Πέμπτη 8 Μαρτίου 2012

Πώς «πούλησαν» οι κυβερνητικοί-εργοδοτικοί συνδικαλιστές το Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων


Το Ταμείο Προνοίας Δημοσίων Υπαλλήλων (ΤΠΔΥ) ιδρύθηκε το 1936 με έδρα την Αθήνα και αποτελεί Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου. Σκοπός του Ταμείου είναι η χορήγηση εφάπαξ βοηθήματος στον απολυόμενο ή αποχωρούντα ασφαλισμένο από τη Δημόσια Υπηρεσία ή στην περίπτωση θανάτου αυτού, στα μέλη της οικογένειας του. Στο Ταμείο Προνοίας Δημοσίων Υπαλλήλων ασφαλίζονται υποχρεωτικά όλοι οι Δημόσιοι Πολιτικοί Υπάλληλοι (Τακτικοί, Μόνιμοι, Δόκιμοι, Έκτακτοι και επί θητεία)

Η τακτική μηνιαία εισφορά για τους ασφαλισμένους του Ταμείου υπολογίζεται σε ποσοστό 4% επί του Βασικού Μισθού και του Επιδόματος Χρόνου Υπηρεσίας όπου αυτό υπάρχει. Η ίδια κράτηση διενεργείται και στα "επιδόματα" Χριστουγέννων, Πάσχα και Αδείας.
Από 1-7-2011 επιβλήθηκε ειδική εισφορά υπέρ του ΤΠΔΥ στους ασφαλισμένους όλων των Τομέων του Ταμείου αυτού σε ποσοστό ένα τοις εκατό (1%) επί των τακτικών αποδοχών και πρόσθετων αμοιβών και αποζημιώσεων όλων των δικαιούχων υπαλλήλων του Ταμείου.

Το ταμείο αυτό είχε κάποια αποθεματικά λοιπόν από τις εισφορές των εργαζομένων, με βάση τα οποία χορηγούσε το εφάπαξ.

Για το πώς μεταχειρίστηκαν οι διαδοχικές κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ όλα αυτά τα χρόνια τα ταμεία  και τα αποθεματικά τους:  ΚΛΙΚ ΕΔΩ
Λόγω ακριβώς αυτή της «ειδικής μεταχείρισης των ταμείων» από τις αστικές κυβερνήσεις, το ΤΠΔΥ τα τελευταία χρόνια είχε δυσκολία στην έγκαιρη καταβολή του εφάπαξ. Μάλιστα αυτή τη στιγμή το ταμείο «διεκπεραιώνει», σύμφωνα με ενημέρωση  που έχει στην ιστοσελίδα του, υποθέσεις της 5 Μάρτη του 2010!!
Δηλαδή ασχολείται με εκκαθάριση υποθέσεων  εργαζομένων που συνταξιοδοτήθηκαν δυο χρόνια πριν!

Τελικά για να μη μακρηγορούμε, ένα μέρος των αποθεματικών του ταμείου είχε «επενδυθεί» σε ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου αξίας 28 εκατομμύριων ευρώ, τα οποία βέβαια η συγκυβερνητική χούντα πίεζε να συμμετάσχουν στο περιβόητο «κούρεμα» ομολόγων  και PSI, μέσα από το οποίο θα έχαναν πολύ μεγάλο μέρος της αξίας τους .Ένα τέτοιο κούρεμα θα σήμαινε ολική καταστροφή για το ταμείο , άμεσο υποδιπλασιασμό τουλάχιστον της αξίας των αποθεματικών του και βέβαια η δυνατότητα συνέχισης της χορήγησης του εφάπαξ στους δικαιούχους θα γινόταν αμφίβολη, αν όχι αδύνατη .

Στις  5 -3 -2012 έγινε η συνεδρίαση του Διοικητικού του Συμβουλίου με θέμα την συμμετοχή ή όχι του ταμείου στο πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων.
Στο ταμείο αυτό την πλειοψηφία έχουν οι εργαζόμενοι στο δημόσιο, μέσω των εκπροσώπων τους  (6 στους 11).
Όμως παρά το γεγονός αυτό, όπως μάλιστα καταγγέλλει με ανακοίνωσή του το ΠΑΜΕ, η απουσία τριών συνδικαλιστών, 2 εκπροσώπων της ΑΔΕΔΥ (ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ) και 1 εκπρόσωπου (ΠΑΣΚΕ) της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Προσωπικού Οργανισμών Κοινωνικής Πολιτικής (ΠΟΠΟΚΠ) έδωσε την δυνατότητα στη διοίκηση του ταμείου να πάρει απόφαση για «κούρεμα» των ομολόγων του.
Έτσι  οι εν λόγω παρατάξεις του κυβερνητικού συνδικαλισμού και  οι συνδικαλιστές τους έβγαλαν την συγκυβέρνηση από τη δύσκολη θέση και δεν χρειάστηκε να μετατρέψει την διαδικασία ανταλλαγής ομολόγων από «εθελοντική» σε υποχρεωτική…, ούτε βέβαια να αποζημιώσει τα ασφαλιστικά ταμεία για το «κούρεμα», όπως κάνει με τις τράπεζες, που τις ενισχύει με δισεκατομμύρια.
Στην ουσία, με τη στάση τους αυτή, οι εν λόγω «συνδικαλιστές –εκπρόσωποι των εργαζομένων» οδηγούν στη χρεοκοπία χιλιάδες ασφαλισμένους (50.000 και πλέον) που  περιμένουν πάνω από 2 χρόνια για να πάρουν το εφάπαξ, για το οποίο έχουν πληρώσει όλα τα χρόνια με τις εισφορές τους

Τα συμπεράσματα δικά σας
Για να ξέρουμε, σε αυτόν τον αδυσώπητο  πόλεμο που μας έχουν κηρύξει,  με ποιους έχουμε να κάνουμε όταν παρουσιάζονται σαν "εκπρόσωποι των εργαζομένων".