Σάββατο 6 Σεπτεμβρίου 2008

Δεν ξέρουν… πού τους πάνε τα τέσσερα!!!

Αυτό προκύπτει ως συμπέρασμα από τη μελέτη του πορίσματος της επιτροπής για την αναθεώρηση (βλέπε άγριο πετσόκομμα) του πίνακα των Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων(ΒΑΕ).
Τι λέγει για τα επαγγέλματα στο χώρο της Υγείας το πόρισμα της Επιτροπής;

Για τα Νοσηλευτικά Ιδρύματα, Κλινικές, Τράπεζες Αίματος, Μικροβιολογικά -Βιοχημικά Εργαστήρια, Κέντρα Υγιεινής, Υγειονομικές Μονάδες Ασφαλιστικών Οργανισμών το πόρισμα περιλαμβάνει:
A) Εργάτες αποκομιδής απορριμμάτων.
Εντάσσονται - με κλίμακα βαρύτητας 4 (τέσσερα).
B) Νοσοκόμοι, παρασκευαστές και βοηθοί αυτών αποκλειστικά εργαζόμενοι σε χώρους Χειρουργείων, Μονάδων Εντατικής Θεραπείας (MEΘ) και Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών (TEΠ).
Εντάσσονται - με κλίμακα βαρύτητας 3 (τρία).
Γ) Νοσοκόμοι, παρασκευαστές και βοηθοί (που δεν εμπίπτουν στην περίπτωση β ανωτέρω), Τραπεζοκόμοι Ασθενών, Φύλακες, Θαλαμηπόλοι Ψυχιατρικών Νοσοκομείων - Kλινικών, Συντηρητές Πειραματόζωων, Συσκευαστές ορρών και εμβολίων, παρασκευαστές τραπέζης αίματος, καθαρίστριες, μαίες απασχολούμενες αποκλειστικά με την άσκηση της ειδικότητάς τους.
Εντάσσονται - με κλίμακα βαρύτητας 2 (δύο).
Δ) Προσωπικό εργαστηρίων και ακτινοθεραπευτικών εργαστηρίων. Οι αποκλειστικά απασχολούμενοι σε ακτινολογικούς θαλάμους ως βοηθοί, καθώς και οι αποκλειστικά απασχολούμενοι ως εμφανιστές.
Εντάσσονται - με κλίμακα βαρύτητας 2 (δύο).


Ποιους εννοεί ως Νοσοκόμους η επιτροπή ;
Tους Νοσηλευτές Πανεπιστημιακής και Τεχνολογικής Εκπαίδευσης;
Μήπως εννοεί αυτούς που συνήθως στα Νοσοκομεία αποκαλούνται Νοσοκόμοι, δηλ. Νοσηλευτικό προσωπικό ΔΕ κατηγορίας, άρρενες με ειδικά νοσηλευτικά καθήκοντα;
Ποιοι είναι οι βοηθοί των Νοσοκόμων; …

Αυτό που βγαίνει σαν συμπέρασμα παρακολουθώντας την ορολογία που χρησιμοποιεί η επιστημονική (!) επιτροπή είναι ότι μάλλον οι άνθρωποι δεν έχουν ιδέα για την σύγχρονη διαμόρφωση και ορολογία των κλάδων και ειδικοτήτων στα Νοσηλευτικά Ιδρύματα!
Προφανώς μάλλον δεν θα ξέρουν και τα ακριβή καθήκοντα των επαγγελμάτων στα οποία αναφέρονται
!
Πώς τα κατάφεραν τώρα και έβγαλαν και επιστημονικά(;) πορίσματα για κατανομή του προσωπικού σε «κλίμακες ΒΑΕ»… ένας Θεός το ξέρει!
Του λόγου το αληθές επιβεβαιώνει και ο τρόπος που κατατάσσουν σε κλίμακες το προσωπικό της νοσηλευτικής υπηρεσίας, αυτό που αποκαλούν στο πόρισμα «Νοσοκόμοι και βοηθοί αυτών».
Είναι γνωστό ότι σε πολλά νοσηλευτικά ιδρύματα ακολουθείται η μέθοδος της περιοδικής ανακύκλησης του νοσηλευτικού προσωπικού, δηλ. αυτό που αποκαλείται rotation, είτε γιατί το επιθυμούν οι ίδιοι οι νοσηλευτές είτε για λόγους «υπηρεσιακών αναγκών».
Ένας νοσηλευτής ή «Νοσοκόμος» κατά την επιτροπή, μπορεί να ξεκινήσει την καριέρα του δουλεύοντας σε μια παθολογική κλινική, μετά από 5 έτη να μετακινηθεί σε καρδιολογική κλινική, μετά από άλλα 5 έτη σε μια Μονάδα Εντατικής Θεραπείας Εμφραγμάτων, μετά από άλλα 7 έτη να μετακινηθεί σε Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) και να κλείσει την καριέρα του επιστρέφοντας στην παθολογική κλινική.
Σε ποια κλίμακα ΒΑΕ -αφού έχει δουλέψει και κάποια χρόνια σε ΜΕΘ και ΤΕΠ -τον κατατάσσουν τα «σαΐνια» της επιτροπής;
Στη κλίμακα βαρύτητας 2;
Στη κλίμακα βαρύτητας 3;

Μήπως στην κλίμακα βαρύτητας 2,5;

Τελικά χωρίς αστεία. Ξέραμε ότι οι άνθρωποι της επιτροπής ήταν βαλτοί για να πετσοκόψουν τα επαγγέλματα που είναι ενταγμένα στα ΒΑΕ.
Ξέραμε ότι δεν είχαν στα χέρια τους κανένα επιστημονικό κριτήριο , ούτε καν μια μεσαίας κλίμακας επιστημονική μελέτη για τις επιπτώσεις των συνθηκών εργασίας στην υγεία των εργαζομένων .
Όμως ότι θα παρουσιάζονταν τόσο άσχετοι και χοντροκομμένοι δεν το περιμέναμε .
Κρίμα στα καθηγητηλίκια τους και στα «ντοκτορά» τους!