Τρίτη 20 Μαρτίου 2012

Εργαζόμενοι Νοσοκομείου Ικαρίας: Κάτω τα χέρια από το νοσοκομείο μας.


ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ, 20 ΜΑΡΤΙΟΥ 2012

Με εμφανή χαρακτηριστικά την αυξημένη συμμετοχή, τον έντονο προβληματισμό για τις πολιτικές εξελίξεις αλλά και την κοινή διαπίστωση πως ήρθε η ώρα να ορθώσουμε την δική μας απάντηση απέναντι στις μνημονιακές πολιτικές κυβέρνησης-τρόικας που ισοπεδώνουν την υγεία, πραγματοποιήθηκε η σημερινή γενική συνέλευση του συλλόγου μας. Θέματα της συνέλευσης ήταν η κατάργηση νοσοκομείων μέσω των συγχωνεύσεων (μεταξύ των οποίων και το δικό μας), οι ελλείψεις προσωπικού, οι μισθολογικές περικοπές, οι δικαστικές διεκδικήσεις του συλλόγου (επίδομα 176 ευρώ, 2ωρα, αίτηση αναίρεσης προς τη διοίκηση για την κλοπή των μισάωρων από την εφαρμογή του 8ώρου) ενώ έγινε παράθεση των επιπτώσεων του μνημονίου 2 στην υγεία.

Στη συζήτηση που αναπτύχθηκε δόθηκε ειδικό βάρος στην διεκδίκηση της διοικητικής αυτοτέλειας του νοσοκομείου μας, μιας και η συγχώνευσή του με το ΓΝ Σάμου θα το οδηγήσει στο μαρασμό και την υποβάθμιση μέσω υποχρηματοδότησης και υποστελέχωσης (συνταξιοδοτήσεις εντός του 2012, πάγωμα προσλήψεων, αξιολόγηση-απολύσεις-μετακινήσεις εργαζομένων προς το ΓΝ Σάμου σύμφωνα με τα νέα μέτρα). Κοινή πεποίθηση ήταν πως το Πανικάριο άρχισε να αναπτύσσεται από τη στιγμή που απογαλακτίστηκε από τη Σάμο, έγινε αυτόνομο ΝΠΔΔ και με τις λιγοστές αλλά αναγκαίες προσλήψεις των τελευταίων ετών άρχισε να κερδίζει την εμπιστοσύνη του κόσμου. Εντούτοις, τα κενά σε προσωπικό είναι τεράστια, μιας και όλα τα νέα τμήματα που αναπτύχθηκαν (χειρουργείο, ΤΕΠ, χειρουργική κλινική, γέννες, μαστογράφος) στελεχώθηκαν από το ήδη υπάρχων προσωπικό χωρίς τις αναγκαίες προσλήψεις, με αποτέλεσμα τις μονοβάρδιες, τα ακάλυπτα ΤΕΠ τη νύχτα από νοσηλεύτρια, τις μαίες ενίοτε να κάνουν τις νοσηλεύτριες, τα αλλότρια καθήκοντα που επωμιζόμαστε στις βάρδιες, τις απλήρωτες ώρες στη θέση του κυκλικού ωραρίου στα εργαστήρια και γενικά την οριακή λειτουργία όλων των τμημάτων του νοσοκομείου και του ΚΥ Ευδήλου. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός, ότι το διασυνδεόμενο και μεγαλύτερο ΓΝ Σάμου αντιμετωπίζει ήδη τις ελλείψεις του σε υλικά από το νοσοκομείο μας!

Εκτιμήθηκε πως για να έχουν αποτέλεσμα οι διεκδικήσεις μας, επιβάλλεται η ενεργή συμμετοχή της τοπικής κοινωνίας με τους φορείς και τις συλλογικότητές της. Αυτό το στόχο είχαν και οι ενημερώσεις που πραγματοποίησε ο σύλλογός μας σε χωριά του νησιού μας για τις εξελίξεις στην υγεία καθ’ όλο το προηγούμενο διάστημα.

Σαν άμεσα βήματα αποφασίστηκαν:
  
  •  Έγγραφο προς την αναπληρώτρια διοικήτρια του νοσοκομείου μας, την διοικήτρια και το ΔΣ των διασυνδεόμενων νοσ/μείων Σάμου και Ικαρίας με κοινοποίηση σε ΥΠΕ, ΥΥΚΑ, Δήμο Ικαρίας και ΜΜΕ, το οποίο θα περιγράφει τα κενά σε προσωπικό, τις συνθήκες εργασίας μας και την απαίτησή μας το νοσοκομείο της Ικαρίας, το ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΜΑΣ, να μείνει αυτοτελές ΝΠΔΔ και να ενισχυθεί με το αναγκαίο προσωπικό και υποδομές. Άμεση στελέχωση και του ΚΥ Ευδήλου. (ομόφωνα).
  • Διανομή προκήρυξης στην παρέλαση της 25ης Μαρτίου με απεύθυνση προς τον Ικαριώτικο λαό, όπου θα ενημερωθεί για τις εξελίξεις στην υγεία και την ανάγκη συστράτευσής του για τη σωτηρία του νοσοκομείου μας που χτίστηκε με προσωπική εργασία και χρήματα των Ικαριωτών. (κατά πλειοψηφία)
  • Συνδιοργάνωση με άλλους συλλόγους-σωματεία-φορείς-κατοίκους εκδήλωσης, με θέμα την υγεία στον καιρό του μνημονίου. Θα ακολουθήσει προβολή ταινίας και θα γίνει προσπάθεια για διοργάνωση συναυλίας. (ομόφωνα).
  •  Δυναμική παράσταση διαμαρτυρίας ενάντια στις συγχωνεύσεις με στάση εργασίας και με την παρουσία κόσμου, στο γραφείο της αναπληρώτριας διοικήτριας του νοσοκομείου μας και παρέμβαση σε επόμενο ΔΣ των διασυνδεόμενων νοσοκομείων στο Βαθύ της Σάμου. Για το τελευταίο θα υπάρξει συνεννόηση με το σύλλογο εργαζομένων του ΓΝ Σάμου. Οι ημερομηνίες των παραπάνω θα καθοριστούν μετά από συνάντηση της επιτροπής αγώνα. (κατά πλειοψηφία),
  •  Επιστολή στα πολιτικά κόμματα του νησιού μας να πάρουν θέση για τις συγχωνεύσεις νοσοκομείων. (κατά πλειοψηφία)

Μόνος δρόμος είναι ο ενωτικός αγώνας μας. Αν δεν κινηθούμε θα τα χάσουμε όλα, αν αγωνιστούμε, όλα είναι πιθανά!

ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ!

ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΙΚΑΡΙΑΣ-ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΕΙΣ!

ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΩΡΕΑΝ ΥΓΕΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΧΩΡΙΣ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟΥΣ ΚΑΙ ΧΑΡΑΤΣΙΑ!

ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΙΚΑΡΙΑΣ