Τρίτη 6 Μαρτίου 2012

Σε ευχαριστώ, ώ εταιρεία!



 Του   Δημήτρη Υφαντή                                     
Γιατρού  Εντατικολόγου  


Και με πατέντα και με αντίγραφα και με δραστική ουσία…

Αν κάποιος θεωρεί εύκολο έργο να τοποθετηθεί στη διαμάχη περί των γενοσήμων είναι ή παπαγαλάκι του Λοβέρδου ή … «γιατρός» ή… «φαρμακοποιός». Κι επειδή τυχαίνει να μη μας αρέσει κανείς από τους τρείς «ρόλους» (υποθέτουμε πως αντιλαμβάνεστε)  κι επειδή ακόμη τα νεύρα τέντωσαν επικίνδυνα με την κρατική διαφήμιση υπέρ των «αντιγράφων» φαρμάκων - έχετε ξαναδεί το κράτος σε ρόλο ντίλερ μιας ολόκληρης εμπορικής κατηγορίας προϊόντων; - ενώ ήδη επί μέρες το ονοματεπώνυμο του προέδρου του ΙΣΑ πάθαινε μεγάλη επιστημονική «ταραχή», μπροστά στο ενδεχόμενο να συνταγογραφήσει μία δραστική ουσία κι όχι τα -xin  και τα -ex, που διδάχτηκε στο παν/μιο, ε δε θέλει και πολύ να σαλέψει το μυαλό, θα πούμε μερικές αλήθειες κι ας «πέσουν στο γκρεμό», μπας και το «σώσουμε».

Για να δούμε λοιπόν μία οικογένεια: Ζει για χρόνια σε μία μέση, ας το πούμε οικονομική κατάσταση. Αλλά κάποια στιγμή επιτήδειοι μπλέκουν τους γονείς στο τζόγο και τους εγκλωβίζουν οι τοκογλύφοι. Ως τότε μπορούσαν να εξασφαλίζουν στα παιδιά τους τα καλύτερα, μέχρι και βιολογικά τρόφιμα αγόραζαν και βέβαια δια ροπάλου απαγορεύονταν τα μεταλλαγμένα και τα «ανώνυμα». Όπως είναι αναμενόμενο η οικογένεια αφαιμάζεται μέρα τη μέρα από τους…πιστωτές της (καλό;), με τι θα θρέψει τα παιδιά της; Θα καταλήξει σε φτηνές πιάτσες και προϊόντα. Θα πείσει όμως με κάθε μέσο τα παιδιά της, πως όσα μέχρι χτες απέρριπτε χωρίς συζήτηση, τώρα είναι εγγυημένα και ασφαλή; Αλλά ποιος αμφιβάλλει πως εγγυημένες και ασφαλείς πάνω και πρώτα από όλα είναι οι δόσεις των τοκογλύφων δανειστών; Και πώς μπορεί να εξαφανιστεί ως δια μαγείας αυτή η θανάσιμη απειλή για την οικογένεια και γύρω από το τραπέζι της ανέχειας και της χρεοκοπίας οι συζητήσεις να παίρνουν φωτιά για το αν… οι υπηρεσίες του κράτους ελέγχουν αξιόπιστα τα μεταλλαγμένα εισαγόμενα «τρίτης» κατηγορίας στις φτηνές αλυσίδες σουπερμάρκετ;

Άρα; Ποιος και γιατί ζορίζεται σήμερα να τοποθετηθεί «υπέρ» ή «κατά» των γενοσήμων; Και καλά το Υπουργείο Υγείας της Τρόικα, όλοι καταλάβαμε πώς ανέλαβε εργολαβικά το εμπορικό τμήμα των εν λόγω εταιρειών. Αλλά οι υπόλοιποι; Από πού και ως πού συνδικαλιστικές και επιστημονικές ενώσεις τοποθετούνται πάνω σε ζητήματα αγοράς και πώλησης, της φαρμακευτικής αγοράς και πώλησης, με επιχειρήματα «επιστημονικού» τύπου; Μα προφανώς γιατί πάντα είχαν και παραείχαν θέση τα μέλη αυτών των ενώσεων, οι γιατροί και οι φαρμακοποιοί, που λέγαμε στην αρχή, στην αγορά με το αζημίωτο. Τότε βέβαια οι «αρμόδιοι» φορείς σιωπούσαν, πάντα υπό την σκέπη και στις πολύ ζεστές αγκάλες των εναλλασσόμενων γαλάζιων και πράσινων οικογενειών στην ηγεσία των Υπουργείων Υγείας, Κοινωνικών Ασφαλίσεων και Εμπορίου.

Φασόν; Μας λέει τίποτε ο όρος; Σε κανέναν τέως αγροτικό γιατρό; Σε κανέναν φαρμακοποιό σε κωμόπολη ή κεφαλοχώρι; Ασχολήθηκε μήπως κανείς από τους επιστημονικούς συλλόγους, που τώρα διέρρηξε τα ιμάτιά του εναντίον των «αμφίβολης ποιότητας» γενοσήμων;
Ή μήπως οι «έγκυρες» πολυεθνικές εταιρείες δεν παράγουν ολόκληρα βασικά κομμάτια της παραγωγής τους στον «Τρίτο κόσμο». Εκεί γιατί δεν αμφιβάλλουν οι «πρόεδροί» μας; Δεν είναι «επώνυμα» τα προϊόντα, που για τα ερευνητικά τους πρωτόκολλα δηλητηριάζουν τους άτυχους υπηκόους των αποικιών των πολυεθνικών της Δύσης στην Αφρική; Ή μήπως δεν ήταν «πρώτες φίρμες», που αποσύρθηκαν άρον άρον μετά από θανάσιμες παρενέργειες, αλλά με όλες τις επίσημες εγκρίσεις από τον FDA - άλλη χάρη οι ΗΠΑ σου λέει, ούτε διαπλοκή, μόνο απευθείας και νόμιμη εξαγορά του Κογκρέσου!

Με όλους αυτούς τους πολύ επιστήμονες κάνει το δικό του πάρτι και τους γλεντάει κανονικότατα ο Λοβέρδος. Τους λέει πολύ απλά «τέρμα τα δίφραγκα» και συγκεντρώνει για χάρη της πολύ υψηλής κρατικής γραφειοκρατίας και των απαραίτητων «διαμεσολαβήσεων» με τα πολυεθνικά μαγαζιά των γενοσήμων όλο το «χαρτί». Στο ρόλο του γκρουπιέρη, στον άγριο τζόγο, που λέγαμε στην αρχή, προφανές ότι έχουν στρογγυλοκαθίσει και «μοιράζουν παιχνίδι» οι επίτροποι της Τρόικα και της task force. Κι όσο για την ντόπια «παραγωγική» φαρμακοβιομηχανία, μπορεί να θρηνεί πάνω στα ερείπια της φτηνής κερδοσκοπίας, στην οποία διέπρεψε επί μία εικοσαετία με τις κρατικές υπερτιμολογήσεις (εκεί οφείλεται η φαρμακευτική δαπάνη που ρήμαξε τα ταμεία κι όχι στον κατασκευασμένο μύθο της υπερσυνταγογράφησης) και το όργιο του άθλιου μεταπρατισμού με τις εισαγωγές και τις επανεξαγωγές και πρωτότυπων και αντιγράφων.

Ο πειρασμός δεν επιτρέπει να μην ειπωθεί κα μισή κουβέντα για τους κυρίους καθηγητές, υπάρχει και μία εταιρεία…Διευθυντών ΕΣΥ. Ακούσατε τίποτε επί του θέματος, δεν θα έπρεπε να πουν πολλά αυτοί, που έχτισαν καριέρες - «επιστημονικές» πάντα – κάτω από τα αστραφτερά ταμπλό των φαρμακευτικών εταιρειών; Όμως…μούγκα! Τους «τακτοποίησε» κι αυτούς ο Λοβέρδος με τα ιδιωτικά τους ιατρεία μέσα κι έξω από το ΕΣΥ.

Κι οι Φαρμακευτικοί Σύλλογοι της Αττικής, της Αχαΐας και του Πειραιά θεώρησαν σκόπιμο να απευθύνουν επιστολή στον Τόμσεν, εγκαλώντας το Υπουργείο γιατί δεν θεσπίζει άμεσα την συνταγογράφηση της δραστικής ουσίας. Εδώ δεν σχολιάζεις καν…

Ο χαμένος τα παίρνει όλα.

Το ζητούμενο δεν μπορεί να είναι η παγίδευση στο ολέθριο δίλλημα  μεταξύ «πρωτοτύπων» και «αντιγράφων», ούτε ποιος - οι γιατροί ή οι φαρμακοποιοί - θα λάβει το χρίσμα του ντίλερ των εταιρειών. Εννοείται δημόσια περίθαλψη χωρίς εθνικό έλεγχο στην παραγωγή και διακίνηση του φαρμάκου; Χωρίς εθνικό έλεγχο στην παραγωγή και την προμήθεια υλικών, εξοπλισμού και ιατρικής τεχνολογίας; Όσο αυτοί οι στρατηγικοί τομείς παραδίδονται από το πολιτικό σύστημα στις «υγιείς δυνάμεις της αγοράς», το ΕΣΥ θα είναι φτηνό οικόπεδο για την ασύδοτη κερδοφορία των πολυεθνικών του φαρμάκου και του ιατροβιομηχανικού συμπλέγματος. Το ΕΣΥ μάλιστα της χρεοκοπημένης αποικίας της ΕΕ, που ακόμη ονομάζεται «Ελλάδα», θα είναι μία χωματερή ανθρώπων, που θα καταναλώνουν τα δηλητήρια της πιο άθλιας χημικής βιομηχανίας.

Είναι προφανές, πως άλλος δρόμος διεξόδου δεν υπάρχει από το Δημόσιο - όχι το κρατικιστικό - σε τομείς ζωτικούς για την υγεία των πολιτών: περίθαλψη, φάρμακο, ιατρική τεχνολογία, ασφάλιση, πρόληψη, πρόνοια. Οι εργαζόμενοι έχουν πληρώσει και πληρώνουν καθημερινά δυσβάσταχτα με το μόχθο και τους φόρους τους. Το δικαιούνται. Ποιος μπορεί απέναντι στη ζούγκλα και την κόλαση, που βιώνουμε να αρνηθεί να εξετάσει αυτό το δρόμο ως …ουτοπικό;

Αλλά πώς; Δέσμιοι της χρεομηχανής και της ευρωκρατίας και του σάπιου καθεστώτος, που κατέληξε στην εκτρωματική λύση Παπαδήμου με πρωτοπαλίκαρα τους Βενιζέλο, Σαμαρά, Πάγκαλο και …Λοβέρδο δε θα βρούμε σωτηρία.

Γίνεται χωρίς να απαλλαγούμε από τους κλέφτες μα και τους ψεύτες και τους υποκριτές; Στο κείμενο, που κάνατε τον κόπο να διαβάσετε υπάρχουνε όλοι με τα ονοματεπώνυμά τους σχεδόν. Επειγόντως λοιπόν, ουστ, κατανοητό, πως δεν αρκούνε οι …εκλογές και μόνον. Όσοι κι είμαστε όλο και περισσότεροι αναγνωρίζουμε την ελπίδα στο διπλανό μας, είναι σίγουρο πως αν το θέλουμε το μπορούμε.

                                                         
05/03/12