Πέμπτη 10 Νοεμβρίου 2011

Δελτίο Τύπου της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αχαϊας


Αρ. Πρωτ.: 37 / 10-11-2011
Πάτρα, 10 Νοεμβρίου 2011
 
                                     ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Η Ε.Ι.Ν.Α. εκφράζει την έντονη ανησυχία της για τις πολιτικές εξελίξεις. 
Η ελπιδοφόρα κίνηση του λαού μας να ορθώσει το ΟΧΙ του στις 28 Οκτωβρίου ταρακούνησε το πολιτικό σύστημα και το οδήγησε σε βαθύτατη κρίση. Η οπερέτα του «Δημοψηφίσματος» και των εναλλασσόμενων υποψηφίων πρωθυπουργών ήταν η απάντηση στο φόβο τους απέναντι στο Λαό. Η – εξευτελιστική για τη χώρα – επιβολή λύσης μέσω των ανοιχτών απειλών των Ευρωπαίων «εταίρων», οδήγησε στην κυβέρνηση Εθνικής διάλυσης.
Η επιλογή του δοτού πρωθυπουργού Παπαδήμου, μια άμεση επιλογή της ΕΚΤ, προοιωνίζει την απόλυτη συμμόρφωση με την Τρόικα και τους τοκογλύφους. Η καταστροφική πορεία της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας θα επιταχυνθεί και το χτύπημα των κοινωνικών υπηρεσιών του Κράτους θα είναι συντριπτικό αν δεν ανατραπούν – και αυτοί – σύντομα κάτω από το βάρος των λαϊκών κινητοποιήσεων.

Καλούμε τους γιατρούς σε εγρήγορση και κινητοποίηση με τις πρώτες προγραμματικές δηλώσεις.
Η 17η Νοεμβρίου να μετατραπεί σε ένα μεγάλο ΟΧΙ στην τραπεζική χούντα Κυβέρνησης-ΕΕ-ΔΝΤ. Η Ε.Ι.Ν.Α. θα συμμετέχει στην εκδήλωση για την επέτειο του Πολυτεχνείου το πρωί της 17ης/11 στο αμφιθέατρο του ΠΓΝΠ και καλούμε γιατρούς, εργαζόμενους και επισκέπτες στην εκδήλωση αυτή.

Για το χαράτσι της ΔΕΗ, η Ε.Ι.Ν.Α. πρωτοστάτησε με τους δυο εμπορικούς σύλλογους (Πατρών και Δύμης), τους μηχανικούς του Δημοσίου και τους εργαζόμενους στη ΔΕΗ στη σύσκεψη φορέων-σωματείων-κινήσεων πολιτών της 9/11/2011 που κατέληξε στην άρθρωση μαζικής αντίδρασης στην επιβολή και εφαρμογή του τέλους ακίνητης περιουσίας μέσω των παρόχων ρεύματος.
Δεν δεχόμαστε το «δικαίωμα» της ΔΕΗ να εισπράττει φόρους. 
Δεν αναγνωρίζουμε το «δικαίωμα» της να διακόπτει το ρεύμα σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις που αδυνατούν ή δε θέλουν να πληρώσουν το χαράτσι μέσω ΔΕΗ.

Η εμπλοκή του Δήμου Πατρέων μέσω αυτής της κίνησης θέλουμε να οδηγήσει στη συλλογική αντίδραση στους άδικους και αντισυνταγματικούς νόμους. Σε μια πρώτη κίνηση αλλυλεγγύης των συλλογικών φορέων στους πολίτες που χειμάζουν από την κρίση.
Ως Ε.Ι.Ν.Α. θα παρευρεθούμε στο Δημ. Συμβούλιο του Δήμου Πατρέων στις 16/11 μαζί με άλλους φορείς και θα συμμετέχουμε σε κάθε κινητοποίηση των πολιτών.

Για την Υγεία, η - εν κρυπτώ και εν μέσω παραίτησης της κυβέρνησης – εγκύκλιος για την «απελευθέρωση» του ιατρικού επαγγέλματος οδηγεί στην πλήρη παράδοση των ιδιωτικών ιατρείων στους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους. Η πλανοδιακή ιατρική θα οδηγήσει στον ευτελισμό των ιατρικών υπηρεσιών και στην εξαθλίωση των ελευθεροεπαγγελματιών γιατρών. Ζητάμε την άμεση απόσυρση της εγκυκλίου αυτής.

Η Ε.Ι.Ν.Α. στο σημερινό Δ.Σ. συζήτησε και για τις ελλείψεις που παρατηρούνται τους τελευταίους μήνες στις υγειονομικές υπηρεσίες των δύο μεγάλων νοσοκομείων της περιοχής μας. Οι ελλείψεις που σημειώνονται, είτε παροδικά είτε επί μονίμου βάσης αφορούν (ενδεικτικά) σε υγειονομικά υλικά όπως: φιαλίδια γενικής αίματος, δοκιμαστικοί σωλήνες, φιαλίδια βιοχημικών εξετάσεων, οινόπνευμα, σύριγγες διαφόρων χωρητικοτήτων, χαρτοσέντονα εξεταστικών κλινών, χαρτοβάμβακας, πάρα πολλά αντιδραστήρια όπως τροπονινών, καλίου και νατρίου κ.ά. αλλά ακόμα και σε διάφορα σκευάσματα φαρμάκων.
Ταυτόχρονα σημειώνονται συνεχώς ελλείψεις σε βασικά είδη που προμηθεύονται σε μικρές μόνο ποσότητες που αρκούν για ελάχιστες μέρες και με μεγάλα διαστήματα μέχρι της παροδικής πάλι διαθεσιμότητας. Στα είδη αυτά περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων οι ταινίες σακχάρου και τα αυτοκόλλητα patch όπως αυτά του ηλεκτροκαρδιογράφου.
Μόνιμο πρόβλημα έχει προκύψει και από τις περικοπές κονδυλίων για βηματοδότες – έχει σταματήσει από διμήνου η εμφύτευση βηματοδοτών στο Γ.Ν. «Αγ. Ανδρέας» ενώ αδυναμία τοποθέτησης φακών υπάρχει στην Οφθαλμολογική Κλινική του 409 ΓΣΝ. Επίσης, συχνά προβλήματα προκύπτουν από την προμήθεια υλικού με αμφισβητήσιμες προδιαγραφές ποιότητας όπως λ.χ. συσκευές ορού με διαρροές, καλυπτρίδες πλακιδίων που θρυμματίζονται και γάντια μιας χρήσεως που σχίζονται. Τέλος, είναι γνωστά τα πρόσφατα προβλήματα που προέκυψαν από την έλλειψη ορθοπεδικού γύψου και χειρουργικών ραμμάτων.

Οι ελλείψεις αυτές αποτελούν άμεσο κίνδυνο για την ζωή και τη νοσηλεία των ασθενών.

Η Ε.Ι.Ν.Α. επισημαίνει για ακόμα μια φορά την επιτακτική ανάγκη να γίνει κατανοητό από τους κυβερνώντες ότι οι όποιες περικοπές στον χώρο της Υγείας πληρώνονται με ανθρώπινες ζωές. Καλούμε δε τους πολίτες να δώσουν το δυναμικό παρόν στην όποια κίνηση υπεράσπισης του δικαιώματος για Δωρεάν Δημόσια Υγεία που αν και κατοχυρώνεται από το Σύνταγμα προφανώς αυτό δεν πτοεί τους … συνταγματολόγους που επιδιώκουν να την ξεπουλήσουν στα ιδιωτικά συμφέροντα.

                               Για το Δ.Σ. της Ε.Ι.Ν.Α.


Ο Πρόεδρος                                           Ο Γραμματέας

Γιαννάκενας Κων/νος                              Γιακουμής Τάσος