Κυριακή 18 Μαρτίου 2012

Έχει βύσμα;


Της ΕΥΓΕΝΙΑΣ ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΥ

Είναι τυχερή. Πήρε απόσπαση σε άλλο νοσοκομείο. Σε ισόβαθμη θέση.
Φυσικά έλεγξε καλά τον χώρο. Χαρτογράφησε τις δυνατότητες της εξέλιξης της δουλειάς της. Υπολόγισε πότε και πώς θα ανοίξει το μαγαζάκι της, κοντά στο άλλο μαγαζάκι. Του συντονιστή διευθυντή.Πάντα χαμογελαστή και ευγενική, όχι άγαρμπα και τσαμπουκά. Σαν κάτι φυσιολογικό και λογικό. Γλίστρησε και έκατσε. Κινήθηκε αθόρυβα. Διασταύρωσε τις πληροφορίες της και είδε ότι οι άλλοι γιατροί δεν έχουν απλώσει την "πραμάτεια" τους τόσο φανερά. Έδωσε στους ασθενείς της όλα τα τηλέφωνα της καινούργιας κλινικής. Για να μην τη χάσουνε. Για να μην τους χάσει. Κουτοπόνηρη, θεώρησε δεδομένη την αποδοχή της στην καινούργια κλινική. Προσεκτικά έβαλε στο γραφείο σε κουτάκι τις κάρτες της, με μισή σελίδα τίτλους και προϋπηρεσίες, αλλά με τα τηλέφωνα και το λογότυπο του παλιού νοσοκομείου. Έτσι για να γεμίσει το μάτι του πελάτη. Παρντόν του ασθενή. Όλα αυτά σε δημόσιο νοσοκομείο. Ανοικτά και άφοβα. Περίμενε αντιδράσεις αλλά δεν είδε τίποτα. Οι άλλοι τρέχανε για τα δικά τους πελατάκια. Δεν θα την προσέξουν επειδή δεν έχουν χρόνο να ασχοληθούν με τον ανταγωνισμό. Μέσα στην κλινική τους.
Το ΕΣΥ διαφέρει από το ΕΓΩ σε πολλά σημεία. Οι γιατροί έχουν τα ίδια πτυχία, αλλά διαφέρει ο τρόπος που προσφέρουν τις γνώσεις τους στους ασθενείς. Διαχειρίζονται διαφορετικά τους χώρους ενός νοσοκομείου και  διαφορετικά τους οικονομικούς πόρους της υπηρεσίας. Το ΕΣΥ είναι αποκλειστικά για το λαό. Έχει συγκεκριμένες ιδιαιτερότητες. Όταν αναλαμβάνεις την υπηρεσία σε οργανική θέση ενός δημόσιου νοσοκομείου ορκίζεσαι μπροστά στο διοικητή του νοσοκομείου ότι θα τηρήσεις τους νόμους. Δηλώνεις ότι ξέρεις τις προϋποθέσεις και τις αποδέχεσαι. Από το 1985 το ΕΣΥ παρέχει τις υπηρεσίες του στον ελληνικό λαό. Βασίζεται στην πλήρη και αποκλειστική απασχόληση των γιατρών. Προϋποθέτει ήθος και αξιοπρέπεια. Επιβάλει την εξυπηρέτηση όλων των ασθενών που νοσηλεύονται στο νοσοκομείο. Έχεις την υποχρέωση να μην διαχωρίσεις τους ασθενείς σου σε κατηγορίες. Απαγορεύεται η είσπραξη αμοιβών από τους ασθενείς και τους συγγενείς τους. Από τους γιατρούς του ΕΣΥ ζητείται ελπίδα και ευαισθησία!
Σπάει ο διάβολος το πόδι του και κάποιος παρατήρησε το μαγαζάκι. Με τις δελεαστικές καρτούλες. Ερωτηθείσα τι ρόλο παίζουν οι επαγγελματικές κάρτες τοποθετημένες τόσο φανερά κάπου όπου απαγορεύονται, σ' ένα χώρο όπου δεν τις χρειάζεται επειδή θεωρείται δεδομένη η υπηρεσία της, απάντησε ότι θα τις αλλάξει. Θα βάλει το λογότυπο του καινούργιου νοσοκομείου;