Παρασκευή 14 Νοεμβρίου 2014

Επιβεβαιώνεται επίσημα ότι θα συνεχιστεί η αριθμητική συρρίκνωση του προσωπικού του ΕΣΥ!!!Είναι γνωστό ότι λόγω των καταστροφικών πολιτικών των κυβερνήσεων και της τρόικα  οι δημόσιες υπηρεσίες υγείας κατά τα τελευταία χρόνια συρρικνώνονται διαρκώς, το προσωπικό όλων των κλάδων μειώνεται, οι υγειονομικές μονάδες κλείνουν ή εκφυλίζονται, υπολειτουργώντας. Η  κατάσταση αγγίζει ολόκληρη τη χώρα και επηρεάζει τη συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων πολιτών. Τα προβλήματα εκτείνονται σε όλα τα επίπεδα και βαθμίδες υπηρεσιών υγείας, από την επείγουσα προνοσοκομειακή -ΕΚΑΒ- στην πρωτοβάθμια -ΠΕΔΥ- και μέχρι τη δευτεροβάθμια ( τα δημόσια νοσοκομεία) , το οποία πλήττονται συνεχώς από τεράστιες ελλείψεις μόνιμου προσωπικού.

Ε, λοιπόν ..
Για άλλη μια φορά επιβεβαιώνεται από επίσημα χείλη ότι η αιμορραγία σε σρελέχη  των νοσοκομείων και των άλλων  δημοσίων δομών υγείας  στο ΕΣΥ ΘΑ ΣΥΝΕΧΙΣΤΕΙ!!!

Γιατί , τι άλλο σημαίνει η επανάληψη της δήλωσης από τον αναπληρωτή υπουργό  υγείας  κ. Γρηγοράκο, σε απάντηση επίκαιρων ερωτήσεων χθες στη Βουλή (ΚΛΙΚ ΕΔΩ), ότι από τη αναλογία 10:1  αποχωρήσεων προς προσλήψεις πάμε στην αναλογία 5:1;
«…είναι γεγονός ότι το Εθνικό Σύστημα Υγείας έχει πληγεί από το μεσοπρόθεσμο και την απαγόρευση των προσλήψεων, στην αρχή με την αναλογία δέκα προς ένα -δηλαδή στις δέκα αποχωρήσεις μία πρόσληψη- και τώρα που άλλαξε η αναλογία, με πέντε προς έναν».

Δεν υπάρχει άλλη λύση  για τους εργαζόμενους στο ΕΣΥ , για τους πολίτες , για τον ίδιο το λαό  παρά να συγκρουστούν και να ανατρέψουν αυτή την πολιτική πριν  είναι πολύ αργά για όλους μας.
Κατά τα άλλα ο κ Γρηγοράκος υποσχέθηκε:
  • κάποια ψήγματα προσλήψεων σε σχέση με τις απώλειες θέσεων εργασίας  και τις ανάγκες των μονάδων υγείας 
  • ανέφερε ότι άνοιξε η προκήρυξη για 200 θέσεις πληρωμάτων του ΕΚΑΒ ( παρεμπιπτόντως δεν υπάρχει καμία μέχρι στιγμής από αυτές για την   Πρέβεζα) 
  • αποκάλυψε το ήδη γνωστό ότι ακόμη  και  από τις προκηρύξεις του 2009 δεν μπορούν πλέον να βρουν και να διορίσουν τους ήδη κριθέντες γιατρούς 
  • πέταξε μια υπόσχεση περί   αύξησης  της τιμής της ώρας απασχόλησης (;)  των γιατρών στις άγονες και νησιωτικές περιοχές που θα δοθεί ως… κίνητρο
Παραθέτουμε μερικά χαρακτηριστικά αποσπάσματα  από τις δηλώσεις του:

ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΓΡΗΓΟΡΑΚΟΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας): Κύριε Πρόεδρε, κυρία συνάδελφε, είναι γεγονός ότι το Εθνικό Σύστημα Υγείας έχει πληγεί από το μεσοπρόθεσμο και την απαγόρευση των προσλήψεων, στην αρχή με την αναλογία δέκα προς ένα -δηλαδή στις δέκα αποχωρήσεις μία πρόσληψη- και τώρα που άλλαξε η αναλογία, με πέντε προς έναν. Αυτό δεν μπορούσε να αφήσει απ’ έξω το μόνιμο προσωπικό και γενικά το προσωπικό υγείας του Νομού σας, αλλά και της εν γένει περιοχής.

«Είναι γεγονός ότι η περιοχή σας έχει πραγματικά πληγεί, διότι είχαμε πάρα πολλές αποχωρήσεις και βάσει του μεσοπρόθεσμου δεν μπορούσαμε να κάνουμε τις συγκεκριμένες προσλήψεις»

«δεν είχαμε και προσφορά γιατρών και ιδιαίτερα αγροτικών γιατρών για τις δικές σας περιοχές, αλλά και εν γένει αγροτικών γιατρών στην Ελλάδα».
«… για ενημέρωση του Σώματος θα ήθελα να σας πω ότι έχουν περάσει πια από την προκήρυξη των γιατρών το 2009 πέντε χρόνια. Όπως καταλαβαίνετε, οι συνάδελφοι μου, οι γιατροί, έψαξαν να βρουν κάπου αλλού δουλειά. Έχουν τακτοποιηθεί. Είναι οικογενειάρχες. Είναι επιστήμονες. Έχουν πάει στο εξωτερικό. Πιθανόν να έχουν ανοίξει ένα ιδιωτικό ιατρείο. Άρα, έχουν αλλάξει πια τα δεδομένα.Αυτή τη στιγμή αντιμετωπίζουμε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, το μεγάλο πρόβλημα να υπάρχουν οι αιτήσεις του 2009, του 2010 και του 2011 και να ψάχνουμε μέσα από τα γραφεία προσωπικού των νοσοκομείων να δούμε αν αυτοί οι γιατροί ενδιαφέρονται ακόμη γι’ αυτές τις θέσεις που είχαμε προκηρύξει».

«Θέλω να διαβεβαιώσω το Σώμα, όπως είπα προχθές σε μία άλλη ερώτηση στην οποία απάντησα, ότι από τη μέρα που πήγαμε, από τις 28 Αυγούστου μέχρι σήμερα, είναι «στον αέρα» 2.500 θέσεις γιατρών. Θα σας τις πω: Είναι 900 θέσεις από το ΠΕΔΥ, είναι 800 θέσεις επικουρικών γιατρών, είναι και 475 γιατροί πριν από το 2011 που ήταν «κρυμμένοι» και είναι στη διαδικασία του Γενικού Λογιστηρίου του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και του δικού μας Υπουργείου ούτως ώστε να διοριστούν το 2014. Προχθές μας αποδέσμευσε και άλλες 372 θέσεις απ’ αυτές οι οποίες ήταν πριν από το 2011 για να διοριστούν το 2014. Εκεί, όμως, αντιμετωπίζουμε πάλι μεγάλο πρόβλημα. Επειδή δεν είχαμε κάνει κρίσεις τα τελευταία πέντε χρόνια -εννοείται ότι έχουν αποχωρήσει οι περισσότεροι συνάδελφοι που ήταν στα συμβούλια κρίσης- με το άνοιγμα των προσλήψεων στο Εθνικό Σύστημα Υγείας έπρεπε να κάνουμε και τα καινούργια συμβούλια κρίσης, διότι οι περισσότεροι συνάδελφοι απ’ αυτούς είχαν συνταξιοδοτηθεί».

«Είναι μία δύσκολη περίοδος για την Ελλάδα. Πρέπει να πάμε τώρα στα καινούργια συμβούλια κρίσης, γιατί οι συνάδελφοι έχουν αποχωρήσει από τα συμβούλια κρίσης. Συγχρόνως, έχουν αποχωρήσει οι περισσότεροι γιατροί απ’ αυτούς που είχαν υποβάλει τα χαρτιά τους πριν από το 2011 και έχουμε μία τεράστια δυσκολία να βρούμε γιατρούς. Υπάρχει πρόβλημα και αυτά είναι τα γεγονότα τα οποία έχουν αναστείλει τους διορισμούς γιατρών»
«Εγώ όμως, θα ήθελα τη συναίνεση του Σώματος σε ένα νομοσχέδιο που έρχεται και θέλω να σας προκαταβάλω λίγο. Δεν είναι δυνατόν να πηγαίνουν οι γιατροί σε νησιωτικές περιοχές, ή οι αγροτικοί γιατροί, με 600 ευρώ το μήνα. Έχουμε κάνει επανειλημμένες συσκέψεις γι’ αυτό το θέμα στο Υπουργείο. Και την επόμενη εβδομάδα θα χαρώ πολύ να είστε εδώ, στη συζήτηση που θα κάνουμε για το νομοσχέδιο για την υγεία, που φέρνει αυτές τις μικρές μεταβολές, οι οποίες, όμως, είναι ουσιαστικές για την περιφέρεια και τις νησιωτικές περιοχές. Δεν μπορεί, δηλαδή, ένας γιατρός να πάει να κάνει το αγροτικό του ιατρείο με 600 ευρώ και να μην έχει ο δήμος φροντίσει -όπως παλιά, κύριε Πρόεδρε- να υπάρχει τουλάχιστον ένα αγροτικό ιατρείο που να διαθέτει τα ανάλογα για έναν πολίτη του 2014, δηλαδή μία αξιοπρεπή διαμονή. Θα πρέπει και οι δήμοι από εδώ και πέρα να δουν πολύ διαφορετικά αυτό το θέμα της τοποθέτησης γιατρών στα αγροτικά ιατρεία των δήμων άγονων και νησιωτικών περιοχών. Θα ήθελα, όμως, και τη δική σας συμβολή και όλων των συναδέλφων. Και θέλω να σας πω το εξής: Θα πρέπει να αυξήσουμε το εισόδημα των γιατρών, το οποίο έχει μειωθεί, όπως και σε άλλους Έλληνες πολίτες τα τελευταία χρόνια, κατά 50%, ειδικότερα σε γιατρούς, νοσηλευτές και υγειονομικούς στις άγονες και νησιωτικές περιοχές, κύριε Μουτσινά. Εμείς έχουμε βρει τον τρόπο να αυξήσουμε τα κίνητρα, τον οποίο, βέβαια, θα αναλύσουμε στη συζήτηση του νομοσχέδιου την επόμενη εβδομάδα. Διότι, κύριε Μουτσινά, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, όλα τα άλλα κίνητρα που έχουμε δώσει, όπως κίνητρα εξέλιξης, επιστημονικής ανέλιξης, μόρια ώστε να μπορούν να κάνουν τις μεταθέσεις μετά από μία πενταετία σε μεγάλα νοσοκομεία της περιφέρειας, εκτός από την Αθήνα και Θεσσαλονίκη, δεν έχουν κανένα αντίκτυπο. Θα πρέπει, λοιπόν, πάση θυσία -και έχουμε βρει τον τρόπο, τον οποίο, βέβαια, επεξεργαζόμαστε ακόμη, αλλά πιστεύω ότι την επόμενη εβδομάδα θα είμαστε έτοιμοι- να αυξήσουμε το εισόδημα των γιατρών -όχι μόνο των αγροτικών αλλά και των συναδέλφων ιατρών- οι οποίοι θα πάνε να στελεχώσουν τα κέντρα υγείας και τα νοσοκομεία της νησιωτικής Ελλάδας και των άγονων περιοχών της Ελλάδας, ούτως ώστε να υπάρχει ένα κίνητρο»

«Εγώ, λοιπόν, τολμώ να πω ότι θα πρέπει να δούμε με διαφορετικό μάτι το Εθνικό Σύστημα Υγείας σήμερα. Το Εθνικό Σύστημα Υγείας όταν φτιάχτηκε το 1981-1983 από τον Παρασκευά τον Αυγερινό και το Γιώργο Γεννηματά μιλούσε για πλήρη και αποκλειστική απασχόληση. Σήμερα, όμως, δεν μπορούν να πάνε γιατροί -όπως σας είπα- με 600 και 1.000 ευρώ σε μία απομακρυσμένη περιοχή, επειδή, όπως καταλαβαίνετε, το μεσοπρόθεσμο, κύριε Μουτσινά, δεν επιτρέπει επιδοματικές πολιτικές. Δηλαδή, δεν μπορούμε να δώσουμε ούτε επιδόματα στους γιατρούς. Έχουμε σκεφτεί αυτές τις ημέρες στο Υπουργείο να αυξήσουμε την τιμή της ώρας απασχόλησης των γιατρών στις άγονες και νησιωτικές περιοχές, ούτως ώστε να τους δώσουμε ένα καλό εισόδημα. Αλλιώς, είμαστε υποχρεωμένοι να πάμε σε άλλες λύσεις. Δεν μπορούμε πια να εμμένουμε σε μια κατάσταση στην οποία δεν υπάρχει προσφορά εργασίας, κύριε Πρόεδρε. Θα πρέπει να δούμε τελικά τι θα κάνουν οι νησιωτικές και άγονες περιοχές. Εμείς την επόμενη εβδομάδα θα κάνουμε αρκετές, πραγματικά, τομές για την πρόσληψη γιατρών. Παραδείγματος χάριν, πριν από δεκαπέντε μέρες που είχα πάει στο Σουφλί, στον Έβρο και στο Διδυμότειχο, είπαμε το εξής: Βρήκαμε αγροτικούς γιατρούς ειδικευμένους στην περιοχή εκείνη. Από τη στιγμή, λοιπόν, που είδαμε ότι κάνουν αγροτικό ειδικευμένοι γιατροί, φέρνουμε την επόμενη εβδομάδα διάταξη που λέμε ότι εφόσον υπάρχουν κενές θέσεις ειδικευμένων στο νοσοκομείο της περιοχής που υπηρετούν οι αγροτικοί γιατροί, τότε να μπορούν να τις καταλαμβάνουν, εφόσον θέλουν. Σας λέω ότι φέρνουμε την επόμενη εβδομάδα κάποιες τέτοιες ρυθμίσεις ούτως ώστε να δώσουμε την ευκαιρία σε ιατρούς να πάνε».
.