Δευτέρα 12 Μαρτίου 2012

Υπόμνημα των ιατρών του Κέντρου Υγείας Αλιάρτου προς τον εισαγγελέα Λιβαδειάς.



                                ΥΠΟΜΝΗΜΑ
                 Προς: Τον Αρμόδιο Εισαγγελέα Λιβαδειάς

Κοιν :
Διοικητή διασυνδεόμενων νοσοκομείων Λειβαδιάς- Θήβας
Ο.Ε.Ν.ΓΕ
ΙΑΤΡΙΚΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΛΙΒΑΔΕΙΑΣ
Διοικητικό συμβούλιο της Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Βοιωτίας

Βάσει του εφαρμοστικού νόμου για την Υγεία(ν. 4052/2012, (ΦΕΚ 41 Α/01.03.2012), άρθρο 21 παρ.4 «Καθίσταται υποχρεωτική η ηλεκτρονική καταχώρηση όλων των συνταγών φαρμάκων από τα φαρμακεία προς τους ασφαλιστικούς οργανισμούς ανεξάρτητα του τρόπου συνταγογράφησης της συνταγής από τον ιατρό (ηλεκτρονική ή χειρόγραφη)./ Για κάθε χειρόγραφη συνταγή που καταχωρείται ηλεκτρονικά από τα φαρμακεία προς τους Φ.Κ.Α, οι ιατροί που συνταγογραφούν χειρόγραφα επιβαρύνονται με την καταβολή ποσού αποζημίωσης προς τα φαρμακεία που καταχωρούν τις συνταγές. Χειρόγραφες συνταγές δεν αποζημιώνονται από τους Φ.Κ.Α και τα φαρμακεία δεν μπορούν να απαιτήσουν πληρωμή για τις συνταγές αυτές…»
Με βάση επίσης την συμπληρωματική Υπουργική Απόφαση (Φ.Ε.Κ 545/1/3/2012), που δεν έχει κοινοποιηθεί ακόμα ΥΠΗΡΕΣΙΑΚΆ  στο Κ.Υ Αλιάρτου, Στην 1η παράγραφο αναφέρει ρητά ότι «Στην περίπτωση που οι γιατροί για τεχνικούς λόγους επάρκειας του συστήματος, συνταγογραφούν με χειρόγραφο σύστημα και για χρονικό διάστημα μέχρι την 1η Ιουνίου 2012, και προκειμένου οι Φ.Κ.Α να αποζημιώνουν τα φάρμακα, το φαρμακείο στο οποίο εκτελείται η χειρόγραφη συνταγή είναι υποχρεωμένο να την καταχωρεί ηλεκτρονικά αναφέροντας υποχρεωτικά ιατρό και ασθενή. Κάθε καταχώρηση χρεώνεται με 1 ευρώ και πιστώνεται κάθε μήνα στο λογαριασμό του φαρμακείου από το σύστημα ως διαχειριστική αμοιβή του φαρμακοποιού ενώ συγχρόνως αφαιρείται από τη μισθοδοσία…»

Επειδή στην περιοχή ευθύνης του Κ.Υ. Αλιάρτου περιλαμβάνονται Περιφερειακά Ιατρεία για τα οποία δεν ελήφθη μέριμνα μηχανοργάνωσης απ’ την Πολιτεία, ώστε να έχουν δυνατότητα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, και ο νόμος ΔΕΝ ΕΞΑΙΡΕΙ τους ιατρούς των Περιφερειακών Ιατρείων (αγροτικούς και Γενικής Ιατρικής) που υπηρετούν στα ιατρεία αυτά, καθώς επίσης δεν εξαιρεί κανέναν ιατρό που γράφει χειρόγραφη συνταγή λόγω αδυναμίας ανταπόκρισης του συστήματος

Κι επειδή από την 1η Μαρτίου (ημερομηνία δημοσίευσης του Νόμου 4052) και στο εξής, όταν γράφουμε χειρόγραφα συνταγές προς τα ασφαλιστικά ταμεία τιμωρούμεθα με πολύ ακριβό αντίτιμο, εκ της λογικής εξεργασίας προκύπτει ότι κάτι τέτοιο είναι ΠΑΡΑΝΟΜΟ για το νομοθέτη.
δηλώνουμε ότι:

Από σήμερα 12/3/2012 που λάβαμε γνώση του ψηφισθέντος νόμου από τα μέσα Μαζικής Ενημέρωσης κι όχι απ΄την Υπηρεσία μας (Γ.Ν. Λιβαδειάς),  δεν προτιθέμεθα να παρανομήσουμε, συνταγογραφώντας χειρόγραφα σε ασφαλιστικά Ταμεία στα Περιφερειακά Ιατρεία στα οποία υπηρετούμε, εκτός αν ενταλθούμε διαφορετικά από τον αρμόδιο Εισαγγελέα στον οποίον υποβάλλεται το παρόν..
Το ίδιο θα συμβαίνει και στο Κέντρο Υγείας  Αλιάρτου όταν το ηλεκτρονικό σύστημα συνταγογράφησης δεν θα βρίσκεται σε λειτουργία ή θα προκύπτουν τεχνικά προβλήματα.
Επειδή ο νομοθέτης δεν ξεκαθαρίζει εάν η χειρόγραφη συνταγογράφηση αφορά μόνο τη συνταγογράφηση προς τα ασφαλιστικά ταμεία ή και την απλή ιατρική συνταγή, αυτονόητο είναι ότι λέγοντας ότι «σταματούμε τη συνταγογράφηση» αναφερόμαστε σε ΟΛΕΣ τις χειρόγραφες συνταγές.

Περιμένοντας την έκβαση των νόμιμων ενεργειών μας, θα είμαστε στη θέση μας εξετάζοντας ασθενείς κι αναλαμβάνοντας πλήρως την ιατρική και μόνον ευθύνη, καθώς και την εξυπηρέτηση Ταμειακά μόνο με ηλεκτρονική συνταγογράφηση ιατρικών αγωγών που χορηγούμε ή/και συμφωνούμε.

Αναμένουμε για τις ενέργειές σας.

Με εκτίμηση

Οι ιατροί του Κ.Υ.Αλιάρτου και των Περιφερειακών Ιατρείων

Αναστασοπούλου Γεωργία Επιμελητής Β’ Π.Ι. Αγίου Γεωργίου  Κ.Υ.Αλιάρτου

Βασιλειάδου Φιλομήλα Επιμελητής Β’ Π.Ι Άσκρης Κ.Υ.Αλιάρτου

Γιαννακοπούλου Ιωάννα Υ.Υ.Υ Π.Ι. Θεσπιών Κ.Υ.Αλιάρτου

Δημητριάδου Δέσποινα Επιμελητής Β’ Π.Ι. Αγίας Τριάδας Κ.Υ.Αλιάρτου

Θανοπούλου Ιωάννα Επιμελητής Β’ Π.Ι. Βαγίων  Κ.Υ.Αλιάρτου

Καραγιαννίδου Μαρία Επιμελητής Β’ Κ.Υ.Αλιάρτου

Καρανάσος Δημήτριος Επιμελητής Β’ Π.Ι. Ακραιφίου  Κ.Υ.Αλιάρτου

Καφαντάρη Βασιλική Επιμελητής Α’ Κ.Υ.Αλιάρτου

Κιντζογλανάκης Κυριάκος Επιμελητής Β’ Κ.Υ.Αλιάρτου

Λιόκαρης Νικόλαος Επιμελητής Β’ Κ.Υ.Αλιάρτου

Μαλτέζης Κυριάκος Επιμελητής Β’ Π.Ι. Ακραιφίου  Κ.Υ.Αλιάρτου

Μαθιουλάκη Βασιλική Επιμελητής Β’ Π.Ι. Αγίου Δημητρίου Κ.Υ.Αλιάρτου

Μάστορας Βασίλειος Επιμελητής Β’ Π.Ι. Βαγίων  Κ.Υ.Αλιάρτου

Μιχάλης Δημήτριος Δ/ντής Γ.Ιατρικής  Κ.Υ. Αλιάρτου

Στραβοπόδη Διονυσία Επιμελητής Β’ Π.Ι. Θεσπιών  Κ.Υ.Αλιάρτου

Χριστοδουλάκη Άννα Ιατρός Υ.Υ.Υ Π.Ι. Υψηλάντη Κ.Υ.Αλιάρτου

Ψωμιάδης Χαράλαμπος Επιμελητής Β’ Π.Ι. Μαυρομματίου Κ.Υ.Αλιάρτου