Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου 2011

Μια συζήτηση στη Βουλή για το χαράτσι των λογαριασμών της ΔΕΗ




Είναι κάποιες στιγμές που ανατριχιάζεις ακούγοντας ανθρώπους που βρίσκονται, χωρίς ποτέ να έχουν εκλεγεί, στο τιμόνι της διακυβέρνησης της χώρας.
 Μιλάμε για τον τραπεζίτη Παπαδήμο

Σήμερα λοιπόν συζητήθηκε στη Βουλή , όπως και στο Συμβούλιο της Επικρατείας, το θέμα του χαρατσιού που έχει ενσωματωθεί στους λογαριασμούς της ΔΕΗ.

Και αν μεν το  ΣτΕ παρέπεμψε την έκδοση της απόφασης τους επόμενους μήνες…(ζήσε Μάη μου…), στη Βουλή όσα ακούστηκαν ήταν αρκετά αποκαλυπτικά.

Ταυτόχρονα δόθηκε στη δημοσιότητα εγκύκλιος του Υπουργείου Οικονομικών  (ΚΛΙΚ ΕΔΩ) που υποτίθεται ότι εξαιρεί κάποιες κατηγορίες πληθυσμού από την καταβολή του χαρατσιού. Εγκύκλιος πραγματική κοροϊδία. Ελάχιστους εξαιρεί. Ενώ . δεν περιλαμβάνει  συγκεκριμένα εισοδηματικά κριτήρια, τα οποία μένει να καθοριστούν... στο μέλλον.Όλοι ξέρουμε τι θα συμβεί.


Η συζήτηση στη Βουλή  (ΚΛΙΚ ΕΔΩ) έγινε με αφορμή επίκαιρη ερώτηση της Προέδρου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας Αλέκας Παπαρήγα προς τον πρωθυπουργό.

Πέρα από τις πολιτικές διαφορές μας με το ΚΚΕ, είναι σαφές ότι ή στάση και οι απόψεις που εξέφρασε η Γραμματέας του στη Βουλή είναι ορθές  και αξίζει να τις παραθέσουμε.

Δεύτερον αξίζουν επίσης ειδικής μνείας ορισμένες ανατριχιαστικού τύπου ατάκες από την απάντηση του δοτού πρωθυπουργού του μαύρου μετώπου ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΛΑΟΣ, Παπαδήμου.

Ας ξεκινήσουμε με την τοποθέτηση της  Α. Παπαρήγα.


"ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ (Γενική Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας):
 Κύριε Πρωθυπουργέ, περιμέναμε ότι ήδη θα είχε προχωρήσει η διαδικασία κατάργησης αυτού του τέλους –χαράτσι το λέει ο λαός- γιατί η κατακραυγή είναι πανελλήνια. Η Κυβέρνηση θα έπρεπε, τουλάχιστον σε αυτό το ζήτημα, να κάνει ένα βήμα πίσω.
Έχω ακούσει ότι σήμερα θα υπάρξει μία εγκύκλιος που θα τοποθετείται στο θέμα. Δεν έχουμε υπόψη μας τι λέει η εγκύκλιος και δεν θέλω να σταθώ στενά στις όποιες δημοσιογραφικές πληροφορίες υπάρχουν.
Ξεκαθαρίζουμε, όμως, το εξής πράγμα: Εμείς όταν εννοούμε κατάργηση, εννοούμε κατάργηση για όλους.
Είναι πολύ πιθανόν αυτή η εγκύκλιος να καταργεί το χαράτσι στους ετοιμοθάνατους, στους άστεγους, σε αυτούς που έχουν να φάνε αρκετό καιρό. Έτσι, δημιουργείται η εντύπωση ότι όλος ο άλλος ελληνικός λαός, η μεγάλη πλειοψηφία, ζει καλά, δεν έχει πραγματική μείωση μισθών, μπορούν και αντέχουν να πληρώνουν αυτό το χαράτσι. 
Βεβαίως, όταν έχει κατοχυρωθεί, εν πάση περιπτώσει, νομικά ότι 5.000 είναι το αφορολόγητο, σημαίνει ότι μία οικογένεια με 6.000 ευρώ έχει τη δυνατότητα να πληρώνει και το χαράτσι.
Ζητάμε να καταργηθεί εντελώς το χαράτσι. 
Και μη μας πείτε ότι αυτό θα ευνοήσει αυτούς που έχουν μεγάλη ακίνητη περιουσία. Υπάρχει Τέλος Ακίνητης Περιουσίας. Ξέρετε ποια είναι τα μεγέθη της ακίνητης περιουσίας.
Με την ευκαιρία, για να μπορούμε να δούμε ποιος έχει μεγάλη περιουσία και να λειτουργεί το «πόθεν έσχες» πραγματικά, για να ξέρουμε ποιος έχει πραγματικά εισοδήματα, υπάρχουν ορισμένες πολύ συγκεκριμένες προϋποθέσεις που εμείς ως κόμμα τις έχουμε καταθέσει. 
Παραδείγματος χάρη, να ονομαστικοποιηθούν οι μετοχές των εταιρειών, των τίτλων του Δημοσίου και άλλων χρηματοοικονομικών τίτλων, να καταργηθεί το γνωστό φορολογικό, τραπεζικό, εμπορικό απόρρητο και να υπάρχει έλεγχος στην εξαγωγή κεφαλαίων στο εξωτερικό. Εκεί συσσωρεύονται τα κέρδη, εκεί συσσωρεύονται τα πλούτη. Εδώ υπάρχει τεράστιο περιθώριο φορολογίας έστω και μέσα στα πλαίσια του συστήματος που ζούμε.
Είναι πολύ πιθανόν, επίσης, να πάρετε το χαράτσι από τη ΔΕΗ και να το πάτε, όπως λέγεται, είτε στην εφορία είτε στους μισθούς κάθε μήνα. Δεν θα αναφέρω τώρα τι έχει να γίνει για να υπολογίζεται στο μισθό κάθε μήνα. Είναι άδικο και ταξικό 100%. Για εμάς δεν πρέπει να υπάρχει χαράτσι.
Και αν κάνετε ένα ελιγμό, είναι κάτω και από τη λαϊκή κατακραυγή, αλλά και για να ικανοποιήσετε τον Επίτροπο Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που δεν θέλει το χαράτσι στη ΔΕΗ, γιατί δεν θέλει και ιδιωτικές εταιρείες ενέργειας που έρχονται ή που θα έρθουν για να κάνουν παραγωγή και εμπορία ρεύματος. Δεν θέλει να μπερδευτούν με ένα λαό που ένα μέρος του θα αρνείται να πληρώσει το χαράτσι, θα απειθαρχεί.
Εμείς δηλώνουμε ότι το χαράτσι δεν πρέπει να το πληρώσει κανένας και καλούμε το λαό να αντέξει στις δυσκολίες, ακόμα και στο να του κλείσουν το διακόπτη του ηλεκτρικού ρεύματος…
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Φίλιππος Πετσάλνικος): Κυρία Παπαρήγα, σας παρακαλώ ολοκληρώστε την τοποθέτησή σας.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ (Γενική Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας): …γιατί οι δυσκολίες που θα έχει μπροστά του θα είναι πολύ περισσότερες από την απειλή της διακοπής του ηλεκτρικού ρεύματος".


Προσέξετε τώρα ένα τμήμα  από τη τοποθέτηση του Παπαδήμου

«ΛΟΥΚΑΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΣ (Πρόεδρος της Κυβέρνησης):
Κύριε Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι Βουλευτές, το ζήτημα της είσπραξης του Ειδικού Τέλους Ακινήτων μέσω του λογαριασμού της ΔΕΗ μας έχει απασχολήσει έντονα. Όπως γνωρίζετε, το μέτρο αυτό κρίθηκε απόλυτο αναγκαίο προκειμένου να περιοριστεί η απόκλιση των δημοσιονομικών αποτελεσμάτων από τους στόχους που είχαν τεθεί.
Το φορολογικό μας σύστημα και ιδίως ο μηχανισμός είσπραξης των εσόδων του κράτους πάσχουν διαχρονικά από βαριές αδυναμίες και αυτές οι αδυναμίες, το ότι δεν πληρώνουν όλοι τους φόρους που τους αναλογούν και το ότι ο κρατικός μηχανισμός αδυνατεί να εισπράξει τους φόρους, δεν στερούν μόνο έσοδα από το κράτος, αλλά είναι και παράγοντας κοινωνικής αδικίας, εφόσον οι συνεπείς φορολογούμενοι της χώρας φορτώνονται με επιπλέον φορολογικά βάρη. Η διαχρονική πορεία των δημοσιονομικών ελλειμμάτων του τόπου ήταν πάντα σε μεγάλο βαθμό συνδεδεμένη με το πρόβλημα είσπραξης και καταβολής δημοσίων εσόδων.
Με δεδομένες αυτές τις αδυναμίες συλλογικής δημοσίων εσόδων, επιλέχθηκε η συγκεκριμένη μέθοδος είσπραξης του Ειδικού Τέλους Ακινήτων μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ. Το σύστημα αυτό έχει σημαντικά πλεονεκτήματα σε σχέση με τους υπόλοιπους τρόπους επιβάρυνσης της ακίνητης περιουσίας. Είναι πλεονεκτήματα αναλογικότητας».

Τονίζοντας μάλιστα στο τέλος της τοποθέτησής του:
«Τέλος, όσον αφορά την επόμενη χρονιά, θα διευκολυνθεί η καταβολή του τέλους αυτού με περισσότερες δόσεις, ώστε να αποφευχθεί η επιβάρυνση των εισοδημάτων σε μικρό χρονικό διάστημα».

Βρωμάει …τραπεζίτη από 10 χιλιόμετρα μακριά, η φρασεολογία και η σκέψη του.

Αποπνέει ταξική καθαρότητα ο λόγος του.

Τι μας λέει δηλαδή ;
Ότι επειδή δεν μπορούσε να μαζέψει με άλλο τρόπο χρήματα η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ και τώρα συγκυβέρνηση του μαύρου μετώπου ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΛΑΟΣ (σιγά μην ενοχλούσε τη φοροδιαφυγή και τις φοροαπαλλαγές του κεφαλαίου και της οικονομικής ολιγαρχίας), για να καλύψουν τις   δόσεις  στους τοκογλύφους –δανειστές ,επινόησαν το συγκεκριμένο χαράτσι σε βάρος του λαού ενσωματώνοντάς το  στο λογαριασμό της ΔΕΗ!
Και μάλιστα το σύστημα αυτό κατά Παπαδήμο έχει «σημαντικά πλεονεκτήματα»!! Όχι  βέβαια της αναλογικότητας όπως επικαλείται ο δοτός πρωθυπουργός, αλλά το "πλεονέκτημα" μιας φασιστικού τύπου τρομοκρατίας που ασκεί στους πολίτες με το δίλημμα ή το πληρώνεις ή σου κόβω ένα βασικό για την επιβίωση σου αγαθό.Το  Ηλεκτρικό ρεύμα

Και βέβαια πήρε τη πληρωμένη απάντησή του από την Α.Παπαρήγα στη δευτερολογία της την οποία παραθέτουμε ολόκληρη.

ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ (Γενική Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας): 
Επιβεβαιώνεται ότι είναι πολιτική η επιλογή το χαράτσι αυτό και όχι ζήτημα τεχνικό ή οτιδήποτε άλλο. Είναι πολιτική επιλογή, είναι διαρκείας και άλλωστε, έχουμε πει πάρα πολλές φορές ότι τα μέτρα που παίρνονται στη διάρκεια της κρίσης υπερβαίνουν το χαρακτήρα της κρίσης και υπερβαίνουν και τους στενούς σκοπούς που υπάρχουν για το δημόσιο χρέος. Είναι παγιοποίηση της κατάστασης.
Όταν αποκτούμε ένα σπίτι, είτε το αγοράζουμε και πληρώνουμε δάνεια, είτε το επισκευάζουμε και πληρώνουμε δάνεια, είτε μας το κληροδοτεί κάποιος και πληρώνουμε φόρους, το έχουμε πληρώσει δέκα χιλιάδες φορές και μάλιστα, όσο πιο παλιό είναι το σπίτι τόσο περισσότερο το έχουμε πληρώσει. 
Όμως, βέβαια, πληρώνουμε και για τα καινούργια σπίτια. 
Δεν το καταλαβαίνω αυτό. Γιατί, δηλαδή, θα πληρώσουμε πρόσθετα; Πληρώνουμε για το Τέλος Ακίνητης Περιουσίας. Γιατί πρόσθετα;
Άρα, λοιπόν, ο στόχος είναι η αύξηση της φορολογίας
Μέχρι το τέλος του 2015 αυτός ο φόρος μένει και είμαστε βέβαιοι ότι, αν δεν έχουν αλλάξει τα πράγματα, το πολύ-πολύ να γίνει τεχνικά ένας ενιαίος φόρος και να είναι πιο μεγάλος. Τελικά, δηλαδή, είναι σαν να πληρώνουμε ενοίκιο. Τελικά, δηλαδή, πρέπει να μας ζητήσουν συγγνώμη οι γονείς μας, γιατί μας άφησαν ένα σπίτι, οι γιαγιάδες στα εγγόνια κ.λπ. 
Θα ζητήσουν και συγγνώμη από πάνω.
Δεύτερο ζήτημα: Όλα αυτά τα δημόσια έσοδα, όπως λέγεται, αποδίδονται σε ένα μηχανισμό. Οι δυσκολίες είναι πάντα στα δημόσια έσοδα. Η όποια «τρύπα» υπάρχει στα δημόσια έσοδα, μεγάλα ή μικρά -έστω να το δεχθώ αυτό- δεν οφείλεται πριν από όλα στη φοροδιαφυγή ή στην έλλειψη μηχανισμών. Οφείλεται στις φοροαπαλλαγές. Ήδη είπαμε προηγούμενα ότι οι μετοχές δεν είναι ονομαστικοποιημένες.
Ξέρουμε πάρα πολύ καλά ότι οι επιχειρηματίες περνούν περιουσιακά τους στοιχεία, μέχρι και τις βόλτες που πηγαίνουν με τη γυναίκα τους και τα παιδιά τους, στα έξοδα των επιχειρήσεων και εμφανίζουν εισόδημα 20.000 ευρώ το χρόνο και όλα τα άλλα έξοδα, ακόμα και τα δώρα που μπορεί να κάνουν στα παιδιά και στα εγγόνια τους, τα περνούν μέσα στις δημόσιες σχέσεις των επιχειρήσεων.
Επομένως, τα δημόσια έσοδα ή τα φορολογικά έσοδα δεν είναι πριν από όλα αυτοί που καθυστερούν τους φόρους ή φοροδιαφεύγουν. Είναι καθιερωμένη, νόμιμη φοροδιαφυγή, είναι πολιτική επιλογή, βεβαίως και αφορά πριν από όλα αυτό που εμείς λέμε μονοπώλια, επιχειρηματίες, μεγάλο κεφάλαιο. Πείτε το εσείς όπως θέλετε.
Τρίτο ζήτημα: Πρέπει να ξεκαθαρίσουμε το εξής.
Μια οικογένεια σήμερα που έχει 30.000 εισόδημα το χρόνο μπορεί να ζήσει κανονικά, με βάση τις σύγχρονες ανάγκες ή και με 40.000 εισόδημα, όταν έχει δύο παιδιά; 
Δεν λέει κανείς ότι είναι ίδια με αυτούς που έχουν εισόδημα 10.000 ευρώ το χρόνο, αλλά αυτοί οι διαχωρισμοί, τα ρετιρέ και τα υπόγεια, είναι εντελώς σκόπιμοι. 
Διότι εσείς θεωρείτε ρετιρέ το να έχει ο άλλος δύο παιδιά και εισόδημα 40.000 το χρόνο-αβέβαιο σε συνθήκες ανεργίας- όταν ποιος ξέρει πόσα χρωστάει και πόσα δίνει, διότι δεν υπολογίζετε και τα χαράτσια που πληρώνουμε.
Θα φτάσουμε, λοιπόν, σε αυτό το σημείο, όπου αυτοί που έχουν σήμερα 30.000 το χρόνο, αύριο θα έχουν 20.000. Και μιλάμε για την ονομαστική αξία, γιατί για πρώτη φορά έχει συμβεί να μειώνεται η ονομαστική αξία των εισοδημάτων.
Τέλος, κοιτάξτε και αυτό. 
Δεν είναι η πρώτη φορά που γίνεται μια αναδιανομή ταξικά άδικη. Και όταν σε παλαιότερους Προϋπολογισμούς ή σε παλαιότερες πολιτικές έδιναν αυξήσεις στους μισθούς, πάλι υπήρχε ανισοκατανομή και διεύρυνση της ανισοκατανομής.
Διότι εσείς λαμβάνετε υπόψη τα έσοδα που υπάρχουν.
Τα έξοδα δεν λαμβάνονται υπόψη.
Τελειώνω, κύριε Πρόεδρε.
Όταν, παραδείγματος χάρη, από τις αποδείξεις που πάμε στην εφορία αφαιρείται η ΔΕΗ –το χαράτσι αφαιρείται- αφαιρείται ο ΟΤΕ, αφαιρείται το πετρέλαιο, αφαιρούνται αυτά που είναι τα μεγαλύτερα έξοδα της οικογένειας, τι μένει; Μένει το σούπερ μάρκετ όπου βεβαίως όλο και περισσότερο –το δείχνουν και τα στοιχεία- μειώνεται η κατανάλωση για ένα μεγάλο μέρος των οικογενειών.
Όταν λοιπόν, θεωρείται φτωχός αυτός που έχει εισόδημα 5.000 ευρώ το χρόνο και όταν στα έξοδα δεν υπολογίζεται για την εφορία το 50% των εξόδων μιας οικογένειας, θα μου πείτε ότι γίνεται δίκαιο τώρα το σύστημα γιατί θα πληρώνουν λιγότερο χαράτσι αυτοί που πεινάνε, αυτοί που δεν έχουν να πληρώσουν το ρεύμα; 
Σάμπως έχουν να πληρώσουν το ρεύμα; Τι σπίτι έχει κάποιος που δεν έχει να φάει; Με συγχωρείτε, δηλαδή. Αν είχε ένα σπίτι σοβαρό θα το είχε πουλήσει πριν από χρόνια ή έστω και τώρα κοψοχρονιά. Ποια είναι τα σπίτια εκείνων που είναι εξαθλιωμένοι; Είναι σπουδαία σπίτια;
Η κατάσταση είναι τραγική. Το ξέρετε αυτό. Εγώ δεν λέω ότι δεν το ξέρετε. 
Δεν πρέπει, όμως, να πληρώσει ο λαός τα δημόσια χρέη, τα εξωτερικά και τα εσωτερικά. Δεν τα δημιούργησε ο λαός. Και αυτό το «Μαζί τα φάγαμε» που ειπώθηκε τάχα για λόγους αστειότητας είναι η λογική που θέλει κυριολεκτικά ένα μεγάλο μέρος του λαού να το οδηγήσει στην φτώχεια.
Βεβαίως, μην πιστεύετε ότι ο λαός θα σκύψει για πάρα πολλά χρόνια το κεφάλι. Και αν θέλετε, δεν έχει να χάσει και τίποτα. Τις αλυσίδες του θα χάσει – ξέρετε ποιος το είπε αυτό- τίποτε άλλο.