Πέμπτη 8 Μαρτίου 2012

Ενημερωτικό σημείωμα των ιατρών του Κέντρου Υγείας Αλιάρτου και των Περιφερειακών Ιατρείων


              ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΙΑΤΡΙΚΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΛΕΙΒΑΔΙΑΣ-
     Διοικητικό συμβούλιο της Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Βοιωτίας

Κοιν : 
Διοικητή διασυνδεόμενων νοσοκομείων Λειβαδιάς- Θήβας
Ο.Ε.Ν.ΓΕ

 Με το νέο εφαρμοστικό νόμο για την Υγεία που ψηφίστηκε προσφάτως απ’ την ελληνική Βουλή, πλην των περικοπών στα ειδικά μισθολόγια και στην αποζημίωση του ημερομισθίου εφημερίας , τα οποία είναι καταδικαστέα απ’ το σύνολο του ιατρικού σώματος της χώρας γιατί αντανακλούν τη στάση της επίσημης πολιτείας στην ιατρική ιδιότητα και μας δείχνουν το «σεβασμό» που οι παράγοντες της πολιτικής ζωής έχουν για τους γιατρούς και εν γένει για την ιατρική ιδιότητα, αλλά και για τη σωματική ακεραιότητα και τη ζωή των ασθενών μας, προκύπτουν δύο βασικά προβλήματα που άπτονται στενά της λειτουργίας των Κέντρων Υγείας και των περιφερειακών Ιατρείων πανελλήνια:
  1. Η καθιέρωση συνταγογράφησης στα ασφαλιστικά ταμεία με βάση τη δραστική ουσία και
  2. Η ποινή που επιβάλλεται στους ιατρούς που θα συνταγογραφούν χειρόγραφα
Έχουμε να επισημάνουμε τα εξής:

  • Η συνταγογράφηση με βάση τη δραστική ουσία και η χορήγηση απ’ τα φαρμακεία του φτηνότερου φαρμακευτικού σκευάσματος, με bonus στον ασθενή μειωμένη συμμετοχή στην αγορά των σκευασμάτων ΕΑΝ Ο ΙΔΙΟΣ ΔΙΑΛΕΞΕΙ ΤΟ ΦΤΗΝΟΤΕΡΟ ΦΑΡΜΑΚΟ  αποτελεί αντιποίηση ιατρικού επαγγέλματος λόγω μετακύλισης της ιατρικής και θεραπευτικής ευθύνης σε άλλους, επιστήμονες ή μη.
  • Ο Ιατρός που συνταγογραφεί δεν μπορεί σε καμιά περίπτωση να ελέγξει με τον τρόπο αυτό ούτε τη θεραπεία αλλά ούτε τις ΠΙΘΑΝΕΣ ΠΑΡΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ουσίας που δε χορήγησε!
  • Ελέγχοντας το σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης διαπιστώσαμε πολλά λάθη στην αναγραφή της δραστικής ουσίας ηλεκτρονικά δίπλα στην εμπορική ονομασία του φαρμάκου. Παράδειγμα: Στη συνταγογράφηση φαρμάκου με το εμπορικό όνομα ACCURETIC, η δραστική ουσία που αναγράφεται στο αντίστοιχο πεδίο ηλεκτρονικής συνταγογράφησης είναι “Hydrochlorothiazide”, που κάθε γιατρός γνωρίζει ότι πρόκειται για εντελώς διαφορετική ουσία με διαφορετική φαρμακολογική συμπεριφορά και διαφορετικό θεραπευτικό αποτέλεσμα, όπως και παρενέργειες.
  • Επισημαίνουμε επίσης ότι και επιστημονικά αλλά και νομικά, σε διαφορετικά πράγματα αναφέρονται οι όροι «δραστική ουσία» και «φάρμακο».
  • Η καθιέρωση υποχρεωτικής ηλεκτρονικής συνταγογράφησης απ’ όλους τους ιατρούς ΔΕΝ ΕΞΑΙΡΕΙ τους ιατρούς των Περιφερειακών Ιατρείων (αγροτικούς και Γενικής Ιατρικής) που υπηρετούν στα ιατρεία αυτά, παρά το ότι η ευθύνη σύνδεσης διαδικτύου, όσο και η αγορά κι εγκατάσταση ηλεκτρονικών υπολογιστών και εκτυπωτών είναι της Πολιτείας, και ειδικότερα των εκπροσώπων της στην Υγεία, δηλαδή των επικεφαλής των νοσοκομείων όπου υπάγονται τα Περιφερειακά Ιατρεία.
  • Επομένως, μετακυλίει την αδυναμία μηχανοργάνωσης του Υπουργείου Υγείας στο βαλάντιο του γιατρού, που για ν’ αποφύγει τα χρηματικά πρόστιμα θα είναι υποχρεωμένος ν’ αγοράσει μηχανήματα αλλά και σύνδεση, όπως τώρα είναι υποχρεωμένος να: διαθέτει δικό του αυτοκίνητο για να κινείται στις εξυπηρετούμενες κοινότητες, να πληρώνει τη βενζίνη για την οποία δεν αποζημιώνεται αλλά και τη συντήρηση του οχήματός του, καθώς και να διακινδυνεύει τη ζωή του σε άσχημες καιρικές συνθήκες, αφού η Υπηρεσία του ΔΕΝ διαθέτει υπηρεσιακά οχήματα για τη μεταφορά του.
  • Η υποχρέωση αποζημίωσης των φαρμακείων για την ηλεκτρονική καταχώρηση των συνταγών απ’ το γιατρό που ΕΞΥΠΗΡΕΤΕΙ ΤΟΥΣ ΑΣΘΕΝΕΙΣ σε απομονωμένες και δύσβατες κοινότητες και η παρακράτηση των χρημάτων αυτών απ’ το μισθό του ΕΙΝΑΙ ΝΟΜΟΘΕΤΗΜΑ ΕΠΙΕΙΚΩΣ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ, αφού αφενός μειώνει περαιτέρω το ήδη χαμηλό και κουτσουρεμένο εισόδημα του γιατρού, αλλά και πετά το μπαλάκι των αδυναμιών του κράτους στους εξυπηρετούντες το κράτος και ασφαλιστικά ταμεία γιατρούς!
Επειδή από τούδε και στο εξής, με βάση το Νόμο 4052/12,  όταν γράφουμε χειρόγραφα συνταγές προς τα ασφαλιστικά ταμεία τιμωρούμεθα, εκ της λογικής εξεργασίας προκύπτει ότι κάτι τέτοιο είναι ΠΑΡΑΝΟΜΟ για το νομοθέτη.
Προκειμένου να προστατευτεί η ανθρώπινη αλλά και επαγγελματική μας αξιοπρέπεια, καθώς επίσης και η ζωή των ασθενών μας που τελικά «πληρώνουν» όλες τις συνέπειες της οικονομικής αλλά κυρίως της κοινωνικής- ανθρωπιστικής κρίσης και της κρίσης αξιών στις οποίες αυτή μετατράπηκε, δηλώνουμε ότι:

  1. Θα καταφύγουμε σε κάθε νόμιμο μέσο. 
  2. Ανεξάρτητα, αλλά και περιμένοντας την έκβαση των νόμιμων ενεργειών μας, από 1/4/2012 θα είμαστε στη θέση μας εξετάζοντας ασθενείς κι αναλαμβάνοντας την ιατρική μας ευθύνη, αλλά δεν συνταγογραφούμε σε ασφαλιστικά Ταμεία γιατί σε καμιά περίπτωση δεν αποδεχόμαστε ευθύνες που η Πολιτεία προσπαθεί να μας μετακυλίσει. 
  3. Το ίδιο θα συμβαίνει και στο Κέντρο Υγείας  Αλιάρτου όταν το ηλεκτρονικό σύστημα συνταγογράφησης δεν θα βρίσκεται σε λειτουργία. 
  4. Σε ότι αφορά τη χορήγηση των φαρμάκων σε ασθενείς που εξετάζουμε και θεραπεύουμε, δεν προτιθέμεθα επίσης να παρανομήσουμε μη συνταγογραφώντας δραστική ουσία, αλλά γράφουμε απλή ιατρική συνταγή, αναλαμβάνοντας εμείς την αποκλειστική ευθύνη της θεραπείας αλλά και των πιθανών παρενεργειών των φαρμάκων που χορηγούμε, με αποκλειστικά επιστημονικά κι όχι δημοσιονομικά και οικονομικά κριτήρια.
Περιμένοντας την έκβαση των νόμιμων ενεργειών μας, από 1/4/2012 θα είμαστε στη θέση μας εξετάζοντας ασθενείς κι αναλαμβάνοντας πλήρως την ιατρική και μόνον ευθύνη, καθώς και την εξυπηρέτηση Ταμειακά μόνο με ηλεκτρονική συνταγογράφηση ιατρικών αγωγών που χορηγούμε ή/και συμφωνούμε.

Παρακαλούμε τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιατρικού Συλλόγου Λειβαδιάς αλλά και του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΝΙΒ να λάβουν γνώση αλλά και να πάρουν θέση στα επισημαινόμενα προβλήματα.

Αναμένουμε για τις ενέργειές σας.

Οι ιατροί του Κ.Υ. Αλιάρτου και των Περιφερειακών Ιατρείων