Σάββατο 5 Νοεμβρίου 2011

Ραντεβού των Ελλήνων με την απόλυτη φτώχεια και των μικρομεσαίων με την οριστική πτώχευση


Αυτό είναι το συμπέρασμα όχι κάποιας ομάδας που …αριστερίζει, ούτε κάποιων συνδικαλιστών από το χώρο  της μισθωτής εργασίας,  αλλά ανθρώπων από το χώρο του  λεγόμενου «επιχειρείν» και για την ακρίβεια είναι το τελικό συμπέρασμα της  Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ)!

Οι αναδιαρθρώσεις που λαμβάνουν χώρα στην Ελλάδα  στα πλαίσια της καπιταλιστικής κρίσης , από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και κάτω από την επίβλεψη και καθοδήγηση της ΕΕ, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ  στην  ουσία παιανίζουν το τέλος της μικρομεσαίας επιχείρησης.
Η αλήθεια είναι ότι  τα στοιχεία που δημοσίευσε πριν ένα 15νθήμερο η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου είναι ανατριχιαστικά. Όπως αναφέρεται μεταξύ άλλων σε δημοσίευμα με τίτλο «Οι MME στην Ελλάδα και στην ΕΕ», στην ιστοσελίδα της ΕΣΕΕ (ΚΛΙΚ ΕΔΩ)
 
δραματική επιδείνωση της οικονομικής ζωής των Ελλήνων θα διαρκέσει τουλάχιστον μια πενταετία με εξαιρετικά επώδυνες συνέπειες, αφού τα μέτρα της Τρόικας θα συνεχίσουν να δημιουργούν μέχρι το 2015 βαθιά ύφεση, λουκέτα και ανεργία.
Η αγωνία όλων των Μικρομεσαίων σήμερα είναι πώς θα αποφύγουν το λουκέτο, αλλά και εάν ακόμα επιβιώσουν είναι αμφίβολο εάν θα μπορέσουν τελικά να ανακάμψουν με τον εχθρικό τρόπο που αντιμετωπίζονται από τις φορολογικές εμπνεύσεις της κυβέρνησης και την ανύπαρκτη στήριξη των τραπεζών.
Στην Ελλάδα της Τρόικας η ψήφιση και η εφαρμογή του πολυνομοσχεδίου της 6ης δόσης με τα μέτρα εξοντωτικής υπερφορολόγησης, ανεξέλεγκτης μείωσης των εισοδημάτων και κατάργησης των θεσμών, ουσιαστικά επιβεβαιώνει το ραντεβού των Ελλήνων με την απόλυτη φτώχεια και των μικρομεσαίων με την οριστική πτώχευση.
Τέλος, το «κούρεμα» χρέους για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις σημαίνει μία παρατεταμένη περίοδο διακοπής δανειοδότησής τους, οδηγώντας τις σε νέες περιπέτειες ρευστότητας. Μετά το «κούρεμα» οι ελληνικές τράπεζες δεν θα μπορούν να στηρίξουν την αγορά με τραπεζικές εγγυήσεις, αφού δεν θα γίνονται αποδεκτές από τους οίκους του εξωτερικού είτε για εισαγωγές είτε για εξαγωγές.
Αυτό που διαφαίνεται ότι θα συμβεί στην ελληνική αγορά μετά το «κούρεμα» της τάξεως του 50% είναι μία άγνωστης χρονικής διάρκειας παραγωγική αδράνεια και ένα καθεστώς «επιχειρηματικής εφεδρείας»".


"Το ερώτημα πόσο ακόμα μπορούν να αντέξουν οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις στην Ελλάδα έχει απαντηθεί από την Τρόικα για το 2011, αφού σε πρόσφατη έκθεση εκτιμά ότι μέχρι τέλος του έτους με τα μέτρα που επιβάλλει θα κλείσει το 3,3% των Μικρομεσαίων δηλαδή επιπλέον 25.000 ελληνικές επιχειρήσεις με 135.000 απώλειες θέσεων εργασίας".

"Συγκρίνοντας το 2003 με το 2010 οι ΜμεΕ είναι λιγότερες κατά 30.000 με απώλεια 135.000 θέσεων εργασίας, ενώ συγκρίνοντας το 2010 με το 2011 έχουμε 68.000 λιγότερες ΜμεΕ και άλλες 53.000 να βρίσκονται στο κόκκινο με αποτέλεσμα να είναι στα πρόθυρα να κατεβάσουν ρολά. 
Το εννιάμηνο του 2011 χάθηκαν 67.000 θέσεις εργασίας, ενώ οι απολύσεις έφτασαν τις 27.000, εμφανίζοντας αύξηση κατά 55%".

Όταν ακόμη και άνθρωποι από το χώρο της ιδιωτικής επιχειρηματικότητας , που ουδείς μπορεί να τους κατηγορήσει για «αντικαπιταλιστές» ή για «αντιευρωπαϊστές»  περιγράφουν έτσι την κατάσταση, τι άλλο  περιμένουν οι Έλληνες πολίτες για να εξεγερθούν ενάντια στη δικτατορία των αγορών , ενάντια στην   κυβέρνηση , ενάντια σε κάθε    επίδοξο συνεχιστή της ίδιας πολιτικής είτε κατά μόνας  είτε με συνεργασίες και συγκυβερνήσεις, ενάντια στην  ΕΕ και το ΔΝΤ;