Δευτέρα 28 Νοεμβρίου 2011

Τα χειρότερα, από τις επιπτώσεις της κρίσης και από την εφαρμοζόμενη πολιτική, στην υγεία των πολιτών δεν τα έχουμε δει ακόμη.


Συνέντευξη του καθηγητή Ιατρικής ΑΠΘ Αλ. Μπένου στο naftemporiki.gr
Άμεση η επίδραση της κοινωνικο-οικονομικής κρίσης στην Υγεία
Δευτέρα, 28 Νοεμβρίου 2011 18:21
URL: http://www.naftemporiki.gr/news/redirstory.asp?id=2099192


Τον κώδωνα του κινδύνου για τις επιπτώσεις της κοινωνικό-οικονομικής κρίσης στην υγεία των Ελλήνων έκρουσε, μιλώντας στο naftemporiki.gr, o καθηγητής Υγιεινής, Κοινωνικής Ιατρικής και Πρωτοβάθμιας Υγείας του ΑΠΘ Αλέξης Μπένος, με αφορμή σχετική ανοιχτή εκδήλωση που πραγματοποιείται απόψε στο πανεπιστημιακό Ο κ. Μπένος σημείωσε μεταξύ άλλων ότι οικονομικο-κοινωνικές ανισότητες που γέννησε η κρίση και διευρύνονται συνεχώς έχουν άμεση επίδραση στην υγεία. Εξήγησε ότι οι άνθρωποι αντιμετωπίζουν πολλά προβλήματα -από ψυχοκοινωνικά μέχρι και καρδιοαγγειακά- με άμεσες επιπτώσεις, αποτέλεσμα των οποίων είναι και οι αυξημένες αυτοκτονίες του τελευταίου διαστήματος.

Επιπλέον, κατήγγειλε την «αποδιάρθρωση και διάλυση δημόσιων υπηρεσιών υγείας και κοινωνικής πρόνοιας», τη στιγμή που οι ανάγκες του πληθυσμού για φροντίδα υγείας αυξάνονται. «Έχουμε αυξημένες ανάγκες οι οποίες φτάνουν μπροστά σε κλειστές πόρτες», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Εμφανίστηκε μάλιστα έντονα απαισιόδοξος, σημειώνοντας ότι τα χειρότερα δεν έχουν έρθει ακόμα, «αν συνεχιστεί η ίδια πολιτική». «Ήδη», πρόσθεσε, «έχουμε στοιχεία για τις αυτοκτονίες αλλά υπάρχουν νοσήματα που δεν φαίνονται αυτή τη στιγμή, όπως υπέρταση, άγχος, κατάθλιψη, καρδιοαγγειακά, εμφράγματα κλπ τα οποία σιγά σιγά θα αρχίσουν να φαίνονται πολύ πιο έντονα δυστυχώς».

Στατιστικά στοιχεία για την αύξηση των αναγκών για φροντίδα υγείας

Οι αριθμοί που κατέγραψε η επιστημονική ομάδα εργασίας του ΑΠΘ δείχνουν σημαντική τάση αύξησης των αναγκών για φροντίδα υγείας.

Συγκεκριμένα, από τον Ιανουάριο μέχρι τον Ιούνιο 2011 παρατηρήθηκε:

- 17,2% αύξηση προσέλευσης εξετασθέντων στα Κέντρα Υγείας

- 8% αύξηση προσέλευσης των νοσηλευθεύντων στα νοσοκομεία του ΕΣΥ

- 6,6% αύξηση προσέλευσης των χειρουργηθέντων στα νοσοκομεία του ΕΣΥ


Ο κ. Μπένος είναι συντονιστής της εκδήλωσης που θα πραγματοποιηθεί στις 19.00 στο αμφιθέατρο ΙΙΙ του ΚΕΔΕΑ με αντικείμενο τις «επιπτώσεις της κοινωνικό-οικονομικής κρίσης στην υγεία του πληθυσμού». Για το θέμα θα μιλήσει ο κ. Στ. Γιαννόπουλος, Δρ Επιστημονικός συνεργάτης του ΑΠΘ.