Τρίτη, 1 Νοεμβρίου 2011

Δελτίο Τύπου Αντιρατσιστικής Πρωτοβουλίας Πρέβεζας


Αντιρατσιστική Πρωτοβουλία Πρέβεζας

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

1/11/2011

Ενημερωθήκαμε τυχαία για την απόφαση 291/2011 του Δημοτικού Συμβουλίου Πρέβεζας, που αφορά την «Έγκριση δαπάνης για την φιλοξενία ναυαγών λαθρομεταναστών[1] στην Δημοτική ενότητα Ζαλόγγου, Δήμου Πρέβεζας» και μας προξένησαν ιδιαίτερη εντύπωση τα εξής:
1ο: Η ημερομηνία, που έλαβε χώρα το ναυάγιο αναγράφεται λάθος κατά ένα μήνα, το ναυάγιο με τον τραγικό απολογισμό δύο νεκρών (ενός ανηλίκου και ενός ενήλικα)  και δύο αγνοουμένων (ενός ανηλίκου και ενός νεαρού άντρα) έγινε στις 1.30 τη νύχτα της 19ης Μαΐου του 2011 και όχι στις 19/4/11. 
2ο: και σημαντικότερο, ο αριθμός των ναυαγών, που αναφέρεται στην απόφαση, ότι φιλοξενήθηκαν στο Δημαρχείο Ζαλόγγου είναι διπλάσιος (50) από τον πραγματικό (25) που ήταν εκεί - κι εμείς μαζί τους από την πρώτη στιγμή μέχρι και την αναχώρηση τους. Τρεις άνθρωποι νοσηλεύονταν στο νοσοκομείο Πρέβεζας (ο τραγικός πατέρας και δύο νέοι άνδρες εκ  των οποίων τον ένα μεταφέραμε εμείς στο ΚΤΕΛ για την αναχώρησή τους.
3ο: ακόμη σημαντικότερο το ποσό της έγκρισης δαπάνης της φιλοξενίας τους, για το Δήμο,  ανέρχεται στα 4.050 ευρώ κι εδώ παραβάλουμε το απόσπασμα της απόφασης του Δ.Σ.  

Αριθ. Θέματος :11ο
Αριθ. Απόφασης : 291/2011

<<Στις 19 / 04/ 2011 περίπου στις 01.00 π.μ. το λιμεναρχείο Πρέβεζας μας ενημέρωσε ότι στην θαλάσσια περιοχή της Δημοτικής Ενότητας Ζαλόγγου βυθίστηκε σκάφος που μετέφερε λαθραία μετανάστες με άγνωστο προορισμό. Αμέσως κινητοποιήθηκαν όλες οι δυνάμεις που άπτονται ευθύνης και έγινε περισυλλογή και διάσωση των ναυαγών. Στη συνέχεια οι ναυαγοί μεταφέρθηκαν στο Γενικό Νοσοκομείο Πρέβεζας όπου και έγινε προληπτικός έλεγχος και διαπιστώθηκε ότι ήταν σε καλή κατάσταση , ενώ (2) από αυτούς προσκομίστηκαν νεκροί και μεταφέρθηκαν για τα δέοντα στο Π. Π. Ν. Ι ).
Οι Αρχές σε συνεργασία με το Δήμο και προκειμένου να γίνουν όλες οι απαραίτητες διαδικασίες για την δημιουργία δικογραφίας , και σύμφωνα με όλες τις διατάξεις περί φιλοξενίας και περίθαλψης των ναυαγών, αποφάσισαν την φιλοξενία τους σε χώρο του δημοτικού καταστήματος της Δημοτικής Ενότητας Ζαλόγγου, με δαπάνη η οποία αναλήφθηκε από το Δήμο Πρέβεζας.
Η διάρκεια της φιλοξενίας τους ήταν από τις 19.04.2011 έως και τις
21.04.2011. Η δαπάνη για την πλήρη διατροφή τους ανέρχεται στο ποσό των 4.050,00? ( 50 άτομα για 3 ημέρες X 27,00? την ημέρα). Καλείται το δημοτικό συμβούλιο να εγκρίνει την ανωτέρω δαπάνη , που θα βαρύνει τον κωδικό 02.10.6481(Έξοδα λειτουργίας συσσιτίων). >>.

Αφού λοιπόν κάναμε τις παραπάνω διαπιστώσεις, ζητήσαμε να δούμε δια εκπροσώπου μας τον κ. Δήμαρχο. 
Πράγματι ο κ. Μπαΐλης μας δέχτηκε, δεν είχε γνώση των λεπτομερειών ο ίδιος και μας παρέπεμψε αμέσως στον αρμόδιο αντιδήμαρχο κ. Κορωναίο ώστε να μας εξυπηρετήσει και να ασχοληθεί με το θέμα. 
Επισημάναμε στον κ. Κορωναίο τις απορίες μας, δηλώνοντας του ότι θα επιθυμούσαμε να λάβουμε γνώση των παραστατικών που δικαιολογούν την δαπάνη των 4.050 ευρώ για τη φιλοξενία των ναυαγών από τις 19/5/11 ως στις 21/5/2011.
Σε αυτή τη φιλοξενία συνέβαλαν τόσο η Αντιρατσιστική Πρωτοβουλία Πρέβεζας όσο και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Καναλίου, η εκκλησία, αλλά και επιχειρηματίες και απλοί πολίτες της πόλης μας και του Καναλίου, όσων αφορά τη σίτιση. Επίσης ας σημειωθεί ότι οι 20 κουβέρτες που μεταφέραμε εμείς στο χώρο του Δημαρχείου Ζαλόγγου εξαφανίστηκαν. Πετάχτηκαν; Εμείς ως Αντιρατσιστική Πρωτοβουλία αναλάβαμε επιπλέον τα έξοδα των φωτογραφιών για τα χαρτιά των μεταναστών, τη χορήγηση φαρμάκων σε συνεργασία με το Ιατρείο Κοινωνικής Αλληλεγγύης και την προσφορά του φαρμακείου Σμυρλή του Καναλίου, την εκτέλεση συνταγής γυαλιών οράσεως για τον νεαρό που είχε πρόβλημα στραβισμού, την τηλεφωνική επικοινωνία των ανθρώπων με τις οικογένειες τους στο εξωτερικό και στις χώρες τους, τη διαμεσολάβηση με τον κ. Αντιπεριφερειάρχη Στράτο Ιωάννου για την μεταφορά τους στην Αθήνα, τα έξοδα της οποίας κάλυψε η Περιφέρεια.
Η απάντηση που πήραμε από τον κ. Κορωναίο τηλεφωνικά λίγο αργότερα ήταν ότι τα χρήματα αυτά 4.050 ευρώ, αφορούν προϋπολογισθέν ποσό και τα τιμολόγια της  δαπάνης ανέρχονται στο ποσό των 500 ευρώ!

Ο καθένας μπορεί να εξάγει τα δικά του συμπεράσματα και  ασφαλώς είναι ζήτημα του ίδιου του Δημοτικού Συμβουλίου να αξιολογήσει αν η απόφασή του, περί έγκρισης συγκεκριμένης δαπάνης, για συγκεκριμένο γεγονός, δύο περίπου μήνες μετά από αυτό, μπορεί να θεωρηθεί ως προϋπολογισθείσα.
Εκείνο που εμείς υποχρεούμαστε να επισημάνουμε είναι πως τουλάχιστον στο όνομα της έμπρακτης αλληλεγγύης μας στους μετανάστες σε αυτές τις δύσκολες ημέρες που όλοι βιώνουμε δεν πρόκειται να ανεχτούμε την παραμικρή παρατυπία από πλευράς του οποιουδήποτε θεσμού.  
[1] Ο όρος όχι δικός μας αλλά της απόφασης