Δευτέρα 19 Μαρτίου 2012

Εξώδικο προς τον Διοικητή και καταγγελία στην Επιθεώρηση Εργασίας των Ειδικευόμενων Ιατρών "Ευαγγελισμού"


Οξύνονται τα πνεύματα στα μεγαλύτερα νοσοκομεία της χώρας, καθώς οι ιατροί παραμένουν απλήρωτοι για τις εφημερίες , δηλαδή το μισό περίπου του μισθού τους, κοντά στους 4 μήνες!
Από τη μεριά τους, οι Διοικητές των νοσοκομείων, βλέποντας τους εφημερεύοντες του «τσάμπα» να ασκούν το νόμιμο τους δικαίωμα της επίσχεσης εργασίας, πιέζονται ώστε να βρεθεί κάθε φορά προσωπικό ασφαλείας. Τυπικές οι εικόνες σε διάφορα νοσοκομεία της χώρας με τους Διοικητές και ορισμένους Συντονιστές Διευθυντές, έχοντας χάσει την ψυχραιμία τους, να απειλούν τους Ιατρούς ακόμα και με απολύσεις ή με την άρνηση χορήγησης τίτλου ειδικότητας στους Ειδικευόμενους. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το νοσοκομείο Αθηνών «ο Ευαγγελισμός», στο οποίο οι Ειδικευόμενοι Ιατροί κατάθεσαν ήδη εξώδικο προς τον διοικητή τους!
Ταυτόχρονα, εκατοντάδες είναι οι καταγγελίες στην Επιθεώρηση Εργασίας για την υπερημερία των Διοικήσεων των νοσοκομείων, αλλά και για τις πολύ αρνητικές εικόνες από την λειτουργία και τη στελέχωσή τους. Ακατάλληλοι χώροι αντιμετώπισης και νοσηλείας ασθενών, σε νοσοκομεία που έχουν κατασκευαστεί για να υποδεχτούν πολύ μικρότερο αριθμό αρρώστων, σημαντικές ελλείψεις σε φαρμακευτικό υλικό και αντικατάσταση τους με τα νέα εισαγόμενα «φθηνά» φάρμακα, ανεπαρκής αριθμός Ιατρονοσηλευτικού και Παραϊατρικού προσωπικού που γεννά ένα μη ασφαλές και εξαντλητικό πρόγραμμα εφημερίας, είναι μεταξύ άλλων οι καταγγελίες των ιατρών, που καλούν τους Επιθεωρητές να κάνουν έλεγχο στο χώρο εργασίας τους.
Χαρακτηριστικές οι μαρτυρίες ιατρών του Ευαγγελισμού, του μεγαλύτερου νοσοκομείου της χώρας: «Οι απαξιωτικές για τον άρρωστο εικόνες στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών, με τις αναμονές να κυμαίνονται από 5-15 ώρες για κάθε ασθενή, με αναγκάζουν να φοβάμαι κάθε φορά που εφημερεύει το νοσοκομείο μας, μήπως τύχει και αρρωστήσει κάποιος δικός μου άνθρωπος και χρειαστεί να έρθει στο νοσοκομείο.», ενώ ένας άλλος Ειδικευόμενος Ιατρός δήλωσε πως: «Οι ασθενείς πρέπει να καταλάβουν ότι είμαστε με το μέρος τους. Δίπλα τους πασχίζουμε να εργαστούμε, χωρίς να κάνουμε λάθος, όλες τις ώρες που εκείνοι ταλαιπωρούνται. Είμαστε εκτεθειμένοι στις ίδιες ανθυγιεινές και επικίνδυνες συνθήκες. Άυπνοι, νηστικοί, μέρες συνεχόμενες στην εργασία, και το κάνουμε αυτό για λίγο παραπάνω από 3 ευρώ την ώρα. Θέλουμε επιτέλους το πρόσωπο των δημόσιων νοσοκομείων να αλλάξει».

Σε επίσχεση εργασίας βρίσκονται οι Ειδικευόμενοι Ιατροί στα εξής νοσοκομεία:

ΑΤΤΙΚΗ
Γ.Κ. Νίκαιας
ΚΑΤ
Ασκληπιείο Βούλας
Ψυχιατρικο Νοσοκομείο Αττικής-Δαφνί,
Λοιμωδών
Γ.Ν. Πατησίων
Τζάννειο
Αγλαΐα Κυριακού
Αγίων Αναργύρων (Κηφισια)
Σωτηρία
Αγ. Όλγα
Σισμανόγλειο
Αττικόν
Παίδων Αγία Σοφία
ΓΝΑ «η Ελπίς»
ΓΝΑ «οΕυαγγελισμός» από 20/3
Γ.Κ.Α. Γεννηματάς από 21/3
1ο ΙΚΑ (Παράρτημα Σισμανογλείου) από 26/3,
 
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ
ΠΓΝ Πατρών
ΓΝ Πατρών "Ο Αγιος Ανδρέας"
ΓΝ Δράμας Γ.Ν.Αιγίου
Γ.Ν. - Κ.Υ. Κω
Γ.Ν. Καλαμάτας
Γ.Ν. Αγρίνιου
Γ.Ν. Βέροιας
Γ.Ν. Έδεσσας
Γ.Ν. Ιωαννίνων " Χατζηκώστα"
ΠΓΝ Ιωαννίνων
ΓΝ Κέρκυρας και στα ΚΥ του νομού
ΨΝ Κέρκυρας
ΓΝ Ρόδου και ΚΥ,
ΓΝ Χανίων
ΓΝ Φλώρινας από 27/3