Παρασκευή 23 Μαρτίου 2012

Ληστεύουν τα αποθεματικά των νοσοκομείων και τα οδηγούν σε κανονική χρεοκοπία και κατάρρευση.

Από την ιστοσελίδα ygeionomikoi.gr

 Στα ''μουλωχτά'' κουρεύουν και τα αποθεματικά των Νοσοκομείων

Σε κούρεμα των αποθεματικών των Νοσοκομείων που ήταν κατατεθειμένα στην Τράπεζα της Ελλάδας προχώρησε στα μουλωχτά η Κυβέρνηση εντάσσοντας τις καταθέσεις αυτές στο κούρεμα του χρέους και των ομολόγων.

Όπως είναι γνωστό τα Νοσοκομεία είχαν υποχρέωση να διατηρούν λογαριασμό στην Τράπεζα της Ελλάδος σαν αποθεματικό, τα ποσά του οποίου η Τράπεζα της Ελλάδος προφανώς τα είχε μετατρέψει σε ομόλογα.
Έτσι παρά το γεγονός ότι ο λογαριασμός αυτός ήταν σε μετρητά, εν τέλει κουρεύτηκε και τα Νοσοκομεία έχασαν διαθέσιμα, που στην σημερινή συγκυρία λόγω των περικοπών στους προϋπολογισμούς και της αδυναμίας των ταμείων να καταβάλουν τα νοσήλια είναι πολύτιμα για τη λειτουργία τους.
Είναι χαρακτηριστικό το δημοσίευμα στην ιστοσελίδα του Σωματείου Εργαζομένων στο Νοσοκομείο Αγ Νικόλαου με έγγραφο που πήγε στις 21-3-2012 από την Τράπεζα της Ελλάδας, το αποθεματικό που είχε το Νοσοκομείο στην Τράπεζα μειώθηκε (κουρεύτηκε) λόγω της αναδιάρθρωσης του Ελληνικού χρέους.
Σύμφωνα με το έγγραφο, οι 323.000 ευρώ του Νοσοκομείου, μειώθηκαν πλέον σε 185.00 €, από τα οποία το Νοσοκομείο μπορεί να εκταμιεύσει μόνο τις 99.000 €.
Έτσι λοιπόν οι κουτσουρεμένοι προϋπολογισμοί των Νοσοκομείων θα χάσουν ακόμα και αυτά τα ελάχιστα αποθεματικά που είχαν, ενώ την ίδια ώρα οι Τράπεζες χρηματοδοτούνται για τη χασούρα τους από το κούρεμα των ομολόγων.


Εμείς στο συγκεκριμένο ρεπορτάζ να προσθέσουμε και ορισμένα στοιχεία που δημοσιευονται ΄σημερα στην εφημερίδα "Ριζοσπάστης"

Να προσθέσουμε ότι ένας μετά τον άλλον δημόσιοι φορείς και άλλα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου ανακαλύπτουν τον κίνδυνο να τιναχθεί στον αέρα ακόμα και η όποια λειτουργία τους, επειδή πέρα από τις άλλες περικοπές που κάνει η κυβέρνηση, δεν υπάρχουν πια τα οικονομικά τους διαθέσιμα, που ήταν σε υποχρεωτικές καταθέσεις στην Τράπεζα της Ελλάδας.Οι καταθέσεις που οι διάφοροι φορείς είχαν υποχρεωτικά στην Τράπεζα της Ελλάδας μετατράπηκαν αυτόματα σε ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου, τα οποία «κουρεύτηκαν» στις 12 του Μάρτη. Μετά το «κούρεμα», αποδεικνύεται ότι το 70% της κάθε μορφής κατάθεσης έχει εξανεμιστεί κατά 70%!!!
Την αφαίμαξη που υπέστησαν οι καταθέσεις που διατηρούσαν στην Τράπεζα της Ελλάδας οι υπηρεσίες του Γενικού Νοσοκομείου «Αγιοι Ανάργυροι» τις έμαθαν, όταν χρειάστηκε να γίνει ανάληψη 700.000 ευρώ, «για εξόφληση ανειλημμένων υποχρεώσεων προς προμηθευτές», όπως σημειώνεται σε σχετικό έγγραφο. Τότε ανακάλυψαν ότι αν και οι καταθέσεις του νοσοκομείου ήταν της τάξης του 1,8 εκατ. ευρώ, το ποσό που δικαιούνταν να διαχειριστεί ήταν μόλις 575 χιλιάδες ευρώ.
Στο κούρεμα επίσης  του λογαριασμού κίνησης κατά 70% του Νοσοκομείου «Αγία Ολγα» προχώρησε η Αγροτική Τράπεζα, όπου το νοσοκομείο διατηρούσε λογαριασμό. Το γεγονός έμαθαν οι γιατροί με παράπλευρο τρόπο και όχι μέσω επίσημης ενημέρωσης απ' τη διοίκηση του νοσοκομείου.
Σύμφωνα λοιπόν με τις πληροφορίες από γιατρούς του νοσοκομείου, η Αγροτική Τράπεζα μείωσε τις καταθέσεις του «Αγία Ολγα» από 2,1 εκατ. ευρώ σε 0,7 εκατ. ευρώ. Στο λογαριασμό έμπαιναν τα χρήματα από τα νοσήλια των ταμείων, την κρατική επιχορήγηση και τα ίδια έσοδα με τα οποία καλύπτονται οι λειτουργικές ανάγκες των δημόσιων νοσοκομείων.
Αμέσως η πενταμελής Επιτροπή των γιατρών της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών Πειραιώς συγκάλεσε συνέλευση στην οποία συζητήθηκε το θέμα. Ακολούθησε παράσταση στη διοικήτρια του νοσοκομείου Ολγα Μπαλαούρα, η οποία αρνήθηκε να ενημερώσει τους γιατρούς υποστηρίζοντας ότι θέμα που δεν τους αφορά. Απ' το κούρεμα των καταθέσεων φαίνεται να μη γλίτωσαν και λίγες χιλιάδες ευρώ που είχε στην Τράπεζα ο Κοινωνικός Ξενώνας του Καρέα, όπου φιλοξενούνται άστεγοι. Στον ίδιο λογαριασμό, σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, ήταν και οι καταθέσεις άλλων ιδρυμάτων Πρόνοιας.