Τρίτη 13 Μαρτίου 2012

Aνακοίνωση του Συντονισμού Σωματείων και Εργαζομένων στην Ψυχική Υγεία και την Ειδική Αγωγή με αφορμή τη σημερινή διαδήλωση στο υπ. ΥγείαςΗ ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ Η ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗ ΕΙΝΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΑΓΑΘΟ
 ΚΙ ΟΧΙ ΠΡΟΝΟΜΙΟ ΤΩΝ ΛΙΓΩΝ


Όσο οι εργαζόμενοι στην Ψυχική Υγεία και την Ειδική Αγωγή έδιναν αγώνα για το δημόσιο και δωρεάν χαρακτήρα των υπηρεσιών τους, η ηγεσία του υπουργείου υγείας παίρνει μια απόφαση που ιδιωτικοποιεί στην πράξη την παροχή υπηρεσιών ψυχικής υγείας. Οι συντάξεις και τα επιδόματα δίνονται βορά για να καλυφθεί το κενό στη χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό. Αυτό θα έχει ως πρώτη συνέπεια την επιλογή των ασθενών με βάση το ύψος της σύνταξής τους. Είναι φανερό πως οδηγούμαστε στην ιδιωτικοποίηση της παροχής ψυχικής υγείας, που πλέον θα απολαμβάνουν μόνο όσοι έχουν αρκετά μεγάλη σύνταξη προκειμένου να μπορούν να καλύψουν μόνοι τους τα έξοδα διαβίωσής τους σε αυτές τις δομές.

Την ίδια στιγμή, καθημερινά στους χώρους εργασίας μας, βιώνουμε την υποτροπή, το άγχος και την κατάθλιψη ως συμπτώματα εργαζομένων αλλά και ληπτών υπηρεσιών ψυχικής υγείας. Η οικονομική και κοινωνική κρίση από τη μία δημιουργεί και ενισχύει αυτά τα συμπτώματα και από την άλλη διαλύει υπηρεσίες, που η κοινωνία έχει περισσότερη ανάγκη από ποτέ. Η κατάρρευση του κοινωνικού κράτους είναι αποκλειστικά πολιτική ευθύνη της κυβέρνησης και των μέτρων που συναποφασίζονται με την τρόικα.

Συμμετέχουμε στη σημερινή διαδήλωση για την υπεράσπιση της ψυχικής υγείας: κάθε κινητοποίηση είναι σημαντική στον αγώνα για τα δικαιώματα των ληπτών, των οικογενειών τους και των εργαζομένων. Οι εργαζόμενοι και τα σωματεία που στηρίξαμε ενεργά την κατάληψη στο υπουργείο υγείας μπορέσαμε για 15 μέρες να βγάλουμε προς τα έξω τα «θανάσιμα» προβλήματα που αντιμετωπίζουμε, να πιέσουμε την πολιτική ηγεσία που προσπάθησε να θάψει το θέμα καθώς και να δράσουμε μαζί με πολλούς συναδέλφους και συνδικαλιστές βάσης που μέχρι εκείνη την ώρα δεν τους είχαμε και δεν μας είχαν προσεγγίσει. 

Ξεκινάμε από τα βασικά, καθημερινά αιτήματα. Αναγνωρίζουμε ότι το αυτονόητο αίτημα της χρηματοδότησης των πραγματικών αναγκών των δομών μας, έρχεται σε σύγκρουση με την πολιτική διάλυσης του κοινωνικού κράτους. Στον αγώνα που δίναμε, δίνουμε και θα δώσουμε, παλεύουμε για τη χρηματοδότηση του συνόλου των πραγματικών αναγκών στην ψυχική υγεία και την ειδική αγωγή από τον κρατικό προϋπολογισμό, ενάντια στον κοινωνικό αποκλεισμό και την ισοπέδωση των εργασιακών μας δικαιωμάτων.

Ο σχεδιασμός και η οργάνωση των υπηρεσιών ψυχικής υγείας είναι μια μάχη που δίνεται στην πράξη καθημερινά από τους εργαζόμενους, που παρέχουν ουσιαστικό έργο σε όσους το έχουν ανάγκη, ενώ την ίδια στιγμή δεν υπάρχει σχεδιασμός κι οργάνωση για τις υπηρεσίες της ειδικής αγωγής. Αν σήμερα υπάρχουμε και προσφέρουμε, οφείλεται στους αγώνες μας. Στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου και σε όσους φορείς ήδη υιοθετούν λογικές περικοπών, συγχωνεύσεων και απολύσεων, μόνη απάντηση είναι ο ανοιχτός και δημόσιος οικονομικός έλεγχος από τους εργαζόμενους, τους λήπτες και τους φορείς που απειλούνται με εξόντωση.

Η ενότητα στη δράση όλων των κλάδων είναι αναγκαία για να λυθούν πλέον και τα πιο βασικά και άμεσα προβλήματα του κάθε χώρου. Κανένας κλάδος δεν μπορεί να τα καταφέρει μόνος του. Ήδη σημαντική είναι η προσπάθεια που γίνεται για να χτιστεί ένα Πανυγειονομικό μέτωπο. Στόχος είναι οι κοινοί αγώνες όλων των εργαζομένων στο χώρο της Υγείας, των ληπτών, των οικογενειών και όλων των συνανθρώπων μας που έχουν και θα έχουν την ανάγκη αυτών των υπηρεσιών, στην προοπτική δημιουργίας ενός ενιαίου και δωρεάν συστήματος ψυχικής υγείας.

ΣΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΚΡΙΣΗΣ ΔΕ ΔΕΧΟΜΑΣΤΕ ΝΑ ΘΥΣΙΑΣΟΥΜΕ
ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΜΑΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΖΩΕΣ ΤΩΝ ΣΥΝΑΝΘΡΩΠΩΝ ΜΑΣ

Συντονισμός Σωματείων και Εργαζομένων στην Ψυχική Υγεία και την Ειδική Αγωγή