κλπ ), που από όταν ακόμα υπήρχε σαν προσχέδιο η ρύθμιση για το επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας, θεωρούσαν ή και με σκοπιμότητα διέδιδαν  ότι αυτόματα αυτό σήμαινε  και ένταξη των εργαζομένων στο θεσμό των   ΒΑΕ (σύνταξη 5 έτη νωρίτερα από  άλλους εργαζόμενους , προσαύξηση σύνταξης).

Όσο και αν  ακούγεται  παράξενο δεν είναι πάντα ταυτόσημα αυτά τα πράγματα για ένα εργαζόμενο στο Δημόσιο.
Το είχαμε επισημάνει και σε προηγούμενη ανάρτηση ΚΛΙΚ ΕΔΩ

Για να ενταχθείς στο θεσμό των ΒΑΕ συνταξιοδοτούμενος  κατά 5 έτη νωρίτερα από τους υπόλοιπους εργαζόμενους και με σχετική προσαύξηση της σύνταξης, πρέπει να καταβάλεις αυξημένα σε σχέση με άλλους εργαζόμενους ασφάλιστρα .

Όσοι λοιπόν είναι μόνιμοι εργαζόμενοι στο  Δημόσιο (και στα Νοσοκομεία και ΚΥ) και υπάγονται στο ασφαλιστικό-συνταξιοδοτικό καθεστώς του Δημοσίου, παρά το ότι ο κλάδος τους και η εργασία τους έχει ενταχθεί  στα ΒΑΕ ,  αυτοί  ΔΕΝ ΕΝΤΑΣΣΟΝΤΑΙ ΣΤΑ   ΒΑΕ. (Για να ενταχθούν χρειάζεται ειδική νομοθετική ρύθμιση-όπως στους ΟΤΑ- που θα  το καθορίζει ρητά και θα προβλέπει το επασφάλιστρο που θα πρέπει να καταβάλλουν  τόσο για κύρια όσο και για επικουρική σύνταξη, καθώς και πιθανές προϋποθέσεις εξαγοράς χρόνου για τους έχοντες προϋπηρεσία-παλαιούς εργαζόμενους).

 ΜΕΧΡΙ ΣΤΙΓΜΗΣ ΣΤΑ ΒΑΕ ΕΝΤΑΣΣΟΝΤΑΙ εργαζόμενοι του Δημόσιου (και Νοσοκομείων και ΚΥ)  που οι κλάδοι τους και η εργασία τους έχει ενταχθεί στα ΒΑΕ με τη νέα λίστα και οι ίδιοι υπάγονται στο ασφαλιστικό- συνταξιοδοτικό καθεστώς του ΙΚΑ, καθώς και οι νεοπροσλαμβανόμενοι(που έτσι κι αλλιώς υποχρεωτικά από 1/1/2011ασφαλίζονται στο ΙΚΑ) .Στα ΒΑΕ μπορούν να ενταχθούν μόνο όσοι από τους παλαιούς εργαζομένους του Δημοσίου ( με μέχρι τώρα ασφαλιστικό-συνταξιοδοτικό καθεστώς  Δημοσίου)  επιλέξουν να ενταχθούν στο ασφαλιστικό -συνταξιοδοτικό καθεστώς του ΙΚΑ.

Αυτά πρέπει να τα γνωρίζουν οι εργαζόμενοι γιατί πέφτει πολύ  παραπληροφόρηση  ακόμη και από ηγεσίες ομοσπονδιών γι αυτό το θέμα .

Τώρα για το ανθυγιεινό επίδομα:

1. Η ΚΥΑ μιλά για καθορισμό επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας και για έναρξη ισχύος της συγκεκριμένης απόφασης που καθορίζει το επίδομα την 1/5/2012.

2. Δεν μπορεί παρά να προξενεί εντύπωση, πώς ενώ κυριολεκτικά βγάζουν και από τη μύγα ξύγκι με τις τεράστιες  περικοπές  μισθών, επιδομάτων κλπ σε όλη τη κλίμακα των εργαζομένων και απειλούν και  με άλλες αν δεν τους βγουν τα νούμερα,  να αποφασίζουν να δαπανήσουν  132.000.000 ευρώ το 2012 και 200.000.000 ευρώ το 2013 για το συγκεκριμένο επίδομα!

3. Τα συγκεκριμένο επίδομα (ιδιαίτερα αυτό της Α κατηγορίας, και Β κατηγορίας), αν αποφασιστεί να χορηγηθεί, δίνει  μικτές αυξήσεις στο μισθό πάνω από 50 ευρώ (150 και 70 ευρώ αντίστοιχα),  άρα με βάση και το νόμο του μισθολογίου, πιθανά  θα χορηγηθεί σε 2 η 3 ετήσιες δόσεις.(2012-2013 και 2014). Μέχρι τότε (εαν αυτός ο εσμός παραμείνει  στην εξουσία) θα έχει  στείλει  το μισθό ( αν υπάρχει μισθός)  στα τάρταρα...

4.Πλησιάζουν εκλογές;


Βρε κρατάτε μικρό καλάθι και μην ακούτε κάποιους καλοθελητές, ακόμα και αυτούς που είναι ντυμένοι με το μανδύα του συνδικαλιστικού εκπροσώπου!