Κυριακή 20 Νοεμβρίου 2011

«Όχι» στο χαράτσι μέσω ΔΕΗ είπε το Δημοτικό Συμβούλιο Πρέβεζας.Σήμερα Κυριακή νέα συγκέντρωση των πολιτών της Πρέβεζας στις 8μμ στη "Θεοφάνειο" Αίθουσα

Mε πρωτοβουλία της Λαϊκής Συνέλευσης Πολιτών Πρέβεζας συζητήθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο Πρέβεζας και στην συνεδρίασή  του στις 16 Νοεμβρίου 2011 το "Εκτακτο Ειδικό Τέλος Ηλεκτροδοτούμενων Επιφανειών" , γνωστό και ως "ηλεκτροχαράτσι".

Παραθέτουμε:

1.Σχετικό σύνδεσμο από το διαδικτυακό τόπο του Δήμου Πρέβεζας με   τον πίνακα αποφάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου (αναφέρεται ως 1ο Θέμα) ΚΛΙΚ ΕΔΩ

2.Σχετικό Δημοσίευμα της Δημοτικής Ραδιοφωνίας Πρέβεζας ΚΛΙΚ ΕΔΩ

3.Σχετικό δημοσίευμα της εφημερίδας  της Πρέβεζας «Τοπική Φωνή» ΚΛΙΚ ΕΔΩ

4.Την εισήγηση της Λαϊκής  Συνέλευσης Πολιτών Πρέβεζας στο Δημοτικό Συμβούλιο:

 
Εισήγηση της Λαϊκής Συνέλευσης Πολιτών Πρέβεζας για το «ειδικό τέλος ακίνητης περιουσίας» μέσω της ΔΕΗ, προς το Δημοτικό Συμβούλιο Πρέβεζας.

Τετάρτη 16/11/11


Η προηγούμενη κυβέρνηση επιτέθηκε στο εισόδημα των εργαζομένων, των επισφαλώς απασχολουμένων, των ανέργων, των συνταξιούχων. Η σημερινή εγγυάται την εφαρμογή των μέτρων που πήρε η προηγούμενη: αυτών που κάνουν πολλούς συμπολίτες μας, ιδιαίτερα τους άνεργους, τους χαμηλόμισθους και τους συνταξιούχους, αλλά και τον καθένα από μας, να μη μπορούμε να καλύψουμε βασικές δαπάνες διαβίωσης. 

 ΜΑΣ ΣΤΡΑΓΓΑΛΙΖΟΥΝ!

Όλοι εμείς καλούμαστε να πληρώσουμε αμέσως τώρα, χωρίς, έστω, τη δυνατότητα να πληρώσουμε σε δόσεις, μεταξύ άλλων και το δυσβάσταχτο “τέλος” ακίνητης περιουσίας, μέσω της πληρωμής των λογαριασμών της ΔΕΗ, με την απειλή ότι σε διαφορετική περίπτωση θα μας κόψουν το ηλεκτρικό ρεύμα.
Η επιβολή “ειδικού τέλους ακίνητης περιουσίας” μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ, με απειλή διακοπής τής ηλεκτροδότησης σε περίπτωση άρνησης –ή αδυναμίας– πληρωμής του, που περιέχει τον κίνδυνο στέρησης ενός θεμελιώδους κοινωνικού αγαθού, δεν είναι μόνον άδικη, αλλά και αντισυνταγματική, επισημαίνουν συνταγματολόγοι:
α. Δεν είναι “τέλος”, το οποίο προϋποθέτει ανταποδοτικότητα –εν προκειμένω ανύπαρκτη–, αλλά φόρος, ο οποίος, στις συγκεκριμένες συνθήκες κρίσης, αποδυναμώνει το συνταγματικά προστατευόμενο δικαίωμα της ιδιοκτησίας.
β. Αφού επιβάλλεται αδιακρίτως, χωρίς να συνδέεται με την περιουσιακή κατάσταση του φορολογούμενου, χωρίς να εξετάζεται η χρήση τού ακινήτου και χωρίς να προϋποτίθεται ότι αυτό αποφέρει εισόδημα, παραβιάζονται οι συνταγματικές αρχές τής ισότητας, κατά την οποία οι έλληνες συνεισφέρουν στα δημόσια βάρη ανάλογα με τις δυνάμεις τους, και της αναλογικότητας, η οποία πρέπει να γίνεται σεβαστή σε κάθε περίπτωση περιορισμού ατομικού ή κοινωνικού δικαιώματος προστατευόμενου από το Σύνταγμα.
γ. Όπως έχει κριθεί σε άλλη περίπτωση από την ολομέλεια του Συμβουλίου τής Επικρατείας, η αρμοδιότητα άσκησης δημόσιας εξουσίας, όπως είναι η είσπραξη φόρων, ανήκει αποκλειστικά στο κράτος και σε νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου και δεν είναι δυνατόν να ανατίθεται σε νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου, όπως η ΔΕΗ. Η ΔΕΗ, επομένως, δεν νομιμοποιείται να εισπράττει φόρους, ούτε να διακόψει την παροχή ρεύματος σε όσους αρνηθούν να καταβάλουν το “ειδικό τέλος”.

Νοιώθουμε λοιπόν υποχρεωμένοι όχι μόνο να καταδικάσουμε αυτή την επίθεση, αλλά και να στηρίξουμε κάθε προσπάθεια να μην κοπεί το ρεύμα σε κανένα συμπολίτη μας που αδυνατεί να πληρώσει. Κι ακόμη περισσότερο: Θέλουμε να σταθούμε δίπλα στους συμπολίτες μας εκείνους, που, μαζί με καθηγητές νομικών σχολών κι άλλους νομικούς, μαζί με το Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών –που ήδη προσέφυγε για το θέμα στο Συμβούλιο της Επικρατείας–, μαζί με άλλους δικηγορικούς συλλόγους, μαζί με συλλόγους, ευρωβουλευτές και δήμους τής χώρας, δεν θέλουν να πληρώσουν ένα φόρο, ένα χαράτσι, που βρίσκεται σε αντίθεση προς το ελληνικό σύνταγμα, αλλά και προς το ευρωπαϊκό κοινοτικό δίκαιο· που δεν θέλουν να εφαρμοστεί ένας νόμος, που εξαρτά την παροχή ενός κοινωνικού αγαθού –σήμερα του ηλεκτρικού ρεύματος, αύριο, ίσως, του νερού– από τη φοροδοτική ικανότητα του καθενός.
  
Είναι γνωστό ότι τριάντα και παραπάνω δήμοι τής χώρας (Νέας Ιωνίας, Ελληνικού, Σαρωνικού, Περιστερίου, Ιλίου, Κορυδαλλού, Πάτρας, Ηρακλείου Κρήτης, Χαλκίδας, Λαμίας, Μεσολογγίου, Αλεξανδρούπολης κ.ά.) ανέλαβαν πρωτοβουλίες και στηρίζουν όσους αδυνατούν να πληρώσουν το χαράτσι, ώστε να μην τους κοπεί η παροχή του ηλεκτρικού ρεύματος. Οι δήμοι αναλαμβάνουν για λογαριασμό των δημοτών τους να προβούν σε μαζικές προσφυγές, παράλληλα με την εκδίκαση στο Συμβούλιο της Επικρατείας στις 2 Δεκεμβρίου των αιτήσεων τού Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών κι άλλων για την ακύρωση ως αντισυνταγματικής τής είσπραξης του “τέλους”.  

Θεωρούμε πως καθήκον τής δημοτικής αρχής τής πόλης μας είναι να βρεθεί κοντά σε κάθε δοκιμαζόμενο κάτοικο και δημότη, γι’ αυτό πιστεύουμε πως πρέπει να αναλάβει σε συνεργασία και με άλλους φορείς και συλλογικότητες μια αντίστοιχη πρωτοβουλία και ο δήμο μας.

Εμείς, λοιπόν, οι πολίτες της Πρέβεζας, που υπογράφουμε το παρόν κείμενο, δηλώνουμε ότι όχι μόνο αδυνατούμε, αλλά και δεν θέλουμε να πληρώσουμε το άδικο, δυσβάσταχτο, βάρβαρο και αντισυνταγματικό χαράτσι, που ονομάστηκε “Ειδικό Τέλος Ηλεκτροδοτούμενων Επιφανειών”. Ένα χαράτσι που επιβλήθηκε μετά από μια συνεχή επίθεση στα εισοδήματά μας από την κυβέρνηση, με αυξήσεις φόρων, μειώσεις μισθών και συντάξεων και άλλα οδυνηρά μέτρα, και που ζητείται να πληρωθεί μαζί με το λογαριασμό του ηλεκτρικού ρεύματος, με ποινή τη διακοπή τής ηλεκτροδότησης.
    

Ζητάμε από το Δήμο Πρέβεζας να στηρίξει την απόφασή μας αυτή.

Συγκεκριμένα:

Να συγκεντρώσει τις φωτοτυπίες των λογαριασμών τής ΔΕΗ των πολιτών, που δεν θα πληρώσουν το ειδικό τέλος, μαζί με το αποδεικτικό πληρωμής των λοιπών ποσών, πλην του ειδικού τέλους, στα ΑΤΜ των τραπεζών.
Να γνωστοποιήσει το γεγονός τής εξόφλησης των τελών τού ηλεκτρικού ρεύματος με ομαδικό εξώδικο στη ΔΕΗ.
Να παρέχει οποιαδήποτε σχετική νομική συνδρομή στους πολίτες.
Να καταβάλει κάθε προσπάθεια, προκειμένου κανένα σπίτι να μη μείνει χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, επανασυνδέοντάς το στις περιπτώσεις διακοπής του με την τεχνική του υπηρεσία.



Υπενθυμίζουμε ότι έπειτα από την ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Πρέβεζας απέναντι στο χαράτσι της ΔΕΗ, η Λαϊκή Συνέλευση Πολιτών Πρέβεζας καλεί όλους  τους πολίτες της Πρέβεζας σήμερα  Κυριακή 20/11/11 στις 8 μμ στη Θεοφάνειο Αίθουσα για να περαιτέρω συντονισμό των δράσεων.