Τρίτη 30 Απριλίου 2013

Οι «έκτακτες συνθήκες λειτουργίας» και η σχεδιασμένη διάλυση του Nοσοκομείου Πρέβεζας
Η κατάσταση που διαμορφώνεται στο Νοσοκομείο Πρέβεζας  είναι αποτέλεσμα μιας καλά σχεδιασμένης πολιτικής που είχε και έχει  στόχο  την υποβάθμιση  του Νοσοκομείου και  τη δημιουργία τελικά τέτοιων συνθηκών λειτουργίας, που από μόνες τους θα οδηγήσουν τόσο τους εργαζόμενους στο νοσοκομείο  όσο και σημαντικά τμήματα του πληθυσμού  της πόλης και του νομού να παρακαλούν… είτε να συγχωνευτεί είτε να κλείσει!

Η σημερινή κατάντια του νοσοκομείου έχει τις αιτίες της  στις πολιτικές που αναδύθηκαν και εφαρμόστηκαν  στη χώρα μας   μετά το ξέσπασμα της παγκόσμιας καπιταλιστικής κρίσης και της προσπάθειας του ίδιου του  συστήματος και των κυβερνήσεων που το υπηρετούν να αντιμετωπίσει την κρίση με τέτοιο τρόπο   ώστε να μεταφέρει τις συνέπειες της κρίσης  του στις πλάτες των λαϊκών στρωμάτων του πληθυσμού και από την άλλη να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις , να ανοίξει  δηλαδή το δρόμο για εξασφαλισμένη μέγιστη κερδοφορία για τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους.  
Αυτό συνεπάγεται εκτός των άλλων την  αριθμητική συρρίκνωση  των δομών του ΕΣΥ ( νοσοκομείων και κέντρων υγείας)  στο ελάχιστο και την παραχώρηση  άπλετου χώρου και του καταλληλου "επενδυτικόυ κλιματος" για την ανάπτυξη του ιδιωτικού τομέα υγείας.
Στη χώρα μας αυτό το σχέδιο έλαβε και λαμβάνει  σάρκα και οστά μέσω των μνημονίων και των δανειακών συμβάσεων που συνυπέγραψαν η τρόικα(ΕΕ-ΕΚΤ-ΔΝΤ)  και οι ελληνικές  κυβερνήσεις   με εφαρμοστικό  κορμό πάντα των πολιτικό άξονα ΝΔ-ΠΑΣΟΚ και κατά καιρούς ως "τσόντες" τα κόμματα  του Καρατζαφέρη και του Κουβέλη.

Με λίγα λόγια υπάρχει πολιτική απόφαση , πολιτική βούληση και πολιτικός σχεδιασμός για υποβάθμιση του Νοσοκομείου Πρέβεζας,  όπως και πολλών άλλων δημόσιων νοσοκομείων της χώρας,  με τελικό μετασχηματισμό του είτε ουσιαστικά σε κέντρο υγείας είτε μέσω της  κατάργησης της αυτοτέλειάς του,  σε παράρτημα άλλης νοσηλευτικής μονάδας της περιοχής  μέσω της πολιτικής των συγχωνεύσεων –συνενώσεων και ουσιαστικά στο τέλος της  ολοκληρωτικής κατάργησής   του..
Και κάπου εκεί κοντά θα ξαναξεφυτρώσουν και στην Πρέβεζα οι ιδιωτικές κλινικές !!!
Μετά πάσης  βεβαιότητος…

Να γιατί έγκαιρα το σωματείο των εργαζομένων στο Νοσοκομείο, εκτιμώντας σωστά την κατάσταση και τις αιτίες της, είχε αναδείξει , τους τελευταίους  οκτώ μήνες,  το θέμα στην τοπική κοινωνία της Πρέβεζας, οργάνωσε μια σειρά σημαντικών κινητοποιήσεων, ανάμεσα στις οποίες  συμμετοχή σε  υγειονομικά συλλαλητήρια στην Αθήνα και παρεμβάσεις στο Υπουργείο Υγείας , συγκρότησε μαζί με άλλα σωματεία και πολίτες της Πρέβεζας την Επιτροπή Αγώνα Υγείας Πρέβεζας, έθεσε σε κίνηση σημαντικά τμήματα της Πρεβεζάνικης  Κοινωνίας,  οργάνωσε  μαζί με την Επιτροπή Αγώνα τόσο την άκρως επιτυχημένη καμπάνια συλλογής των υπογραφών στο «Ψήφισμα των Πολιτών Της Πρέβεζας»  (περί τις 12.000 υπογραφές) , όσο και το μεγαλύτερο συλλαλητήριο των τελευταίων χρόνων στην Πρέβεζα, εκείνο της 17ης Απρίλη  στο Νοσοκομείο.  
Και έπεται συνέχεια…
Και αυτά κόντρα σε προσπάθειες ανοικτής ή κρυφής υπονόμευσης αυτού του αγώνα από εχθρούς αλλά  και άσπονδους φίλους...
Όμως συνυπεύθυνες  για τη σημερινή πορεία κατάρρευσης  του νοσοκομείου είναι και οι  διοικήσεις του. Οι οποίες διοικήσεις , όπως είναι γνωστό,  επιλέγονται και τοποθετούνται  για να υλοποιήσουν μέχρι κεραίας στο χώρο τους (δηλαδή στο νοσοκομείο)  την εκάστοτε  κυβερνητική πολιτική.  Εν προκειμένω την απαρέγκλιτη εφαρμογή των μνημονίων που συνυπέγραψαν  οι ελληνικές αστικές κυβερνήσεις και η τρόικα. Μάλιστα και οι διοικήσεις υπογράφουν αντίστοιχα μνημόνια με το υπουργείο υγείας!!!
Από αυτή την άποψη το αίτημα της  Διοίκησης του Νοσοκομείου  προς την 6η Υπε (ΚΛΙΚ ΕΔΩ)  για κήρυξη του νοσοκομείου Πρέβεζας σε  κατάσταση λειτουργίας «υπό έκτακτες συνθήκες», όσο κι αν φαίνεται ότι γίνεται για να προλάβει το ολοκληρωτικό και άμεσο λουκέτο  του Νοσοκομείου, στην πραγματικότητα  η εφαρμογή ενός τέτοιου  σχεδίου ελάχιστα θετικά αποτελέσματα θα έχει και μάλιστα πολύ βραχυπρόθεσμα, πολύ σύντομα  θα χρεοκοπήσει ολοκληρωτικά και θα επιταχύνει τη διαδικασία διάλυσης του νοσοκομείου μέσω μιας αλυσίδας παρενεργειών που θα προκαλέσει. Παρενέργειες  που έχουν να κάνουν με παραβίαση  νόμων   κανονισμών και διατάξεων που αφορούν το εργασιακό καθεστώς των γιατρών,των κανόνων  ασφάλειας της υγείας και της ζωής των ασθενών, το δικαίωμα αμοιβής της εργασίας.
Αυτή είναι η άποψή μας.  
Από την πλευρά μας θεωρούμε ότι ο Σύλλογος των Εργαζομένων στο Νοσοκομείο και η Επιτροπή Αγώνα  Υγείας Πρέβεζας, συνεχίζοντας την άκρως επιτυχημένη δράση τους, πρέπει να πάρουν όλες τις αναγκαίες  νέες πρωτοβουλίες για να μπει η κοινωνία της Πρέβεζας φραγμός στα σχέδια διάλυσης του Νοσοκομείου.
Η κυβέρνηση  έχει πάρει τις αποφάσεις της.
Και το λέμε ξεκάθαρα..
Να υποβαθμίσει και να διαλύσει το Νοσοκομείο της Πρέβεζας.
Πράγμα που θα έχει τεράστιο κοινωνικό και υγειονομικό κόστος στον τοπικό πληθυσμό.
Στο χέρι των κατοίκων της περιοχής είναι  να αντισταθούν και να ανατρέψουν αυτά τα σχέδια.