Παρασκευή 22 Ιουνίου 2012

ΔΗΜΟΣΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ Στήνουν το σκλαβοπάζαρο της «Κοινωφελούς Εργασίας»


Θα προσληφθούν στην Αθήνα 343 εργαζόμενοι με μισθούς πείνας, που δεν πρόκειται να καλύψουν ούτε στο ελάχιστο τα δραματικά κενάΜέσα από το σκλαβοπάζαρο της «Κοινωφελούς Εργασίας», που έχουν στήσει από κοινού το κράτος, η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, επιδιώκεται να ψευτο-μπαλωθούν τα τεράστια κενά επιστημονικού και άλλου προσωπικού στα δημόσια νοσοκομεία, σε τομείς της Πρόνοιας, φύλαξης και δημιουργικής απασχόλησης παιδιών.

Συγκεκριμένα, μέσω της Αστικής μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας Ψυχοκοινωνικής Ανάπτυξης και Ψυχοθεραπείας «Αθηνά», θα προσληφθούν 613 άτομα στον Κεντρικό Τομέα της Αθήνας - στους Δήμους Ζωγράφου και Αθήνας και σε νοσοκομεία της Αθήνας - στα πλαίσια του ΕΣΠΑ και σύμφωνα με το πρόγραμμα «Δημιουργία θέσεων απασχόλησης σε τοπικό επίπεδο μέσω προγραμμάτων κοινωφελούς χαρακτήρα, στην Περιφέρεια Αττικής», που συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο. Στα Νοσοκομεία «Γ. Γεννηματάς», «Σωτηρία», Παίδων «Αγία Σοφία», «Αλεξάνδρα» κι «Ευαγγελισμός» θα προσληφθούν 343 εργαζόμενοι για 5 μήνες και με αμοιβή - ανεξάρτητα από ειδικότητα και προϋπηρεσία - 25 ευρώ μεικτά τη μέρα «και όχι μεγαλύτερη από 625 ευρώ μηνιαίως, κατά παρέκκλιση των νόμιμων αμοιβών που προβλέπονται από την Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας και τις οικείες συλλογικές συμβάσεις». 

Ταυτόχρονα, η ΜΚΟ «Αθηνά» θα τσεπώσει για τον ...«κόπο της» το 5% επί του μισθού κάθε εργαζομένου που θα προσλαμβάνεται.


Την ίδια ώρα τα νοσοκομεία έχουν πλέον σοβαρό πρόβλημα λειτουργίας και εξαιτίας της μεγάλης έλλειψης σε προσωπικό. Είναι ενδεικτικό ότι ακόμη και εκατοντάδες κρεβάτια Μονάδων Εντατικής Θεραπείας μένουν κλειστά λόγω των κενών, παρότι η λειτουργία τους είναι κυριολεκτικά ζήτημα ζωής και θανάτου. 

Τα προγράμματα «Κοινωφελούς Εργασίας» όχι μόνο θα επιβάλουν εργασιακές συνθήκες γαλέρας στους απελπισμένους ανέργους και θα καταστρατηγήσουν «με τη βούλα» τις ΣΣΕ και τα κατοχυρωμένα δικαιώματα, αλλά και οι δραματικές ελλείψεις, οι κατεπείγουσες ανάγκες των νοσοκομείων δεν πρόκειται ούτε στο ελάχιστο να καλυφθούν.

Ετσι παίζουν η κυβέρνηση και τα κάθε λογής προγράμματα της ΕΕ με τις ανθρώπινες ζωές. Ακόμη και στον τόσο ευαίσθητο τομέα της Υγείας, το προσωπικό που είναι απαραίτητο να βρίσκεται σταθερά στα νοσοκομεία, με μόνιμη δουλειά και αξιοπρεπείς μισθούς, θα ανακυκλώνεται ανά πέντε μήνες κι αυτό μέχρις ότου λήξει το πρόγραμμα. Ακόμη και νοσηλευτές, τραυματιοφορείς, ψυχολόγοι, κοινωνικοί λειτουργοί, φυσικοθεραπευτές, χειριστές ακτινολογικών μηχανημάτων, διοικητικό και βοηθητικό προσωπικό - ειδικότητες καίριες για τη λειτουργία ενός νοσοκομείου και για τη φροντίδα των ασθενών - μέχρι να πάνε στο πόστο τους και να μάθουν τη δουλειά θα πρέπει να φύγουν.

Είναι ενδεικτικό πως στο Νοσοκομείο Παίδων «Αγία Σοφία» έχει κλείσει από τον Οκτώβρη το μοναδικό δημόσιο παιδοκαρδιοχειρουργικό τμήμα και εκατοντάδες παιδιά σε κρίσιμη κατάσταση έχουν μείνει ξεκρέμαστα. Ε, σε αυτό το νοσοκομείο, αντί να γίνουν οι απαραίτητες προσλήψεις με μόνιμο προσωπικό για να λειτουργήσει ξανά η πρώτης ανάγκης χειρουργική κλινική, θα προσληφθούν για λίγους μήνες νοσηλευτές, επισκέπτες Υγείας και κοινωνικοί λειτουργοί για τη στήριξη των νοσηλευομένων και των οικογενειών τους. 

Στο μεταξύ, μόλις αυτοί οι επιστήμονες εξοικειωθούν με τους νοσηλευόμενους και τις οικογένειες θα φύγουν, αφήνοντας το έργο στη μέση και τους ασθενείς ξεκρέμαστους. Στο Νοσοκομείο «Γ. Γεννηματάς» το πρόγραμμα «Κοινωφελούς Εργασίας» θα προσλάβει 4 εργαζόμενους για την «Οργάνωση και λειτουργία κέντρου εθελοντισμού στο νοσοκομείο», προφανώς για να καλύπτουν οι συγγενείς των ασθενών και άλλοι ευαισθητοποιημένοι άνθρωποι με εθελοντική δουλειά τα κενά σε προσωπικό και υγειονομικό υλικό. 

Συνολικά στα πέντε αυτά νοσοκομεία θα προσληφθούν περίπου 120 νοσηλευτές, ενώ εξυπηρετούν εκατοντάδες χιλιάδες ασθενών.


Κλείνει το παιδιατρικό τμήμα
Είναι χαρακτηριστικό πως το παιδιατρικό τμήμα του Νοσοκομείου «Ασκληπιείο Βούλας» κινδυνεύει άμεσα με λουκέτο καθώς ο οργανισμός του νοσοκομείου που προτείνει το υπουργείο Υγείας καταργεί το 50% των οργανικών θέσεων αφήνοντας μόλις τρεις γιατρούς. Όπως αναφέρει σε έγγραφό της προς τη διοίκηση του νοσοκομείου η διευθύντρια του παιδιατρικού τμήματος, ο νέος οργανισμός καθορίζει για το τμήμα - που εξυπηρετεί όλη την περιοχή από Πειραιά ως Λαύριο - «να στελεχώνεται με δυο ειδικευόμενους παιδιάτρους (...) και μόνιμο προσωπικό σε 1 προσωποπαγή θέση. Δεδομένου ότι από ενάρξεως του ΕΣΥ το 1985 και σύμφωνα με το άρθρο 25 του ν. 1397/1983 οι θέσεις των ειδικευμένων παιδιάτρων ήταν πέντε (5) και στη συνέχεια είχε προστεθεί μία (1) ακόμη, δηλαδή έξι (6) στο σύνολο, εκφράζω την απορία πώς μπορεί η στελέχωση που περιγράφεται στο νέο οργανισμό να είναι λειτουργική.
Σας θυμίζω ότι τώρα υπηρετούν στο Παιδιατρικό Τμήμα δύο (2) ειδικευμένοι παιδίατροι ενώ οι τέσσερις άλλες θέσεις είναι προκηρυγμένες και βρίσκονται στο στάδιο των εισηγήσεων προς ολοκλήρωση των κρίσεων. Επίσης το Παιδιατρικό τμήμα εδώ και δυο χρόνια λειτουργεί με μειωμένη ιατρική στελέχωση, καθώς η διοίκηση είχε απορρίψει το αίτημά μου για τις δύο θέσεις επικουρικών ιατρών», αναφέρει η διευθύντρια και ζητά διόρθωση του οργανισμού ώστε να συνεχίσει να λειτουργεί το ζωτικής σημασίας για τα εκατοντάδες χιλιάδες παιδιά της Νοτιοανατολικής Αττικής τμήμα.