Σάββατο 17 Μαρτίου 2012

Διακήρυξη του Αριστερού Ενωτικού Ψηφοδελτίου για τις εκλογές στην Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων Ηπείρου


Βάζουμε σε πρώτο επίπεδο τις ανάγκες της κοινωνίας και όχι των τραπεζιτών και των καπιταλιστών

Την διακήρυξη του  εν όψει των εκλογών για την ανάδειξη εκπροσώπων στην Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων Ηπείρου  έδωσε στη δημοσιότητα  το  
ΑΡΙΣΤΕΡΟ ΕΝΩΤΙΚΟ ΨΗΦΟΔΕΛΤΙΟ

Ανάμεσα στα άλλα η διακήρυξη αναφέρει:
Η τρόικα, οι κυβερνήσεις της, σε 2,5 χρόνια κατάφεραν να ισοπεδώσουν ότι είχε απομείνει από τον δικομματισμό των προηγούμενων χρόνων, στις κοινωνικές κατακτήσεις του λαού.
•Έπρεπε το 2009 να προσλάβουν 4500 γιατρούς στο ΕΣΥ. Προσέλαβαν απειροελάχιστους και βέβαια περίπου 4000 – 4500 συνταξιοδοτήθηκαν. Έλλειμμα πάνω από 8000, που σε συνδυασμό με  τις ελλείψεις προσωπικού, κάνουν την εργασία στο χώρο του νοσοκομείου, εξαιρετικά επικίνδυνη, κύρια για τους ασθενείς, αλλά και του προσωπικού λόγω εντατικοποίησης .
•Οι μειώσεις στους μισθούς μας με το 2ο Μνημόνιο, φτάνουν το 50%, με προοπτική τον Ιούνιο να γίνουν μικρότεροι. Αυτό γίνεται εντονότερο στους οικονομικά ασθενέστερους γιατρούς (ειδικευόμενοι, επιμελητές Β’, επικουρικούς)
•Οι συγχωνεύσεις κλινικών, νοσοκομείων, εκτός των άλλων θα επιφέρουν παραπέρα μείωση των μισθών μας, μείωση μεγαλύτερη των θέσεων των ειδικευομένων, υποχρεωτική εσωτερική μετανάστευση, για να καλυφθούν ανάγκες άλλων νοσοκομείων.
Οι εφημερίες, γίνονται επικίνδυνες για τους ασθενείς λόγω αυξημένης προσέλευσης και έλλειψης γιατρών, λόγω της περικοπής των εφημερευόντων για εξοικονόμηση χρημάτων και λόγω της εφημερίας τομέα που θέλει να εφαρμόσει το Υπουργείο για τους ίδιους λόγους. 
•Κλείνουν νοσοκομεία (Ρόδος, Ρέθυμνο κλπ.), συγχωνεύουν 50 νοσοκομεία, έχουν στα σκαριά να απολύσουν 150.000 δημόσιους υπαλλήλους, ανάμεσα και αυτούς που δουλεύουν στην υγεία. Ξεκίνησαν ήδη από τα προνοιακά ιδρύματα.
•Στερούν τα νοσοκομεία από απαραίτητα υλικά, φορτώνοντας τα βάρη της νοσηλείας στους ασθενείς , που έχουν ήδη πληρώσει. Ληστεύουν τα Ασφαλιστικά Ταμεία μέσω του επταπλασιασμού του νοσηλίου (ΚΕΝ), με το κούρεμα των  ομολόγων, που ληστρικά και παράνομα άρπαξαν την περιουσία τους και την μετέτρεψαν σε ομόλογα. Αρπάζουν τον κόπο και την περιουσία του λαού, να την δώσουν σε τράπεζες και δανειστές, όπως με τον Οργανισμό Εργατικής Κατοικίας και Εστίας. Ο ΕΟΠΥΥ έχει την μισή χρηματοδότηση από ότι είχε πριν το ΙΚΑ μόνο του.
•Οι νέοι γιατροί βρίσκονται αντιμέτωποι:
1.Σαν φοιτητές, με τη μείωση του αριθμού των εισαγομένων στα πανεπιστήμια
2.Με τις επιπλέον εξετάσεις ειδικότητας και τη διαβλητότητα αυτών
3.Με την ανυπαρξία θέσεων στα νοσοκομεία  και τη δυσκολία άσκησης της ιατρικής σαν ιδιώτες
4.Με τη μετανάστευσή τους  προκειμένου να δουλέψουν σα γιατροί


Ο στόχος της Τρόικας και των υποτακτικών της του Μαύρου Μετώπου είναι να μειώσουν κι άλλο τα έξοδα για την υγεία. Η παραπέρα ιδιωτικοποίησή της με την είσοδο των ασφαλιστικών εταιρειών στα νοσοκομεία, το χάρισμα νοσοκομείων στους ιδιώτες (Ερυθρός Σταύρος), τα ιδιωτικά ιατρεία των Πανεπιστημιακών, τη νομιμοποίηση των ιδιωτικών ιατρείων μέσα στα νοσοκομεία. Τα νοσοκομεία να συμπεριφέρονται σαν επιχειρήσεις με γνώμονα το κέρδος και όχι την κοινωνική τους αποστολή, τη παροχής υγείας, δωρεάν, σε όλους.   Ο στόχος αυτός είναι γνωστό ότι στηρίχτηκε στο πόρισμα της Εθνικής Τράπεζας για μεγάλη κερδοφορία των ιδιωτικών επενδύσεων στο ΕΣΥ.

Ενώ για την κατάσταση στην Ήπειρο η διακήρυξη αναφέρει ότι   δεν διαφέρει βέβαια από την υπόλοιπη Ελλάδα.  Από τα έξι νοσοκομεία σήμερα κανένα δε λειτουργεί όπως θα έπρεπε. Υπάρχουν κλινικές που υπολειτουργούν λόγω έλλειψης προσωπικού, άλλες που κινδυνεύουν να κλείσουν ή έχουν κλείσει άτυπα. Νοσοκομεία που τα έχουν υποβαθμίσει χειρότερα και από Κέντρα Υγείας (Λευκάδα), επιβάλλοντας οι διοικήσεις μετακίνηση γιατρών σε άλλα νοσοκομεία από αυτά που ανήκουν

Για το πλαίσιο των διεκδικήσεων  η διακήρυξη του ΑΡΙΣΤΕΡΟΥ ΕΝΩΤΙΚΟΥ ΨΗΦΟΔΕΛΤΙΟΥ αναφέρει:

Σαν υγειονομικοί, διεκδικούμε μαζί με όλη την κοινωνία:
δημόσια δωρεάν υγεία υψηλού επιπέδου υποχρεωτική για όλους.
Κρατικοποίηση όλων των ιδιωτικών φορέων της υγείας.
Προσλήψεις με βάση τις πραγματικές υγειονομικές ανάγκες του πληθυσμού.
Μονιμοποίηση όλων.
Να εφαρμοστούν όλα όσα αποφάσισε το έκτακτο συνέδριο της ΟΕΝΓΕ. 
Τις επόμενες μέρες να ξεδιπλώσουμε μαζικούς ενωτικούς αγώνες, μαζί με όλους τους εργαζόμενους στα νοσοκομεία, τα συνδικάτα , μέσα από Γενικές συνελεύσεις που θα λύνουν τα πιο μικρά έως τα πιο σύνθετα προβλήματα. 
Να είναι τα κέντρα της ταξική πάλης των Υγειονομικών
ΒΑΖΟΥΜΕ ΣΕ ΠΡΩΤΟ ΕΠΙΠΕΔΟ ΤΙΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΙΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΩΝ.
Γιατί αυτή η Δημόσια Δωρεάν Υγεία δεν μπορεί να γίνει πραγματικότητα, όταν ο μισός πληθυσμός πεινάει και οι καπιταλιστές έχουν υπερκέρδη. Μπορεί να γίνει μόνο όταν ο πλούτος που παράγουμε διανέμεται στους ίδιους τους παραγωγούς. Όταν ο μισθός επαρκεί για τροφή, ένδυση, κατοικία, Υγεία, Παιδεία, Ασφάλιση, για ικανοποίηση κάθε σύγχρονης ανάγκης. Όταν καταργηθεί η εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο. Που μπορεί να γίνει σε μια άλλη κοινωνία, την σοσιαλιστική. 
Υπάρχει, άλλος δρόμος που όμως προϋποθέτει:
Διαγραφή του χρέους, εκτός αυτού προς τα ασφαλιστικά ταμεία
Κρατικοποιήσεις των τραπεζών, των μεγάλων επιχειρήσεων και των επιχειρήσεων κοινής ωφέλειας  με εργατικό έλεγχο
Κρατικοποίηση της εκκλησιαστικής περιουσίας και χωρισμός της εκκλησίας από το κράτος
Έξοδος από ευρώ και Ε.Ε.


ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΜΕ ΤΟ ΑΡΙΣΤΕΡΟ ΕΝΩΤΙΚΟ ΨΗΦΟΔΕΛΤΙΟ ΕΙΝΑΙ:

ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΜΠΕΛΛΟΣ: ειδικευόμενος Ψυχιατρικής ΠΓΝΙωαννίνων
ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΟΥΛΟΣ: ειδικευόμενος Δερματολογίας ΠΓΝΙωαννίνων
ΧΡΗΣΤΟΣ ΤΣΑΜΗΣ: ειδικευόμενος Ψυχιατρικής ΠΓΝΙωαννίνων
ΘΕΟΔΟΣΗΣ ΓΚΟΥΤΣΟΥΛΑΣ: ειδικευόμενος Δερματολογίας ΠΓΝΙωαννίνων
ΝΙΚΟΣ ΠΑΠΑΜΙΧΑΛΟΠΟΥΛΟΣ: ειδικευόμενος Μικροβιολογίας ΠΓΝΙωαννίνων
ΜΑΝΘΟΣ ΔΟΥΜΟΣ: ειδικευόμενος Χειρουργικής ΠΓΝΙωαννίνων
ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΑΦΑΡΑΚΗΣ: Επιμελητής Ουρολογίας ΓΝΙ Χατζηκώστα