Τετάρτη 20 Οκτωβρίου 2010

Οι Αγροτικοί Γιατροί στη Λέσβο διεκδικούν το ρεπό μετά από εφημερία, ζητούν προσλήψεις προσωπικού και εκφραζουν την αντίθεσή τους στη καθιέρωση "εισητηρίου" στα Κέντρα Υγείας.

Διεκδικούν ρεπό μετά τις εφημερίες

Στα άκρα τραβούν οι Αγροτικοί Γιατροί της Λέσβου το θέμα διεκδίκησης ενός ρεπό μετά από «ενεργές εφημερίες» στα Κέντρα Υγείας. Αφορμή της ρήξης αποτέλεσε η κλήση σε απολογία ενός αγροτικού γιατρού στο Κέντρο Υγείας Καλλονής αφού εκείνος δεν εμφανίστηκε στη δουλειά του την επομένη της εφημερίας του. Σήμερα Τετάρτη οι Αγροτικοί Γιατροί έχουν προγραμματίσει στάση εργασίας από τις 11 το πρωί μέχρι τη λήξη του ωραρίου τους, ενώ θα πραγματοποιήσουν στο διάστημα αυτό παράσταση διαμαρτυρίας στο γραφείο του διοικητή του Νοσοκομείου.

Το θέμα ξεκίνησε την περασμένη βδομάδα, όταν ένας αγροτικός γιατρός δεν πήγε στο πόστο του την επομένη της εφημερίας του. Σύμφωνα με πληροφορίες, το ίδιο κάνουν εδώ και ένα μήνα περίπου και άλλοι αγροτικοί γιατροί σε κέντρα υγείας, χωρίς όμως να έχει δημιουργηθεί θέμα. Γι’ αυτό και η κλήση σε απολογία συναδέλφου τους από το Κέντρο Υγείας Καλλονής προκάλεσε αντιδράσεις.
Η διοίκηση του Νοσοκομείου έχει ζητήσει διευκρινίσεις για το θέμα αυτό από τη 2η ΥΠΕ Πειραιώς και Αιγαίου, καθώς και από το υπουργείο Υγείας, χωρίς ωστόσο να έχει πάρει απαντήσεις. Σύμφωνα με το διοικητή του Νοσοκομείου, Παύλο Παπαδόπουλο, για το θέμα αυτό δεν υπάρχει ξεκάθαρο νομικό πλαίσιο. Το ίδιο τονίζει και ο διευθυντής του Κέντρου Υγείας Καλλονής, κ. Βασίλης Κουμαρέλας. «Δεν υπάρχει σαφής νόμος που να κατοχυρώνει το ρεπό μετά τις εφημερίες στους αγροτικούς γιατρούς. Ζήτησα από τη διοίκηση του Νοσοκομείου να μου διευκρινίσει το θέμα αυτό και από επαφές που έγιναν με το υπουργείο και την ΥΠΕ, ενημέρωσαν προφορικά τη διοίκηση ότι δε δικαιούνται ρεπό. Ο γιατρός μού ζήτησε ρεπό μετά την εφημερία του και του εξήγησα ότι δεν μπορεί να γίνει αυτό, τουλάχιστον μέχρι να διευκρινιστεί το θέμα και επισήμως με έγγραφο από το υπουργείο. Εκείνος, όμως, αποφάσισε ν’ απουσιάσει την επομένη και για εμάς είναι αδικαιολογήτως απών. Δεν είχα άλλη επιλογή από το να τον καλέσω σε απολογία», λέει ο κ. Κουμαρέλας.

Καλύπτουμε όλες τις… τρύπες!
«Οι αγροτικοί γιατροί καλούνται να καλύψουν όλες τις “τρύπες” στο σύστημα υγείας. Δουλεύουν παραπάνω από το προβλεπόμενο ωράριο και πάνω από τις αντοχές τους», δήλωσε αγροτικός γιατρός στο «Ε».
Σε ανακοίνωση που υπογράφουν 25 αγροτικοί γιατροί της Λέσβου, δηλώνουν αποφασισμένοι να συνεχίσουν να παίρνουν ρεπό μετά τις εφημερίες.
«Στο σύντομο χρονικό διάστημα της θητείας μας ερχόμαστε αντιμέτωποι με την ήδη υποβαθμισμένη παροχή υγείας στις επαρχιακές πόλεις και χωριά και καλούμαστε να καλύψουμε τα κενά στην παροχή ιατρικών υπηρεσιών που αφήνουν οι αρμόδιοι φορείς. Υποχρεούμαστε παράνομα να δουλεύουμε 68 ώρες τη βδομάδα, αφού εφημερεύουμε επτά στην καλύτερη περίπτωση ημέρες του μήνα, πέρα από το καθημερινό ωράριο», αναφέρουν μεταξύ άλλων στη σχετική ανακοίνωση οι Αγροτικοί Γιατροί.
Και συνεχίζουν: «Ακόμα χειρότερα, οι αγροτικοί γιατροί των περιφερειακών ιατρείων και κυρίως των άγονων ιατρείων υποχρεωνόμαστε να δουλεύουμε 24 ώρες την ημέρα για όλες τις καθημερινές, εξ αιτίας της λεγόμενης 24ωρης ετοιμότητας, αφού το κέντρο υγείας αδυνατεί να καλύψει τα χωριά (ελλείψεις σε ασθενοφόρα και προσωπικό). Φτάνουμε, δηλαδή, τις 144 ώρες τη βδομάδα, για τις οποίες λαμβάνουμε ένα εισόδημα των 350 ευρώ το μήνα μετά τις πρόσφατες περικοπές, ενώ μας απειλούν με συνέπειες αν απουσιάσουμε από το χωριό καθημερινή.»
Στην επιστολή τους, οι Αγροτικοί Γιατροί αναφέρονται επίσης στις σοβαρές ελλείψεις εξ αιτίας της έλλειψης προσωπικού που παρουσιάζουν τα κέντρα υγείας, ενώ καταγγέλλουν ότι ήδη ξεκινά και στα κέντρα υγείας η εφαρμογή του μέτρου καταβολής τριών ευρώ από τους ασθενείς για τακτικές επισκέψεις.
Τη συμπαράστασή τους στην κινητοποίηση των Αγροτικών Γιατρών εξέφρασε, με χθεσινή ανακοίνωσή του, ο Σύλλογος Γιατρών ΕΣΥ. Με αφορμή την κινητοποίηση των Αγροτικών Γιατρών, οι γιατροί του Νοσοκομείου Μυτιλήνης «εκφράζουν την αντίθεσή τους στην καθιέρωση εισιτηρίου στους ασθενείς που προσέρχονται στα κέντρα υγείας για συνταγογράφηση, ιατρική εξέταση ή εργαστηριακό έλεγχο».

Πηγή: Εμπρός