Δευτέρα 5 Μαρτίου 2012

Ενημέρωση από την Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων Αχαΐας



 Του Τάσου Γιακουμή, Γραμματέα της Ε.Ι.Ν.Α., μέλους του ΓΣ της ΟΕΝΓΕ

Τις τελευταίες μέρες, μετά και την ψήφιση του Ν 4052/2012 που ολοκληρώνεται ένας δεύτερος -και ο πιο ουσιαστικός- κύκλος διάλυσης του συστήματος υγείας εν γένει κι όχι μόνο του δημόσιου, η κατάσταση τείνει να γίνει ανεξέλεγκτη.

Στο νοσοκομείο Καρύστου οι κάτοικοι πήγαν να λυντσάρουν το διοικητή μετά από την ανακοίνωση υποβάθμισης του νοσοκομείου σε κέντρο υγείας. Στην Κύμη, ξεκινάει ανάλογη κινητοποίηση. Στο Ρέθυμνο και στο Λασίθι, οι κάτοικοι και οι φορείς τους μαζικά απαιτούν με πρωτοφανείς κινητοποιήσεις τη σωτηρία των δομών υγείας. Η κινητοποίηση των εργαζομένων του Ερυθρού Σταυρού απέτρεψε τελευταία στιγμή την ιδιωτικοποίηση του νοσοκομείου μέσω της συγχώνευσης με το Ντυνάν. Ειδικευόμενοι του νοσ. Πύργου βρίσκονται σε επίσχεση για τις δεδουλευμένες εφημερίες και για την απαράδεκτη κατάσταση στο χτυπημένο από τις πλημμύρες κτήριο. Στο νοσοκομείο του Κιλκίς, οι εργαζόμενοι με τους γιατρούς έχουν προχωρήσει σε μια κοινή κινητοποίηση διαρκείας υπεράσπισης του νοσοκομείου και των λειτουργιών του. Η σχετική αρθρογραφία είναι πολύ πλούσια αυτές τις μέρες..

Ανάλογες κινήσεις που ξεκίνησαν από την παρέμβαση της ΕΙΝΑ στην τοπική κοινωνία τον περασμένο μήνα (άνοιγμα ταμείων, παράσταση στην 6η ΥΠΕ με σωματεία, κινήσεις πολιτών και φορέις 13-15/2) συνεχίζονται: τη 1/3, η Α' ΕΛΜΕ και ο Σύλλογος Δασκάλων οργάνωσε εκδήλωση ενημέρωσης των εκπαιδευτικών για τον ΕΟΠΥΥ. Ήδη μέλη της ΕΙΝΑ είχαν παραβρεθεί και ενημερώσει Γενικές Συνελεύσεις εργαζομένων (προσωπικό καθαριότητας Δ. Πατρέων, διοικητικό προσωπικό Παν/μίου, Σύλλογος Καθηγητών Παν/μίου κα.)

Ο κόσμος χειμάζεται όχι μόνο από την ανέχεια και τη ζοφερότητα του μέλλοντός του, αλλά και από τη μη πρόσβασή του στις δομές υγείας και τα φάρμακά του. Το μνημόνιο ΙΙ που υλοποιείται στο νόμο 4052 ορίζει μείωση των δαπανών για υγεία της τάξης του 30% και σε λίγους μήνες η αγορά φαρμάκων θα έχει κατακλυστεί από φθηνά και αμφιβόλου ποιότητας και ασφάλειας γενόσημα που θα υποχρεούμαστε να συνταγογραφούμε και ο κόσμος που δεν έχει χρήματα να καταναλώνει (η αρχή έγινε με την συνταγογράφιση της δραστικής ουσίας...)

Οι εφημερίες θα πληρώνονται τελικά όπως μέχρι το Νοέμβρη αλλά. από το Γενάρη μειώνονται αναδρομικά 15% περίπου και με τη μείωση των μισθών που έρχεται το Μάιο θα φτάσει πάνω από 30-35%, χώρια της μείωσης του αριθμού τους που τη θεωρούμε βέβαιη.

Στη ΓΣ της ΕΙΝΑ στις 2/3, αποφασίσαμε να ξεκινήσουμε επίσχεση από την τακτική εργασία, για τις δεδουλευμένες εφημερίες από τις 13/3, συλλέγοντας τις δηλώσεις επίσχεσης και σε συντονισμό με τους εργαζόμενους να αρχίσει μια κοινή πορεία υπεράσπισης της υγείας στην περιοχή μας. Η επίσχεση που φιλοδοξούμε να ξεκινήσουμε θέλουμε να είναι -με την παρουσία των συναδέλφων ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ- μια ζωντανή διαδικασία που κάθε μέρα θα εκφράζεται με κάποια κινητοποίηση είτε μόνοι μας είτε με φορείς πολιτών ή εργαζόμενους στα νοσοκομεία.

Θα οργανωθούν μέσα στην εβδομάδα επαφές για να συντονίσουμε τις δράσεις μας



ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ Ε.Ι.Ν.Α. 2/3/12

Οι νοσοκομειακοί γιατροί της Αχαΐας όπως και οι νοσοκομειακοί γιατροί όλης της χώρας, όλοι οι υγειονομικοί βιώνουμε ήδη την κατάρρευση του δημόσιου συστήματος υγείας, εξ αιτίας της πολιτικής που ισοπεδώνει κάθε κοινωνικό δικαίωμα και μάλιστα σε μια προοπτική τα πράγματα να γίνουν ακόμα χειρότερα αν συνεχίσουν να μας κυβερνούν τα ίδια πρόσωπα και οι ίδιες πολιτικές.

Η προοπτική αυτή της επιδείνωσης αποτυπώνεται και στους πρόσφατους εφαρμοστικούς νόμους που διαμορφώθηκαν και ψηφίστηκαν κατ' εντολήν της τρόικα, που στη 2η αυτή μνημονιακή φάση έχει στοχοποιήσει ιδιαίτερα τον τομέα της υγείας και της πρόνοιας.

Το αποτέλεσμα αυτής της πολιτικής συνοψίζεται σε μια κατάσταση που σε γενικές γραμμές μπορεί να περιγραφεί ως εξής: οι δυνατότητες πρόσβασης στην εξωνοσοκομειακή περίθαλψη μειώνονται σημαντικά, οι παροχές σε υπηρεσίες και φάρμακα υποβαθμίζονται την ίδια στιγμή που τα νοσοκομεία και τα κέντρα υγείας, αντί να είναι σε θέση να αναπληρώσουν τα σημαντικά αυτά ελλείμματα, υποβαθμίζονται κι αυτά, απογυμνώνονται από προσωπικό, κονδύλια, υλικά και εξοπλισμό.

Δεν είναι υπερβολή να φανταστεί κανείς μια προοπτική "τριτοκοσμικού" επιπέδου δημόσιας υγείας σε μια κοινωνία "τριτοκοσμικού" επιπέδου ζωής και κοινωνικών δικαιωμάτων.

Θα ήταν περίεργο, μέσα σ' αυτό το ζοφερό περιβάλλον να μείνει ανεπηρέαστο το επίπεδο οικονομικών απολαβών των νοσοκομειακών γιατρών.
Οι σημαντικές περικοπές που νομοθετήθηκαν και πρόκειται να νομοθετηθούν είναι ήδη γνωστές σε όλους. Ταυτόχρονα με τις απαραίτητες παλινωδίες του υπουργείου οικονομικών, η καθυστέρηση της αποπληρωμής των εφημεριών επιδεινώνει ακόμα περισσότερο την οικονομική μας κατάσταση.

Απέναντι σε όλα αυτά θα αντιδράσουμε δυναμικά:

* Κατ' αρχήν, δε θα ανεχθούμε άλλη καθυστέρηση στην αποπληρωμή των δεδουλευμένων εφημεριών. Απαιτούμε σαφείς δεσμεύσεις.
Σε αντίθετη περίπτωση, από 13/03/12 θα προχωρήσουμε σε επίσχεση εργασίας.

* Ταυτόχρονα, με εξωστρεφείς δράσεις και με την επιδίωξη αυτές να έχουν γενικότερο πανυγειονομικό χαρακτήρα, θα επιδιώξουμε να ευαισθητοποιήσουμε και να κινητοποιήσουμε την τοπική κοινωνία προκειμένου να αποτρέψουμε την ισοπέδωση της δημόσιας υγείας.

* Σε περίπτωση που αντιληφθούμε επιτρόπους της τρόικα στα νοσοκομεία της περιοχής, αλλοδαπούς ή ελληνικής ιθαγένειας, θα εκδιώκονται.

Το ΔΣ εξουσιοδοτείται από τη ΓΣ να προχωρήσει σε συγκεκριμένες ενέργειες. 

Επιδίωξή μας είναι να συμβάλουμε σε ένα γενικότερο πανελλαδικό συντονισμό δράσεων προκειμένου να υπερασπίσουμε τα δημόσια νοσοκομεία από τη διάλυση. Να αποτρέψουμε τις καταστροφικές πολιτικές και να βάλουμε ένα τέλος στον κατήφορο. Να τους εμποδίσουμε να ολοκληρώσουν την καταστροφική πολιτική τους.