Παρασκευή 24 Αυγούστου 2012

Όχι στον οικονομικό φονταμελισμό


ΟΧΙ ΣΤΟΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΦΟΝΤΑΜΕΝΤΑΛΙΣΜΟ  

Με αφορμή την κατασκευή του λιμενο -τερατουργήματος στον Παντοκράτορα Πρέβεζας δημοσιεύουμε ένα άρθρο
της Πέλας Καλογήρου

Ο άνθρωπος δυστυχώς, επιμένει να αγνοεί την σημαντικότητα του οικοσυστήματος για την ίδια του την ύπαρξη.
Παρότι στην πραγματικότητα εξαρτιόμαστε αποκλειστικά από τη φύση, την βιοποικιλότητα, τη θερμοδυναμική, συνεχίζουμε να ταυτιζόμαστε με την παράνοια ενός οικονομικού συστήματος πανάθλιου, ανθρωποκεντρικού, άπληστου, ΦΟΝΤΑΜΕΝΤΑΛΙΣΤΙΚΟΥ!!! Τελικά αυτοκαταστροφικού!

Εκπαιδευόμαστε να ζούμε για να «υποτάσσουμε» τη φύση εξυπηρετώντας ένα απολύτως κούφιο οικονομικό σύστημα, αυτό ακριβώς που ευθύνεται για την κατακρεούργηση της ζωής και την εξαθλίωσή μας!
Η ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΒΛΑΚΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΣΥΣΤΗΜΑΤΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΣΤΗΜΙΚΗ!!!!!!!

Πίσω στο 1999 λοιπόν.  Από τότε ξεκινά η ιστορία της παρέμβασης στον Παντοκράτορα. Που οι μπουλντόζες είχαν μπει στην ακτή με την «αγνή» πρόθεση να εκβραχίσουν και να «εξυγιάνουν» τον τόπο για να διαμορφωθεί κολυμβητική ακτή. Χωρίς να προβληματίζει το αν η υπάρχουσα κατάσταση (η βραχώδης ζώνη) λειτουργούσε σαν ασπίδα προστασίας, σαν κυματοθραύστης για την περιοχή, για τις περιουσίες των κατοίκων. Ερχόμαστε στο σήμερα που ένας τεράστιος όγκος τσιμέντου και «συμφερόντων» έρχεται να πραγματώσει τα όνειρα κάποιων κατοίκων με πρόφαση την «ανάπτυξη» της περιοχής!

Πως ορίζεται τελικά η ανάπτυξη; Από ποιους και για ποιους; Ένας ολόκληρος κλάδος χαρακτηριστικά, θα συρρικνωθεί ακόμη περισσότερο! Οι αλιείς! Που όλο αυτό γίνεται δήθεν με τη σύμφωνη γνώμη τους! Δήθεν γίνεται για αυτούς!
Όμως, ένα οικοσύστημα, αυτό που τους συντηρεί, θα χαθεί για πάντα!!! Το τοπίο θα αλλάξει για πάντα!!!

Οι αντιφάσεις στην επιχειρηματολογία υπέρ της σκοπιμότητας της κατασπατάλησης των 3.500.000 ευρώ, αγγίζουν την τραγικότητα και το γελοίο!!!

 Ως οπαδός του Manfred Max Neef λοιπόν, θα ήθελα να παραθέσω σε  αυτή μου την επιστολή, πέντε αξιώματα και μία θεμελιώδη αρχή... των ξυπόλυτων οικονομικών !!!

1. Η οικονομία υπάρχει για να εξυπηρετεί τους ανθρώπους και ΟΧΙ οι    άνθρωποι για να εξυπηρετούν την οικονομία!

2. Η ανάπτυξη έχει να κάνει με τους ανθρώπους και όχι με τα αντικείμενα!

3. Η μεγέθυνση δεν είναι ταυτόσημη με την ανάπτυξη! Η ανάπτυξη σαν έννοια δεν προαπαιτεί μεγέθυνση!

4. ΧΩΡΙΣ ΤΙΣ «ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ» ΤΩΝ ΟΙΚΟΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΚΑΜΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΥΠΑΡΞΕΙ!!!!!!!!

5. Η οικονομία είναι ένα υποσύστημα ενός μεγαλύτερου πεπερασμένου συστήματος της βιόσφαιρας. Άρα μόνιμη μεγέθυνση δεν μπορεί να υπάρξει! Δεν είναι δυνατό να υπάρξει!

Και μία θεμελιώδης αρχή:
ΣΕ ΚΑΜΙΑ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΕΝΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΣΥΜΦΕΡΟΝ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΠΙΟ ΨΗΛΑ ΑΠΟ ΤΟ ΣΕΒΑΣΜΟ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΤΗ ΖΩΗ (το θαύμα της ζωής σε όλες τις εκφάνσεις της) !!!!!!!!

  γι αυτό...
«Εμένα με συμφέρει να παίρνει η φύση εκδίκηση
για της ψυχής τη μαύρη, την άσκοπη διοίκηση»...
(στίχοι: Λ. Νικολακοπούλου)


Πρέβεζα 24 Αυγούστου 2012

Πέλα Καλογήρου