Πέμπτη 24 Νοεμβρίου 2011

Σταθερά στα Βήματα της πλήρους ιδιωτικοποίησης των Δημόσιων Νοσοκομείων




Είχαμε ασχοληθεί και με προηγούμενα δημοσιεύματα .ΚΛΙΚ ΕΔΩ
Το θέμα  το παρακολουθούμε στενά και είναι άκρως σοβαρό και έχει σχέση με τη εξάλειψη βαθμιαία κάθε έννοιας δημόσιου χαρακτήρα στη λειτουργία των «Δημόσιων» νοσοκομείων .
Θα μας πείτε τώρα, ότι ήδη με μια σειρά νόμων , αποφάσεων και εγκυκλίων  που εκδίδονται όλα αυτά τα χρόνια,   σήμερα τα δημόσια νοσοκομεία λειτουργούν σχεδόν πλήρως με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, αλλά το πράγμα φαίνεται  ότι βαθαίνει…

Όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα της εφημερίδας "Το Βήμα":
  Πρότυπο μοντέλο κοινής διοίκησης δημόσιων και ιδιωτικών νοσοκομείων που θα λειτουργήσει πειραματικά για έξι μήνες, προτίθεται να καταθέσει με τη μορφή τροπολογίας ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος.
Αναπτύσσοντας την πρόταση του στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, ο κ. Λοβέρδος ανέφερε ότι το μοντέλο αυτό θα κριθεί εκ του αποτελέσματος αν μπορεί να συνεχιστεί ευρύτερα με στόχο την εξοικονόμηση, όπως υποστήριξε, δημοσίων δαπανών.
Όπως διευκρίνισε, σε αυτό το πρότυπο πειραματικής διοίκησης, θα ενταχθούν τα δημόσια νοσοκομεία Σισμανόγλειο και  Φλέμινγκ, το Ωνάσειο και το Ερρίκος Ντυνάν, καθώς και δύο νοσοκομεία από τον ιδιωτικό τομέα.
«Δεν θα αλλοιωθεί ούτε η δομή, ούτε ο λειτουργικός χαρακτήρας του κάθε νοσοκομείου. Αυτό το πείραμα θα εφαρμοστεί για έξι μήνες και, αν αποδώσει, καλώς. Αν αποτύχει, θα το διακόψουμε», ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός.
Ανακοίνωσε ότι για τα δύο ιδιωτικά νοσοκομεία που θα ενταχθούν στο νέο σχήμα, θα γίνει πρόσκληση ενδιαφέροντος με διεθνή διαγωνισμό.
Ας θεωρήσουμε σίγουρο, ότι μετά από κάποιο  διάστημα θα αναφέρουν ότι το πείραμα πέτυχε και θα το γενικεύσουν σε όλη την επικράτεια.
Και εύκολα αντιλαμβανόμαστε τι επιπτώσεις θα έχει μια τέτοια διαδικασία, σε συνδυασμό και με άλλα μέτρα που ήδη λαμβάνονται ή έχουν προγραμματιστεί (είσοδος ασφαλιστικών εταιρειών , είσοδος ιδιωτών γιατρών στο ΕΣΥ, απανωτά χαράτσια, απ ευθείας πληρωμές από τους ασθενείς, κλειστά ενοποιημένα νοσήλια κλπ)  στην περίθαλψη των πολιτών και ιδιαίτερα των φτωχών στρωμάτων του πληθυσμού, τα οποία διογκώνονται με εκθετικό ρυθμό από τα αλλεπάλληλα βάρβαρα κα αντιλαϊκά μέτρα των κυβερνώντων