Τετάρτη 28 Μαρτίου 2012

«ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ & ΟΙ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΣΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΧΡΗΣΤΕΣ ΤΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΥΓΕΙΑΣ»


                    ΚΕΙΜΕΝΟ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗΣ ΤΥΠΟΥ Α.Δ.Ε.Δ.Υ.
                                ΤΕΤΑΡΤΗ 28 ΜΑΡΤΙΟΥ 2012
«ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ & ΟΙ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΣΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΧΡΗΣΤΕΣ ΤΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΥΓΕΙΑΣ»


 Η σημερινή συνέντευξη Τύπου πραγματοποιείται σε μια συγκυρία κατά την οποία ο χώρος της Υγείας βρίσκεται στο στόχαστρο των κυβερνητικών πολιτικών, που προωθούνται σε εφαρμογή του μνημονίου. Στόχος της σημερινής συνάντησης είναι η ενημέρωσή σας σε μια σειρά από θέματα που αφορούν το χώρο της Δημόσιας Υγείας, τους εργαζόμενους στο Ε.Σ.Υ. και στον ΕΟΠΥΥ, καθώς και ευρύτερα τους πολίτες και χρήστες των υπηρεσιών υγείας.

Εν όψει της αυριανής Στάσης Εργασίας στο Δημόσιο, που έχει κηρύξει η Α.Δ.Ε.Δ.Υ., για την Αττική και τη Θεσσαλονίκη, σε συνεργασία με τις Ομοσπονδίες του χώρου της Υγείας, θα αναφερθούμε στις σοβαρές επιπτώσεις της ακολουθούμενης - εδώ και τρία περίπου χρόνια- μνημονιακής πολιτικής, σε εργαζόμενους και χρήστες των υπηρεσιών υγείας.

Οι επιπτώσεις από την εφαρμογή των μνημονιακών πολιτικών στην Υγεία

Την ώρα που εξαιτίας της οικονομικής κρίσης διαμορφώνονται, με ιλιγγιώδη ταχύτητα, συνθήκες ανέχειας, φτώχειας και εξαθλίωσης για μεγάλα τμήματα του ελληνικού πληθυσμού, η μνημονιακή αντιμετώπιση του δημόσιου συστήματος Υγείας, της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και της ασφάλισης υγείας, έχουν ήδη φέρει σε απόγνωση χιλιάδες εργαζόμενους, συνταξιούχους και ανέργους, οι οποίοι πλέον στερούνται του συνταγματικά κατοχυρωμένου δικαιώματός τους στην παροχή υπηρεσιών Υγείας και Πρόνοιας από το Κράτος.
Οι συνεχείς περικοπές και οι περιορισμοί σε φάρμακα και παροχές, οι μειώσεις στη χρηματοδότηση και η συμπίεση των προϋπολογισμών τόσο των Νοσοκομείων όσο και του ΕΟΠΥΥ, δημιουργούν τραγικές συνέπειες για τους ίδιους τους πολίτες. 
Οι καταργήσεις και οι συγχωνεύσεις Υγειονομικών Σχηματισμών - Νοσοκομείων και Υγειονομικών Μονάδων - γίνονται με μοναδικό κριτήριο τη δραστική περιστολή δαπανών και την ικανοποίηση των απαιτήσεων της Τρόικας και των δανειστών, χωρίς να εξετάζονται οι πραγματικές ανάγκες της ελληνικής κοινωνίας σε υπηρεσίες Υγείας και η προσβασιμότητα σ’ αυτές. 
Η «πολυδιαφημιζόμενη» αξιολόγηση των Υπηρεσιών και στο χώρο της Υγείας, που ήδη προωθείται από τη Συγκυβέρνηση και το αρμόδιο Υπουργείο, έχει απόλυτο στόχο τη μείωση κλινών νοσηλείας και του προσωπικού και όχι τη βελτίωση των παρεχόμενων προς τους πολίτες υπηρεσιών. 

Αποτέλεσμα είναι η Υγεία και η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, να μετατρέπονται σταδιακά σε «είδος πολυτελείας».

Η τραγική έλλειψη υγειονομικού, ιατρικού και διοικητικού προσωπικού, ως αποτέλεσμα του παγώματος των προσλήψεων και των αθρόων συνταξιοδοτήσεων, που πραγματοποιήθηκαν τα τελευταία χρόνια εξαιτίας των ανατροπών των συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων και του κλίματος «τρομοκράτησης» των εργαζομένων που αυτές δημιούργησαν, έχουν μετατρέψει σε οριακές και επικίνδυνες τις συνθήκες λειτουργίας των Υπηρεσιών Υγείας. Ταυτόχρονα, οι εργαζόμενοι, όλων των ειδικοτήτων, ακροβατούν καθημερινά, ανάμεσα στους δικαίως εξοργισμένους πολίτες, με καταρρακωμένο ηθικό, εξαιτίας τόσο των απαράδεκτων συνθηκών μέσα στις οποίες καλούνται να εργαστούν, όσο και των σοβαρών οικονομικών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν, ως αποτέλεσμα των μισθολογικών περικοπών. 
Τα αρνητικά εκκαθαριστικά, αλλά και το γεγονός ότι μεγάλη μερίδα των εργαζομένων, αντί να αμείβεται με αξιοπρεπή τρόπο για τις υπηρεσίες που προσφέρει, υποχρεώνεται να καταβάλλει και επιστροφές λόγω των μεγάλων μισθολογικών περικοπών και της ταυτόχρονης ύπαρξης δανειακών υποχρεώσεων, είναι πλέον καθεστώς. 
Ταυτόχρονα, η μεγάλη καθυστέρηση στην καταβολή εφημεριών και υπερωριών έχουν εξωθήσει το υγειονομικό και ιατρικό προσωπικό σε επισχέσεις εργασίας και κινητοποιήσεις για την καταβολή των δεδουλευμένων τους.
Την ώρα λοιπόν που καθημερινά το ΕΣΥ και ο ΕΟΠΥΥ εμφανίζουν εικόνα διάλυσης, η Συγκυβέρνηση μιλά για «εξορθολογισμό» στην Υγεία, καταργώντας ουσιαστικά την οποιαδήποτε πρόσβαση στις υπηρεσίες Υγείας μιας μεγάλης μερίδας του πληθυσμού (περίπου 30%) που είναι μακροχρόνια άνεργοι, ανασφάλιστοι, μερικής απασχόλησης χωρίς τα απαραίτητα ένσημα για βιβλιάριο υγείας, επαγγελματίες και έμποροι που χρεοκόπησαν ή δεν μπορούν να πληρώνουν τις ασφαλιστικές τους εισφορές, νέοι επιστήμονες με «μπλοκάκι», μετανάστες χωρίς χαρτιά, αλλά ακόμη και εργαζομένων - ασφαλισμένων.
Ταυτόχρονα, μεταφέρεται η Πρόνοια στο Υπουργείο Εργασίας, με στόχο την παράδοσή της στις μη Κερδοσκοπικές (;) Οργανώσεις.

Η συρρίκνωση, αποδιάρθρωση, διάλυση, εμπορευματοποίηση και ιδιωτικοποίηση του δημόσιου συστήματος Υγείας, που είχε δρομολογηθεί εδώ και δεκαετίες με τη νεοφιλελεύθερη πολιτική, την ανυπαρξία ελέγχου και τη διαπλοκή με τα επιχειρηματικά συμφέροντα, σήμερα ολοκληρώνεται «πανηγυρικά», προσθέτοντας στα δεινά των πολιτών αυτής της χώρας και την ανασφάλεια μπροστά στην αρρώστια.

Κι ενώ συμβαίνουν όλα αυτά, αλγεινή εντύπωση προκαλεί η διακριτική - εκ μέρους των Διοικητικών Αρχών των Υπηρεσιών Υγείας - μεταχείριση των γερμανικών εταιρειών!!! Δεν εξηγείται αλλιώς το μεγάλο ενδιαφέρον της 2ης ΥΠΕ, για την αποπληρωμή δύο συγκεκριμένων γερμανικών φαρμακευτικών εταιριών. Συγκεκριμένα με μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που στάλθηκε στις 19-3-2012 στους Διοικητές των Νοσοκομείων της 2ης ΥΠΕ ζητείται να απαντήσουν εντός μίας ώρας αν έχουν αποπληρωθεί δύο συγκεκριμένες γερμανικές εταιρίες. Πέρα από το γεγονός ότι το ενδιαφέρον της 2ης ΥΠΕ εκδηλώνεται μόνο για δύο εταιρίες, το πιο εντυπωσιακό είναι ότι στο συγκεκριμένο μήνυμα επισημαίνεται ότι είναι γερμανικές! Φαίνεται ότι η προνομιακή εξυπηρέτηση των εταιρειών γερμανικών συμφερόντων αποτελεί προτεραιότητα υψίστης σημασίας για τη Συγκυβέρνηση, ακόμα και εις βάρος του «ανταγωνισμού» και της «ελεύθερης αγοράς», στο όνομα των οποίων οι πολίτες καλούνται να κάνουν τεράστιες θυσίες.

Ειδικότερα:

Η κατάσταση στο Ε.Σ.Υ.

Τα αποτελέσματα από την υλοποίηση του Εφαρμοστικού Νόμου 4052/1-3-12 στην Υγεία θα είναι καταστροφικά.  
Στο νέο Μνημόνιο και στον Εφαρμοστικό Νόμο για την Υγεία, εκτός από την προωθούμενη αξιολόγηση των Μονάδων ώστε να μειωθούν Διευθύνσεις, Τομείς και Τμήματα, προβλέπεται και η κατάργηση - συγχώνευση πάνω από πενήντα (50) μικρών και μεσαίων Νοσοκομείων που διασυνδέθηκαν με μεγαλύτερα, με σκοπό τη δραστική περιστολή των δαπανών. Ωστόσο, να σημειωθεί ότι στη Μ. Βρετανία επιστημονικές μελέτες απέδειξαν ότι οι συγχωνεύσεις Νοσοκομείων ούτε την αποδοτικότητά τους βελτίωσαν, αλλά ούτε και τα οικονομικά ελλείμματα μείωσαν.
Πέραν τούτου, η εξέλιξη αυτή στη σημερινή Ελλάδα της φτώχειας και της ανέχειας, θα είναι δραματική για τη πρόσβαση των πολιτών στις υπηρεσίες υγείας, καθώς συμπεριλαμβάνει την προοπτική συγχώνευσης - κατάργησης ακόμη και Νομαρχιακών Νοσοκομείων πράγμα που έχει ξεσηκώσει - και δικαίως - τις αντίστοιχες τοπικές κοινωνίες.
Εκτός από την άμεση συγχώνευση - κατάργηση 50 «διασυνδεόμενων» νοσοκομείων, το μεγάλο πρόβλημα είναι η πλήρης λειτουργική κατάρρευση όλων των υπολοίπων διότι δεν προσλαμβάνεται πλέον μόνιμο προσωπικό στο ΕΣΥ ούτε αντικαθίστανται όσοι αποχωρούν λόγω συνταξιοδότησης, δεν εξασφαλίζεται η στοιχειώδης επάρκεια υλικών, φαρμάκων και αντιδραστηρίων, συχνά ούτε καν η δυνατότητα service στον ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό των Νοσοκομείων, περικόπτονται συνεχώς τα κονδύλια των εφημεριών και τίθεται σε διαρκή κίνδυνο η ασφαλής ιατρική κάλυψη του επείγοντος περιστατικού.
Η εργασιακή και μισθολογική εξόντωση του προσωπικού των Νοσοκομείων γίνεται καθεστώς και ο κίνδυνος της απόλυσης δημιουργεί ακόμα μεγαλύτερη αναστάτωση, δεδομένου ότι η μνημονική δέσμευση για μείωση των εργαζομένων στο Δημόσιο, αφορά και το χώρο της Υγείας.
Μέσα σε αυτό το περιβάλλον, η «εισπρακτική» λογική στα νοσοκομεία και η οικονομική «αφαίμαξη» των ασθενών διαρκώς ενισχύεται, τη στιγμή μάλιστα που οι προϋπολογισμοί τους συνεχώς περικόπτονται (σ.σ. μόνο για φέτος οι περικοπές στους προϋπολογισμούς των Νοσοκομείων για τα λειτουργικά έξοδα ανήλθαν σε 40% σε σχέση με πέρσι) και τα αποθεματικά των Νοσοκομείων δεν εξαιρέθηκαν της διαδικασίας του κουρέματος στο πλαίσιο του PSI! (Είναι γνωστό ότι τα Νοσοκομεία υποχρεώνονταν από τα ποσά που εισέρρεαν στα ταμεία τους, είτε από άμεσες εισπράξεις είτε από τα έσοδα από Ασφαλιστικά Ταμεία, ένα μεγάλο μέρος να το καταθέτουν στην Τράπεζα της Ελλάδος, ως κοινή κατάθεση, δεδομένου ότι είχαν πλαφόν στους λογαριασμούς ταμειακής διαχείρισης που διέθεταν στις εμπορικές τράπεζες).

Η κατάσταση στον ΕΟΠΥΥ

Ο ΕΟΠΥΥ με έλλειμμα των 4 δις ευρώ θα οδηγηθεί σε λίγους μήνες σε ολοσχερή κατάρρευση, η οποία θα συμπαρασύρει και τα Νοσοκομεία του ΕΣΥ, που θα οδηγηθούν σε οικονομικό στραγγαλισμό, εξαιτίας των νοσηλίων που μένουν ανεξόφλητα ήδη από τους Ασφαλιστικούς Φορείς προς τον ΕΟΠΥΥ. Έτσι, λοιπόν, ο ΕΟΠΥΥ κινδυνεύει άμεσα έως το φθινόπωρο να βρεθεί σε καθολική αδυναμία αποπληρωμής των άμεσων υποχρεώσεών του, με επιταχυνόμενη τη συσσώρευση χρεών και ορατό κίνδυνο να επανέλθουμε στην προ της συστάσεώς του κατάσταση για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.
Την ίδια στιγμή, η σοβαρή έλλειψη σε υλικά και κυρίως αντιδραστήρια, απαραίτητα για τη λειτουργία των Μικροβιολογικών και Βιοχημικών Εργαστηρίων του Οργανισμού, έχει δημιουργήσει τεράστια προβλήματα, καθώς τα περισσότερα -κυρίως στην Περιφέρεια- έχουν κλείσει και τα υπόλοιπα υπολειτουργούν, με αποτέλεσμα οι ασφαλισμένοι να κατευθύνονται στα ιδιωτικά εργαστήρια καταβάλλοντας συμμετοχή 15% στις διενεργούμενες εξετάσεις.
Η έλλειψη γιατρών διαφόρων ειδικοτήτων δημιουργεί επιπλέον προβλήματα στην εύρυθμη λειτουργία του Οργανισμού και στην εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων, δεδομένου ότι ενώ απαιτούνται 22.000 γιατροί -σύμφωνα με τις ανακοινώσεις της ίδιας της Διοίκησης του Οργανισμού- αυτή τη στιγμή εργάζονται για τον ΕΟΠΥΥ μόνο 12.000 γιατροί (7.000 γιατροί του ΙΚΑ και 5.000 συμβεβλημένοι). Είναι χαρακτηριστικό ότι στις Μονάδες του ΕΟΠΥΥ δεν υπάρχει ειδικότητα ογκολόγου-παθολόγου, με αποτέλεσμα γιατροί άλλων ειδικοτήτων (πχ παθολόγοι και χειρουργοί) στους οποίους κατευθύνονται οι ασθενείς με σοβαρότατα προβλήματα υγείας, για συνταγογράφηση φαρμάκων υψηλού κόστους (π.χ. καρκινοπαθείς) να μην μπορούν να συνταγογραφήσουν εξαιτίας του πλαφόν που έχει οριστεί από τον ΕΟΠΥΥ.
Πρόγραμμα κατ’ οίκον νοσηλείας δεν υπάρχει και το Τμήμα της κατ’ οίκον φυσιοθεραπείας έχει αποδυναμωθεί, με αποτέλεσμα να κατευθύνονται οι ασφαλισμένοι στα ιδιωτικά εξωτερικά συμβεβλημένα φυσικοθεραπευτήρια, στα οποία η συνεδρία μετά την αλλαγή του Νόμου από 6 ευρώ ανέβηκε στα 20 ευρώ! Αναφορικά με την οδοντιατρική περίθαλψη των ασφαλισμένων παραμένουν άγνωστες ακόμα οι αλλαγές που θα γίνουν, ενώ σε ό,τι αφορά τη λειτουργία των φαρμακείων του Οργανισμού, ενώ είχε αρχικά εξαγγελθεί ότι θα λειτουργήσουν οχτώ στην Αττική, σήμερα λειτουργούν μόνο τέσσερα, στη Θεσσαλονίκη λειτουργεί μόνο ένα και στην Περιφέρεια κανένα, με αποτέλεσμα η ταλαιπωρία των ασφαλισμένων να γιγαντώνεται.
Μέσα σε αυτό το περιβάλλον, το λιγοστό διοικητικό, υγειονομικό και ιατρικό προσωπικό του Οργανισμού καλείται με καταρρακωμένο ηθικό να εξυπηρετήσει τους δικαίως εξαγριωμένους πολίτες, καθώς πέραν των εξαιρετικά δύσκολων συνθηκών μέσα στις οποίες υποχρεώνονται οι εργαζόμενοι να εκτελέσουν τα καθήκοντά τους, αντιμετωπίζουν και οι ίδιοι σοβαρά -σε πολλές περιπτώσεις- προβλήματα διαβίωσης, εξαιτίας των πρόσφατων μεγάλων μισθολογικών περικοπών.

 ***
Οι κυβερνητικές παρεμβάσεις στο δημόσιο Σύστημα Υγείας της χώρας, αντί να οδηγούν στον εκσυγχρονισμό και στη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών, οδηγούν στην πλήρη αποδιοργάνωση, στη διάλυση, την εμπορευματοποίηση και την ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών Υγείας. Πίσω από τις εικόνες χάους και ταλαιπωρίας βρίσκεται η πιο άθλια πολιτική, θύματα της οποίας είμαστε όλοι εμείς: Πολίτες - χρήστες υπηρεσιών Υγείας και εργαζόμενοι στη Δημόσια Υγεία .
Δεδομένων των οξύτατων προβλημάτων του χώρου της Δημόσιας Υγείας, η Α.Δ.Ε.Δ.Υ. σε συντονισμό με τις Ομοσπονδίες και τα Σωματεία του χώρου της Υγείας, προχωρά σε ένα νέο πρόγραμμα παρεμβάσεων και δράσεων για τη διεκδίκηση και προστασία βασικών δικαιωμάτων στην υγεία, την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και την υγειονομική φροντίδα, αλλά και την αναβάθμισή τους.
Στο πλαίσιο αυτό, αποφάσισε την κήρυξη τετράωρης Στάσης Εργασίας, για το Δημόσιο, σε Αττική και Θεσσαλονίκη, αύριο, Πέμπτη, 29 Μαρτίου 2012 (από τις 11:30 π.μ. έως τη λήξη του ωραρίου) και καλεί τους εργαζόμενους στο Δημόσιο να συμμετέχουν μαζικά και να δώσουν δυναμικό παρόν στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας που θα πραγματοποιηθεί στην Πλ. Μαβίλη στις 12:00 το μεσημέρι, καθώς και στις συγκεντρώσεις που θα πραγματοποιηθούν σε Θεσσαλονίκη και άλλες πόλεις, διεκδικώντας ένα δημόσιο, δωρεάν και ποιοτικό σύστημα Υγείας, προσβάσιμο από το σύνολο των πολιτών, χωρίς χαράτσια, περιορισμούς και αποκλεισμούς.

Από την Εκτελεστική Επιτροπή της Α.Δ.Ε.Δ.Υ.