Δευτέρα 21 Απριλίου 2014

Ανακοίνωση του Α΄ Νοσηλευτικού Σωματείου της ΠΑΣΟΝΟΠ για τον νόμο 4250/2014 για την Αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλωνΗ ΠΑΣΟΝΟΠ εκφράζει την κάθετη αντίθεση της στους σχεδιασμούς της κυβέρνησης στην  υλοποίηση του νόμου 4250/2014 για την αξιολόγηση στο Δημόσιο. Είναι απαράδεκτη η αντίληψη που θεωρεί ότι πρέπει να θεσμοθετηθούν ποσοστά βαθμολόγησης για την ανάδειξη «άριστων», «μέτριων» και «ανεπαρκών» υπαλλήλων.
Με ποια λογική ορίζεται ότι: 
α) μόνο το 25% των υπαλλήλων σε μία υπηρεσία θα μπορεί να έχει βαθμό 9 και 10, 
β) το 60% των υπαλλήλων στην ίδια υπηρεσία θα έχει βαθμό μόνο 7 έως 8, και κυρίως : 
γ) με ποια λογική ορίζεται ότι πρέπει οπωσδήποτε το υπόλοιπο 15% των υπαλλήλων στην ίδια υπηρεσία να βαθμολογηθούνε ως «ανεπαρκείς» με βαθμό από 1 έως 6?

 Είναι πέρα για πέρα ολοφάνερο ότι η εφαρμοστική εγκύκλιος του υπ Διοικητικής Μεταρρύθμισης, που ορίζει το 15% των υπαλλήλων να αξιολογηθούν ως «άχρηστοι» με βαθμολόγηση από 1-6, υποδηλώνει ότι κάποιοι «άχρηστοι» εργαζόμενοι θα είναι υποψήφιοι για απόλυση!!!

Με τι κριτήρια θα αξιολογηθεί ως «άχρηστη» πχ η νοσηλεύτρια που κρατά μία κλινική μόνη της παλεύοντας :
α) να φροντίσει να διεκπεραιωθούνε οι θεραπευτικές αγωγές,
β) να χορηγήσει φάρμακα και 
γ) να έχει ολοκληρωμένη νοσηλευτική φροντίδα για 40 και 50 ασθενείς τρέχοντας στους θαλάμους και στα ράντζα στους διαδρόμους της κλινικής?
Με ποια κριτήρια θα αξιολογηθεί ως «άχρηστη» η νοσηλεύτρια που φροντίζει 3 και 4 ασθενείς στην ΜΕΘ μόνη της, με τόσο ανασφαλείς επικίνδυνες αναλογίες νοσηλευτή/ασθενούς?
Με ποια κριτήρια θα αξιολογηθούνε ως «άχρηστοι» οι νοσηλευτές που προπηλακίζονται, γίνονται θύματα ξυλοδαρμού από εξαγριωμένους και απελπισμένους ασθενείς και συνοδούς τους που περιμένουν ώρες για να εξετασθούνε στα Επείγοντα?

Είναι ξεκάθαρο ότι ο νόμος για την αξιολόγηση έχει σκοπό να δημιουργήσει μία δεξαμενή «άχρηστων» υπαλλήλων υποψηφίων για διαθεσιμότητα και απόλυση από το Δημόσιο. Και θα χρησιμοποιήσουν το νόμο αυτό ειδικά και στους εργαζόμενους του ΕΣΥ.
Σε ένα ΕΣΥ,  όπου δρομολογούνται ιδιωτικά επιχειρηματικά κριτήρια στη λειτουργία των μονάδων Υγείας, αυτός ό νόμος για την αξιολόγηση θα χρησιμεύει σαν απαραίτητο  εργαλείο της κυβέρνησης ώστε να «αχρηστεύονται» (θα μπαίνουν στο 15% των «ανεπαρκών» ) και να απολύονται  όσοι δεν συντρέχουν με αυτήν την κερδοσκοπική επιχειρηματική λογική…
Θυμίζουμε πως πλέον με βάση τις πληροφορίες/δημοσιεύματα/ρυθμίσεις του υπουργείου στο μέλλον οι ασθενείς θα αντιμετωπίζονται σαν πελάτες καθώς:
1) Θα στοχεύεται  η ασφυκτική  μείωση του χρόνου νοσηλείας τους με κριτήριο την τσέπη τους ή το αν έχει να πληρώσει το ταμείο τους ή ασφάλεια τους. (Ήδη είναι πολλές οι περιπτώσεις ανασφάλιστων συμπολιτών μας που συναντούν πολλές δυσκολίες να εισαχθούν σε δημόσιο νοσοκομείο και να τύχουν της πρέπουσας επιστημονικά θεραπευτικής αγωγής)
2) Θα επιδιώκεται η ασφυκτική πληρότητα των τμημάτων (βλέπε διασπορές ασθενών με αντιεπιστημονικά κριτήρια,  λόγω έλλειψης προσωπικού και κρεβατιών) 
3) Θα πιέζονται οι προϊστάμενοι και οι νοσηλευτές βάρδιας να επιτυγχάνουν, με κάθε τρόπο και  κάθε κόστος, αποδοτικό «τζίρο» για τον προϋπολογισμό των κλινικών τους ώστε να υπάρχει θετικός ισολογισμός υπό τον φόβο του κλεισίματος του τμήματος και της διαθεσιμότητας/απόλυσης.
4) Θα στοχεύεται η αύξηση της συνταγογράφησης  φθηνών αντιγράφων γενόσημων φαρμάκων, αμφιβόλου θεραπευτικής αξίας.
5) Θα ενταθεί η στήριξη των ιδιωτικών απογευματινών ιατρείων και απογευματινών  ιδιωτικών χειρουργείων και θα επιδιωχθεί η ένταξη και διαπλοκή του νοσηλευτικού προσωπικού σε αυτή τη λειτουργία  ώστε να μας κάνουνε συμμέτοχους στην κατηγοριοποίηση των ασθενών  ανάλογα με την τσέπη τους («εάν έχεις να πληρώσεις θα χειρουργηθείς σήμερα. Εάν δεν έχεις να πληρώσεις, έχοντας υπόψη την υποστελέχωση και τις ατέλειωτες λίστες αναμονής, στο αόριστο μέλλον, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη ζωή σου») 
6) Θα αυξηθούνε οι συμμετοχές / πληρωμές των ασθενών για εξετάσεις και θεραπείες.

Σαν συμπέρασμα λοιπόν καταλαβαίνουμε ότι σκοπεύουν  βαθμιαία να αντικαταστήσουν το «ακριβό» νοσηλευτικό προσωπικό που δεν θα συμμορφωθεί (και που θα έχει αξιολογηθεί αρνητικά) με τους παραπάνω ιερούς κανόνες , με άνεργους εξαθλιωμένους νοσηλευτές που θα εργαστούν με μισθούς πείνας, χωρίς ασφαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα, όντας υπάλληλοι ιδιωτικών συνεργείων ή ενοικιαζόμενοι ή επικουρικοί. 
Η Έκθεση της Επιστημονικής Επιτροπής της Βουλής χαρακτήρισε το νόμο ως μία παράνομη και αντισυνταγματική διαδικασία και παρόλα αυτά η κυβέρνηση τον ψήφισε αδιαφορώντας για τις ολέθριες συνέπειες που θα έχει μέσα στους εργαζόμενους δείχνοντας ξεκάθαρα τις αντεργατικές προθέσεις της. 

Καλούμε τις Νοσηλευτικές Διευθύνσεις και όλους/όλες τους συναδέλφους Διευθύντριες/Τομεάρχες/Προϊστάμενους/Προϊστάμενες που εμπλέκονται στην εφαρμογή του νόμου, λόγω θέσης στην διοικητική ιεραρχία, να απέχουν από κάθε σχετική διαδικασία αξιολόγησης και να μην προχωρήσουν στις διαδικασίες εισηγήσεων / επιμερισμού ποσοστών «καλών-άχρηστων-ανεπαρκών»,  αξιολογήσεων και εκθέσεων.

Όχι στην αξιολόγηση που οδηγεί σε απολύσεις!!
 Όχι στις διαθεσιμότητες!!
 Κανένας νοσηλευτής δεν περισσεύει στις Κλινικές, στα τμήματα, στις Μονάδες, στα Επείγοντα του ΕΣΥ!

Α΄ Σωματείο Νοσηλευτικού Προσωπικού,
(μέλος της ΠΑΣΟΝΟΠ)
ΠΑνελλήνια Συνδικαλιστική Ομοσπονδία ΝΟσηλευτικού Προσωπικού