Τετάρτη 6 Ιουνίου 2012

Αλέξης Τσίπρας από Πρέβεζα για τα άμεσα μέτρα παρέμβασης για την υγεία.


Ο  Αλέξης Τσίπρας μίλησε χθες  σε μια εντυπωσιακά μεγάλη συγκέντρωση στην Πρέβεζα   και που κατά την άποψή μας έκρινε και σε ποιον πάει η μια βουλευτική έδρα του νομού...


Ένα από τα τμήματα της προγραμματισμένης ομιλίας του ήταν και τα άμεσα μέτρα για την υγεία.

Έχουμε, πριν τα παραθέσουμε, μερικές παρατηρήσεις
Τα μέτρα ακούγονται γενικόλογα και επιγραμματικά άρα σηκώνει και αρκετή συζήτηση  για το ακριβές περιεχόμενό τους αν και ορισμένα έστω και σε επίπεδο γενικολογίας είναι (ακούγονται) θετικά.Ταυτόχρονα όμως είναι, κατά την άποψή μας, πίσω από τις  άμεσες ανάγκες   του Ελληνικού πληθυσμού και βεβαίως του συστήματος υγείας.Αυτό είναι απόρροια του συνολικότερου πολιτικού σχεδίου του ΣΥΡΙΖΑτο οποίο δεν προβλέπει την απαραίτητη ρήξη με το κεφάλαιο, την ΕΕ και την συνολικότερη πολιτική της ευρωζώνης.

 πχ
  • προβλέπεται να μη μειωθούν περαιτέρω οι δημόσιες δαπάνες για την υγεία, αλλά δεν προβλέπεται άμεση αύξηση των  δημοσίων δαπανών για την υγεία όπως ζητούσε και το ίδιο το εργατικό και λαϊκό κίνημα. 
  • προβλέπεται η άμεση  κατάργηση του χαρατσιού-εισητηρίου του 5ευρω στα νοσοκομεία και κέντρα υγείας, αλλά δεν προβλέπεται η κατάργηση μιας πλειάδας αλλων μέτρων  οικονομικής αφαίμαξης των εργαζομένων και συνταξιούχων για λόγους υγείας.
  • προβλέπεται η ακύρωση των "αλόγιστων συγχωνεύσεων νοσοκομειακών μονάδων" , αλλά πολύ θα θέλαμε να μάθουμε για τις ...λελογισμένες συγχωνεύσεις!
  • προβλέπεται η αποτροπή της εξελισσόμενης ιδιωτικοποίησης των νοσοκομείων Ντυνάν, Ωνασείου και άλλων, αλλά δεν προβλέπεται άμεσα κάτι για την ήδη συντελεσθείσα και εξελισσόμενη  ιδιωτικοποίηση πλείστων  υπηρεσιών των νοσοκομείων και την λειτουργία τους με βάση τις αρχές της ιδιωτικής επιχειρηματικότητας

και άλλα πολλά...Σύμφωνα με τον Αλέξη Τσίπρα το κυβερνητικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ –ΕΚΜ για την υγεία προβλέπει την οργάνωση ενός ολοκληρωμένου συστήματος πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας με έμφαση στη πρόληψη και τη μετανοσοκομειακή φροντίδα, κοντά στο τόπο κατοικίας και εργασίας.

Τα άμεσα μέτρα παρέμβασης είναι:

1.Η ακύρωση του Μνημονίου. Συνεπώς και της πρόβλεψής του για παραπέρα μείωση των δημόσιων δαπανών για την υγεία.

2.Η πάταξη της διαφθοράς.

3.Η οικονομική στήριξη του ΕΟΠΥΥ από τον κρατικό προϋπολογισμό για να διασφαλιστεί το αναγκαίο επίπεδο ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης.

Η άμεση ενίσχυση και ανάπτυξη της λειτουργίας των εργαστηριακών υποδομών του ΙΚΑ – ΕΟΠΥΥ, ώστε να σταματήσει η μεγάλη αιμορραγία πόρων προς τα μεγάλα διαγνωστικά κέντρα.

4.Η εξασφάλιση των απαραίτητων φαρμάκων για τους ασθενείς σε κάθε περίπτωση.

Ο έλεγχος των παράλληλων εξαγωγών.

Η δημιουργία εθνικής φαρμακαποθήκης και μελέτης ανάπτυξης εθνικής φαρμακοβιομηχανίας.

Η επιτάχυνση της υλοποίησης λειτουργικού, πλήρους και ασφαλούς συστήματος ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, προμηθειών, ιατρικού εξοπλισμού.

Η στήριξη της εγχώριας παραγωγής φαρμάκων.

5.Η κατάργηση του εισιτηρίου των πέντε ευρώ στα δημόσια νοσοκομεία.

Δωρεάν πρόσβαση σε ανέργους, απόρους, χαμηλοσυνταξιούχους και ευπαθείς ομάδες σε ιατροφαρμακευτική και νοσοκομειακή περίθαλψη άμεσα και σταδιακά για όλους.

6.Η κάλυψη των αναγκών σε απαραίτητο προσωπικό και εξοπλισμό για τη λειτουργία των δημόσιων νοσοκομείων και των κέντρων υγείας.

Η κατάργηση του εφαρμοστικού νόμου του Μνημονίου για την υγεία (Ν 4052/12) και η ακύρωση των αλόγιστων συγχωνεύσεων νοσοκομειακών μονάδων.

Η αναστολή της εφαρμογής των κλειστών ενοποιημένων νοσηλίων για τα δημόσια νοσοκομεία.
Ο περιορισμός στις συμβάσεις με τα ιδιωτικά νοσοκομεία.
Η αποτροπή της εξελισσόμενης ιδιωτικοποίησης των νοσοκομείων Ντυνάν, Ωνασείου και άλλων.

7.Η οικοδόμηση σχέσης εμπιστοσύνης με τους λειτουργούς της υγείας, με αποπληρωμή των δεδουλευμένων στους νοσοκομειακούς και συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για σταδιακή εξόφληση δεδουλευμένων και χρεών προς τους συνεργαζόμενους με τα ασφαλιστικά ταμεία.

Ο έλεγχος του χρέους προς τις μεγάλες ιδιωτικές επιχειρήσεις υγείας σε σχέση και με τις οφειλές τους προς τους ασφαλιστικούς οργανισμούς και το δημόσιο.