Παρασκευή 16 Μαρτίου 2012

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΕΙΔΙΚΕΥΟΜΕΝΩΝ ΙΑΤΡΩΝ ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΥ


Με το έγγραφο 4604/15.3.12, σε συνέχεια του 3999/8.3.12 κοινοποιήθηκε στη Διοίκηση του Γενικού Νοσοκομείου Αθηνών «ο Ευαγγελισμός» η απόφαση των Ειδικευόμενων Ιατρών του Ευαγγελισμού να ασκήσουν το νόμιμο δικαίωμα της επίσχεσης εργασίας, μέχρι να καταβληθούν στο σύνολό τους οι οφειλόμενες αποδοχές για τις δεδουλευμένες εφημερίες των μηνών Δεκεμβρίου, Ιανουαρίου, και Φεβρουαρίου. Παράλληλα απαιτείται από τον εργοδότη η λήψη των νομίμων μέτρων υγιεινής και ασφάλειας  και γενικά η συμμόρφωσή του για κάθε νόμιμη ή συμβατική του υποχρέωση.
Οι Ειδικευόμενοι Ιατροί δεν έχουν άλλη πηγή εσόδων πέραν του βασικού μισθού και τις εφημερίες, οι οποίες αποτελούν περίπου το μισό των εσόδων τους. Αποτελούν, λοιπόν, μοναδικό εργασιακό κλάδο του οποίου έχει γίνει περικοπή των μηνιαίων απολαβών του κατά το ήμισυ. Σε αυτό προστίθενται φυσικά οι μειώσεις σε ωρομίσθιο, επιδόματα, και βασικό μισθό, προβλήματα που βιώνουν οι περισσότεροι Έλληνες την περίοδο αυτή. 
Οι Ειδικευόμενοι Ιατροί αποτελούν ταυτόχρονα τα γρανάζια, τη μηχανή, και τα καύσιμα στη λειτουργία των νοσοκομείων καθώς και την κόλλα που κλείνει κάθε τρύπα στον όλον αυτόν τον δυναμικό οργανισμό. Το σύστημα των δημόσιων νοσοκομείων καταφέρνει να παραμένει ζωντανό εκμεταλλευόμενο την εργατικότητα, αυτοθυσία, φιλότιμο, και αγάπη των Ιατρών προς τον άρρωστο. Χρέη γραμματειακά, νοσηλευτικά, τραυματιοφορέα, προσώπου ασφάλειας εμποδίζουν από τα σημαντικά ιατρικά τους καθήκοντα τους, τους αδόκιμα αποκαλούμενους, «βοηθούς».
Οι Ειδικευόμενοι Ιατροί που επιλέγουν να στηρίξουν την πατρίδα τους και να μην μεταναστεύσουν, αντιμετωπίζουν στα Ελληνικά νοσοκομεία συνθήκες εργασίας επικίνδυνες και απαξιωτικές. Ελλείψεις σε όλα τα υλικά, ελλείψεις σε ιατρονοσηλευτικό και παραϊατρικό προσωπικό, ακατάλληλοι και ανθυγιεινοί χώροι εργασίας, αυξημένη κίνηση ασθενών που δεν καλύπτεται από τις προδιαγραφές των νοσηλευτικών ιδρυμάτων, απάνθρωπα ωράρια που δεν εναρμονίζονται με τις Ευρωπαϊκές οδηγίες,  πενιχρή εκπαίδευση, ακόμα και αυτοεκπαίδευση, και η άτοκη καθυστέρηση της καταβολής των δεδουλευμένων για πολλούς μήνες, περιγράφουν αυτή την δυστυχή καθημερινή πραγματικότητα του Ειδικευόμενου Ιατρού. Του ιδίου του Ιατρού ο οποίος ζει πολλές φορές πλέον των 10 ημερών και νυκτών, μακριά από την οικογένειά του, κάνοντας ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατό προκειμένου να φροντίζει τους ασθενείς του. Ο ίδιος Ιατρός χρειάζεται άλλες 10 ημέρες και νύκτες προσπαθώντας να ανακτήσει τις ανθρώπινες δυνάμεις του, ισορροπώντας σε όλα αυτά την ανάγκη για μελέτη και έρευνα. Η πραγματικότητα μιας Ειδικευόμενης Ιατρού περιλαμβάνει πλέον των 32 ωρών συνεχούς εργασίας και ορθοστασίας, συχνά χωρίς διαλείμματα για σίτιση. Της ίδιας Ειδικευόμενης Ιατρού που είναι απροστάτευτο θύμα λεκτικής και ψυχικής βίας στον χώρο των επειγόντων περιστατικών, εκτεθειμένη σε άκρως επικίνδυνα παθογόνα και ακτινοβολία, η οποία πρέπει στο τέλος της εφημερίας να επιστρέψει στην οικογένειά της κρατώντας όλες αυτές τις εικόνες μακριά
Οι Ειδικευόμενοι Ιατροί μετά από 6-8 συνολικά έτη σπουδών, Υπηρεσίας Υπαίθρου, και στρατιωτικής θητείας καλούνται να αντιμετωπίσουν λίστες αναμονής για την έναρξη της ειδίκευσής τους που συχνά ξεπερνάνε τα 10 έτη. Οι ίδιο Ιατροί βιώνουν την σκληρή πραγματικότητα της ανεργίας και της υπερπληθώρας  Ιατρών για πολλά ακόμα έτη μετά τη λήψη του τίτλου της ειδικότητας. Οι ίδιοι νέοι Ιατροί οι οποίοι μετά από τα παραπάνω 12-16 συνολικά έτη συν όλα τα έτη της αναμονής, να υποχρεωθούν σε εργασία σε κάποιον δημόσιο ή ιδιωτικό φορέα με ταπεινωτικές αμοιβές.  
Από τον ίδιο τον ασθενή και τους συγγενείς του, από τους Επιμελητές, από τη Διοίκηση, και από τον Υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Ασφάλισης ζητάμε λοιπόν να μας επιστραφεί η αξιοπρέπειά μας.
Ζητάμε την κατανόησή σας και προσφέρουμε το ειλικρινές μας συγνώμη για την όποια άδικη ταλαιπωρία υποστούν οι άρρωστοι.
Θέλουμε στο πλευρό μας τους Ειδικευμένους Ιατρούς, τους Νοσηλευτές, το προσωπικό των Παραϊατρικών Επαγγελμάτων, και τους ίδιους τους ασθενείς, ώστε από κοινού να αλλάξουμε ριζικά το άρρωστο πρόσωπο των δημόσιων νοσοκομείων της χώρας μας.
Λόγω συμμετοχής στην επίσχεση εργασίας Ειδικευόμενων και Ειδικευμένων Ιατρών, το νοσοκομείο μας θα λειτουργήσει το βράδυ της εφημερίας της 16/3/12 με προσωπικό ασφαλείας στον Παθολογικό Τομέα, και από τις 20/3/12 με προσωπικό ασφαλείας σε όλους τους υπόλοιπους Τομείς.
Όσοι ασθενείς δεν αντιμετωπίζουν επείγον ζήτημα υγείας ή τραυματισμό, δύναται να εξυπηρετηθούν στα τακτικά εξωτερικά ιατρεία τις προβλεπόμενες ώρες και ημέρες, ζητώντας ραντεβού στο τετραψήφιο αριθμό 1535.