Σάββατο, 12 Νοεμβρίου 2011

Όχι άλλους "σωτήρες".Υπάρχει άλλος δρόμος για το λαό μας


Δεν έχουμε αυταπάτες για το ρόλο αυτής της κυβέρνησης.

Ένας τραπεζίτης,  μαζί με  έναν αχταρμά πολιτικού προσωπικού (μαύρο μέτωπο ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΛΑΟΣ) που είναι συμμέτοχο σε όλη αυτή τη διαδικασία που οδήγησε και οδηγεί το λαό στην πτώχευση και εξαθλίωση και την  ελληνική καπιταλιστική οικονομία στα τάρταρα,  καλείται να υλοποιήσει τις αποφάσεις του καπιταλιστικού ιερατείου της ΕΕ-ΕΚΤ και του ΔΝΤ , δηλαδή τη συντεταγμένη χρεοκοπία της ελληνικής καπιταλιστικής οικονομίας, την απόλυτη εξαθλίωση των εργαζομένων και της συντριπτική πλειοψηφίας του Ελληνικού λαού, το ξεπούλημα της δημόσιας  περιουσίας και την πλήρη υποδούλωση και απώλεια κάθε είδους «ανεξαρτησίας» του ελληνικού κρατικού σχηματισμού, τη μετατροπή του σε προτεκτοράτο.
Αυτό καλείται  να  υλοποιήσει η κυβέρνηση Παπαδήμου.

Αργότερα, αφού οι "ηγεμόνες"  εξασφαλίσουν σε ένα βαθμό  τις οικονομίες τους από πιθανές αναταράξεις και κλυδωνισμούς, το πιθανότερο σενάριο είναι να αφήσουν  τον ελληνικό καπιταλισμό στην τύχη του, σε μια ξέφρενη πορεία ανεξέλεγκτης χρεοκοπίας και στο τέλος θα έλθουν για να «διαμοιράσουν τα ιμάτιά του  εαυτοίς και επί των ιματισμών του να  βάλουν κλήρον».

Για αυτό σήμερα, κατά την άποψη μας,  δεν υπάρχει κανένα άλλο περιθώριο στο λαϊκό κίνημα, παρά η υιοθέτηση ενός  προγράμματος που θα οδηγήσει τη χώρα σε άλλους δρόμους έξω από τον καπιταλισμό.

Ένα τέτοιο πρόγραμμα μπορεί και πρέπει να περιλαμβάνει εκτός των άλλων:
  
1. Παύση των πληρωμών του ληστρικού και τοκογλυφικού χρέους. Διαγραφή του χρέους της Ελλάδας .
2. Έξω τώρα το ΔΝΤ! Άμεση αποχώρηση από τη ζώνη του ευρώ, ρήξη με την ΕΕ και αποδέσμευση από αυτή.
3. Εθνικοποίηση χωρίς αποζημίωση των τραπεζών κάτω από κοινωνικό έλεγχο- εφαρμογή ελέγχων στις κινήσεις κεφαλαίων.
4. Κρατικοποίηση στρατηγικών επιχειρήσεων. Εθνικοποίηση του μεγάλου και κρατικοδίαιτου ουσιαστικά - ιδιωτικού τομέα περίθαλψης. Εθνικός φορέας παραγωγής και διανομής φαρμάκων και ιατρικών υλικών.
5. Δημόσιο, δωρεάν, σύγχρονο σύστημα περίθαλψης με δυνατότητα ισότιμης, καθολικής και έγκαιρης πρόσβασης σε υψηλής ποιότητας υπηρεσίες υγείας για όλους τους κατοίκους της χώρας.
6. Δραστική αύξηση της φορολόγησης του μεγάλου κεφαλαίου και παράλληλη δραστική μείωση της φορολόγησης των εργαζομένων.
7. Δήμευση της περιουσίας όλων όσων βαρύνονται με κλοπή δημόσιου πλούτου.
8. Διαχωρισμός κράτους-εκκλησίας και δήμευση της τεράστιας εκκλησιαστικής περιουσίας.
9. Να αυξηθούν οι μισθοί και το εισόδημα των εργαζομένων, να μειωθεί ο χρόνος εργασίας. Λιγότερη δουλειά – δουλειά για όλους!
10. Απαγόρευση των απολύσεων. Όχι στην κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων.
11. Δημόσιο, ενιαίο, στηριγμένο στην αλληλεγγύη των εργαζομένων ασφαλιστικό σύστημα.
12. Αγώνας για διεύρυνση των δημοκρατικών δικαιωμάτων και των ελευθεριών. Διάλυση όλων των ειδικών δυνάμεων που στόχο έχουν την καταστολή του λαϊκού κινήματος
13. Άμεση καθιέρωση της απλής αναλογικής, της υποχρεωτικής εναλλαγής των βουλευτών και του ανώτερου πολιτικού προσωπικού, η αμοιβή τους με ένα μέσο εργατικό μισθό, η θεσμοθέτηση μορφών άμεσης δημοκρατίας.
14. Λήψη μέτρων για την προστασία των φτωχών ανέργων, όπως η διαγραφή των χρεών τους απέναντι σε τράπεζες, ΔΕΚΟ, εφορίες.

Από  την άποψη της κατάστασης σήμερα της ελληνικής καπιταλιστικής οικονομίας, αλλά και  παρά τις "ενέσεις αισιοδοξίας και ελπίδας"  γι αυτήν,  που κατά κόρον προσπαθεί να επιβάλλει η ανελέητη προπαγάνδα των καθεστωτικών ΜΜΕ, έχει σημασία να διαβάσουμε το άρθρο ενός χρηματιστηριακού αναλυτή, που βέβαια  ο άνθρωπος δεν έχει καμία σχέση με την αριστερά:Βρισκόμαστε σε μία φάση της κρίσης που κάθε προσπάθεια ωραιοποίησης της κατάστασης που πραγματικά ισχύει μπορεί να αποβεί καταστροφική. Έτσι είναι πιο επιτακτικό από ποτέ καθένας να παραθέτει τα στοιχεία που έχει στη διάθεση του με όσο πιο αντικειμενικό και ρεαλιστικό τρόπο μπορεί, αφήνοντας τα να 'μιλήσουν' μόνα τους και να δείξουν την κατεύθυνση προς την οποία κινείται η χώρα.
Να, λοιπόν, τί δείχνουν σήμερα τα στοιχεία για την οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα.
Κόστος δανεισμού – CDS: Χειρότερη θέση στον κόσμο
Το κόστος κρατικού δανεισμού (από τις αγορές) για την Ελλάδα είναι το υψηλότερο στον κόσμο. Τα επιτόκια των διετών της ομολόγων πρόσφατα ξεπέρασαν το 100% κάτι που έχει συμβεί σε ελάχιστες περιπτώσεις στην οικονομική ιστορία και σε καμία από αυτές δεν αποφεύχθηκε η πτώχευση. Το ύψος των ασφαλίστρων των ελληνικών ομολόγων είναι το υψηλότερο στον κόσμο. Οι πιθανότητες πτώχευσης της Ελλάδας με βάση τα CDS αγγίζουν το 100%. Η πιστοληπτική βαθμολογία της Ελλάδας είναι απ' τις χειρότερες στον κόσμο, ένα επίπεδο πάνω απ' αυτό της πτώχευσης.
Με βάση τις προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης η Ελλάδα θα παραμείνει εκτός αγορών κεφαλαίων μέχρι το 2021 και πιθανόν και περισσότερο. Αυτό συνεπάγεται μηδενική δυνατότητα για υιοθέτηση και υλοποίηση οποιασδήποτε άλλης οικονομικής πολιτικής απ' αυτήν που επιβάλλει η Γερμανία στη χώρα και την οποία σχεδόν όλα τα τμήματα ανάλυσης των διεθνών οικονομικών ινστιτούτων, τραπεζών και σχεδόν όλοι οι οικονομολόγοι και οι αναλυτές του κόσμου θεωρούν καταστροφική.
Ανεργία: 40η χειρότερη θέση στον κόσμο μεταξύ 200 κρατών (για τα οποία υπάρχουν στοιχεία)
Η καταστροφική αυτή πολιτική προκάλεσε μέσα σε ενάμιση χρόνο απώλεια 270 χιλιάδων θέσεων εργασίας εκτινάσσοντας το επίσημο ποσοστό ανεργίας στο 18,4%. Η Ελλάδα έχει πλέον, επισήμως, 900 χιλιάδες ανέργους με το ρολόι χρέους του XrimaNews.gr που προσομοιώνει την ανεργία στην Ελλάδα σε πραγματικό χρόνο να μετρά, ήδη, περισσότερους από 1 εκ ανέργους. Το επίσημο ποσοστό ανεργίας τοποθετεί τη χώρα στην 40η χειρότερη θέση στον κόσμο και σε χειρότερη από αυτή της Αλβανίας, του Πακιστάν και του Ιράκ.
Ανάπτυξη: 3η χειρότερη θέση στον κόσμο μεταξύ 215 κρατών (για τα οποία υπάρχουν στοιχεία)
Η συρρίκνωση του ελληνικού ΑΕΠ είναι δραματική και φέρνει τη χώρα στην 3η χειρότερη θέση στον κόσμο μεταξύ 215 κρατών ως προς τα ποσοστά ανάπτυξης. Η αθροιστική συρρίκνωση του ΑΕΠ της Ελλάδας μεταξύ 2010-2013 είναι πιθανό να είναι η μεγαλύτερη διεθνώς.
Χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ: 4η χειρότερη θέση στον κόσμο μεταξύ 133 κρατών (για τα οποία υπάρχουν στοιχεία)
Το ύψος του ελληνικού χρέους ως ποσοστό του ΑΕΠ είναι το 4ο μεγαλύτερο στον κόσμο μεταξύ 133 κρατών και αναμένεται να περάσει στην 3η θέση στα προσεχή χρόνια με βάση τις προβλέψεις της ΕΕ στην τελευταία της έκθεση για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.
Τραπεζικό σύστημα: Μεγαλύτερες απώλειες από διαγραφές χρέους στον κόσμο
Το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, άλλοτε κορμός της ελληνικής οικονομίας, είναι αποδεκατισμένο από τη διεθνή τραπεζική κρίση και κυρίως από την κρίση χρέους της Ελλάδας. Οι ελληνικές τράπεζες λειτουργούν χάρη στην υποστήριξη απ' την ΕΚΤ και τις εγγυήσεις του κράτους. Μετά το κούρεμα η θέση τους θα επιδεινωθεί θεαματικά.
Χρηματιστηριακή αγορά: Χειρότερη απόδοση στον κόσμο για 2η διαδοχική χρονιά
Το ελληνικό χρηματιστήριο καταγράφει τη χειρότερη απόδοση στον κόσμο για 2η διαδοχική χρονιά, σημειώνοντας ένα αρνητικό ρεκόρ που ίσως δεν έχει προηγούμενο. Η χρηματιστηριακή αγορά έχει χάσει 230 δις δολάρια σε κεφαλαιοποίηση από το 2008 και 112 δις δολάρια από τα τέλη του 2009.
Οικονομικός πόνος : 2η χειρότερη θέση στην Ευρώπη
Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της διεθνούς εταιρίας δημοσκόπησης Gallup τα επίπεδα του δείκτη οικονομικού πόνου στην Ελλάδα είναι τα δεύτερα υψηλότερα στην Ευρώπη μετά τη Βουλγαρία
Επίπεδα οικονομικής απαισιοδοξίας : Από τα μεγαλύτερα διεθνώς
Σύμφωνα με την ίδια έρευνα της εταιρίας Gallup τα επίπεδα οικονομικής απαισιοδοξίας στην Ελλάδα είναι από τα υψηλότερα στον κόσμο και παρόμοιου βαθμού απαισιοδοξία καταγράφεται σε χώρες όπως η Αίγυπτος όπου υπήρξαν πολιτικές αναταραχές και εξεγέρσεις.
Διεθνείς χρηματοπιστωτικές – οικονομικές συνθήκες
Μα το πρόβλημα δεν τελειώνει εδώ καθώς ο νέος Πρωθυπουργός έχει να αντιμετωπίσει και ένα εξαιρετικά εχθρικό ευρωπαϊκό χρηματοπιστωτικό και οικονομικό περιβάλλον, με την ευρωπαϊκή κρίση σε έξαρση, την ευρωπαϊκή οικονομία να οδεύει σε ύφεση, τον ευρωπαϊκό τραπεζικό κλάδο στα πρόθυρα κρίσης και τη διεθνή οικονομία να επιβραδύνει.

Πέρα απ' όλα τα παραπάνω ο νέος Πρωθυπουργός έχει να αντιμετωπίσει ένα λαό που έχει ξεπεράσει ήδη τα όρια του κατά πολύ και δεν έχει περιθώρια για μεγαλύτερες θυσίες ούτε τη δυνατότητα να κάνει περισσότερη υπομονή και όμως αυτό ακριβώς είναι που θα πρέπει να του ζητήσει. Επιπλέον, θα έρθει αντιμέτωπος με τις συνέπειες των αντιδράσεων των πολιτών άλλων ευρωπαϊκών κρατών οι οποίοι για τους λάθος λόγους έχουν φτάσουν στα δικά τους όρια με την Ελλάδα.
Αυτή είναι η πραγματικότητα την οποία θα κληθεί να αντιμετωπίσει ο νέος Πρωθυπουργός της χώρας, Λουκάς Παπαδήμος και η απάντηση που έχει να δώσει είναι η υπογραφή της συμφωνίας της 26ης-27ης Οκτωβρίου για την οποία διεθνείς εκθέσεις, οικονομολόγοι και αναλυτές ανά τον κόσμο συμφωνούν πως δε θα βοηθήσει τη χώρα και το κυριότερο δεν πρόκειται εκ των πραγμάτων να υλοποιηθεί. Ακόμη και οι οικονομικοί σύμβουλοι της γερμανικής κυβέρνησης σε πρόσφατη μελέτη τους διαπίστωσαν πως η συγκεκριμένη συμφωνία δε θα λύσει το πρόβλημα της Ελλάδας ή της Ευρώπης.
Το να ελπίζουμε ότι ο νέος Πρωθυπουργός μπορεί να ανατρέψει αυτήν την κατάσταση, ιδιαίτερα δεδομένου ότι θα είναι επικεφαλής της κυβέρνησης για λίγους μήνες και με τη λαιμητόμο της χρεοκοπίας να απέχει μερικά εκατοστά από την Ελλάδα, είναι ουτοπικό. Είναι, επίσης και άδικο για τον ίδιο τον κύριο Παπαδήμο.
Παρόλα αυτά, καθένας έχει δικαίωμα στην ελπίδα και ποιος ξέρει, ίσως να γίνει ένα θαύμα και τελικά όλα να βελτιωθούν. Μέχρι να συμβεί αυτό, ωστόσο, ας κρατήσουμε τις προσδοκίες μας χαμηλές.
Πάνος Παναγιώτου
Επικεφαλής χρηματιστηριακός τεχνικός αναλυτής
XrimaNews.gr. GSTA Ltd, WTAEC Ltd


Εμείς λοιπόν λέμε, γιατί επιτέλους δεν παίρνουμε τις δικές μας αποφάσεις, όπως τις αναφέραμε στην αρχή του δημοσιεύματος,  και να φύγουμε από αυτό το σπιράλ θανάτου;