Πέμπτη, 24 Νοεμβρίου 2011

Ποιοι κλάδοι εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία εντάσσονται στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα


Το πάσης φύσης νοσηλευτικό προσωπικό, το προσωπικό των Μικροβιολογικών και Βιοχημικών εργαστηρίων (τεχνολόγοι , παρασκευαστές), το προσωπικό των εργαστηρίων ιοντιζουσών ακτινοβολιών(τεχνολόγοι, χειριστές),  οι καθαρίστριες , οι Βιοχημικοί και Χημικοί  και όπου υπάρχουν Θερμαστές και Συντηρητές καυστήρων και λεβητοστασίων,  είναι οι κλάδοι των εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία που υπάγονται στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα ( ΒΑΕ).

31) Νοσηλευτικά Ιδρύματα, Κλινικές, , Μικροβιολογικά και Βιοχημικά Εργαστήρια, Υγειονομικές Μονάδες  Ασφαλιστικών Οργανισμών
Νοσοκόμοι, παρασκευαστές και βοηθοί αυτών , Θαλαμηπόλοι   Ψυχιατρικών Νοσοκομείων και Κλινικών, Συντηρητές  Πειραματόζωων, Συσκευαστές ορρών-εμβολίων, παρασκευαστές τραπέζης αίματος καθώς και οι αντίστοιχες ειδικότητες των εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία , καθαρίστριες
32) Ακτινολογικά και ακτινοθεραπευτικά εργαστήρια
Οι απασχολούμενοι αποκλειστικά σε ακτινολογικούς θαλάμους και εμφανίσεις


ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΕΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΑ ΑΠΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ Η΄ ΧΩΡΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΠΟΥ ΑΠΑΣΧΟΛΟΥΝΤΑΙ
1. Θερμαστές ή αρχιθερμαστές στερεών και υγρών καυσίμων
4.Συντηρητές καυστήρων υγρών καυσίμων και συγκροτήματος λεβητοστασίων
8. Χημικοί, (εκτός των χημικών οινολογικών εργαστηρίων), εργοδηγοί χημικοί, βιοχημικοί

Επισημαίνεται ότι η νέα λίστα διαμορφώνει αποκλειστικά και μόνο το ειδικό καθεστώς συνταξιοδότησης. Ειδικά επιδόματα και άλλες παροχές ή όροι εργασίας που συνδέονται με εργαζόμενους στο συγκεκριμένο καθεστώς ρυθμίζονται αποκλειστικά με συλλογικές συμβάσεις εργασίας
Ταυτόχρονα, οι εργαζόμενοι των συγκεκριμένων κλάδων  και μάλιστα οι ήδη υπηρετούντες επί έτη στα νοσοκομεία, πρέπει να κρατούν μικρό καλάθι γιατί είναι κάτι παραπάνω από σίγουρο ότι εφόσον τους δοθεί η δυνατότητα αναγνώρισης αναδρομικά  ετών στα ΒΑΕ, θα τους επιβληθεί  η καταβολή ενός μεγάλου  ποσού,  αρκετών χιλιάδων ευρώ, πράγμα  στη παρούσα συγκυρία θα καθιστά απαγορευτική και... τη σκέψη για κάτι τέτοιο

Από την άλλη πλευρά    η απόφαση του Υπουργείου περικόπτει δραστικά τη λίστα βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων εξαιρώντας 166.000 εργαζόμενους, όχι γιατί άλλαξαν οι συνθήκες εργασίας τους προς το καλύτερο, αλλά γιατί η αστική  κυβερνητική ελίτ της χώρας  είχε συμφωνήσει με την τρόικα στο αρχικό μνημόνιο, να εντάσσεται στη λίστα  μόνο το 10% των εργαζομένων, με μοναδικό κριτήριο βεβαίως  την μείωση των δαπανών.
Οι εξαιρέσεις δεκάδων χιλιάδων εργαζομένων από τη λίστα των ΒΑΕ  είναι προς όφελος των επιχειρήσεων, αφού τις ελαφρύνουν από τις πρόσθετες εργοδοτικές εισφορές για τους εργαζόμενους που εξαιρούνται από τη λίστα των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων.
Ταυτόχρονα, αυτές οι περικοπές επιβαρύνουν τους εργαζόμενους που εξαιρούνται και κυρίως τους νέους εργαζόμενους με τη μείωση των μισθών και συντάξεών τους και με αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης.Συγκεκριμένα το Δελτίο Τύπου του Υπουργείου Εργασίας αναφέρει: 
(ΚΛΙΚ ΕΔΩ)


ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ημερομηνία: Τετάρτη, 23 Νοεμβρίου 2011

Θέμα: Η νέα λίστα Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων

Μετά την επεξεργασία της Διαρκούς Επιτροπής Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων και τις προτάσεις των εμπειρογνωμόνων οριστικοποιήθηκε η νέα λίστα που υπογράφεται από τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης κ. Γιώργο Κουτρουμάνη.
Η νέα λίστα θα ισχύσει από 1/11/2011 για τις ασφαλιστικές εισφορές Νοεμβρίου που θα καταβληθούν μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου.
Με βάση τη νέα λίστα, στο καθεστώς των ΒΑΕ θα υπάγονται 365.000 περίπου εργαζόμενοι από 531.000 που ήταν με βάση το σημερινό καθεστώς. Όλες οι κατηγορίες που περιλαμβάνονται στη νέα λίστα αναφέρονται αναλυτικά στην απόφαση. Μεταξύ αυτών είναι και νέες κατηγορίες όπως το νοσηλευτικό προσωπικό των νοσοκομείων, οι εργαζόμενοι στους βιολογικούς καθαρισμούς, οι αγρεργάτες που απασχολούνται θα θερμοκήπια και στους ψεκασμούς, οι εργάτες αλιείας, οι εναερίτες ηλεκτρολόγοι και τεχνίτες, οι τεχνικοί τηλεόρασης που εργάζονται με φορητές κάμερες.

Αντίθετα, στις εξαιρέσεις περιλαμβάνονται:

1. Το διοικητικό προσωπικό (υπάλληλοι γραφείων, επιστάτες, φύλακες, θυρωροί κλπ.)
2. Πωλητές στο λιανικό εμπόριο και στο χονδρεμπόριο
3. Ζαχαροπλάστες
4. Εισπράκτορες λεωφορείων, επιστάτες, σταθμάρχες κλπ.
5. Οδηγοί μικρών φορτηγών ως βοηθοί
6. Καμαριέρες
7. Κομμωτές - κομμώτριες, κουρείς
8. Ταμίες πολυδυναμικού super market
9. Οδηγοί ταξί εκτός Νομών Αττικής και Θεσσαλονίκης
10. Προσωπικό καθαριότητας σε γραφεία διοίκησης δημοσίων υπηρεσιών και επιχειρήσεων που έχουν μόνιμη εργασία στο δημόσιο και τους οργανισμούς
11. Συντηρητές κτιρίων

Σε σχέση με το νέο καθεστώς επισημαίνονται τα εξής:

1. Στο νέο καθεστώς παραμένουν και οι εργαζόμενοι των οποίων οι ειδικότητες εξαιρούνται, αλλά οι ίδιοι έχουν συμπληρώσει ή συμπληρώνουν μέχρι 31/12/2015 12 έτη ασφάλισης στα ΒΑΕ (3.600 ημέρες)
2. Η νέα λίστα διαμορφώνει αποκλειστικά και μόνο το ειδικό καθεστώς συνταξιοδότησης. Ειδικά επιδόματα και άλλες παροχές ή όροι εργασίας που συνδέονται με εργαζόμενους στο συγκεκριμένο καθεστώς ρυθμίζονται αποκλειστικά με συλλογικές συμβάσεις εργασίας.
3. Η Διαρκής Επιτροπή Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων συνεχίζει τη λειτουργία της και εξετάζει όλα τα αιτήματα αλλά και τις παρατηρήσεις των φορέων.

Επισημαίνεται ότι όπως δεσμεύτηκε ο κ. Κουτρουμάνης στις συναντήσεις του με τους Κοινωνικούς Φορείς, μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου οι υπηρεσίες του Υπουργείου θα έχουν επεξεργαστεί το σχέδιο με στόχο να κατατεθεί ρύθμιση για την ασφαλιστική κάλυψη του επαγγελματικού κινδύνου και της επαγγελματικής ασθένειας.

Το νέο αυτό θεσμικό πλαίσιο θα καλύψει ένα μεγάλο κενό που υπάρχει στη χώρα μας με στόχο να ενισχυθεί η πρόληψη, η αποκατάσταση, η πλήρης κάλυψη για επαγγελματική νόσο και ο έλεγχος των κανόνων υγιεινής και ασφάλειας στην εργασία.