Δευτέρα 21 Νοεμβρίου 2011

Στους τοκογλύφους η έκτη δόση και όχι για συντάξεις



Από τη στιγμή που ορκίστηκε η συγκυβέρνηση Παπαδήμου άρχισε ο εκβιασμός: «πρέπει να πάρουμε την έκτη δόση, γιατί αλλιώς δεν θα μπορέσουμε να πληρώσουμε μισθούς και συντάξεις», «σκέψεις για αναβολή στην καταβολή του δώρου Χριστουγέννων». 
Αφού προσπάθησαν να τρομοκρατήσουν εργαζόμενους και συνταξιούχους, βγήκαν μετά με μεγαλοκαρδία και δήλωσαν ότι δεν θα υπάρξει κανένα πρόβλημα. Πρώτα η διοίκηση του ΙΚΑ και μετά ο Βενιζέλος, στη συζήτηση για τις προγραμματικές δηλώσεις. Ο γνωστός για το θράσος του διοικητής του ΙΚΑ Ρ. Σπυρόπουλος, μάλιστα, αφού αναφέρθηκε «στα πολυάριθμα δημοσιεύματα και τις πληροφορίες που δημιουργούν κλίμα ανασφάλειας στους συνταξιούχους», διακήρυξε ότι «νιώθει το χρέος να διαβεβαιώσει ότι η καταβολή των συντάξεων θα πραγματοποιηθεί κανονικά»! Λες και δεν ήταν η γενική γραμματέας του υπουργείου Εργασίας Αθηνά Δρέττα που δήλωνε ότι θα υπάρξει πρόβλημα με την καταβολή των συντάξεων.

Ας το πούμε, λοιπόν, για μια ακόμη φορά. Η έκτη δόση (όπως και οι προηγούμενες) δεν θα πάει στην πληρωμή μισθών και συντάξεων, αλλά στην πληρωμή των τοκογλύφων. Είναι οι μόνοι για τους οποίους δεν εκφράζεται ποτέ αμφιβολία ότι μπορεί και να μη πληρωθούν, ενώ αντίθετα εργαζόμενοι και συνταξιούχοι βρίσκονται μονίμως υπό απειλή.

Εχουμε γράψει και άλλη φορά, ότι τα 110 δισ. ευρώ της πρώτης δανειακής σύμβασης με την τρόικα, που δίνονται με τις γνωστές δόσεις, αντιστοιχούν ακριβώς στα δάνεια που λήγουν την περίοδο 2010-13. Οπως είναι γνωστό, με τη συμφωνία της 26ης Οκτώβρη το υπόλοιπο αυτής της δανειακής σύμβασης θα ενσωματωθεί στη νέα δανειακή σύμβαση, η οποία θα είναι 130 δισ. ευρώ για την περίοδο 2012-14, που αντιστοιχούν ακριβώς στο ύψος των κρατικών δανείων που λήγουν την ίδια περίοδο.

Το ελληνικό κράτος παίρνει καινούργια δάνεια ίσα-ίσα για ν’ αποπληρώσει τα παλιά και οι κυβερνητικοί αλήτες έχουν το θράσος να λένε ότι παίρνουν δάνεια για να πληρώσουν μισθούς, συντάξεις, επιχορηγήσεις και λειτουργικές δαπάνες. Για παράδειγμα, το 2011 λήγουν συνολικά δάνεια ύψους 9,3 δισ. ευρώ, ενώ 16,2 δισ. είναι ο βραχυπρόθεσμος δανεισμός, που ανακυκλώνεται συνεχώς με εκδόσεις τρίμηνων και εξάμηνων εντόκων γραμματίων του δημοσίου (στοιχεία υπουργείου Οικονομικών, Ιούνης 2011). Αναλυτικά στοιχεία ανά μήνα δεν υπάρχουν, γι’ αυτό ας μας πει η κυβέρνηση ποιο είναι το ύψος των ομολόγων που λήγουν μέσα στο Δεκέμβριο; Μήπως είναι περίπου όσο και η έκτη δόση και γι’ αυτό είχε όλη την άνεση η τρόικα να τρενάρει την καταβολή της δόσης επί τόσους μήνες; Θυμηθείτε την κυβερνητική προπαγάνδα. Πρώτα είπε πως λεφτά υπάρχουν μόνο μέχρι τα μέσα Οκτώβρη. Μετά το πήγε στα μέσα Νοέμβρη και τώρα το ‘χει πάει στα μέσα Δεκέμβρη. Τότε λήγει, φαίνεται, κάποιο μεγάλο ομόλογο, οπότε είναι βέβαιο ότι η τρόικα θα εκταμιεύσει την έκτη δόση, για να πληρωθούν οι τοκογλύφοι, ξένοι και ντόπιοι.

Πηγή:Κόντρα