Κυριακή 27 Νοεμβρίου 2011

Οι κοπτοραπτούδες των ΒΑΕ


Για την ένταξη του Νοσηλευτικό Προσωπικού στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα είχαμε αναφερθεί πρόσφατα εδώ

Με αφορμή ένα δελτίο τύπου της ΠΑ.Σ.Ο.ΝΟ.Π. :

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ  ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗ  ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ
ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΟΥ  ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ  (ΠΑ.Σ.Ο.ΝΟ.Π.)
Αθήνα, 24/11/2011
ΔΕΛΤΙΟ  ΤΥΠΟΥ

« Νοσηλευτές – ¨θαλαμηπόλοι¨ στις γαλέρες του ΕΣΥ…»

          Το φώς της δημοσιότητας είδε επιτέλους η πολυαναμενόμενη Υπουργική Απόφαση του Υπουργού Εργασίας κ. Γ. Κουτρουμάνη, με την οποία καταρτίζεται ύστερα από πολύμηνη καθυστέρηση η επικαιροποιημένη λίστα των ΒΑΕ.
        Με έκπληξη ωστόσο διαπιστώνεται, ότι το νοσηλευτικό προσωπικό που υπηρετεί στις Μονάδες Υγείας, επισήμως τουλάχιστον,  ΑΠΟΥΣΙΑΖΕΙ από τον κατάλογο, καθώς δεν αναφέρεται πουθενά στην παράγραφο 31 όπου απαριθμούνται τα υπό ένταξη επαγγέλματα Υγείας!!!
        Αντ’ αυτού, σύμφωνα με την Υ.Α. εντάσσονται στο καθεστώς των ΒΑΕ οι Νοσοκόμοι ( οι οποίοι σημειωτέον αριθμούν περί τους 100 – 150 σε ολόκληρη την επικράτεια) και οι ¨θαλαμηπόλοι¨, ειδικότητα που δεν υφίσταται στα Δημόσια νοσοκομεία αλλά στα κρουαζιερόπλοια…
        Η τρικυμία στο κρανίο του συντάξαντα την εν λόγω Υπουργική Απόφαση ήταν τέτοια, που παρέλειψε να συμπεριλάβει τους ΠΕ & ΤΕ Νοσηλευτές, τους ΔΕ Βοηθούς Νοσηλευτών, τους ΔΕ & ΥΕ Τραυματιοφορείς, τους ΥΕ Βοηθούς θαλάμων, τις Μαίες και τις Επισκέπτριες Υγείας, το σύνολο σχεδόν του νοσηλευτικού προσωπικού που υπηρετεί κάτω από τριτοκοσμικές συνθήκες στις σύγχρονες γαλέρες  που  αποκαλούνται Δημόσια Νοσοκομεία!
        Εναλλακτικά, αποκαλύπτεται το σενάριο που θέλει την Κυβέρνηση– και καθ’ υπόδειξη των εκπροσώπων της ¨τρόικα¨ - να επιλύει οριστικά το ζήτημα της πολυδάπανης υγειονομικής περίθαλψης  φορτώνοντας τους ασθενείς σε καράβια, και αναθέτοντας στους ¨θαλαμηπόλους¨ το βαρύ και ανθυγιεινό ξεφόρτωμα, μεσοπέλαγα…

Γραφείο Τύπου ΠΑΣΟΝΟΠ




Έχουμε να κάνουμε το παρακάτω σχόλιο:

Τι δυσανασχετείτε βρε παιδιά;

Για διαβάστε εδώ τι σχολιάζαμε, ακόμα από το 2008!!! κλικ εδώ


«Ποιους εννοεί ως Νοσοκόμους η επιτροπή ;
Τους Νοσηλευτές Πανεπιστημιακής και Τεχνολογικής Εκπαίδευσης;
Μήπως εννοεί αυτούς που συνήθως στα Νοσοκομεία αποκαλούνται Νοσοκόμοι, δηλ. Νοσηλευτικό προσωπικό ΔΕ κατηγορίας, άρρενες με ειδικά νοσηλευτικά καθήκοντα;
Ποιοι είναι οι βοηθοί των Νοσοκόμων; …

Αυτό που βγαίνει σαν συμπέρασμα παρακολουθώντας την ορολογία που χρησιμοποιεί η επιστημονική (!) επιτροπή είναι ότι μάλλον οι άνθρωποι δεν έχουν ιδέα για την σύγχρονη διαμόρφωση και ορολογία των κλάδων και ειδικοτήτων στα Νοσηλευτικά Ιδρύματα!
Προφανώς μάλλον δεν θα ξέρουν και τα ακριβή καθήκοντα των επαγγελμάτων στα οποία αναφέρονται!
Πώς τα κατάφεραν τώρα και έβγαλαν και επιστημονικά(;) πορίσματα για κατανομή του προσωπικού σε «κλίμακες ΒΑΕ»… ένας Θεός το ξέρει!
Του λόγου το αληθές επιβεβαιώνει και ο τρόπος που κατατάσσουν σε κλίμακες το προσωπικό της νοσηλευτικής υπηρεσίας, αυτό που αποκαλούν στο πόρισμα «Νοσοκόμοι και βοηθοί αυτών».

Και παρακάτω :
«Τελικά χωρίς αστεία. Ξέραμε ότι οι άνθρωποι της επιτροπής ήταν βαλτοί για να πετσοκόψουν τα επαγγέλματα που είναι ενταγμένα στα ΒΑΕ.
Ξέραμε ότι δεν είχαν στα χέρια τους κανένα επιστημονικό κριτήριο , ούτε καν μια μεσαίας κλίμακας επιστημονική μελέτη για τις επιπτώσεις των συνθηκών εργασίας στην υγεία των εργαζομένων .
Όμως ότι θα παρουσιάζονταν τόσο άσχετοι και χοντροκομμένοι δεν το περιμέναμε .
Κρίμα στα καθηγητηλίκια τους και στα «ντοκτορά» τους»!

Όπως λοιπόν καταλάβατε , το πρόβλημα είναι διαχρονικό!!

Πήραν οι άνθρωποι μια απόφαση  γραμμένη με την χρησιμοποιούμενη ορολογία των δεκαετιών 50-60-70  , έκαναν την απαραίτητη… κοπτοραπτική, που επιβάλλουν τα συμφωνηθέντα με τα μνημόνια διαρκείας και έβγαλαν τη νέα απόφαση για τα ΒΑΕ!

Να σημειώσουμε όμως ότι:
Η επιτροπή των δοτών εμπειρογνωμόνων που χρησιμοποίησε το υπουργείο για την τελευταία  απόφασή του για τα ΒΑΕ, δεν έχει σχέση με μια άλλη επιτροπή , δηλαδή τη διαρκή επιτροπή κρίσεως Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων υπό την προεδρία του καθηγητή Θεόδωρου Κωνσταντινίδη, της οποίας το πόρισμα  μπορείτε να το ανακτήσετε εδώ