Τετάρτη 14 Μαρτίου 2012

Κατάληψη χθες για 10 ώρες του Διοικητηρίου του Νοσοκομείου Ιεράπετρας



Η κατάληψη έγινε στα πλαίσια διαμαρτυρίας για την υποβάθμιση-κατάργηση της αυτοτέλειας-οντότητας  του Νοσοκομείου με βάση  τις  ρυθμίσεις που ψήφισε το μαύρο μέτωπο της συγκυβέρνησης.  Μάλιστα κατά την κατάληψη εγκλωβίστηκαν στο γραφείο του Υποδιοικητή του Νοσοκομείου  ο ίδιος ο υποδιοικητής Μαρκόπουλος καθώς και ο Διοικητής των Νοσοκομείων του Νομού Λασιθίου Μαυρικάκης.

Ο Βουλευτής Λασιθίου και Γ.Γ του ΠΑΣΟΚ Μιχ.Καρχιμάκης θέλοντας να "εκτονώσει" την κατάσταση, έστειλε νωρίς το απόγευμα μια επιστολή  την οποία υπογράφει ο υπουργός Υγείας Α.Λοβέρδος  και η οποία είναι ακριβώς η ίδια(!) που εμφανίζουν οι συγκυβερνητικοί βουλευτές σε κάθε τέτοια κινητοποίηση  και  αναφέρει χαρακτηριστικά ότι "το ΓΝ - ΚΥ Ιεράπετρας παραμένει ως έχει (75 κλίνες και 5 κλινικές) καθώς και το ΓΝ – ΚΥ Σητείας παραμένει ως έχει (75 κλίνες και 5 κλινικές) και δεν μετατρέπονται σε ΚΥ αστικού τύπου."

Δηλαδή τέτοιες ώρες ...τέτοια λόγια!!!!

Στις 11:15 το βράδυ , οι πολίτες έλυσαν την ομηρία των δύο διοικητών και κανόνισαν για σήμερα  Τετάρτη το πρωί στις 09.00 συνάντηση στον Άγιο Νικόλαο με όλους τους  υπευθύνους στον τομέα Υγείας δηλαδή Καρατσή, Μαρκόπουλο και Μαυρικάκη για να συζητήσουν για μία ακόμη φορά το θέμα.
Προειδοποίησαν ωστόσο οτι εαν δεν υπάρξουν άμεσα λύσεις στα προβλήματα του νοσοκομείου θα προβούν σε ακόμα πιο δυναμικές κινητοποιήσεις.




Η πηγή πληροφοριών και το βίντεο από την ιστoσελίδα του radiolasithi.gr


"Από τις 10 το πρωί της Τρίτης 13 Μαρτίου, άρχισαν να μαζεύονται εργαζόμενοι του Νοσοκομείου Ιεράπετρας, φορείς αλλά και πολίτες, στο γραφείο του Υποδιοικητή του Νοσοκομείου κ. Μαρκόπουλου, διαμαρτυρόμενοι για τη υποβάθμιση του αλλά και διεκδικώντας μια δημόσια δωρεάν αναβαθμισμένη περίθαλψη.
Στη σημερινή παράσταση διαμαρτυρίας, ο κόσμος δεν είχε τη συμμετοχή που είχε σε προηγούμενες κινητοποιήσεις για το Νοσοκομείο, όμως παρόλα αυτά ήταν αρκετός, καθώς αυξανόταν συνεχώς. Στο χώρο του Νοσοκομείου, βρέθηκαν εκπρόσωποι των φορέων της πόλης, οι περιφερειακοί σύμβουλοι του νομού Λασιθίου, καθώς και ο Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας.
Ο υποδιοικητής δέχτηκε στο γραφείο του, εκπροσώπους των εργαζομένων του Νοσοκομείου και των πολιτών της Ιεράπετρας, οι οποίοι του μετέφεραν τα αιτήματα τους.
Στις 12 περίπου το μεσημέρι, έφτασε και ο διοικητής των νοσοκομείων του Νομού Λασιθίου κ. Μαυρικάκης, όπου συνομίλησε με τον κ. Μαρκόπουλο και τους εργαζομένους του Νοσοκομείου, ενώ στη συνέχεια συνομίλησε και με τον κόσμο που βρισκόταν έξω απο το γραφείο του υποδιοικητή. Κατά τη διάρκεια μάλιστα της συνομιλίας του με το κόσμο, δημιουργήθηκε αρκετή ένταση με λεκτικές επιθέσεις.
Ο κ. Μαυρικάκης, απαντώντας στα αιτήματα των εργαζομένων, δήλωσε ότι προσπαθούν για το καλύτερο όσον αφορά στη λειτουργία του Νοσοκομείου, και ότι λειτουργούν και διεκδικούν βάσει νομοθεσίας.
Μετά το τέλος της διαμαρτυρίας, ο Σύλλογος Εργαζομένων του Νοσοκομείου, απέδωσε ψήφισμα προς τον κ. Μαυρικάκη με το οποίο ζητούν, τη διασφάλιση της διοικητικής αυτοτέλειας και των υφιστάμενων οργανικών θέσεων όλων των νοσοκομείων της Π. Ε. Λασιθίου, την κάλυψη των κενών οργανικών θέσεων όλων των νοσοκομείων του νομού και την αύξηση των προϋπολογισμών τους, καθώς και την άμεση γνωστοποίηση των Οργανισμών εσωτερικής υπηρεσίας των νοσοκομείων που πρόκειται να εγκριθούν.
Επίσης, δηλώνουν την κάθετη αντίθεση τους σε κάθε απόπειρα αναγκαστικής κινητικότητας του προσωπικού του Νοσοκομείου που προβλέπεται το νέο μνημόνιο.
Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με δηλώσεις του κ. Μαρκόπουλου, ετοιμάζεται αύριο Τετάρτη, να καταθέσει τη παραίτηση του, γιατί όπως και ο ίδιος έχει πει δεν αντέχει άλλο να αντιμετωπίζει τη κατάσταση που επικρατεί και τη συνεχόμενη περικοπή χρημάτων για το Νοσοκομείο της πόλης".


Ακολουθεί το πλήρες κείμενο του ψηφίσματος των Εργαζομένων.

"Σήμερα, 13-3-2012, σύσσωμος ο λαός της Ιεράπετρας συγκεντρώθηκε από το πρωί έξω από το νοσοκομείο της πόλης, ανταποκρινόμενος στο κάλεσμα του σωματείου των εργαζομένων του νοσοκομείου, για να διατρανώσει, για μια ακόμα φορά την αποφασιστικότητά του να υπερασπιστεί το νοσοκομείο του, το αναφαίρετο δικαίωμα του στη Δημόσια Δωρεάν Υγεία.
Εμείς, οι κάτοικοι της Ιεράπετρας και οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου που αγωνιζόμαστε εδώ και δυο χρόνια με συνεχείς μαζικές κινητοποιήσεις για να καταφέρουμε να διασφαλίσουμε το αυτονόητο δικαίωμα όλων των συμπολιτών μας σε μια αξιοπρεπή, αποτελεσματική και δωρεάν περίθαλψη, δικαίωμα που καταστρατηγείται και παραβιάζεται όλο και περισσότερο, θέτοντας σε κίνδυνο τη ζωή και την υγεία χιλιάδων ανθρώπων, πραγματοποιούμε κατάληψη έξω από το γραφείο του υποδιοικητή του νοσοκομείου, κ. Μαρκόπουλου μέσα στο οποίο βρίσκεται ο ίδιος και ο διοικητής κ. Μαυρικάκης.
Δηλώνουμε αποφασισμένοι να παραμείνουμε εδώ εκφράζοντας την αντίθεσή μας στο θεσμό της ενιαίας διοίκησης και στο νόμο «Ρυθμίσεις θεμάτων Εθνικού Συστήματος Υγείας, φαρμάκων, φαρμακείων και άλλες διατάξεις» που, εφαρμόζοντας τις επιταγές της τρόικας και του μνημονίου, βάζουν ταφόπλακα σε όλα τα μικρά νοσοκομεία και στο ίδιο το σύστημα υγείας. Ιδίως, όσον αφορά το νοσοκομείο της Ιεράπετρας που εξυπηρετεί ένα πληθυσμό μεγαλύτερο των 50.000 κατοίκων, που απέχουν τουλάχιστον ¾ της ώρας σε ένα άθλιο οδικό δίκτυο, από το πλησιέστερο μεγαλύτερο νοσοκομείο του Αγίου Νικολάου, η εφαρμογή των παραπάνω νόμων αποτελεί θανατική καταδίκη της περιοχής.
Είμαστε αποφασισμένοι να παραμείνουμε εδώ έως ότου οι αρμόδιοι κάνουν αποδεκτά τα αιτήματά μας. Διαφορετικά απαιτούμε να παραδεχτούν την ανικανότητά τους και να παραιτηθούν.
Απαιτούμε
1) Τη διασφάλιση της διοικητικής αυτοτέλειας και των υφιστάμενων οργανικών θέσεων όλων των νοσοκομείων της Π.Ε. Λασιθίου, για την ολοκληρωμένη και ασφαλή δωρεάν παροχή υγείας σε όλους τους πολίτες του Λασιθίου.
2) Την κάλυψη των κενών οργανικών θέσεων όλων των Νοσοκομείων της Π.Ε. Λασιθίου.
3) Την αύξηση του προϋπολογισμού όλων των Νοσοκομείων της Π.Ε. Λασιθίου.
4) Την άμεση γνωστοποίηση όλων των Οργανισμών εσωτερικής υπηρεσίας των Νοσοκομείων που πρόκειται να εγκριθούν"