Σάββατο 5 Νοεμβρίου 2011

Παρασκήνιο της χτεσινής διαδικασίας για την ψήφο εμπιστοσύνης



5/11/2011
Ολόκληρη η χτεσινή μέρα:
09:40 Η ανεξάρτητη βουλευτής Έλσα Παπαδημητρίου, δεν θα συμμετέχει τελικά στην ψηφοφορία, παρά το γεγονός ότι την Παρασκευή είχε δηλώσει πως θα έδινε ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.
 11:15 «Θα ψηφίσω τον Παπανδρέου, αν έχω τη βεβαιότητα ότι ανοίγουν οι εξελίξεις για το σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας» τόνισε ο Μίμης Ανδρουλάκης.
12:00 Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Ντίνος Βρεττός μιλώντας στο Βήμα fm δήλωσε ότι «εάν η προσπάθεια για συγκρότηση κυβέρνησης εθνικής ενότητας δεν ευοδωθεί, οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ που συνυπέγραψαν χθες, Πέμπτη, το non paper που καλούσε τις ηγεσίες των δύο κομμάτων να προχωρήσουν σε αυτήν την κατεύθυνση, είναι έτοιμοι να “ξεπαγώσουν” την πρωτοβουλία τους».
 14:10 Την άποψη ότι πρέπει να γίνει άμεση έναρξη της διαδικασίας για το σχηματισμό κυβέρνησης ευρύτερης συνεργασίας, εξέφρασε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Χρήστος Πρωτόπαπας καθώς αν η κυβέρνηση δεν εξασφαλίσει ψήφο εμπιστοσύνης ενδέχεται, σύμφωνα με τον ίδιο, να υπάρξει αδυναμία καταβολής μισθών και συντάξεων.
14:15  «Δεν είναι ψήφος εμπιστοσύνης αλλά ενότητας» ανέφερε ο πρώην υπουργός Δημήτρης Κρεμαστινός και έκανε λόγο για διάσπαση του ΠΑΣΟΚ σε περίπτωση που μεγάλος αριθμός των βουλευτών δεν δώσει ψήφος εμπιστοσύνης.
14:21 «Εάν δεν υπάρξουν αμέσως κινήσεις προς την κατεύθυνση της δημιουργίας κυβέρνησης εθνικής ενότητας δεν θα έχω σχέση με αυτές τις πολιτικές διεργασίες ούτε θέση μέσα σε αυτές», δηλώνει ο υπουργός Υγείας, προσθέτοντας ότι «προφανώς και δεν θέτει προϋποθέσεις ως προς την ψήφο εμπιστοσύνης, αλλά κάνει γνωστό το πολιτικό του σκεπτικό.»
16:30 «Αποσαφήνιση προθέσεων» ζητά με νέα παρέμβαση του, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Μίμης Ανδρουλάκης, εν όψει της αποψινής ψηφοφορίας για τη ψήφο εμπιστοσύνης στην Κυβέρνηση. Αν κάτι τέτοιο δε συμβεί, δηλώνει πως δε θα παραστεί στη διαδικασία.
«Αν έστω και στο παραπέντε, οι βασικοί πρωταγωνιστές της πολιτικής ζωής δεν σταματήσουν τις αξιοθρήνητες μπλόφες και δεν αποσαφηνίσουν ρητά και κατηγορηματικά τις προθέσεις τους, δεν πρόκειται να μετάσχω σε μια ψηφοφορία η οποία μπορεί στη συνέχεια να αποδειχθεί παρωδία», ανέφερε χαρακτηριστικά ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ.
17:40 Η Εύα Καιλή δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «έχουν ανατραπεί τα δεδομένα, κάτι που θα πρέπει να συνεκτιμήσω στις επόμενες ώρες. Να τηρηθούν οι δεσμεύσεις, για να αποφύγουμε τη χρεοκοπία. Αν μιλάμε για το καλό της χώρας, όλα είναι ρευστά. Δεν έχω καμία εμμονή. Πρέπει να μπουν όλα στο τραπέζι. Οι εξελίξεις είναι συνεχείς».
17:45 Με δηλώσεις του ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Οδυσσέας Βουδούρης, είπε πως δίνει «τυπικά ψήφο εμπιστοσύνης» στην Κυβέρνηση.
«Ζούμε το παράδοξο να πρέπει να δώσουμε ψήφο εμπιστοσύνης σε μια κυβέρνηση που πρέπει να φύγει. Δίνω στην κυβέρνηση εντολή για να προχωρήσει σε σχηματισμό κυβέρνησης ευθύνης» σχολίασε χαρακτηριστικά.
18:05 «Θα περιμένω την τοποθέτηση του πρωθυπουργού» είπε η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Σοφία Γιαννακά, προσερχόμενη στη Βουλή.
19:00 Θα δώσει ψήφο εμπιστοσύνης η Βάσω Παπανδρέου. Η βουλευτής χαρακτήρισε τη ψήφο «όχι εμπιστοσύνης, αλλά εντολής για σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής σωτηρίας».
19:10 Η ανεξάρτητη βουλευτής, Λούκα Κατσέλη, επεσήμανε ότι θα περιμένει πρώτα να ακούσει την ομιλία του πρωθυπουργού προκειμένου να ξεκαθαρίσει τη στάση που θα υιοθετήσει και αν θα παρέχει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.
19:20 «Να παραιτηθεί ο Παπανδρέου όσο το δυνατόν πιο σύντομα» ζήτησε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Δημήτρης Λιντζέρης, ενώ κινήθηκε στο ίδιο μήκος κύματος με αρκετούς βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, λέγοντας πως η ψήφος του το βράδυ θα καθοριστεί από τα όσα πει ο πρωθυπουργός στην ομιλία του.
20.20 «Πράξη υψίστης πολιτικής ευθύνης» χαρακτήρισε την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση ο υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κουτρουμάνης.
21:50 Ο υπουργός Περιβάλλοντος, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, από το βήμα της Βουλής επεσήμανε ότι «η κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ δεν θα επιτρέψει ποτέ να ευδοκιμήσει η προσπάθεια κανιβαλισμού του πρωθυπουργού».
21.15 «Θα έπρεπε να είχαν ξεκινήσει οι διαδικασίες για κυβέρνηση εθνικής ενότητας και να μην φτάναμε στη γελοιοποίηση των θεσμών», ανέφερε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Ν. Αλευράς.
21.20 Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Μ. Παπαϊωάνου, χαρακτήρισε τον πρωθυπουργό ως τον άνθρωπο που «έσωσε τη χώρα στην πιο δύσκολη στιγμή της» και συμπλήρωσε πως η «ιστορική κρίση θα τον δικαιώσει».
22:00 Από το βήμα της Βουλής, ο Νάσος Αλευράς, κατηγόρησε την κυβερνητική πολιτική που επέλεξε για ακόμα μια φορά «τη λύση του κομματικού ελιγμού» αντί να δώσει στη κοινοβουλευτική πλειοψηφία να βρει μια πρόσφορη λύση»
22:30 «Να συγκροτηθεί κυβέρνηση συνεργασίας και να γίνουν εκλογές σε 5-6 μήνες», ζήτησε προσερχόμενος στη Βουλή ο Σπ. Βούγιας.
22:52 «Δίνω ψήφο εμπιστοσύνης» τόνισε κατά την ομιλία της η υπουργός Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου
00:35 Αποχώρησαν από την ψηφοφορία οι ανεξάρτητοι βουλευτές Έλσα Παπαδημητρίου και Γιώργος Λιάνης.
01.10 Σύμφωνα με πληροφορίες, επανεντάσσεται η Λούκα Κατσέλη στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ.
Μιλένα Αποστολάκη: Απούσα καθ΄όλη τη διάρκεια της συνεδρίασης.

Μια ημέρα πριν:
Την πρόθεσή τους να μην δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση εάν ο πρωθυπουργός δεν αναιρέσει την απόφασή του για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος, γνωστοποίησαν την Πέμπτη οι κυρίες Εύα Καϊλή και Έλενα Παναρίτη.

O Δημήτρης Λιντζέρης δήλωσε ότι ο κ. Παπανδρέου αποτελεί παρελθόν. Σε δηλώσεις τους έξω από την Βουλή, ο κ. Λιντζέρης επεσήμανε ότι οι εμπνευστές του δημοψηφίσματος είναι υπόλογοι.
Το αίτημα διακυβέρνησης είναι περισσότερο εμφανές, η χώρα δεν μπορεί χωρίς κεντρική διεύθυνση, πρόσθεσε και τόνισε την ανάγκη οι πολιτικές δυνάμεις να συμφωνήσουν στο σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής σωτηρίας.
«Δεν είμαι διατεθειμένη να συνταχθώ με κανένα τρόπο σε οποιαδήποτε μορφή αμφισβήτησης της ευρωπαϊκής πορείας της χώρας μου. Δεν θα δώσω ψήφο εμπιστοσύνης στην πορεία καταστροφής της χώρας» είπε η Έλενα Παναρίτη, μιλώντας στον Realfm.

Ανάλογη δήλωση φέρεται να έχει κάνει και η Σ.Μερεντίτη, όπως μετέδωσε το Mega.

Σε επιστολή της προς τον Γ.Παπανδρέου και τον πρόεδρο της Βουλής Φίλιππο Πετσάλνικο η Εύα Καϊλή τονίζει:
«Καταγράφω την αγωνία μου για την εμμονή διεξαγωγής δημοψηφίσματος, που βάζει σε επικίνδυνες περιπέτειες την Ευρωπαϊκή πορεία της Ελλάδας. Στις κρίσιμες αυτές στιγμές, το ψευτοδίλημμα που τίθεται σε δημοψήφισμα αποτελεί μια ακόμη διχαστική διαδικασία για την ελληνική κοινωνία».
Η κ. Καϊλή επισημαίνει στην επιστολή, την οποία ανάρτησε και στη σελίδα της στο Facebook, ότι «δεν μπορούμε να μεταθέσουμε τις ευθύνες της δικής μας ακολουθούμενης πολιτικής στους Έλληνες, τώρα, και μετά τις θυσίες των τελευταίων δύο ετών».
«Προτάσσοντας λοιπόν, το εθνικό συμφέρον από το κομματικό ή το προσωπικό, όλοι καλούμαστε να αναλάβουμε τις ευθύνες μας, πράγμα το οποίο ελπίζω πως με αυτόν τον τρόπο πράττω, στο μερίδιο που μου αναλογεί» σημειώνει.
Η κ. Καϊλή καλεί τον πρωθυπουργό «την ύστατη στιγμή να μην οδηγήσετε τη χώρα σε αυτόν τον δρόμο και να διασφαλίσετε την Συμφωνία της 26ης Οκτώβρη, ανακαλώντας την απόφαση σας για διεξαγωγή δημοψηφίσματος».
«Με την παρούσα σας γνωρίζω ότι δεν παραιτούμαι από εκλεγμένη εκπρόσωπος των συμπολιτών και της γενιάς μου, όμως στην ψηφοφορία της Παρασκευής δεν θα παρέχω ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση σας» καταλήγει η επιστολή.
Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ε. Βενιζέλος τηλεφώνησε στην Βάσω Παπανδρέου, για να την πείσει να δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στον Πρωθυπουργό. Η κα. Παπανδρέου σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες μας αν και ο... Βενιζέλος  της εγγυήθηκε πως από αύριο θα αρχίσουν οι συνομιλίες για Κυβέρνηση Εθνικής Σωτηρίας αρνήθηκε να του πει το ΄ναι΄...
Οι πηγές μας λένε πως στο τέλος της συνομιλίας τους η κα. Παπανδρέου, του έκλεισε εκνευρισμένα το τηλέφωνο. Για να δούμε θα την πείσουν τελικά; ( Zoomnews.gr)


Σχόλια: Τι παρασκηνιακό παιγνίδι παίχτηκε τελικά?
Το πρόβλημά τους ήταν το δημοψήφισμα, και μόνο αυτό?
Όλα τα άλλα προφανώς ήταν καλά καμωμένα…
Τον Εθνικό τους διασυρμό, δεν τον αντιλαμβάνονται? Αλλά είπαμε: Οι πολίτες είναι «χάνοι» και τσιμπούν το δόλωμα, που εν προκειμένω προβλήθηκε ως η Εθνική σωτηρία. Επί της ουσίας όμως, ήταν ξανά οι καρέκλες! Διότι άμεσες εκλογές σήμαιναν απώλεια της έδρας για τους μισούς απ’ αυτούς!
Τι είπε ο κ. Παπανδρέου χτες, από το βήμα της Βουλής?
…Αύριο (σήμερα δηλαδή), θα επισκεφθεί τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για να τον ενημερώσει ότι προτίθεται να προχωρήσει σε διαβουλεύσεις με τα κόμματα για κυβέρνηση Εθνικής συνεργασίας. Που θα «σώσει» τη χώρα, διασφαλίζοντας ! τη δανειακή,  και ΟΤΑΝ συμβεί αυτό, θα ξεκινήσει τη διαδικασία εκλογών!!! Ζήσει Μάη μου…


 Παραπέμποντας στο χτεσινό άρθρο του «Ποντικιού»,
…Μια τέτοια κυβέρνηση, στελεχωμένη μπορεί να περάσει τη δανειακή απαλλάσσοντας από την πολιτική ευθύνη και τον Παπανδρέου και τον Σαμαρά περνώντας και τους δύο από «πλυντήριο»:
● Τον Παπανδρέου επειδή – έστω και χωρίς το «καθαρτήριο» δημοψήφισμα – θα τον μπουγάδιαζε από το άγος της πρώτης σύμβασης, το περιεχόμενο της οποίας ακόμη αγνοείται στο σύνολό του. Χώρια που το μεσοδιάστημα των διαπραγματεύσεων για τη δημιουργία μιας τέτοιας κυβέρνησης θα έχει όλο τον αναγκαίο χρόνο για να ελέγξει την «επόμενη μέρα» στο ΠΑΣΟΚ.
● Τον Σαμαρά επειδή – με τη βρώμικη δουλειά να έχει γίνει από άλλους – θα μπορεί να πάει σε εκλογές με αίτημα την «ανάπτυξη» και τις συνήθεις πατριωτικές κορώνες, χωρίς τα βάρη της παραχώρησης εθνικής κυριαρχίας και του πλήρους ξεπουλήματος. Θα έχει πάνω του «μόνο» την υλοποίηση.
● Και τους δυο επειδή, με όπλο τον εκβιασμό για το ευρώ, η δανειακή σύμβαση θα περάσει από τη Βουλή χωρίς να ανοίξει μύτη.

5/11/2011: 8.45.  Αυτή την ώρα βρίσκεται σε εξέλιξη σκληρή διαπραγμάτευση Γιώργου με κορυφαίους Υπουργούς για την ακριβή διατύπωση με την οποία θ΄ αναγγείλει τον ταχύτατο σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας με άλλο πρόσωπο στη θέση του Πρωθυπουργού.
Στις 12.00 το μεσημέρι ορίστηκε η συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Κάρολο Παπούλια. Να δούμε τι θα βγάλει… Μάλλον το «άλλαξε ο Μανωλιός κι έβαλε τα ρούχα αλλιώς!!!
Μια  απορία μόνο: Αφού πήρε ψήφο εμπιστοσύνης, ύστερα από τόσες μπόρες, χαμένος για χαμένος, με όλη τη λέζα πάνω του, χρεωμένος πλήρως την καταστροφή που έχουν προκαλέσει όλοι μαζί, γιατί να φύγει οικειοθελώς, αφού τους κατέστησε όλους ,για μια ακόμα φορά,  συνενόχους;

Naiada