Τετάρτη 11 Ιανουαρίου 2012

Το Κίνημα Νέων Ιατρών για τη σημερινή 24ωρη απεργία και την κινητοποίηση στο υπουργείο Υγείας.

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η συγκέντρωση στο Υπουργείο Υγείας, στα πλαίσια της 24ωρης απεργίας των νέων γιατρών που οργανώθηκε με πρωτοβουλία του κινήματος μας και την συμπαράσταση όλων των ιατρικών φορέων (ΟΕΝΓΕ, ΙΣΑ)
Η κινητοποίηση ήταν μαζική, δεδομένης και της συσπείρωσης του κλάδου για όλα τα τρέχοντα ζητήματα αλλά και παρά τις αντίξοες καιρικές συνθήκες. Παραβρέθηκε πλήθος νέων γιατρών και φοιτητών ιατρικής και ανάμεσα τους ο πρόεδρος της ΟΕΝΓΕ κος Βαρνάβας, η πρόεδρος του ΙΣ Πειραιά κα Ανεμοδουρά, ο πρόεδρος του ΙΣ Καβάλας και το μέλος του ΠΙΣ κος Σιώρας.
Στα πλαίσια της σημερινής συγκέντρωσης διαμαρτυρίας στο Υπουργείο Υγείας, ζητήθηκε και πραγματοποιήθηκε συνάντηση με τον Υφυπουργό κο Τιμοσίδη και τον γγ κο Δημόπουλο στους οποίους τέθηκαν τα παρακάτω ζητήματα και ελήφθησαν οι αντίστοιχες απαντήσεις.

 1) ΠΡΟΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ ΙΑΤΡΙΚΩΝ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΩΝ
  Ο Υφυπουργός δεσμεύτηκε προφορικά, ότι οι εξετάσεις για την ειδικότητα δεν είναι στα θέματα που θα ανοίξει ή θα προωθήσει η παρούσα κυβέρνηση. Ζητήσαμε δελτίο τύπου το οποίο και αρνήθηκε. Καλέσαμε επίσης τα υπόλοιπα κόμματα της κυβέρνησης να τοποθετηθούν επίσημα.
 Ως προς το σκέλος της Ιατρικής Εκπαίδευσης και των Ιατρικών Εταιρειών, ο Υφυπουργός δήλωσε ότι έχει γίνει εισήγηση στον Πρωθυπουργό για την προώθηση του θέματος.
2) ΕΛΛΕΙΨΕΙΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΚΑΙ ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ
Τέθηκαν τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα νοσοκομεία λόγω ελλείψεων Ιατρονοσηλευτικού προσωπικού, το θέμα της λήξης των συμβάσεων των Επικουρικών, την έλλειψη σε ειδικευμένους ιατρούς που επηρεάζει τόσο τη σωστή λειτουργία των νοσοκομείων, όσο και την παρεχόμενη εκπαίδευση στους ειδικευόμενους. Ειδικότερα οι συνθήκες που επικρατούν στα νοσοκομεία της επαρχίας
 Ο Υφυπουργός απάντησε ότι δεν προκηρύχτηκαν θέσεις επικουρικών σε Αθήνα και Θεσ/κη για να δηλώσουν οι γιατροί επαρχία, δήλωσε χωρίς να δίνει λεπτομέρειες ότι θα τακτοποιηθεί το θέμα των επικουρικών στις ΜΕΘ, ενώ για τις προσλήψεις μόνιμου προσωπικού τις απέκλεισε προς το παρόν και αναφέρθηκε σε μια διαπραγματεύσιμη αναλογία 1/10 (1 πρόσληψη σε 10 αποχωρήσεις).
3) Τέθηκαν τα ζητήματα των συγχωνεύσεων των νοσοκομείων, των συνθηκών εργασίας των αγροτικών γιατρών, το θέμα της εξαντλητικής εργασίας ειδικευόμενων και ειδικών, το ζήτημα του ΕΟΠΥΥ, το μισθολόγιο των ιατρών του ΕΣΥ, τα ΚΕΝ, οι ελλείψεις υλικών στα νοσοκομεία, το μεταναστευτικό των γιατρών. Δεν λάβαμε καμία απάντηση επ' αυτών των ζητημάτων. Αντίθετα, στις μαρτυρίες των συναδέλφων απαντούσε με αμφισβήτηση, ότι όλα όσα του λέγαμε δεν ισχύουν, ενώ ισχυρίστηκε ότι τα νοσοκομεία δεν κλείνουν, οι λίστες αναμονής δεν έχουν κλείσει, οι εφημερίες πληρώνονται και θα πληρώνονται κανονικά και όλα βαίνουν καλώς. Και σε τελική ανάλυση, «ξέρετε πώς είναι οι συνθήκες»!!!

 Ο υφυπουργός με λίγα λόγια σήμερα συνέχισε τον εμπαιγμό. Δεν δεσμεύτικε γραπτά για κανένα από τα ζητήματα που του τέθηκαν, τόσο όσον αφορά το ζήτημα του προωθούμενου νομοσχεδίου για τις εξετάσεις για έναρξη ιατρικής ειδικότητας, όσο και για συνεχιζόμενη μείωση των υπαρχόντων θέσεων ειδικότητας, τις απαράδεκτες συνθήκες λειτουργίας του  ΕΟΠΥΥ για ασθενείς και γιατρούς, τις ελλείψεις και το κλείσιμο νοσοκομείων, των συνθηκών εργασίας των νέων γιατρών και την διογκούμενη μετανάστευση τους στο εξωτερικό..
Η διάλυση του δημόσιου συστήματος υγείας στη χώρα μας που προωθεί συστηματικά η παρούσα πολιτική ηγεσία, έρχεται τόσο μέσα από τη διάλυση του Ε.Σ.Υ. όσο και από τον εργασιακό αποκλεισμό των νέων γιατρών.

Ως κίνημα νέων γιατρών θεωρούμε τις τοποθετήσεις του υπουργείου στα ζητήματα που αφορούν τους νέους γιατρών ανεπαρκέστατες και ο μόνος δρόμος που έχουμε είναι ο δρόμος του αγώνα με τη συνέχιση των κινητοποιήσεων μας για την προάσπιση του δημόσιου συστήματος υγείας και του μέλλοντος μας..

 Κίνημα Νέων Γιατρών


Εμείς να συμπληρώσουμε με  την ενημέρωση που είχαμε από Κέρκυρα , όπου η απεργία των ειδικευομένων ιατρών είχε μεγάλη επιτυχία , άγγιξε το 100%. Απόψε μάλιστα είχε προγραμμαστιστεί, και σχετική εκπομπή σε τοπικό τηλεοπτικό σταθμό.