Παρασκευή 30 Μαρτίου 2012

Ψαλίδι 45% στα κονδύλια πραγματοποιηθεισών εφημεριών



 Από τη συντακτική ομάδα e-erkyna

Μειωμένα κατά 45% είναι τα κονδύλια για τις εφημερίες Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου καταγγέλλει η Ομοσπονδία των νοσοκομειακών γιατρών. 
Αναστάτωση επικρατεί στους κόλπους των νοσοκομειακών γιατρών καθώς τα κονδύλια που διένειμε το υπουργείο Υγείας για την αποζημίωση των εφημεριών Ιανουαρίου και Φεβρουαρίου υπολείπονται περίπου 25%  των δεδουλευμένων εφημεριών στους αντίστοιχους μήνες, που ανεβαίνει σε μειώσεις που αγγίζουν το 45% στα επαρχιακά νοσοκομεία, παρά τη μεγάλη έλλειψη γιατρών στην περιφέρεια!
Η εξέλιξη αυτή σύμφωνα με την Ομοσπονδία τους (ΟΕΝΓΕ) έχει ως αποτέλεσμα να είναι αδύνατη η ενταλματοποίηση και η καταβολή των εφημεριών.
Ο πρόεδρός τους κ. Δημ. Βαρνάβας καταγγέλλει ότι «πολλές διοικήσεις των Νοσοκομείων επιχειρούν να εκμαιεύσουν από τους γιατρούς να συμφωνήσουν σε οριζόντια περικοπή, εκμεταλλευόμενες και την πίεση από τις βιοτικές ανάγκες που αναγκάζει πολλούς συναδέλφους να ζητούν διέξοδο στα χρήματα αυτών των εφημεριών».
Μάλιστα, όπως υποστηρίζει ο κ. Βαρνάβας, ορισμένες διοικήσεις θα χορηγήσουν βεβαιώσεις, ώστε να διεκδικήσουν οι γιατροί δικαστικά το περικομμένο ποσόν!

Τι πρέπει να γίνει?

Η γνώμη μας:
Με το νόμο 4052/1-3-2012 περικόπτονται στα ειδικά μισθολόγια και δη στο μισθολόγιο των γιατρών του ΕΣΥ τόσο ο βασικός μισθός , όσο και το ωρομίσθιο των εφημεριών που μετατρέπεται από 0,0059 σε 0,00052 ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΑ από 1/1/2012.
Αυτό συμβαίνει σε ήδη μειωμένο ωρομίσθιο υπερωριακής εργασίας κατά παράβαση της Εθνικής και Ευρωπαϊκής εργατικής νομοθεσίας, που ποτέ δεν προσέβαλλαν δικαστικά τα επίσημα συνδικαλιστικά όργανα των γιατρών.
Για την ενημέρωσή σας, το ωρομίσθιο της εφημέρευσης ενός γιατρού του ΕΣΥ αντιστοιχεί στο 60% της υπερωριακής αποζημίωσης οποιουδήποτε άλλου εργαζόμενου από καταβολής… νόμου!!!
Επιπρόσθετα, έρχονται τα Υπουργεία Υγείας και Οικονομικών να ορίσουν αυθαίρετα το μηνιαίο κονδύλι εφημεριακής απασχόλησης για κάθε νοσοκομείο της χώρας, που είναι ακόμα πιο μειωμένο σε σχέση με εκείνο που αντιστοιχούσε για την πραγματοποίηση ήδη επισφαλούς εφημέρευσης, με αποτέλεσμα επιπλέον περικοπή της εφημεριακής αποζημίωσης όχι 25% αλλά 45%, λαμβάνοντας υπ’ όψιν και τη μείωση του βασικού μισθού ΜΕ ΝΟΜΟ!!!
Παράδειγμα: Ένας Επιμελητής Α΄, πραγματοποιώντας νόμιμο αριθμό 5 ενεργών εφημεριών και 2 ετοιμότητας το μήνα(90 ώρες υπερωριακής εργασίας σε άθλιες κι επικίνδυνες συνθήκες με τα στεφανιαία αγγεία όλων μας, μικρότερων και μεγαλύτερων, να δοκιμάζονται συνεχώς)  ελάμβανε καθαρό ποσό αποζημίωσης 1000 ευρώ περίπου. Αυτό αντιστοιχούσε σε αποζημίωση περίπου 10 ευρώ την ώρα.
Με την ψήφιση του νέου νόμου του μνημονίου ο ίδιος επιστήμονας θα εισπράξει για τις ίδιες ώρες δουλειάς 700 ευρώ!!! Και απ’ αυτά, λόγω μείωσης 45%του συνολικού ποσού που αφορά στην αποζημίωση εφημεριακής απασχόλησης για κάθε νοσοκομείο, λόγω της οριζόντιας περικοπής σε δεδουλευμένες ώρες που προτείνεται απ’ τις Διοικήσεις, θα εισπράξει 385 ευρώ!, που αντιστοιχεί σε ωρομίσθιο 4,2 ευρώ!!!!
Δηλαδή, «πάρτε χαρτζιλίκι για να σώζετε ανθρώπινες ζωές και αν μπορείτε, (αν έχετε λεφτά, που δε θα έχετε), θα σας δώσουμε βεβαίωση ότι είναι δεδουλευμένα, λόγω συγγνωστής πλάνης, μιας και ο νόμος ψηφίστηκε 1/3/2012 και διεκδικήστε τα δικαστικά!!!
Δηλαδή, πληρώστε και δικηγόρους, ηλίθιοι, και πάρτε τα μειωμένα τώρα, γιατί δεν έχουμε άλλα να σας δώσουμε!
ΕΠΙΣΗΜΑΙΝΟΥΜΕ ΞΑΝΑ ΟΤΙ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΓΙΑ ΔΕΔΟΥΛΕΥΜΕΝΕΣ ΑΠΟΔΟΧΕΣ!!!!
Δηλαδή, το Υπουργείο Υγείας θέλει να κρατήσει ανοιχτά τα νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας πληρώνοντας τους γιατρούς λιγότερο από πρωτοπροσλαμβανόμενο ανειδίκευτο εργάτη!!!!
Και ΑΠΑΙΤΕΙ με το «έτσι θέλω» να δεχτούν οι γιατροί να εισπράξουν το χαρτζιλίκι!!!!
Και να ….περιμένουν πεντακόσια χρόνια να πάρουν τα άλλα στα… δικαστήρια!!!
Όχι κύριοι!!!
Χαρίστε  το χαρτζιλίκι που σας δίνουν αντί μισθού! …να… πληρώσουν τους Γερμανούς!
Διεκδικεί κάθε γιατρός στα δικαστήρια ολόκληρο το ποσό των δεδουλευμένων στο ΑΚΕΡΑΙΟ!
Γιατί μόνο έτσι θα καταλυθεί ο αντισυνταγματικός αντεργατικός νόμος τους!
Γιατί μόνο έτσι θα σταματήσουν οι αυθαίρετες περικοπές κονδυλίων που θεσπίστηκαν για την προστασία της ανθρώπινης ζωής !
Γιατί μόνο έτσι προασπίζεται η ανθρώπινη κι επαγγελματική αξιοπρέπεια του γιατρού επιστήμονα!
Γιατί αν οι γιατροί δεχτούν τις οριζόντιες περικοπές τώρα, θα πρέπει να δεχτούν και τις μελλοντικές περικοπές που είναι σίγουρο ότι θα γίνουν, μιας και… πολύ πρόθυμο και πειθήνιο μας προέκυψε το… Υπουργείο λογιστικής της ασθένειας  στις επιταγές της Τρόικας, και επειδή, πολύ σύντομα θα… θεσπιστεί με νόμο επίδομα εφημέρευσης- εδώ θα είστε και θα βλέπετε!
Πολλοί είναι οι γιατροί που προτιμούν να πεινάσουν, παρά να δεχτούν τις «αποφάσεις» τους, όπως εκφράστηκε στις κατά τόπους Γενικές Συνελεύσεις.
Είμαστε μαζί τους!
Υπήρξαν κι εκείνοι που είπαν «ας πάρουμε τώρα αυτά και μετά… βλέπουμε!!!!»
Αυτοί, ας αναλογιστούν δύο πράγματα: Πρώτον ότι ο φόρος που θα πληρώσουν θα αντιστοιχεί σε ολόκληρο το ποσό που… ποτέ δεν θα πληρωθούν, και δεύτερο ότι αυτή είναι η συνήθης τακτική του… κατά τα άλλα φερέγγυου εργοδότη που λέγεται Δημόσιο να κάνει περικοπές και να μας βάζει σε… διαδικασία συνήθειας να δουλεύουμε τσάμπα, και τα προσωρινά μέτρα να γίνονται εντέλει μόνιμα.
Με τον τρόπο αυτό ο κάθε επαγγελματίας απαξιώνει τον εαυτό του και τη δουλειά του!
Και, στην τελική, δεν υπάρχει λόγος να μείνει στο ΕΣΥ κανείς ικανός γιατρός που σέβεται τον εαυτό του! Ας βγουν στην αγορά δούλων να βρουν κορόιδα που θα δουλεύουν σε συνθήκες γαλέρας! 
Ας εφημερεύσουν στα νοσοκομεία τα copies του Λοβέρδου και των συμβούλων του!!!
Να δούμε τι περικοπές θα κάνουν στους εαυτούς τους!
Η κοινωνική προσφορά στο σύνολο μπορεί να επιτελεστεί και πολλούς τρόπους, όχι όμως με απλήρωτη εργασία κι όχι με τη ζωή του γιατρού!
Και, τέλος, σε καμιά περίπτωση δεν μπορούν να πατούν πάνω στη φιλοτιμία των εργαζόμενων και στο αίσθημα ευθύνης του γιατρού για τον ασθενή, για να έχουν «και την πίτα ολόκληρη και το σκύλο χορτάτο»!!!
ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ!!!