Παρασκευή 16 Μαρτίου 2012

ΜΕΤΩΠΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ


Διανύοντας μια περίοδο παρατεταμένης ύφεσης, εκρηκτικής ανεργίας και κοινωνικής ανέχειας λόγω των κυβερνητικών μέτρων και των Μνημονίων είναι αναμενόμενες οι αρνητικές επιπτώσεις στους δείκτες νοσηρότητας και θνησιμότητας του πληθυσμού, ιδιαίτερα των αδύναμων κοινωνικών στρωμάτων.
Εξάλλου υγεία και η αρρώστια απορρέουν από τις σχέσεις του ατόμου με την κοινωνία. Το εισόδημα, η κοινωνική θέση, τα κοινωνικά δίκτυα, η ανεργία και η εργασιακή ανασφάλεια είναι αυτά που κυρίως επηρεάζουν την υγεία του λαού. Η φτώχεια γεννά την αρρώστια, ενώ ο πλούτος προστατεύει και προάγει την υγεία.
Σε μια περίοδο που η υγεία του λαού δέχεται καταιγιστικά πλήγματα με την χειροτέρευση όλων των όρων ζωής και εργασίας, η κατάσταση στα δημόσια νοσοκομεία είναι λίγο πολύ γνωστή σε όλους:
Κακοπληρωμένοι ή απλήρωτοι γιατροί και νοσηλευτές, τραγικές ελλείψεις σε προσωπικό, συνεχείς περικοπές στις δαπάνες, υλικά χαμηλής ποιότητας, ελλείψεις σε βασικά υλικά και φάρμακα.
Το κράτος δεν υποβαθμίζει απλά τη παρεχόμενη περίθαλψη, προσπαθεί να αλλάξει αυτό που θεωρείται αυτονόητο στην Ελλάδα ως σήμερα: την ύπαρξη ενός δημόσιου συστήματος υγείας στο οποίο μπορεί ο καθένας με σχετικά ισότιμο τρόπο να προσέλθει, χωρίς να χρεωθεί για την υπόλοιπή του ζωή.
Απέναντι σε αυτή την επίθεση, χρειάζεται ένα  παλλαϊκό μέτωπο για την υπεράσπιση και την εμπέδωση της Δημόσιας Υγείας. Ένα μέτωπο που θα αντισταθεί στα μέτρα Υπουργείου-Τρόικας, θα επιβάλλει την υπεράσπιση και επέκταση της Δημόσιας Δωρεάν Υγείας και των εργατικών και λαϊκών δικαιωμάτων, θα ξαναθέσει στην πρώτη γραμμή τις αξίες της αλληλεγγύης και της ισότητας.
Αυτές τις αξίες που απορρέουν από την ίδια τη φύση του ιατρικού λειτουργήματος θέλουν να υπερασπιστούν οι μαχόμενοι γιατροί της Κέρκυρας, που από τη Δευτέρα 19/3 ξεκινούν επίσχεση εργασίας.
Καλούμε όλους τους συναδέλφους να συσπειρωθούν στον δίκαιο αγώνα.
Καλούμε το Κερκυραϊκό λαό να σταθεί πλάι  μας και απέναντι σε όσους σχεδιάζουν και υλοποιούν τη διάλυση της Δημόσιας Υγείας.
Δεν υπάρχουν ατομικές λύσεις σε συλλογικά προβλήματα.
Δεν υπάρχουν κλαδικοί αγώνες με νικηφόρα προοπτική χωρίς το συμφέρον του κοινωνικού συνόλου στον πυρήνα της διεκδίκησής τους.
Ήρθε η ώρα  να πάρουμε όλοι θέση.
Η Ένωση Γιατρών ΕΣΥ Κέρκυρας το αμέσως επόμενο διάστημα θα καλέσει σε κοινή σύσκεψη-διάλογο τους πολίτες και τους συλλογικούς φορείς του νησιού, ανοίγοντας τη συζήτηση για τα προβλήματα του νοσοκομείου μας ,των υπηρεσιών υγείας και τη δυνατότητα κοινής δράσης, αντίστασης και ανατροπής της σημερινής κατάστασης.


ΜΑΡΚΑΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ,  ΕΙΔΙΚΕΥΟΜΕΝΟΣ ΓΙΑΤΡΟΣ
ΜΕΛΟΣ Δ.Σ. Ε.Γ.ΕΣΥ.Κ.